![]() |
Pagina 1 din 2 |
[ 86 mesaje ] | Du-te la pagina 1, 2 Următorul |
Versiune printabilă | Subiectul anterior | Următorul subiect |
Autor | Mesaj |
---|---|
Membru Special ![]() ![]() Membru din: Lun Apr 10, 2006 9:04 pm Mesaje: 659 ![]() |
Ce putem spune despre preotime ? Care a fost rolul preotilor sau care este rolul preotilor ?
|
Joi Mai 18, 2006 6:11 pm |
![]() |
![]() |
|
Membru Special ![]() Membru din: Mie Apr 19, 2006 7:41 am Mesaje: 551 Localitate: mai bine o alocatie ![]() |
deşi Waelsch este de părere că preoţia de astăzi are o bază biblică în noţiunea "presbuteros" , adică bătrân, totuşi să ne aducem aminte că preoţia aaronică din Vechiul Testament, era ferm stabilită, aparţinea numai urmaşilor lui Levi, pe când Isus este Mare Preot cu toate că se trage din Iuda, nu din Levi, El fiind Mare Preot după rânduiala lui Melchisedec. Preoţii de acum oare în ce categorie intră ? Ca să nu mai vorbim că bătrânii au fost numiţi de apostoli prin punerea mâinilor, adică de la Duhul Sfânt, preoţii de acum se fac în seminare.
Evrei 3:1 De aceea, fraţi sfinţi, care aveţi parte de chemarea cerească, aţintiţi-vă privirile la Apostolul şi Marele Preot al mărturisirii noastre, adică Isus, Evrei 4:14 Astfel, fiindcă avem un Mare Preot însemnat, care a străbătut cerurile-pe Isus, Fiul lui Dumnezeu-să rămânem tari în mărturisirea noastră. Evrei 6:20 unde Isus a intrat pentru noi ca înainte mergător, când a fost făcut „Mare Preot în veac, după rânduiala lui Melhisedec”. Evrei 7:21 căci, pe când Leviţii se făceau preoţi fără jurământ, Isus s-a făcut preot prin jurământul Celui ce I-a zis: „Domnul a jurat şi nu Se va căi: „Tu eşti preot în veac, după rânduiala lui Melhisedec” |
Vin Mai 19, 2006 8:11 am |
|
![]() |
|
Membru 64-bit ![]() Membru din: Mie Mai 10, 2006 8:31 am Mesaje: 329 Localitate: Bucuresti ![]() |
radu scrie: bătrânii au fost numiţi de apostoli prin punerea mâinilor, adică de la Duhul Sfânt, preoţii de acum se fac în seminare. preotul devine preot prin hirotonire (incluzand aici impunerea mainilor - vezi orice ceremonie de hirotonire) studiile il formeaza ca om preotia este o specializare necesitata, dupa modelul rabinic _________________ catolica |
Vin Mai 19, 2006 8:40 am |
|
![]() |
|
Membru Special ![]() Membru din: Mie Apr 19, 2006 7:41 am Mesaje: 551 Localitate: mai bine o alocatie ![]() |
MariaB scrie: radu scrie: bătrânii au fost numiţi de apostoli prin punerea mâinilor, adică de la Duhul Sfânt, preoţii de acum se fac în seminare. preotul devine preot prin hirotonire (incluzand aici impunerea mainilor - vezi orice ceremonie de hirotonire) studiile il formeaza ca om preotia este o specializare necesitata, dupa modelul rabinic De ce să luăm modelul rabinic şi nu pe cel nou-testamentar, în care în momentul ungerii în această slujbă de presbiter, Duhul Sfânt cobora literalmente pentru a-i conferi putere de slujire noului presbiter al adunării. |
Vin Mai 19, 2006 8:48 am |
|
![]() |
|
Membru 64-bit ![]() Membru din: Mie Mai 10, 2006 8:31 am Mesaje: 329 Localitate: Bucuresti ![]() |
radu scrie: De ce să luăm modelul rabinic şi nu pe cel nou-testamentar, în care în momentul ungerii în această slujbă de presbiter, Duhul Sfânt cobora literalmente pentru a-i conferi putere de slujire noului presbiter al adunării. - preotul devine preot prin hirotonire (incluzand aici impunerea mainilor - vezi orice ceremonie de hirotonire) pe model neotestamentar - a fost o necesitate institutia preotiei - apare in momentul renuntarii la rabin _________________ catolica |
Vin Mai 19, 2006 11:26 am |
|
![]() |
|
MariaB scrie: radu scrie: - a fost o necesitate institutia preotiei - apare in momentul renuntarii la rabin se pare că această necesitate nu au avut-o primii creştini, noi de ce am avea-o ? |
Vin Mai 19, 2006 11:30 am |
|
![]() |
|
radu scrie: se pare că această necesitate nu au avut-o primii creştini, noi de ce am avea-o ? si daca unii dintre noi o au si astazi este datorita nivelului lor spiritual (dintre un pahar mic si unul mare, care spui tu ca este mai plin, daca amandoua sunt pline? - si totusi, cantitatea difera...) _________________ catolica |
Vin Mai 19, 2006 11:48 am |
|
![]() |
|
aveau presbiterii, diaconii şi vasele de lucru - proorocii, alte daruri de slujire etc. - nu aveau nevoie de ceva contrafăcut, preotul creştin, o imposibilitate din punct de vedere al Scripturilor Creştine Noul Testament.
