Răspunde la subiect  [ 23 mesaje ] 
purgatoriu
Autor Mesaj
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Anul naşterii: 31 Aug 1976
Răspuns cu citat
Protestanţii şi ortodocşii nu sunt de acord cu catolicii, afirmând ca nu există purgatoriu. Ce părere aveţi există? Dacă da este el în domeniul spiritual sau aici pe Pământ, şi când credeţi că este cineva în "purgatoriu"?

Dar, dacă va face cineva să păcătuiască pe unul din aceşti micuţi, care cred în Mine, ar fi mai bine pentru el să i se lege de gât o piatră mare de moară şi să fie aruncat în mare. (Marcu 9:42)

Lun Mai 08, 2006 10:04 pm
YIM WWW
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
purgatoriul este o invenţie catolică adusă în scopul promovării vânzării de indulgenţe, deci baza acestei învăţături nu are legătură cu Biblia ci cu dorinţa materialistă a oamenilor falşi care nu au iubirea lui Cristos pentru Adevărul lui Dumnezeu.

Mar Mai 09, 2006 11:25 am
Membru Argint
Membru Argint

Răspuns cu citat
purgatoriul este o invenţie catolică adusă în scopul promovării vânzării de indulgenţe, deci baza acestei învăţături nu are legătură cu Biblia ci cu dorinţa materialistă a oamenilor falşi care nu au iubirea lui Cristos pentru Adevărul lui Dumnezeu.

Termenul e creat de sf Ambrosiu de Milano (sec IV), dar nu cu referire la ceva "dupä moarte", ci la vieata de pocäintä. În sec VI, sf Grigore Dialogul promoveazä liturghiile pt morti; iar cele 2 chestii, adunate, dau un mare rahat, dezvoltat în Evul Mediu.

Teologii romano-cat de azi vorbesc de purgatoriu ca de "momentul întâlnirii cu Dumnezeu, dupä moarte". Din nefericire, Bis Cat nu poate "reveni în urmä"; cäci altfel ar trebui eliminat termenul pur si simplu, în loc de a-l drege cu miere si dulceatä.

Mar Mai 09, 2006 12:44 pm
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
totuşi, în varianta încetăţenită, termenul purgatoriu are conotaţii punitive, adică este un fel de iad temporar de unde se poate ieşi, spre deosebire de iadul propriu-zis, dacă rudele mortului plătesc slujbe sau, cum era în Evul Mediu, cumpără de la papă indulgenţe. Purgatoriul, aşa cum ştiu eu, este văzut de Biserica Catolică ca un fel de purificare a păcatelor, pentru ca respectivul să intre în rai, de aici şi termenul de purgativ - PURGATIV, -Ă, purgativi, -e, adj., s.n. Medicament, substanţă - care favorizează eliminarea materiilor fecale din organism. - Din fr. purgatif, lat. purgativus. Deci, în viziunea prelaţilor catolici, puţină pârleală, şi gata, păcatele s-au iertat chiar dacă ai murit deja … Se pune întrebarea: sângele lui Isus pentru ce a mai curs, dacă există şi alte modalităţi, adică penitenţa, de a ne fi iertate păcatele ? Oare nu pocăinţa deschide uşa harului ? nu acceptarea Domnului Isus? trebuie să suferim după moarte o perioadă de timp pentru a "merita" raiul? Doctrina purgatoriului este antibiblică.
Si, culmea, mai este încurajată ideea că păcatele se pot ierta şi după moarte, deci să stăm liniştiţi, pocăinţa nu este ceva urgent !

Mar Mai 09, 2006 1:27 pm
Membru Argint
Membru Argint

Răspuns cu citat

Mar Mai 09, 2006 4:38 pm
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
Exista Iad si Iaz :) De Iaz se mentioneaza la Apocalipsa. Iadul este temporar pentru ca si el va fi aruncat in Iaz. Nu exista Iad definitiv.

Mar Mai 09, 2006 5:00 pm
YIM
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
sincer nu cunosc ce este purgatoriu...dar poate este o interpretare la gheena...despre care se scrie in NT :)

Mar Mai 09, 2006 5:06 pm
YIM
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
nici eu nu cred că iadul este definitiv, spuneam ce cred catolicii (şi nu numai ei). Judecata Gheenei este, aşa cum reiese din Evanghelii, definitivă.

Mie Mai 10, 2006 8:48 am
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Anul naşterii: 31 Aug 1976
Răspuns cu citat
1030. Cei care mor în harul şi prietenia lui Dumnezeu dar imperfect purificaţi, deşi sunt siguri de mântuirea veşnică, suferă după moarte o purificare ca să dobândească sfinţenia necesară pentru a intra în bucuria cerului.

