Inchizitia
Moderator: MariaB
Pagina 1 din 2 |
[ 93 mesaje ] | Du-te la pagina 1, 2 Următorul |
Versiune printabilă | Subiectul anterior | Următorul subiect |
Autor | Mesaj |
---|---|
Membru Special
Se pare ca a durat din 1231 pana in 1908. Ce se poate spune despre aceasta perioada ?
|
Mar Mai 23, 2006 2:07 pm |
|
Membru Special
Membru din: Mie Apr 19, 2006 7:41 am Mesaje: 551 Localitate: mai bine o alocatie |
nu ştiu, dar începe să mă ia cu tremurici...
|
Mar Mai 23, 2006 2:23 pm |
|
Membru Special
unii au spus despre inchiziţie care a omorât pe aşa zişi eretici....că dacă trăia Pavel sau Petru şi ei ajungeau pe rug urgent..........
Cred din toată inima că inchiziţia a fost o uneală a Satanei......... |
Mar Mai 23, 2006 8:12 pm |
|
Membru Special
Membru din: Mie Apr 19, 2006 7:41 am Mesaje: 551 Localitate: mai bine o alocatie |
metodele de lucru ale Inchiziţiei au fost unele dintre cele mai groaznice, oricum e destul să spunem că suportul mesajului creştin a fost în primul secol în care funcţiona biserica primară, acceptarea personală fără constrângere a Domnului Isus. Inchiziţia a fost o instituţie care promova, fără dubii, exact constrângerea la modul de gândire al Bisericii Catolice din acea perioadă. Şi dacă mai spunem că cei care nu-şi modelau modul de gândire conform preceptelor catolice erau persecutaţi, până la arderea pe rug, putem concluziona că, cel puţin în perioada Torquemada, Inchiziţia a fost instituţia Satanei.
|
Mie Mai 24, 2006 8:00 am |
|
Membru 64-bit
Membru din: Mie Mai 10, 2006 8:31 am Mesaje: 329 Localitate: Bucuresti |
marinaru scrie: Se pare ca a durat din 1231 pana in 1908. Ce se poate spune despre aceasta perioada ? _________________ catolica |
Mie Mai 24, 2006 9:35 am |
|
Membru Special
MariaB asa scrie istoria...
|
Mie Mai 24, 2006 10:16 am |
|
Membru Special
MariaB scrie: marinaru scrie: Se pare ca a durat din 1231 pana in 1908. Ce se poate spune despre aceasta perioada ? dacă tu, MariaB, ai altă variantă, suntem doritori să o aflăm. |
Mie Mai 24, 2006 10:21 am |
|
Membru 64-bit
daca vrem sa judecam corect Inchizitia, trebuie sa tinem seama de
- ce a insemnat ea la momentul initial - ce a fost o vreme - ce a ajuns sa fie - din pricina cui... Legislatie antieretica a aparut odata cu declararea Crestinismului ca religie de stat (319) Codul Imparatului Teodosie al II-lea, in 438, subliniaza: "amintim ca sunt pasibili de pedeapsa cu moartea cei dovediti...", "va fi pedepsit cu confiscarea locuintei..." Episcopi precum Augustin sau Ioan Gura de Aur au acceptat-o, desi se impotriveau pedepsei cu moartea. In secolele XI-XII este repus in valoare codul roman, fara preocupari pentru modul lui de aplicare. Decretul lui Gratian (1140) armonizeaza textele juridice traditionale (drept roman, decretalii...), propunand trei etape: 1. incercarea de convingere 2. sanctiuni canonice 3. recurgerea la "bratul secular" (adica justitia principilor) La inceput, principii apelau doar la confiscarea bunurilor si la pedepse corporale. In 1197, regele Pedro de Aragon asimileaza erezia cu crima de lezmajestate, pasibila de pedeapsa cu moartea prin foc. In 1199, papa Inocentiu al III-lea accepta aceasta "asimilare". (dupa: Jean Comby Pour lire l'histoire de l'Eglise) Regele Spaniei a fost "obligat" la luarea unor masuri drastice, dar numai datorita unor neintelegeri provenite din necunoasterea religiilor. Dupa retragerea musulmanilor din Spania, Crestinismul devine religie "obligatorie". Se intentiona eliminarea pericolului islamist, dar s-a mers poate prea departe obligand populatiile evreiesti sa treaca la Crestinism. Ceea ce nu au inteles conducatoriii crestini era ca Iudaismul se practica in Sinagoga, de catre barbati, dar