|
Vin Mai 19, 2006 11:52 am |
|
![]() |
|
radu scrie: nu aveau nevoie de ... daca gasesc la mama in bucatarie un servet in plus pe langa cele pe care stiam ca le foloseste, inseamna ca a avut nevoie de el, chiar daca gandesc ca eu nu as fi avut nevoia aceasta _________________ catolica |
Vin Mai 19, 2006 11:59 am |
|
![]() |
|
Membru Special ![]() ![]() Membru din: Lun Apr 10, 2006 9:04 pm Mesaje: 659 ![]() |
Printre altele ce rol aveau preotii pe vremea lui Moise ? Sa aduca jertfe la alatar...Isus stim bine ce jerta a adus dar preotii din ziua de azi ce jertfa aduc ?
Evrei 7:24 Dar El, fiindcă rămâne ;în veac; are o preoţie, care nu poate trece de la unul la altul. 25 De aceea şi poate să mântuiască în chip desăvârşit pe cei ce se apropie de Dumnezeu prin El, pentru că trăieşte pururea ca să mijlocească pentru ei. 26 Şi tocmai un astfel de Mare Preot ne trebuia: Sfânt, nevinovat, fără pată, despărţit de păcătoşi şi înălţat mai presus de ceruri, 27 care n-are nevoie, ca ceilalţi mari preoţi, să aducă jertfe în fiecare zi, întâi pentru păcatele sale şi apoi pentru păcatele norodului, căci lucrul acesta l-a făcut odată pentru totdeauna, când s-a adus jertfă pe Sine însuşi. 28 În adevăr, legea pune mari preoţi pe nişte oameni supuşi slăbiciunii; dar cuvântul jurământului, făcut după ce a fost dată Legea, pune pe Fiul, care este desăvârşit pentru veşnicie. |
Vin Mai 19, 2006 12:04 pm |
![]() |
![]() |
|
MariaB scrie: radu scrie: nu aveau nevoie de ... daca gasesc la mama in bucatarie un servet in plus pe langa cele pe care stiam ca le foloseste, inseamna ca a avut nevoie de el, chiar daca gandesc ca eu nu as fi avut nevoia aceasta este exact invers: mama ta a găsit la tine un şervet pe care dumneaei nu îl folosea. |
Vin Mai 19, 2006 12:05 pm |
|
![]() |
|
marinaru scrie: Isus stim bine ce jerta a adus dar preotii din ziua de azi ce jertfa aduc ? _________________ catolica |
Vin Mai 19, 2006 12:06 pm |
|
![]() |
|
MariaB NESCRIPTURAL !!! Citeste SCRIPTURA lasa inventiile omenesti ca nu ele te manutuiesc. Ele sunt facute pentru un PROFIT.
|
Vin Mai 19, 2006 12:14 pm |
![]() |
![]() |
|
marinaru scrie: NESCRIPTURAL !!! marinaru scrie: Citeste SCRIPTURA lasa inventiile omenesti ca nu ele te manutuiesc. marinaru scrie: sunt facute pentru un PROFIT. _________________ catolica |
Lun Mai 22, 2006 8:44 am |
|
![]() |
|
eu refuz tradiţia pentru că nu "bate" cu Scriptura...acest fapt este tot ce mă motivează.