1031. Biserica numeşte Purgator această purificare finală a celor aleşi, care este cu totul deosebită de pedeapsa celor osândiţi. Biserica a formulat învăţătura de credinţă despre Purgator mai ales la Conciliile din Florenţa [1684] şi din Trento [1685]. Tradiţia Bisericii, făcând referinţă la anumite texte din Scriptură [1686], vorbeşte despre un foc purificator:

Cu privire la anumite greşeli uşoare, trebuie să credem că există înainte de judecată un foc purificator, după cum afirmă Cel care este Adevărul, spunând că dacă cineva a hulit împotriva Duhului Sfânt nu i se va ierta nici în veacul acesta, nici în veacul viitor (Mt 12, 31). Din această afirmaţie se deduce că anumite greşeli pot fi iertate în veacul acesta, iar altele, în veacul viitor [1687].

1032. Această învăţătură se întemeiază şi pe practica rugăciunii pentru cei morţi, despre care vorbeşte deja Sfânta Scriptură: «De aceea (Iuda Macabeul) a pus să se facă pentru cei morţi jertfa de ispăşire, ca să fie dezlegaţi de păcat» (2 Mac 12, 45). Încă din primele timpuri, Biserica a cinstit amintirea celor morţi şi a oferit sufragii pentru ei, îndeosebi Jertfa euharistică [1688], pentru ca, purificaţi, să poată ajunge la vederea fericitoare a lui Dumnezeu. Biserica recomandă şi pomana, indulgenţele şi faptele de pocăinţă în favoarea celor răposaţi:

Să le dăm ajutor şi să le facem pomenirea. Dacă fiii lui Iob au fost purificaţi de jertfa tatălui lor [1689], de ce să ne îndoim că ofrandele noastre pentru cei morţi le aduc mângâiere? Să nu şovăim a-i ajuta pe cei care au plecat şi să oferim rugăciunile noastre pentru ei [1690].

Dar, dacă va face cineva să păcătuiască pe unul din aceşti micuţi, care cred în Mine, ar fi mai bine pentru el să i se lege de gât o piatră mare de moară şi să fie aruncat în mare. (Marcu 9:42)

Mie Mai 10, 2006 1:07 pm
YIM WWW
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Răspuns cu citat
Cultul mortilor a patruns in Crestinism deodata cu primii pagani convertiti.
Cand s-a ridicat problema din punct de vedere teologic, practica era mult prea inradacinata ca sa mai fie eliminata, asa ca s-a propus Purgatoriul care sa justifice intr-un oarecare mod aceste practici. Aceasta este atitudinea Bisericii Catolice.
Bisericile Ortodoxe ar fi acceptat ideea Purgatoriului (si teologic, nu doar in practica), daca initiatorul ei nu ar fi fost mediul crestin catolic.
Protestantii s-au delimitat de BC intr-o perioada in care Purgatoriul era vazut de multi ca sursa de imbogatire personala...

Ideea pe are o are acum BC despre Purgatoriu (textul de mai sus, din CBC) ar putea fi usor acceptata de toti crestinii, daca nu ar fi la mijloc mandrii omenesti.

Mie Mai 10, 2006 1:37 pm
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
Biblia nu învaţă de un purgatoriu.........ci ceva contrar:

Luca 16:23  Pe când era el în Locuinţa morţilor (HADES), în chinuri, şi-a ridicat ochii în sus, a văzut de departe pe Avraam şi pe Lazăr în sânul lui,
24  şi a strigat: „Părinte Avraame, fie-ţi milă de mine şi trimite pe Lazăr să-şi moaie vârful degetului în apă şi să-mi răcorească limba; căci grozav sunt chinuit în văpaia aceasta.”
25  „Fiule” i-a răspuns Avraam „adu-ţi aminte că, în viaţa ta, tu ţi-ai luat lucrurile bune şi Lazăr şi-a luat pe cele rele; acum aici, el este mângâiat, iar tu eşti chinuit.
26  Pe lângă toate acestea, între noi şi între voi este o prăpastie mare, aşa că cei ce ar avea să treacă de aici la voi sau de acolo la noi să nu poată.”

Mie Mai 10, 2006 2:04 pm
YIM WWW
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Răspuns cu citat
Biblia nu învaţă de un purgatoriu.........ci ceva contrar:

Luca 16:23
nu este contrar
ci o alta parte....

Mie Mai 10, 2006 2:12 pm
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
sunt unii teologi care, chiar Sheolul îl împart în mai multe părţi...părerea mea este să nu ne lansăm în tot felul de speculaţii...să luăm textul biblic aşa cum este, să ne limităm numai la ce este scris: Există Sheol sau Hades, adică Locuinţa morţilor, Pământul care este locuinţa celor în viaţă, şi Cerul, unde se află Dumnezeu, Isus, îngerii, spiritele celor drepţi făcuţi desăvârşiti, unde vom ajunge şi noi dacă ne terminăm alergarea după voia Domnului şi dacă vom primi premiul vieţii veşnice...