si acasa - unde femeia era cea care "celebra". Cand evreii au fost obligati sa treaca la Crestinism, au inteles ca Sinagogile lor vor deveni Biserici, dar nu avea cum sa se gandeasca ca religia de acasa trebuie schimbata daca nu le spusese nimeni ca trebuie. Femeile evreice au continuat rituarile pe care le cunosteau (este adevarat ca in multe cazuri era chiar de fronda fata da obligatiile la care fusesra supusi de Biserica). Ceea ce faceau evreicele acasa era de neinteles pentru Biserica, si s-a zvonit ca ar fi vraji - acestea sunt vrajitoarele arse pe rug in Spania! Dupa asasinarea legatului insarcinat cu lupta impotriva albigenzilor (ereticii din orasul Albi: catari si valdezi), Papa Inocentiu al II-lea cheama la cruciada, dar aceasta se transforma intr-un razboi intre seniorii din Nord si cei din Sudul Frantei. Nordul viza feudele Sudului! Un episod cunoscut este masacrul populatiei din Beziers, refugiata in catedrala (1209). Inchizitia in sens strict se naste in anii 1220-1230 prin colaborarea dintre puterea civila si puterea religioasa. Scopul este de a-i cauta (inquisitio) in mod sistematic pe eretici si de a-i pedepsi. Se vorbeste despre Inchizitie seculara, episcopala sau papala. Inchizitie seculara, prin regele Frederic al II-lea (1224), in Constitutia de la Catania: "oricine va fi dovedit in chip vadit ca eretic de catre episcopul diecezei sale va fi incredintat deindata, la cererea acestuia din urma, autoritatilor seculare ale acelui loc si dat mortii prin ardere pe rug". Inchizitie episcopala, prin hotararile conciliului de la la Toulouse, in 1229, "in fiecare parohie din oras si din afara lui, episcopii vor desemna un preot si doi sau trei laici, sau mai multi, daca este necesar, cu nume nepatat, care se vor lega cu juramant sa caute cu sarguinta si cu credinta pe ereticii de pe teritoriul parohiei.. si-i vor denunta de indata episcopului si seniorului locului". Inchizitie papala, prin Papa Grigore al IX-lea, care transforma Inchizitia intr-un tribunal de exceptie care depinde direct de papalitate (1233): "va trimitem in regatul Frantei si in regoiunile invecinate pe numitii Frati Predicatoir, dandu-le misiunea de a lupta impotriva ereticilor". Fratii predicatori sunt dominicanii, apoi sunt trimisi si Fratii minoriti, franciscanii. In 1252 este pusa la opunct o procedura complexa care autorizeaza tortura. De aceasta data, Biserica isi asuma responsabilitatea directa a pedepselor aplicate, nelasand pe seama puterii civile decat sarcina executarii sentintelor. Era nevoie de o justificare teologica pe care o va furniza Toma de Aquino: "daca ereticul staruie pe calea lui cea rea, Biserica, pierzand nadejdea indreptarii lui, se ingrijeste de mantuirea celorlalti separandu-l prin excomunicare, iar dupa aceea il lasa in sema judecatii seculare pentru a fi luat din lume prin moarte". E greu de explicat cum o Biserica ce se revendica de la Evanghelie a putut sa arda de vii pe cei ce nu-i acceptau invatatura. Sub anumite aspecte, Crestinatatea era un regim daca nu totalitar, cel putin totalizant sau constrangator. (dupa: Jean Comby Pour lire l'histoire de l'Eglise) Este de subliniat ca mijloacele folosite au fost cele oferite de justitia timpului: tortura si moartea. (asa cum textul biblic propune "ochi pentru ochi..." intr-un moment istoric in care o vatamare cat de mica era razbunata cu moartea) Inchizitia a functionat doar o perioada de doua-trei sute de ani - actualmente, papalitatea regreta abuzurile facute in acea perioada totul tine de un trecut istoric, justificat de momentul istoric respectiv... sigur ca nu se justifica din punct de vedere crestin, dar populatiile care tocmai fusesera crestinate stiau mult prea putin despre Crestinism: conducatorul politic al neamului se boteza crestin din motive politice, nu de credinta, si deodata cu el se considera ca tot neamul respectiv a devenit crestin... _________________ catolica |