|
Lun Mai 22, 2006 9:55 am |
|
![]() |
|
MariaB profetii nu au contrazis ceea ce a spus Moise pe cand Biserica crestina ulterioara a contrazis ce a spus Isus si Apostoli. Au venit cu noi invataturi si au acceptati traditii pagane...
|
Lun Mai 22, 2006 10:32 am |
![]() |
![]() |
|
marinaru scrie: MariaB profetii nu au contrazis ceea ce a spus Moise pe cand Biserica crestina ulterioara a contrazis ce a spus Isus si Apostoli. Au venit cu noi invataturi si au acceptati traditii pagane... _________________ catolica |
Lun Mai 22, 2006 1:41 pm |
|
![]() |
|
MariaB nici Moise si nici profetii nu au avut slava lui Isus pentru a schimbat ceva. Sa inteleg ca continuatorii NT au o slava mai mare ca a lui Isus ? Exista alt MESIA ? Pentru ca nu mai cineva mai mare ca Isus ar putea sa schimbe ce a lasat el...
|
Lun Mai 22, 2006 1:47 pm |
![]() |
![]() |
|
Membru Argint ![]() ![]() Membru din: Joi Apr 27, 2006 11:31 pm Mesaje: 194 Localitate: Europa centrala ![]() |
radu scrie: aveau presbiterii, diaconii şi vasele de lucru - proorocii, alte daruri de slujire etc. - nu aveau nevoie de ceva contrafăcut, preotul creştin, o imposibilitate din punct de vedere al Scripturilor Creştine Noul Testament. Iarä un subiect unde diavolul modificä cuvîntul lui Dumnezeu, ca în Genezä 3. Cu ce drept folositi voi cuvîntul românesc "preot" pt evreiescul "cohen" (gr "hiereus", lat "sacerdos")? Exact. Cu ce drept? Exigez ca radu si marinaru sä rectifice. Toatä discutia n'are absolut nici un sens, câtä vreme nu folosim terminologia corectä. "Preot" (gr "presbyteros", lat "presbyter"): în Fapte, epistolele pastorale. Cineva devine preot prin punerea mâinilor episcopului (Tit 1:5-6). În Fapte, Pavel îsi ia rämas bun de la preotii din Efes. "Iereu" (he "cohen", gr "hiereus", lat "sacerdos", fr "sacrificateur"): la evrei, cel ce aduce jertfele. Iisus Christos e arhiereu, pt cä a adus jertfa supremä (si unica adeväratä) prin moartea de pe cruce. Crestinii sunt ierei în sens metaforic, pt cä sunt continuatori ai lui Christos, aducând vietile lor drept jertfä bine-primitä de cätre Dumnezeu. Asa cä: gata cu bâlciul!!! Ori puneti topice diferite: "ierie"; si "ierarhie" cu sub-topice: "episcopat", "preotie" si "diaconie"; ori läsati-vä de treabä!!! _________________ YHWH Dumnezei a zis: "Iata ca omul s`a facut ca unul dintre NOI." (Facerea 3:22). |
Lun Mai 22, 2006 4:43 pm |
![]() |
![]() |
|
Membru Argint ![]() ![]() Membru din: Joi Apr 27, 2006 11:31 pm Mesaje: 194 Localitate: Europa centrala ![]() |
marinaru scrie: MariaB profetii nu au contrazis ceea ce a spus Moise pe cand Biserica crestina ulterioara a contrazis ce a spus Isus si Apostoli. Au venit cu noi invataturi si au acceptati traditii pagane... "Tu esti Petru, si pe aceastä piaträ voiu zidi Biserica mea, si portile iadului NU O VOR ÎNVINGE", spune Iisus. În ciuda unor erori doctrinale fäcute de cutare si cutare Bisericä localä, BISERICA UNIVERSALÄ n'a avut greseli doctrinale, cäci e sfântä ("pusä de o parte"). Ca si în Israel. Chiar dacä unii - la un moment dat majoritatea - erau idolatri, o "rämäsitä" (permanentä, nu picatä din cer la un moment dat) era în mod continu credincioasä Domnului. Aduceti-vä aminte de cuvintele lui Ilie: "Doamne, eu am rämas singurul profet al täu în Israel", iar Domnul: "Cincizeci de profeti nu si-au plecat genunchii pe dinaintea lui Baal". _________________ YHWH Dumnezei a zis: "Iata ca omul s`a facut ca unul dintre NOI." (Facerea 3:22). |
Lun Mai 22, 2006 4:53 pm |
![]() |
![]() |
|
Waelsch nu sustin ceea ce scriu pentru ca nu cunosc greaca dar din cercetarile mele
Presbyteros inseamna Batran si nu Preot Archiereus inseamna Mare Preot sau Preot...nu sunt sigur ![]() Tit 1:5 Te-am lăsat în Creta, ca să pui în rânduială ce mai rămâne de rânduit şi să aşezi presbiteri (Sau: bătrâni) în fiecare cetate, după cum ţi-am poruncit: 6 Dacă este cineva fără prihană, bărbat al unei singure neveste, având copii credincioşi, care să nu fie învinuiţi de destrăbălare sau neascultare. Intrebare pentru catolici ![]() ![]() |
Lun Mai 22, 2006 5:11 pm |
![]() |
![]() |
|
Waelsch bizar dar eu cred ca piatra este Cristos...Daca citesti contextul ai sa vezi ca este vb. despre Cristos mai mult avem si Fapte 4:8-11, 1 Pet. 2:4-8 si Efeseni 2:20.
