Răspunde la subiect  [ 22 mesaje ] 
spălatul picioarelor
Autor Mesaj
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
spălatul picioarelor trebuie făcut ca un ritual cu ocazia Cinei Domnului?

Joi Apr 13, 2006 10:37 am
YIM WWW
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
Cred ca asta tinea de vremea respectiva in sens literal. Astazi noi trebuie sa manifestam umilinta.

Joi Apr 13, 2006 11:17 am
YIM
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
eu cred că spălatul picioarelor ţine mai mult de: umilinţă şi de ospitalitate..............

Joi Apr 13, 2006 9:51 pm
YIM WWW
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
calea exact astazi trebuie sa facem altfel :)

Joi Apr 13, 2006 10:06 pm
YIM
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
trebuie să le spălăm picioarele fraţilor.......adică sa-i slujim după după nevoile lor...........:)

Vin Apr 14, 2006 2:56 pm
YIM WWW
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Anul naşterii: 31 Aug 1976
Răspuns cu citat
Slujirea celui mai mic cum este numit spălatul picioarelor cere însă foarte puţin efort şi este un gest complet prin sine însuşi. Este adevărat că cel vizat este „curat de tot”, deci nu este vorba doar de picioare. Totuşi eu cred că nu este vorba nici doar de primirea de oaspeţi sau doar de umilinţă pentru că Isus a dat exemplu că cel mai mare trebuie să îl slujească pe cel mai mic iar prin spălatul picioarelor se realizează două sau trei lucruri deci nu e de lepădat.

Dar, dacă va face cineva să păcătuiască pe unul din aceşti micuţi, care cred în Mine, ar fi mai bine pentru el să i se lege de gât o piatră mare de moară şi să fie aruncat în mare. (Marcu 9:42)

Vin Apr 14, 2006 4:25 pm
YIM WWW
Membru 32-bit
Membru 32-bit

Răspuns cu citat
Spalarea picioarelor este un raspuns la competitia de intaietate care avusese loc inainte de masa [Lc.22:24-30].Gestul Domnului Isus a insemnat o lectie de umilinta.Insa aceasta nu trebuie tratata [ca un ritual cu am vazut ca se practica prin diferite adunari inainte de Cina Domnului dar nici pe departe nu implineste ceea ce semnifica acest lucru]

Observati ce spune versetul:

Pentru ca Eu v-am dat o pilda ca si voi sa faceti CUM [nu ce] am facut Eu.

Vin Apr 14, 2006 5:23 pm
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Răspuns cu citat
Pentru ca Eu v-am dat o pilda ca si voi sa faceti CUM [nu ce] am facut Eu.

Este folosit cuvântul "kathos" şi conform cu Strongs de 138 de ori este tradus cu "la fel" (as), de 36 de ori "chiar cum", de 4 ori "conform cu" odată "când", odată "după cum", odată "cum" (how), odată "la fel ca";

Dar, dacă va face cineva să păcătuiască pe unul din aceşti micuţi, care cred în Mine, ar fi mai bine pentru el să i se lege de gât o piatră mare de moară şi să fie aruncat în mare. (Marcu 9:42)

Vin Apr 14, 2006 5:59 pm
YIM WWW
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
Ioan 13:7  Drept răspuns, Isus i-a zis: „Ce fac Eu, tu nu pricepi acum, dar vei pricepe după aceea.”
Dacă sar fi referit la un ritual de spălare al picioarelor.........atunci nu ar fi avut rost ca Domnul să spună: Ce fac Eu, tu nu pricepi acum, dar vei pricepe după aceea

Lecţia de umilinţă contează.............atitudinea contează nu gestul..........:)

Vin Apr 14, 2006 6:21 pm
YIM WWW
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Răspuns cu citat
Eu nu văd nici o umilinţă în slujirea celor mai mici :P dar să speli picioarele unuia căruia îi miros rău văd :)) Şi zic că cine e împotriva spălatului (nu ca ritual) are lipsă multe calităţi :D

Vin Apr 14, 2006 6:32 pm
YIM WWW
Membru 32-bit
Membru 32-bit

Răspuns cu citat
Eu nu văd nici o umilinţă în slujirea celor mai mici :P dar să speli picioarele unuia căruia îi miros rău văd :)) Şi zic că cine e împotriva spălatului (nu ca ritual) are lipsă multe calităţi :D

Ee. tocmai asta este ,ca spalatul picioarelor pentru majoritatea a devenit un ritual ,ne smerim si ne umilim numai atunci cand efectuam acest act iar dupa aceea ? implinim noi ceea ce reprezinta si simbolizeaza acest lucru in viata de zi cu zi si mai ales in adunare ?

