Răspunde la subiect  [ 7 mesaje ] 
Succesiune Apostolica
Autor Mesaj
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
Ce putem spune despre acest subiect ? Mai exista succesiune apostolica in ziua de azi ? Are ea vreo importanta ?

Vin Apr 28, 2006 9:09 am
YIM
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
da, deoarece apostolul este prima slujbă în Adunare, pe care o poate îndeplini un creştin :
"Şi Dumnezeu a rânduit în Biserică, întâi, apostoli; al doilea, proroci; al treilea, învăţători; apoi, pe cei ce au darul minunilor; apoi pe cei ce au darul tămăduirilor, ajutorărilor, cârmuirilor şi vorbirii în felurite limbi."
Dumnezeu este Cel care binecuvântează prin ungerea cu Duhul Sfânt pe cineva în vederea îndeplinirii acestei slujbe.

Vin Apr 28, 2006 10:35 am
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
una sunt apostolii şi alta este succesiunea apostolică..........nu există dovezi istorice ale succesiunii neântrerupte....dar chair dacă ar fi.......nu găsim nicăieri în Scriptură că aşa trebuie să recunoaştem conducătorii în poporul lui Dumnezeu.
Roadele calităţile sunt cele prin care putem distinge pe:
apostoli
profeţi
păstori
învăţători
evanghelişti
diakoni
etc.
Şi poporul Israel se mândrea că este sămânţă a lui Avraam, şi că preoţii lor descind din Aron, şi că cărturarii lor stau pe sacunul lui Moise, şi sunt succesori ai lui Moise............Domnul Isus a spus că sunt: "pui de vipere".......de aceea ceea ce adevereşte este Dumnezeu prin Duhul Său.....
nici şcolile teologice, nici apartenenţa la o biserică istorică, nici altceva.......ci doar Duhul este Cel ce dă viaţă............
Nu numai biserica ortodoxă şi catolică pretind că sunt succesorii apostolilor, ci există şi o ramură baptistă şi biserica menonită.........toţi pretind că sunt continuatori ai apostolilor............pe cine să credem?
"După roade îi veţi recunoaşte".......

Vin Apr 28, 2006 11:33 am
YIM WWW
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
2 Corinteni 12:12  Semnele unui apostol le-aţi avut printre voi în toată răbdarea, prin semne, puteri şi minuni care au fost făcute între voi.
Roade la un profet:
Numeri 12:6  Şi a zis: „Ascultaţi bine ce vă spun! Când va fi printre voi un proroc, Eu, Domnul, Mă voi descoperi lui într-o vedenie sau îi voi vorbi într-un vis.
Ieremia 23:28  Prorocul, care a avut un vis, să istorisească visul acesta şi cine a auzit Cuvântul Meu, să spună întocmai Cuvântul Meu! „Pentru ce să amesteci paiele cu grâul? zice Domnul.”
Matei 7:15  Păziţi-vă de proroci mincinoşi. Ei vin la voi îmbrăcaţi în haine de oi, dar pe dinăuntru sunt nişte lupi răpitori.
16  Îi veţi cunoaşte după roadele lor. Culeg oamenii struguri din spini sau smochine din mărăcini?
17  Tot aşa, orice pom bun face roade bune, dar pomul rău face roade rele.
18  Pomul bun nu poate face roade rele, nici pomul rău nu poate face roade bune.
Roade la păstori (bătrâni; supraveghetori):
1 Timotei 3:2  Dar trebuie ca episcopul (Sau: privighetor) să fie fără prihană, bărbatul unei singure neveste, cumpătat, înţelept, vrednic de cinste, primitor de oaspeţi, în stare să înveţe pe alţii.
3  Să nu fie nici beţiv, nici bătăuş, nici doritor de câştig mârşav, ci să fie blând, nu gâlcevitor, nu iubitor de bani;
4  să-şi chivernisească bine casa şi să-şi ţină copiii în supunere cu toată cuviinţa.
5  Căci dacă cineva nu ştie să-şi cârmuiască bine casa lui, cum va îngriji de Biserica lui Dumnezeu?
6  Să nu fie întors la Dumnezeu de curând, ca nu cumva să se îngâmfe şi să cadă în osânda diavolului.
7  Trebuie să aibă şi o bună mărturie din partea celor de afară, ca să nu ajungă de ocară şi să cadă în cursa diavolului.
Roade la Învăţători:2 Timotei 2:15  Caută să te înfăţişezi înaintea lui Dumnezeu ca un om încercat, ca un lucrător care n-are de ce să-i fie ruşine şi care împarte drept Cuvântul adevărului.
Roade la evanghelişti:
2 Timotei 4:2  propovăduieşte Cuvântul, stăruieşte asupra lui la timp şi ne la timp, mustră, ceartă, îndeamnă cu toată blândeţea şi învăţătura.
3  Căci va veni vremea când oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă; ci îi vor gâdila urechile să audă lucruri plăcute şi îşi vor da învăţători după poftele lor.
4  Îşi vor întoarce urechea de la adevăr şi se vor îndrepta spre istorisiri închipuite.
5  Dar tu fii treaz în toate lucrurile, rabdă suferinţele, fă lucrul unui evanghelist şi împlineşte-ţi bine slujba.
Roade la diakoni:
1 Timotei 3:8  Diaconii, de asemenea, trebuie să fie cinstiţi, nu cu două feţe, nu băutori de mult vin, nu doritori de câştig mârşav:
9  ci să păstreze taina credinţei într-un cuget curat.
10  Trebuiesc cercetaţi întâi şi numai dacă sunt fără prihană, să fie diaconi.
12  Diaconii să fie bărbaţi ai unei singure neveste şi să ştie să-şi cârmuiască bine copiii şi casele lor.
13  Pentru că cei ce slujesc bine ca diaconi, dobândesc un loc de cinste şi o mare îndrăzneală în credinţa care este în Hristos Isus.