Daca Petru ar fi fost "piatra" de ce se mai certau apostolii cu privire la care este mai mare ? Luca 22:24 Între apostoli s-a iscat şi o ceartă, ca să ştie care din ei avea să fie socotit ca cel mai mare? 25 Isus le-a zis: „Împăraţii Neamurilor domnesc peste ele; şi celor ce le stăpânesc, li se dă numele de binefăcători. 26 Voi să nu fiţi aşa. Ci cel mai mare dintre voi, să fie ca cel mai mic; şi cel ce cârmuieşte, ca cel ce slujeşte. |
Lun Mai 22, 2006 6:46 pm |
![]() |
![]() |
|
"Hiereus" este tradus tot cu preot si se refera la Isus de exemplu acest verset...
Evrei 7:21 căci, pe când Leviţii se făceau preoţi fără jurământ, Isus s-a făcut preot prin jurământul Celui ce I-a zis: „Domnul a jurat şi nu Se va căi: „Tu eşti preot în veac, după rânduiala lui Melhisedec” Hiereus si Archiereus inseamna Preot si Mare Preot ![]() Presbyteros inseamna Batran si nu Preot.... Pierd eu ceva ? |
Lun Mai 22, 2006 7:57 pm |
![]() |
![]() |
|
Membru Special ![]() ![]() Membru din: Mie Apr 05, 2006 8:58 am Mesaje: 569 ![]() |
preoţi suntem toţi creştinii
1 Petru 2:5 Şi voi, ca nişte pietre vii, Sunteţi zidiţi ca să fiţi o casă duhovnicească, o preoţie Sfântă, şi să aduceţi jertfe duhovniceşti, plăcute lui Dumnezeu, prin Isus Hristos. 1 Petru 2:9 Voi însă Sunteţi o seminţie aleasă, o preoţie împărătească, un neam Sfânt, un popor pe care Dumnezeu Şi l-a câştigat ca să fie al Lui, ca să vestiţi puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din întuneric la lumina Sa minunată; Există însă în adunare slujbe la care sunt puşi oameni prin hirtotonisire Filipeni 1:1 Pavel şi Timotei, robi ai lui Isus Hristos, către toţi sfinţii în Hristos Isus, care Sunt în Filipi, împreună cu episcopii (Sau: priveghetori.) şi diaconii: Şi există daruri-oameni: Efeseni 4:11 Şi El a dat pe unii apostoli; pe alţii, prooroci; pe alţii, evanghelişti; pe alţii, păstori şi învăţători, |
Lun Mai 22, 2006 9:15 pm |
![]() ![]() |
![]() |
|
marinaru scrie: Intrebare pentru catolici ![]() ![]() doar o parte dintre preotii catolici nu se casatoresc - pentru ca asa este traditia in zona respectiva si in vemurile de acum Vaticanul lucreaza la o hotarare prin care viitorii preoti sa se poata casatori inainte de hirotonire, daca vor (asa cum a fost de la inceput in ritul greco-catolic, si asa cum s-a stabilit deja pentru multe dintre arhidiecazele africane si in alte zone in curs de evenghelizare) - este vorba despre o hotarare de organizare interna, nu implica probleme de credinta _________________ catolica |
Mar Mai 23, 2006 8:48 am |
|
![]() |
|
MariaB asta este ceva nou eu nu am auzit
![]() |
Mar Mai 23, 2006 9:33 am |
![]() |
![]() |
|
aşa ştiam şi eu, că nu se căsătoresc (nu că nu vor ei, dar aşa este regula...) - s-au făcut şi filme TV pe acest subiect.