Mie Mai 24, 2006 12:13 pm |
|
Membru Special
|
Mie Mai 24, 2006 12:26 pm |
|
Membru 64-bit
marinaru scrie: O enciclopedie spune ca a inceput chiar mai devreme 1184 http://en.wikipedia.org/wiki/Inquisition macar in privinta Inchizitiei - am prezentat clar inceputurile acestei organizatii.. wikipedia nu este chiar cea mai autorizata voce... (in multe privinte, nu doar religios!) _________________ catolica |
Mie Mai 24, 2006 1:31 pm |
|
Membru Special
MariaB cu privire la istorie tu ce ai crede ce spun eu sau ce spune o enciclopedie ? Nu am spus ca nu cred ce spui tu...dar este posibil sa existe documente care sa ateste o inchizitie mai timpurie...wikipedia este o enciclopedie foarte bine documentata si actualizata des...
|
Mie Mai 24, 2006 1:37 pm |
|
Membru 64-bit
marinaru scrie: MariaB cu privire la istorie tu ce ai crede ce spun eu sau ce spune o enciclopedie ? Nu am spus ca nu cred ce spui tu...dar este posibil sa existe documente care sa ateste o inchizitie mai timpurie...wikipedia este o enciclopedie foarte bine documentata si actualizata des... si ce teorie/idee iti sustine tie aparitia Inchizitiei inainte de 1200? eu am spus ca legislatie antieretica a aparut odata cu declararea Crestinismului ca religie de stat (319) - vrei si mai devreme?!?! _________________ catolica |
Mie Mai 24, 2006 1:52 pm |
|
Membru Special
"creştinismul, religie de stat" - numai din sintagma asta şi putem trage unele concluzii...
Iacov 1:27 Religiunea curată şi neîntinată, înaintea lui Dumnezeu, Tatăl nostru, este să cercetăm pe orfani şi pe văduve în necazurile lor şi să ne păzim neîntinaţi de lume. |
Mie Mai 24, 2006 1:54 pm |
|
Membru Special
MariaB eu nu ma refer la legislatia antieretica...care este o alta eroare a omenirii...ma refer la actiunile inchizitiei...cand vb. despre inchizitie la asta ne referim La atrocitati, crime, torturi etc...
Ma intreb in numele cui au fost facute astea ? Sau in numele cui s-a pretins aceasta actiune ?... Matei 7:20 Aşa că după roadele lor îi veţi cunoaşte. 21 Nu orişicine-Mi zice: „Doamne, Doamne!” va intra în Împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu care este în ceruri. 22 Mulţi Îmi vor zice în ziua aceea: „Doamne, Doamne! N-am prorocit noi în Numele Tău? N-am scos noi draci în Numele Tău? Şi n-am făcut noi multe minuni în Numele Tău?” 23 Atunci le voi spune curat: „Niciodată nu v-am cunoscut; depărtaţi-vă de la Mine, voi toţi care lucraţi fărădelege.” Ultima oară modificat de marinaru pe Mie Mai 24, 2006 2:03 pm, modificat 1 dată în total. |
Mie Mai 24, 2006 1:58 pm |
|
Membru 64-bit
radu scrie: "creştinismul, religie de stat" - numai din sintagma asta şi putem trage unele concluzii... eventual, in legatura cu Inchizitia... _________________ catolica |
Mie Mai 24, 2006 1:58 pm |
|
Membru Special
Iacov 1:27 ne spune să ne ferim de lumea aceasta păcătoasă şi să nu imităm modelul ei de viaţă, care este în contradicţie cu normele divine, deci, creştinismul nu poate fi o religie de stat, adică niciodată o naţiune nu a fost şi nici nu este creştină, oamenii în general nu îl urmează pe Cristos în nici o ţară, căci nu ar mai fi războaie, sărăcie etc.
|
Mie Mai 24, 2006 2:04 pm |
|
Membru Special
Draga MariaB chiar dacă inchiziţia a durat mai puţin, cât spui tu......nu conteaza asta contează faptele lor care sunt fapte de copii ai Diavolului.....aste e problema de fond.......şi că dacă nu era reforma poate şi acuma eram forţaţi să credem prin metode de constrângere......