Vin Apr 28, 2006 11:40 am
YIM WWW
Membru Argint
Membru Argint

Răspuns cu citat
una sunt apostolii şi alta este succesiunea apostolică..........nu există dovezi istorice ale succesiunii neântrerupte....

Ba da. Exemplu: Irineu lasä liste, Ignatiu de Antiohia, etc etc. Liste existä.

Citat:
dar chair dacă ar fi.......nu găsim nicăieri în Scriptură că aşa trebuie să recunoaştem conducătorii în poporul lui Dumnezeu.

Ba da. Despre farisei si cärturari: "ascultati-i, pt cä sed pe scaunul lui Moise, dar nu faceti ca ei."

La fel, episcopii hirotoniti valid sed pe scaunul lui Petru, "primul între egali". Si eu am avut certuri urîte cu preoti si episcopi, dar "sed pe scaunul apostolilor".

Citat:
Roadele calităţile sunt cele prin care putem distinge pe:
apostoli
profeţi
păstori
învăţători
evanghelişti
diakoni
etc.

Nu. Asta ar fi ca si când ar trebui ca la un moment dat sä recunoastem în obste pe un frate sau o sorä, si sä zicem: "Ooops! Cred cä tu esti diacon, pt cä ai calitäti de diacon". Si pe bunä dreptate, cä în Biserica primarä asa se fäcea. Dar faptul de a vedea calitäti diaconale sau presbiterale sau episcopale la o persoanä, asta nu fäcea din crestinul acela un slujitor atare în mod automat. Si obstea îl punea înaintea episcopului, iar episcopul îl hirotonea.

Vorba de hirotonie e deasä: în Fapte, cu privire la hirotonirea lui Matias, Pavel; apoi Pavel: "nu-ti pune mâinile degrabä pe cel care..."

Slujirea nu e harismä, si harisma nu e slujire. Biserica n'a hirotonit niciodatä pe cineva pt a vindeca bolnavii sau a gräi în limbi, etc. Pt cä acelea sunt harisme. Slujirea e altceva.

Citat:
Şi poporul Israel se mândrea că este sămânţă a lui Avraam, şi că preoţii lor descind din Aron, şi că cărturarii lor stau pe sacunul lui Moise, şi sunt succesori ai lui Moise............Domnul Isus a spus că sunt: "pui de vipere".......de aceea ceea ce adevereşte este Dumnezeu prin Duhul Său.....

Domnul a spus: nu faceti ca ei. Pui de vipere, si totusi sed pe scaunul lui Moise si au autoritate.

Cum spunea sf Augustin: «Când Petru boteazä, Christos boteazä. Când însä Iuda boteazä, tot Christos boteazä.»