Îmi cer scuze tuturor catolicilor, dar impunerea celibatului pentru preoţi a deschis calea unor homosexuali de a intra în această slujbă...bine plătită şi în felul acesta îşi pot justifica faţă de societate lipsa legăturilor cu partea feminină...de asemenea, îşi pot petrece timpul plăcut fiind înconjuraţi de diaconi, membri din cor etc. |
Mar Mai 23, 2006 9:38 am |
|
![]() |
|
marinaru scrie: MariaB asta este ceva nou eu nu am auzit ![]() radu scrie: impunerea celibatului pentru preoţi a deschis calea unor homosexuali de a intra în această slujbă... homosexualitate a existat dintotdeauna, si nu necasatorirea a determinat-o _________________ catolica |
Mar Mai 23, 2006 10:27 am |
|
![]() |
|
MariaB celibatul preotilor catolici este ceva cunoscut si dezbatut de foarte mult timp. Am vazut zeci de stiri si cred ca am citit zeci de articole pe aceasta tema. Daca Vaticanul i-a o decizie de ultima ora nu poti sa imi ceri sa o cunosc...Nu cred ca au facut un spot publicitar cu aceasta decizie.
Oricum eu nu am criticat doar am intrebat ceva ce am auzit...este posibil ca multe auzite sa fie false sau tu nu ai auzit nimic niciodata care s-a dovedit a fi fals... |
Mar Mai 23, 2006 10:34 am |
![]() |
![]() |
|
nu asta am vrut să spun...e o tentaţie să fii preot dacă eşti homosexual, pentru că este un paravan ideal.
|
Mar Mai 23, 2006 10:36 am |
|
![]() |
|
Membru Special ![]() ![]() Membru din: Mie Apr 05, 2006 8:58 am Mesaje: 569 ![]() |
punerea mâinilor îşi are rolul ei..........dar ce folos dacă este făcută ca un ritual şi nu prin călăuzirea Spiritului Sfânt.............
Ioan 6:63 Duhul este acela care dă viaţă, carnea nu foloseşte la nimic; |
Mar Mai 23, 2006 10:44 am |
![]() ![]() |
![]() |
|
marinaru scrie: MariaB celibatul preotilor catolici este ceva cunoscut si dezbatut de foarte mult timp. Am vazut zeci de stiri si cred ca am citit zeci de articole pe aceasta tema. in mediile ortodoxe, se pune accent pe Filioque, Inchizitie... aspectele care ii vizeaza direct marinaru scrie: Daca Vaticanul i-a o decizie de ultima ora nu poti sa imi ceri sa o cunosc... problema s-a pus si la Vatican II, acceptandu-se casatorirea preotilor din anumite medii..., dar amanandu-se luarea unei decizii pentru zona europeana radu scrie: e o tentaţie să fii preot dacă eşti homosexual, pentru că este un paravan ideal daca esti homosexual, acum nu mai ai nevoie de niciun paravan inaite, poate sa fi fost... ar urma sa acceptam celibatul preotilor, pentru ca nu mai este niciun pericol de a fi homosexuali printre ei?!?! _________________ catolica |
Mar Mai 23, 2006 10:49 am |
|
![]() |
|
nu putem accepta ceva ce nu este prevăzut în Biblie
|
Mar Mai 23, 2006 10:54 am |
|
![]() |
|
radu scrie: nu putem accepta ceva ce nu este prevăzut în Biblie Dumnezeu ne accepta cu tot cu cei 2000 de ani de Crestinism - daca tu nu te accepti asa, e vina ta, dar nu si vointa lui Dumnezeu _________________ catolica |
Mar Mai 23, 2006 10:56 am |
|
![]() |
|
homosexualitatea nu este "prevăzută" în Biblie ci mai degrabă "menţionată"
![]() |
Mar Mai 23, 2006 11:10 am |
|
![]() |
|
radu scrie: homosexualitatea nu este "prevăzută" în Biblie ci mai degrabă "menţionată" ![]() am folosit "prevăzută" pentru ca era in mesajul tau _________________ catolica |
Mar Mai 23, 2006 11:58 am |
|
![]() |
|
da, consimt că acest termen apare în Biblie, sub o formă sau alta...
|
Mar Mai 23, 2006 12:03 pm |
|
![]() |
|
Tu nu înţelegi MariaB că învăţătura voastră cu celibatul preoţilor este drăcească?