Problema este că ar trebui să plângeţi şi să vă pocăiţi de trecutul religiei catolice......... |
Mie Mai 24, 2006 9:22 pm |
|
Membru Special
e o diferenţă atât de mare între biserica primului secol şi catolicism, între Petru al Noului Testament şi papii Evului Mediu ! Biserica Catolică (scuzaţi cacofonia), nu mai este ce a fost în Evul Mediu datorită secularizării omenirii în general nu datorită unor reforme interne. Deci în timp BC şi-a pierdut autoritatea asupra catolicilor, prin lipsa implicării lor în viaţa de credinţă.
Dacă însă studiem BC din perspectiva istorică, ne îngrozim efectiv ... |
Joi Mai 25, 2006 7:59 am |
|
Membru Argint
Da puterea lui Satan se dovedeste prin multe forme si duce la ;ura,dujmanie,egoism si expunere!Daca in trecut sa folosit de acele modalitati ,acum va intrebati de ce modalitati se foloseste?Si a ti reusit sa le depistati si debarasati de ele?
Noi stim caci CREDINTA,NADEJDEA SI DRAGOSTEA duc la unire ,colaborare si interes comun!la cine gasiti aceste calitati?si ce se poate face sa se obtina? Vedem caci cei din Lume si bazati pe legile firesti au infintat O.N.U.,DAR ASA ZISHI CRSTINI de azi CE AU INFINTAT pentru unificare,credinta,unitate si dragoste fata de aproapele?Pentru caci conceptul acesta a fost in primul secol care cit a tinut?si de ce atita numai?Faptele ap.2 cu 41 la 47! ce explicatii putem sa dam ?Mai ales caci nu se poate ajunge la unirea CREDINTEI ,NADEJDII SI A DRAGOSTEI! MARTORII CE EXPLICA PRIN INVATATURILE LOR DESPRE TOATE RELIGIILE si de ce si cu ce scop?Si de fapt prin comportamentul religiilor ce se dezvolta si intimpla in ziua de azi?Si de ce?Ce se poate face? E o dilema pentru toti si toti sint in grupuri ce spun caci ei sint adevarati si mai buni ca ceilalti si la ei se gaseste adevarul si mintuirea si in fond SCRIPTURA CE SPUNE?SI DE CE SUBIECTELE NU SE CONCENTREAZA ASUPRA CONTINUTULUI EI? _________________ <<Cinstiti>>1 petru 2cu 17 |
Joi Mai 25, 2006 9:04 am |
|
Membru 64-bit
calea scrie: Problema este că ar trebui să plângeţi şi să vă pocăiţi de trecutul religiei catolice... in ce fel ar trebui sa facem ca sa observati si voi? radu scrie: Dacă însă studiem BC din perspectiva istorică, ne îngrozim efectiv _________________ catolica |
Joi Mai 25, 2006 9:36 am |
|
Membru Special
Dar catolicii mai susţin că în afara bisericii (Catolice), nu există mântuire ?
Era un dicton latin care exprima această idee...dar nu-l ştiu. Poate îl ştie MariaB. Oare o mai fi de actualitate sau catolicii recunosc că nu mai deţin "monopolul" ? |
Joi Mai 25, 2006 11:15 am |
|
Membru 64-bit
radu scrie: Dar catolicii mai susţin că în afara bisericii (Catolice), nu există mântuire ? Era un dicton latin care exprima această idee...dar nu-l ştiu. Poate îl ştie MariaB. Oare o mai fi de actualitate sau catolicii recunosc că nu mai deţin "monopolul" ? despre ceilalti: fiecare in credinta lui! asa ne invata Catehismul Bisericii Catolice si Conciliul Vatican II - eu nu am cunoscut Catolicismul anterior _________________ catolica |
Joi Mai 25, 2006 11:41 am |
|
Membru Special
aha, ok.