Te intreb ? tu spui ca nu vezi nici o umilinta in slujirea celor mai mici,cum te simti cind in adunare un lider se comporta ca si cum ar stapanii peste tine si te priveste cu un aer de superioritate ? cu toate ca el nu arata asta direct ,si mai mult decat atat i-ti spala si el picioarele.
Mintuitorul ne da o porunca in privinta asta :

Luca 22:

24. Între apostoli s-a iscat şi o ceartă, ca să ştie care din ei avea să fie socotit ca cel mai mare?
25. Isus le-a zis: ;Împăraţii Neamurilor domnesc peste ele; şi celor ce le stăpânesc, li se dă numele de binefăcători.
26. Voi să nu fiţi aşa. Ci cel mai mare dintre voi, să fie ca cel mai mic; şi cel ce cârmuieşte, ca cel ce slujeşte.
27. Căci care este mai mare: cine stă la masă, sau cine slujeşte la masă? Nu cine stă la masă? Şi Eu totuşi, sunt în mijlocul vostru ca cel ce slujeşte la masă.

Eu presupun ca aceasta trebuie implinita ,dar nici cealalta lasata nefacuta.

Sâm Apr 15, 2006 8:01 am
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
Dragilor.....eu cred că trebuie să fie o libertate................cine are încredinţarea că spălatul trebuie făcut literal................să-o facă...........
cine nu sa-l îl facă în sens de slujire............
Important să fim umili fie mari fie mici în Cristos...........

Dum Apr 16, 2006 8:20 am
YIM WWW
Membru 32-bit
Membru 32-bit

Răspuns cu citat
Nu inteleg de ce atat discutie pe marginea unui serviciu poruncit de Isus: "Sa faceti si voi la fel." E adevarat, spalarea picioarelor se mai numeste si "serviciul umilintei." De ce sa-i gasesc acestui serviciu interpretarea simbolica si sa nu ma plec in fata fratelui meu pentru a-i spala picioarele asa cum a facut Isus pentru Ioan, Petru..Iuda si ceilalti apostoli? E oare asa greu? E umilitor? Costisitor? (lighene, prosoape, spatiu separat pentru barbati, femei).
Cand Isus - regele Universului a atins cu mainile Sale sfinte picioarele tradatorului Sau, nu vad de ce eu nu as putea-o face pentru fratele meu.
Numai de bine,
mike

Sâm Dec 16, 2006 8:18 am
YIM

Răspuns cu citat
Luca 22 "Voi să nu fiţi aşa. Ci cel mai mare dintre voi, să fie ca cel mai mic; şi cel ce cârmuieşte, ca cel ce slujeşte. Căci care este mai mare: cine stă la masă, sau cine slujeşte la masă? Nu cine stă la masă? Şi Eu totuşi, sunt în mijlocul vostru ca cel ce slujeşte la masă."

Ioan 13:16 "Adevărat, adevărat, vă spun, că robul nu este mai mare decât domnul său, nici apostolul mai mare decât cel ce l-a trimis."

Pace!

Sâm Dec 16, 2006 10:55 am
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Răspuns cu citat
Sunt de acord cu mike dar cred că spălasrea de picioare ar trebui să se facă într-un loc privat cum e la grupurile de rugăciune din case şi nu în locuri publice cum sunt bisericile. Oricum şi Isus a fost singur cu ucenicii într-o formulă mai restrânsă, el a avut mulţi ucenici dar a făcut noul legământ şi spălarea picioarelor doar cu aceia pe care ia iubit mai mult.

Sâm Dec 16, 2006 6:22 pm
YIM WWW
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
Eu nu vad absolut nici un sens in "a ne spala picioarele unii la altii in sens literal". Este adevarat ca Cristos a facut asta si le-a spus ucenicilor sa faca "probabil asta"...dar acolo mai apare si "intelegeti pilda asta" si anterior "acum nu intelegeti de ce fac asta"...

Ioan 13:7 Drept răspuns, Isus i-a zis: „Ce fac Eu, tu nu pricepi acum, dar vei pricepe după aceea.
8 Petru I-a zis: „Niciodată nu-mi vei spăla picioarele!” Isus i-a răspuns: „Dacă nu te spăl Eu, nu vei avea parte deloc cu Mine.”
9 „Doamne” I-a zis Simon Petru „nu numai picioarele, dar şi mâinile şi capul!”
10 Isus i-a zis: „Cine s-a scăldat n-are trebuinţă să-şi spele decât picioarele, ca să fie curat de tot; şi voi sunteţi curaţi, dar nu toţi.”
11 Căci ştia pe cel ce avea să-l vândă; de aceea a zis: „Nu sunteţi toţi curaţi.”
12 După ce le-a spălat picioarele, Şi-a luat hainele, s-a aşezat iarăşi la masă şi le-a zis: „Înţelegeţi voi ce v-am făcut Eu?
13 Voi Mă numiţi „Învăţătorul şi Domnul” şi bine ziceţi, căci sunt.
14 Deci, dacă Eu, Domnul şi Învăţătorul vostru, v-am spălat picioarele şi voi sunteţi datori să vă spălaţi picioarele unii altora.
15 Pentru că Eu v-am dat o pildă, ca şi voi să faceţi cum am făcut Eu.