1 Timotei 4:1 Dar Duhul spune lămurit că, în vremurile din urmă, unii se vor lepăda de credinţă, ca să se alipească de duhuri înşelătoare şi de învăţăturile dracilor, 2 abătuţi de făţărnicia unor oameni care vorbesc minciuni, însemnaţi cu ferul roşu în însuşi cugetul lor. 3 Ei opresc căsătoria şi întrebuinţarea bucatelor pe care Dumnezeu le-a făcut ca să fie luate cu mulţumiri de către cei ce cred şi cunosc adevărul. Trezeşte-te şi pocăieşte-te că cu toate cunoştinţele tale teologice mergi la pierzare dacă pui tradiţia mai presus de Cuvântul lui Dumnezeu....... |
Mar Mai 23, 2006 8:08 pm |
![]() ![]() |
![]() |
|
calea scrie: Tu nu înţelegi MariaB că învăţătura voastră cu celibatul preoţilor este drăcească? iar celibatul preotesc nu este "invatatura", ci hotarare de ortodine interioara - asa cum este in calugarie si am mai spus ca nu priveste intreg Catolicismul _________________ catolica |
Mie Mai 24, 2006 9:29 am |
|
![]() |
|
MariaB scrie: calea scrie: Tu nu înţelegi MariaB că învăţătura voastră cu celibatul preoţilor este drăcească? pt. un creştin, poligamia nu este recomandată ...este un păcat. |
Mie Mai 24, 2006 9:31 am |
|
![]() |
|
radu scrie: pt. un creştin, poligamia nu este recomandată ...este un păcat. _________________ catolica |
Mie Mai 24, 2006 9:38 am |
|
![]() |
|
învăţătura Domnului Isus este clară cu privire la acest aspect, ea reprezintă o revenire la modelul edenic. Evreii Vechiului Testament erau poligami, şi acest lucru a fost trecut cu vederea de Dumnezeu datorită împietririi inimii lor.
Matei 5 31 S-a zis iarăşi: „Oricine îşi va lăsa nevasta, să-i dea o carte de despărţire.” 32 Dar Eu vă spun că ori şi cine îşi va lăsa nevasta, afară numai de pricină de curvie, îi dă prilej să preacurvească; şi cine va lua de nevastă pe cea lăsată de bărbat, preacurveşte. |
Mie Mai 24, 2006 9:44 am |
|
![]() |
|
învăţătura Domnului Isus este clară cu privire la acest aspect, ea reprezintă o revenire la modelul edenic. Evreii Vechiului Testament erau poligami, şi acest lucru a fost trecut cu vederea de Dumnezeu datorită împietririi inimii lor.
Matei 5 31 S-a zis iarăşi: „Oricine îşi va lăsa nevasta, să-i dea o carte de despărţire.” 32 Dar Eu vă spun că ori şi cine îşi va lăsa nevasta, afară numai de pricină de curvie, îi dă prilej să preacurvească; şi cine va lua de nevastă pe cea lăsată de bărbat, preacurveşte. Matei 19:8 Isus le-a răspuns: „Din pricina împietririi inimilor voastre a îngăduit Moise să vă lăsaţi nevestele; dar de la început n-a fost aşa. |
Mie Mai 24, 2006 9:47 am |
|
![]() |
|
radu scrie: învăţătura Domnului Isus este clară cu privire la acest aspect, ea reprezintă o revenire la modelul edenic. Evreii Vechiului Testament erau poligami, şi acest lucru a fost trecut cu vederea de Dumnezeu datorită împietririi inimii lor. Matei 5. 31 - 32 si care este legatura cu poligamia? _________________ catolica |
Mie Mai 24, 2006 12:15 pm |
|
![]() |
|
păi nu este evident ....poligamie = relaţii cu mai multe femei, sau cum spune la DEX :
. POLIGAM'IE s.f. Formă de căsătorie apărută o dată cu sclavia patriarhală, întâlnită si astăzi la unele popoare de religie mahomedană, în care un bărbat are dreptul să se căsătorească în acelasi timp cu mai multe femei; situaţie în care se găseste un poligam. ♦ Infracţiune comisă de bărbatul căsătorit în acelasi timp cu mai multe femei. - Din fr. polygamie. Sursă : DEX'98 (25424) - RACAI 2. poligam'ie s. f., art. poligam'ia, g.-d. poligam'ii, art. poligam'iei Sursă : DOR (272581) - siveco 3. POLIGAM'IE f. 1) Căsătorie în acelasi timp cu mai multe femei. 2) (la plante) Caracter poligam. /<fr. polygamie Sursă : NODEX (348369) - siveco Ultima oară modificat de radu pe Mie Mai 24, 2006 1:03 pm, modificat 1 dată în total. |
Mie Mai 24, 2006 12:32 pm |
|
![]() |
|
Eu consider ca trebuie sa avem o singura sotie...si consider ca cine poate sa nu se casatoreasca iar cine nu sa o faca...asa cum spune Pavel. Are dreptate...