Joi Mai 11, 2006 8:48 am
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
radu asa este dar mai apare si Iazul in Apocalipsa unde vor fi toate aruncate :) Moartea a 2-a parca se mai numeste din care nu se mai iese.

Joi Mai 11, 2006 11:34 am
YIM
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
aşa este, marinarule, şi mai este şi Abisul sau Tartarul unde vor fi închisi pentru 1000 ani Satana + demonii

Joi Mai 11, 2006 11:36 am
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
eu cred ca purgatoriul a aparut ca sa ii sperie pe oameni...si pt inchizitie.

Joi Mai 11, 2006 11:58 am
YIM
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Răspuns cu citat
eu cred ca purgatoriul a aparut ca sa ii sperie pe oameni...si pt inchizitie.
a fost folosit ulterior in acest sens, dar a aparut din necesitatea fireasca a oamenilor care intrau in Crestinism impreuna cu obiceiurille lor pagane
(vezi mesajul meu de mai sus)

Joi Mai 11, 2006 12:03 pm
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
Asadar recunosti ca purgatoriu este o invatatura pagana ?

Joi Mai 11, 2006 12:10 pm
YIM
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
eu zic că purgatoriul este expresia directă a unei megalomanii pe care o au mulţi conducători umani, de a schimba legile precedente, de a adăuga ceva nou, de a face inovaţii, totul din mândrie, pentru a pune pe tapet talentele personale şi a culege exclamaţiile de uimire ale plebei extaziate .
Şi conducătorii religioşi au fost din plin tributari tendinţei umane păcătoase de a impresiona pe alţii, născocind tot felul de lucruri care mai de care mai aberante, numai pentru a părea originali în comparaţie cu predecesorii lor şi de ce nu, mai sfinţi.
Aici se adaugă unele interese strict materiale, căci de asta liderii dau legi şi precepte, pentru a avea un câştig aparent cinstit.

Joi Mai 11, 2006 12:22 pm
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Răspuns cu citat
eu zic că purgatoriul este expresia directă a unei megalomanii pe care o au mulţi conducători umani, de a schimba legile precedente, de a adăuga ceva nou, de a face inovaţii, totul din mândrie, pentru a pune pe tapet talentele personale şi a culege exclamaţiile de uimire ale plebei extaziate .
Şi conducătorii religioşi au fost din plin tributari tendinţei umane păcătoase de a impresiona pe alţii, născocind tot felul de lucruri care mai de care mai aberante, numai pentru a părea originali în comparaţie cu predecesorii lor şi de ce nu, mai sfinţi.
Aici se adaugă unele interese strict materiale, căci de asta liderii dau legi şi precepte, pentru a avea un câştig aparent cinstit.
daca nu crezi deloc in bunatatea naturii umane (chiar daca pacatoasa, gresitoare, rea uneori), inseamana ca nu crezi cu adevarat nici in Bunatatea divina

Joi Mai 11, 2006 12:27 pm
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
[/quote] daca nu crezi deloc in bunatatea naturii umane (chiar daca pacatoasa, gresitoare, rea uneori), inseamana ca nu crezi cu adevarat nici in Bunatatea divina [/quote] :x

te-ai supărat ?

de ce ? :?:

bunătatea divină este mai sigură decât cea umană...aşa credea şi David.

Joi Mai 11, 2006 12:41 pm
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Răspuns cu citat
Citat:
daca nu crezi deloc in bunatatea naturii umane (chiar daca pacatoasa, gresitoare, rea uneori), inseamana ca nu crezi cu adevarat nici in Bunatatea divina
:x

te-ai supărat ?

de ce ? :?:
fara nicio suparare!
doar observam ca nu vrei sa accepti ca un lucru "rau" acum a fost initial un "bine" - asa este in muote cazuri, incat s-a ajuns la proverbul: "Iadul e pavat cu intentii bune"

radu scrie:
bunătatea divină este mai sigură decât cea umană...
chiar asa este
doar ca eu nu ma refeream la bunatatea umana in caz particular, ci la bunatatea speciei umane - in fond, credem ca am fost creati de Dumnezeu si apoi Dumnezeu a vazut ca toate sunt bune...

Vin Mai 12, 2006 9:14 am
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
îmi pare bine că nu te-ai supărat, sunt nişte simple discuţii ...

Vin Mai 12, 2006 9:23 am
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Răspunde la subiect   [ 23 mesaje ]