Deci ce anume nu intelegea PETRU la "spalat de picioare" ? Ce este de inteles ? Decat daca sigur este o pilda...ceva simbolic...care de fapt inseamna altceva...si anume egalitate, umilinta, smerenie...

Dum Dec 17, 2006 1:08 am
YIM
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
Am ajuns la concluzia că spălatul picioarelor trebuie făcut şi spiritual şi fizic, ca gest de ospitalitate.............însă nu văd nici o legătură cu Cina?!

Spălatul nu a avut loc la cina Domnului...ci la cina pascală...........în plus, spălatul nu este prezentat ca un semn al noului legământ............ca pâinea şi rodul vieţei
primii creştini au spălat picioarele dar în cadrul primirii musafirilor..........
dacă ar fi spălat picioarele în cadru cinei, atunci cuvintele lui Pavel din 1Timotei 5:10 ar fi un non sens.

1 Timotei 5:10  văduvele...să fie cunoscută pentru faptele ei bune; să fi crescut copii, să fi fost primitoare de oaspeţi, să fi spălat picioarele sfinţilor, să fi ajutat pe cei nenorociţi, să fi dat ajutor la orice faptă bună.

Dacă în adunările de atunci se spălau picioarele la cină..........este un non sens ca Pavel să pună condţia pentru ajutorarea văduvelor:

"să fi spălat picioarele sfinţilor" căci în mod automat toate surorile ar fi spălat picioarele............numai dacă nu se parctica spălatul picioarelor la Cină, condiţia:"să fi spălat picioarele sfinţilor" ar avea sens.

Dum Aug 12, 2007 11:40 am
YIM WWW
Membru Bronz
Membru Bronz

Răspuns cu citat
Spalatul picioarelor precum si celelalte ritualuri care erau practicate atat in Perioada Legii lui Moise, atat in perioada lucrarii lui Isus cat a trait pe pamant ( Cristos diminuind inca de pe atunci multe din ritualurile practicate in trecut ), precum si din perioada Apostolica in care trptat se pierd aceste ritualuri, care mai apoi nu se mai gasesc mai departe prin intermediul Epistolelor, reprezentau o credinta in lucruri care se vad, deci o credinta slaba, raportata la oameni slabi in credinta (invataturi de lapte duhovnicesc). Apostolul pavel insa ne indeamna sa lasam aceste invataturi care nu duc la mantuire ( asa cum se intampla si cu cei care le practicau), ci sa ne indreptam spre o invatatura a lucrurilor care nu se vad, mai exact pe dragoste, nastere din nou, transformarea firii, iubirea cu fapta precum si altele. ( invataturi de Hrana Tare)

"De aceea, să lăsăm adevărurile începătoare ale lui Cristos, şi să mergem spre cele desăvârşite, fără să mai punem din nou temelia pocăinţei de faptele moarte, şi a credinţei în Dumnezeu,învăţătura despre botezuri, despre punerea mâinilor, despre învierea morţilor şi despre judecata veşnică" Evrei 6:1,2

El ne avertizeaza ca aceste invataturi sa nu mai aiba o conotatie practica ritualica, ci dandu-le prin intermediul Cuvantului un alt sens care sa nu mai tina de ceva vazut material, ci duhovnicesc.

"Şi credinţa este o încredere neclintită în lucrurile nădăjduite, o puternică încredinţare despre lucrurile care nu se văd." Evrei 11;1

www.freewebs.com/crestininabsolut

Dum Aug 12, 2007 5:56 pm
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Răspuns cu citat
Credinţa în lucrurile care se văd e una slabă, căci şi fiinţele inferioare cred cea ce văd şi aud, dar credinţa în lucrurile ce nu se văd cu ocii şi nu se aud cu urechile ci doar prin credinţă, e una puternică care nu poate fi dărâmată uşor odată ce ai ajuns să vezi şi să cunoşti cea ce nu se vede.

Lun Aug 13, 2007 4:16 am
YIM WWW
Membru Argint
Membru Argint

Răspuns cu citat

Lun Aug 13, 2007 8:14 pm
Membru Argint
Membru Argint

Răspuns cu citat
calea, in unele sate din oltenia s-ar putea sa ai ocazia sa practici spalatul picioarelor ca gest de ospitalitate :)

Lun Aug 13, 2007 8:14 pm
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat

Mar Aug 14, 2007 9:29 am
YIM WWW
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Răspunde la subiect   [ 22 mesaje ]