Citat:
nici şcolile teologice, nici apartenenţa la o biserică istorică, nici altceva.......ci doar Duhul este Cel ce dă viaţă.

Da, adevärat. Am väzut si cersetori, lângä un container de gunoiu, cari sedeau pe cartoane noaptea, discutând despre Iisus. Acelora le era greatä de noi toti, "gulere si mansete albe", si-si aveau propria "bisericä" în aer liber. Cred cä e o Bisericä localä, evanghelicä, poate mai evanghelicä decât ale noastre. Si totusi, aceastä Bisericä si-a luat singurä slujirea, si nu din transmitere, succesiune apostolicä.

Citat:
Nu numai biserica ortodoxă şi catolică pretind că sunt succesorii apostolilor, ci există şi o ramură baptistă şi biserica menonită.........toţi pretind că sunt continuatori ai apostolilor...

Deja Bis anglicanä si Bis suedezä, în timpul Reformei, au avut grijä sä pästreze succesiunea apostolicä. A propos de Reforma în Suedia, cred cä a fost cea mai pasnicä si cea mai evanghelicä. Acolo, cei 12 episcopi s'au adunat cu arhiepiscopul, zicând cä Bis suedezä avea nevoie de reformä. Au luat scrierile lui Martin Luther, dar totusi arhiepiscopul Laurentiu Petri a fäcut comentarii si discerneri. Laurentiu si cu fratele säu Olof au discernut tot ce era pânä în momentul respectiv, si au confruntat cu scrierile lui Martin Luther. Astfel s'a pästrat nu numai succesiunea apostolicä, dar si frecventza sacramentalä. Asta numesc si eu reformä.

În ziua de astäzi, Bis anglicanä si suedezä au reunit alte Biserici nordice, cari au pästrat episcopatul istoric si doctrina euharisticä neatinsä, si formeazä Bisericile Porvoo.

Citat:
pe cine să credem?
"După roade îi veţi recunoaşte".......

Dupä roade, în ceea ce priveste träirea credintei. Totusi Petru nu si-a pierdut apostolia, în ciuda unei greseli doctrinale. Iar succesiunea apostolicä e importantä, mai ales pentru prezidarea sfintelor taine (sacramentelor).

Dum Apr 30, 2006 4:13 pm
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat

Matei 23:2 a zis: „Cărturarii şi Fariseii şed pe scaunul lui Moise.
3 Deci toate lucrurile pe care vă spun ei să le păziţi, păziţi-le şi faceţi-le; dar după faptele lor să nu faceţi. Căci ei zic, dar nu fac.

Poti sa ne dai versete biblice care sa puna importanta pe succesiunea apostolica ? Sau care sa mentioneze de asa ceva ?

Sincer oricine poate sa spuna ca are succesiune apostolica. Noi nu avem manuscrise originale din NT dar tu spui ca ai dovezi care atesta acest lucru...e cam bizar sincer.

Cu tot respectul pentru mine este irelevant ce a spus Sf. Augustin...

Dum Apr 30, 2006 4:56 pm
YIM
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
Eu cred în hirotonisirea prin punera mâinilor...........nicăieri nu ni se spune în NT că prezbiterii trebuie numiţi prin suucesiune..............
Cât despre calităţi, nu am spus că cine are calităţile este supraveghetor, am spus aşa recunoaştem pe adevăraţi hirotonisiţi de cei falşi hirotonisiţi.......

Care apostol şi-a pus mâinile pe Pavel să-l facă apostol?

P.S. Tu recunoşti pe cei hirotonisiţi prin succesiune din biserica Menonită sau o ramură a baptiştilor care în cartea "Urma Sângelui" pretind că sunt urmaşi neântrerupţi de la apostoli? iată ce spun ei:
„Noi credem că baptiştii sunt creştinii originali. Noi nu ne-am început existenţa la Reformă, noi am fost reformatori înainte ca Luther sau Calvin să se fi născut încă; noi nu ne tragem din Biserica Romei, pentru că nu am făcut niciodată parte din ea, ci avem o linie neîntreruptă de la apostolii înşişi...."

Dum Apr 30, 2006 6:00 pm
YIM WWW
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Răspunde la subiect   [ 7 mesaje ]