|
Joi Mai 25, 2006 11:44 am |
|
Membru Special
MariaB ar trebui sa sper ca Isus te mantuieste nu o biserica umana cu doctrine si legi umane...
|
Joi Mai 25, 2006 2:19 pm |
|
Membru Argint
Maria B prin subiectele tale se vede caci ai ajuns foarte incredintata ca ai ajuns la locul potrivit si invatatura potrivita!Intradevar se vede caci duci o lupta invershunata cu cei din alte religii!Si doresti sa iti aperi doctrina si invatatura ce o cunosti din cele studiate!lucru de apreciat si zelul tau se vede caci a ajuns din sinceritate ca si a lui Pavel pentru religiunea sa!Dar nu uita cind Isus I sa descoperit pe drumul DAMASCULUI credinta lui in ce a constat si de fapt el ce a propovaduit?Si noi sa ajungem la aceasta stare si cunopstinta ;TREBUIE CA CUVINTTTUL LUI DUMNEZEU (SFINTELE SCRIPTURI) SA LE INVATAM SI APLICAM IN VIATA ZILNICA
pentru ca oameni ai lui DUMNEZEU SA FIM DESAVIRSITI SI CU TOTUL DESTOINICI PENTRU ORICE LUCRARE BUNA! E intradevar greu fiinca influientele religioase sint cu multul mai puternice si manifestarile sint subtile si le am explicat in subiectul de mai sus la care inca nu sa raspuns !Si de ce?Fiinca nu se doreste sa fie implicata SCRIPTURA cu care de fapt fiecare trebuie sa ne inarmam in viata zilnica dupa cum ap.Pavel da indemnul celor din efes prin cuvintele din efeseni 6cu 10 la 17.Facind aceste lucruri o sa putem sa dam explicatiile ca un crestin si nu ca o persoana indoctrinala ,care mereu ajunge in opozitie si in luptapentru a isi manifesta doctrina si nu credinta care stim in ce consta si la ce duce!Si voi stiti aceste lucruri insa sinteti nteresati dupa cum se vede pentru ceea ce discutati si dezbateti.Lucru ce va impiedeca ca sa ajungeti la PACE ,FERICIRE SI COLABORARE CU UN SCOP COMUN SI NU EGOIST SI PLIN DE DEZAGREIERE! AP.Pavel intradevar spune caci in lucrurile in care am ajuns de aceeasi parere sa umblam la fel ,dar ne spune ;URMATI-MA PE MINE SI UITATI-VA LA CEI CE SE POARTA DUPA PILDA PE CARE O AVETI IN NOI (Si v ati intrebat de ce?Si care este aceasta pilda?Poate analizind scripturile o sa o descoperiti si o sa aflati in ce consta si ve ti intelege ca subiectele voastre in ce trebuie sa fie si ce sa faceti!Coloseni 3 cu 12 la 17 _________________ <<Cinstiti>>1 petru 2cu 17 |
Joi Mai 25, 2006 5:45 pm |
|
Membru Argint
Mesaj sters . Imi pare rau pentru inconvenient.
Ultima oară modificat de Daniel pe Mie Iun 21, 2006 5:27 am, modificat 1 dată în total. |
Joi Mai 25, 2006 8:42 pm |
|
Membru Special
Daniel cu siguranta ca nimeni din ziua de azi nu este vinovat...nici nu incearca cineva sa spuna ca cei de azi sunt vinovati. Imp. asa cum spui si tu este sa se invete ceva din asta printre altele...
|
Joi Mai 25, 2006 8:44 pm |
|
Membru Argint
Ultima oară modificat de Daniel pe Mie Iun 21, 2006 5:27 am, modificat 1 dată în total. |
Joi Mai 25, 2006 9:17 pm |
|
Membru Special
Daniel ai perfecta dreptate si sa sti ca de multe ori ma abtin de la prea multe comentarii Mai ales pe forumurile unde se vb. despre o religie anume...Pe forumul acesta nu am sa ma abtin prea mult
Pentru mine inchizitia nu demonstreaza decat un lucru simplu...nu exista succesiune apostolica asa cum pretind catolicii din simplu fapt ca apostoli niciodata nu ar fi aprobat asa ceva... Deci ei s-au pierdut pe drum pe undeva... |
Joi Mai 25, 2006 9:20 pm |
|
Membru Argint
Ultima oară modificat de Daniel pe Mie Iun 21, 2006 5:28 am, modificat 1 dată în total. |
Joi Mai 25, 2006 9:38 pm |
|
Membru Special
din păcate aşa este...........sunt de acord cu tine Daniel..........trebuie sa-l vestim pe Cristos şi să lăsăm discuţiile sterile.........