|
Mie Mai 24, 2006 12:49 pm |
![]() |
![]() |
|
radu scrie: păi nu este evident ....poligamie = relaţii cu mai multe femei relatia cu mai multe femei se inscrie in alta parte deci, sa acceptam poligamia pentru ca este biblica, dar sa nu acceptam celibatul pentru ca nu este mentionat biblic? - nu prea se poate una fara cealalta daca vrei sa te tii cat mai aproape de textul biblic _________________ catolica |
Mie Mai 24, 2006 1:43 pm |
|
![]() |
|
MariaB scrie: radu scrie: deci, sa acceptam poligamia pentru ca este biblica, dar sa nu acceptam celibatul pentru ca nu este mentionat biblic? - nu prea se poate una fara cealalta daca vrei sa te tii cat mai aproape de textul biblic celibatul este menţionat biblic 24 Fiecare, fraţilor, să rămână cu Dumnezeu în starea în care era când a fost chemat. 25 cât despre fecioare, n-am o poruncă din partea Domnului. Le dau însă un sfat, ca unul care am căpătat de la Domnul harul să fiu vrednic de crezare. 26 Iată, deci, ce cred eu că este bine, având în vedere strâmtorarea de acum: este bine pentru fiecare să rămână aşa cum este. 27 Eşti legat de o nevastă? Nu căuta să fii dezlegat. Nu eşti legat de o nevastă? Nu căuta nevastă. 28 Însă, dacă te însori, nu păcătuieşti. Dacă fecioara se mărită, nu păcătuieşte. Dar fiinţele acestea vor avea necazuri pământeşti şi eu aş vrea să vi le cruţ. 29 Iată ce vreau să spun, fraţilor: de acum vremea s-a scurtat. Spun lucrul acesta, pentru ca cei ce au neveste, să fie ca şi cum n-ar avea; 30 cei ce plâng, ca şi cum n-ar plânge; cei ce se bucură ca şi cum nu s-ar bucura; cei ce cumpără, ca şi cum n-ar stăpâni; 31 cei ce se folosesc de lumea aceasta, ca şi cum nu s-ar folosi de ea; căci chipul lumii acesteia trece. 32 Dar eu aş vrea ca voi să fiţi fără griji. Cine nu este însurat, se îngrijeşte de lucrurile Domnului, cum ar putea să placă Domnului. 33 Dar cine este însurat, se îngrijeşte de lucrurile lumii, cum să placă nevestei. 34 Tot aşa, între femeia măritată şi fecioară este o deosebire: cea nemăritată se îngrijeşte de lucrurile Domnului, ca să fie Sfântă şi cu trupul şi cu duhul; iar cea măritată se îngrijeşte de lucrurile lumii, cum să placă bărbatului ei. 35 Vă spun lucrul acesta pentru binele vostru, nu ca să vă prind într-un laţ, ci pentru ceea ce este frumos şi ca să puteţi sluji Domnului fără piedici. |
Mie Mai 24, 2006 1:46 pm |
|
![]() |
|
MariaB poligamia a fost legala si biblica acum mii de ani nu in zilele noastre. Noi crestinii ne bazam pe invataturile lui Isus si ale apostolilor nu pe cele din vremea lui Moise. Cele din vremea lui Moise nu au fost date pentru noi...Isus si apostoli au spus un barbat si o femeie sunt sot si sotie...
|
Mie Mai 24, 2006 1:47 pm |
![]() |
![]() |
|
exact asta i-am zis şi eu ...
|
Mie Mai 24, 2006 1:51 pm |
|
![]() |
|
![]() |
Pagina 1 din 2 |
[ 86 mesaje ] | Du-te la pagina 1, 2 Următorul |
Ora este UTC + 2 [ DST ] |