|
Vin Mai 26, 2006 5:42 am |
|
Membru 64-bit
vizitator scrie: analizind scripturile o sa o descoperiti si o sa aflati in ce consta si ve ti intelege Daniel scrie: asa cum conducatorii bisdericii de-atunci au gresit intr-un mod groaznic ajungand prigonitori de fapt ai lui Hristos......tot asa biserica de-acum poate tine in intuneric... Daniel scrie: S-ar putea sa va incredeti in unele minciuni ......de unde increderea asta in oameni?? am incredere in soferul autobuzului care ma duce la birou, am incredere in firma care produce pasta de dinti, sau painea... (cu toate ca nu ar trebui sa am incredere in cel care distribuie painea daca nu o distibuie impachetata...) Daniel scrie: Pentru a fi impacati intradevar cu credinta va sfatuiesc sa cititi biblia lasand (temporar ) la o parte orice influenta de la biserica fiecare a avut parte de o intalnire personala cu textul biblic in invatamantul scolar catolic (sunt si clase majoritar ortodoxe) se face la fel (am facut practica pedagogica acolo)... Daniel scrie: CEEA CE ESTE IMPORTANT ESTE CA FACI PARTE DIN ADEVARATA BISERICA , CEA SPIRITUALA , TRUPUL LUI HRISTOS marinaru scrie: Pentru mine inchizitia nu demonstreaza decat un lucru simplu...nu exista succesiune apostolica asa cum pretind catolicii din simplu fapt ca apostoli niciodata nu ar fi aprobat asa ceva... Deci ei s-au pierdut pe drum pe undeva... _________________ catolica |
Vin Mai 26, 2006 10:16 am |
|
Membru Special
MariaB ce reprezinta pentru tine inchizitia care este catolica ?
|
Vin Mai 26, 2006 11:01 am |
|
Membru 64-bit
marinaru scrie: MariaB ce reprezinta pentru tine inchizitia care este catolica ? dar ceea ce reprezinta pentru mine inchizitia am prezentat in mesajul din Mai 24, 2006 postat pe aceasta tema _________________ catolica |
Vin Mai 26, 2006 11:25 am |
|
Membru Special
scuze vroiam sa spun care esti catolica...
|
Vin Mai 26, 2006 11:51 am |
|
Membru Special
Nu texte pregatite de acasa...ceva din inima...
|
Vin Mai 26, 2006 11:52 am |
|
Membru 64-bit
marinaru scrie: Nu texte pregatite de acasa...ceva din inima... ce ti s-a parut pregatit de acasa? m-am uitat pe cartea pe care o aveam la indemana (ca sa nu fie doar zvonuri) si am raspuns din inima _________________ catolica |
Vin Mai 26, 2006 12:33 pm |
|
Membru Special
MariaB asta nu inseamna din inima...
|
Vin Mai 26, 2006 3:59 pm |
|
Membru Argint
Ultima oară modificat de Daniel pe Mie Iun 21, 2006 5:29 am, modificat 1 dată în total. |
Vin Mai 26, 2006 5:24 pm |
|
Membru Argint
Maria B cit timp stii caci credinta ta este bazata pe continutul SFINTELOR SCRIPTURI si nu aduci o inchinare falsa prin ceea ce faci in fata lui Isus HRISTOS ESTI O PERSOANA SINCERA SI ai inteles ce au inteles si primii crestini descrisi in faptele ap.2 cu 41la 47!
Insa nu uita despre inchinarea la Idoli si adorarea lor! care stim cu totii in ce consta si la ce rezultate duce! _________________ <<Cinstiti>>1 petru 2cu 17 |
Vin Mai 26, 2006 6:57 pm |
|
Membru Argint
Mie mi se pare un duel verbal ptr intiietate toata discutia,cu mici exceptii.
Probabil voi primi sfatul sa-mi spun parerile-n alta parte. Lupta asta care e mai sincer,mai sfint etc. Eu din biblie am retinut aversiunea lui IIsus fata de biserici.In schimb nu spune fiti catolici,fiti ortodocsi etc.Nu spune nimic .Sa fim seriosi,din orgoliu s-a ajuns la inchizitie,la holocaust ,la crime.Si ptr bani. Pacat ca nu existau niste drepturi ale omului pe-atunci.Dreptul sa gindesti,sa simti,ei bine nu,trebuia sa vina altul sa-ti spuna ce si cum.Si daca nu faceai asa,da-i cu barda-n cap! Unde este iubirea predicata de IIsus? |
Dum Mai 28, 2006 2:02 pm |
|
Membru Special
sofia esti libera sa spui parerea ta cu privire la orice pe forum...eu cred ca Inchizitia este ceva regretabil din care toti oamenii trebuie sa invete...ea apartine istoriei acum si noi nu o putem nega...este adevarat ca nu pot invinui nici un catolic din ziua de azi de ea...dar asta nu inseamna ca nu pot sa ii invinuiesc pe catolicii din perioada respectiva...
|
Dum Mai 28, 2006 2:04 pm |
|
Membru Argint
Draga marinarule,singele nevinovat varsat inca mai striga din pamintul unde s-a scurs.Si pentru acei oameni a venit Iisus pe pamint,si iata ,ei au fost omoriti,si pentru cei care i-au ucis a venit IIsus,si iata,acestia tot au ucis.
Caci intunericul mintii si impietrirea inimii este mare si omoara singe nevinovat,apoi acelasi pamint unde au ucis vin si ara si pun griu si fac piine si o maninca. Foarte trist.Ce-si fac oamenii oamenilor,nici D-zeu nu le face. Inchizitia este regretabila si toate crimele sint. Ce pot sa-ti spun eu...incearca sa nu-i invinuiesti pe catolicii de atunci,incearca sa-i ierti,sufera mai mult decit victimele lor. Ajunge atita suferinta. |
Dum Mai 28, 2006 5:33 pm |
|
Membru Special
sofia ei au nevoie de iertarea altora nu de iertarea mea...
|
Dum Mai 28, 2006 5:47 pm |
|
Membru Argint
Stiu,poate ca si aceia i-au iertat,cine stie.
Eu incerc sa nu-i judec.Ajunge atita suferinta,nu vezi ca nici pamintul nu ne mai suporta ? |
Dum Mai 28, 2006 5:56 pm |
|
Membru Special
sofia nici eu...
|
Dum Mai 28, 2006 6:30 pm |
|
Membru Special
sofia scrie: Ce pot sa-ti spun eu...incearca sa nu-i invinuiesti pe catolicii de atunci,incearca sa-i ierti,sufera mai mult decit victimele lor. Ajunge atita suferinta. sofia, cu tot respectul, dar catolicilor puţin le pasă de ce au făcut predecesorii lor... |
Lun Mai 29, 2006 9:34 am |
|
Membru Special
uitarea poate face ca istoria să se repete..........UITAREA NAŞTE MONŞTRI......aşa că să avem grijă......
|
Lun Mai 29, 2006 10:53 am |
|
Membru Special
aşa e, dragă calea, tot la fel, ca să parafrazez un mare scriitor, "somnul raţiunii naşte monştrii" - vai de cei care îşi anesteziază raţiunea cu tot felul de basme lumeşti închipuite şi nu privesc ţintă la Crucea lui Isus.
|
Lun Mai 29, 2006 10:57 am |
|
Membru Argint
sters
Ultima oară modificat de sofia pe Vin Iul 07, 2006 12:00 pm, modificat 1 dată în total. |
Mar Mai 30, 2006 6:52 am |
|
Pagina 1 din 2 |
[ 93 mesaje ] | Du-te la pagina 1, 2 Următorul |
Ora este UTC + 2 [ DST ] |