Răspunde la subiect  [ 68 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2
Despre Maria
Autor Mesaj
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Răspuns cu citat
cum ai tras concluzia că în acel text Maria ar compărea ca un spaţiu de rugăciune ?
nu este vorba de text
Maria, mama lui Isus, este un spatiu de rugaciune catre Isus si Tatal - asta este
celelalte critici aduse "cultului Mariei" nu au o baza reala, bazandu-se doar pe manifestari particulare ale devotiunii, nu pe teologia Bisericii

Vin Mai 19, 2006 8:36 am
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat

Vin Mai 19, 2006 8:45 am
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
observaţi, vă rog, similitudini între cultul Mariei şi alte culte de sorginte păgână:

Imagine - pictura romană

Imagine - Isis şi Horus, Egipt.

Vin Mai 19, 2006 12:24 pm
Membru Argint
Membru Argint

Răspuns cu citat
Totusi, în filmul lui Mel Gibson cred cä imaginea Mariei e foarte realistä. Si scripturarä.

Totusi, iatä critica mea personalä fatzä de cultul marian.

Evreii îl adorau pe YHWH. YHWH e androgin. Ne punem întrebarea: dar de ce Baal nu ar fi tot una cu YHWH? Cäci "Baal" înseamnä "Domnul.

Unul din räspunsuri e urmätorul: pt cä Baal e doar partea masculinä; partea femininä fiind luatä de Astarté sau Ischtar.

În Ieremia 7 si Ieremia 44 avem scena urmätoare: evreii din Egipt se închinä deopotrivä lui YHWH si Astartei. Dumnezeu îi blastemä. De ce? Pt cä YHWH e un principiu universal, androgin. Dumnezeu n'are nevoie de o sotie.

Crestinii din pägânism, mai întâiu coptii în Egipt, fac aceeasi gresealä. Se închinä lui YHWH, dar pästreazä si cultul lui Isis, deghizatä cu numele Mariei. Urîciune! Cäci chiar dacä am vorbi de "adorare" si "venerare" (prima pt Dzeu, a doua pt Maria), e aceeasi erezie. Un principiu masculin, apoi un principiu feminin.

A o cinsti pe Maria, ok. E prima crestinä, e cea care l-a purtat pe Domnul nostru 9 luni în pântece; e cea care a suferit în inima ei, ca mamä... Am deja fost la mai multe înmormîntäri unde mama îsi vedea fiul în sicriu... Maria a fost si la Rusalii, si a fost o crestinä evlavioasä mai departe, träind sub acoperisul lui Ioan, cäruia Iisus i o încredintase pe ea.

Dar de aici pânä a stabili dogme si rugäciuni este o präpastie mare.

Peste tot unde sunt "aparitii" vezi numai urîciuni. Poate ati väzut poza pe site-ul peu "apologetica". Cicä Maria ar fi zis: "Jertfiti-vä mie". Singrul loc unde väd lucruri mai crestinesti e Medugorje, unde oamenii postesc mult, se roagä mult, se spovedesc, etc. Iar acolo e singurul loc unde am väzut cä Iisus e mai adorat decât Maria. Si totusi, tot nu e curat, cäci oamenii încä se roagä Mariei si acolo.

Dar priviti rozariul. 53 de Näscätori, si numai 7 Tatäl nostru. Si asa mai departe. Novene, acatiste, paraclise, rozare, bla bla bla. Sä ne uitäm în Moldova sau în Franta. În Moldova au oamenii necaz? "Las' cä fac acatistul acoperämîntului Maicii Domnului!". În Franta? "Las' cä fac o novenä la Fecioara Maria!". Rar vezi pe cineva cu necaz, care sä zicä: "Hai cä mä rog cu recitarea psalmilor!". Rar de tot.

Dar aici avem un gol. Cäci mä uit si la parohiile protestante si neoprotestante. Studiu biblic, studiu biblic, studiu biblic... Ok. Dar nicäierea (sau rar, poate la finlandezi) vezi un preot sau un pästor sau un diacon, care sä-ti propunä o devotiune cum se cade, de felul: psalmii sau plângerile lui Ieremia, sau altceva de felul ästa.

De asta ar avea nevoie Bisericile traditionale: devotiuni sänätoase. E usor a arunca cu pietre în devotiunile mariane (si o fac si eu cu pläcere, recunosc); dar ce propunem în schimb? Cäci lucruri de propus existä. Dar dacä vieata noasträ de rugäciune se rezumä la un Tatäl nostru dimineata si seara, plus mersul la bisericä, suntem pe spate, aramä sunätoare si tambal räsunätor...

YHWH Dumnezei a zis: "Iata ca omul s`a facut ca unul dintre NOI." (Facerea 3:22).

Vin Mai 19, 2006 2:16 pm
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Răspuns cu citat
A o cinsti pe Maria, ok.
...
Dar de aici pânä a stabili dogme si rugäciuni este o präpastie mare.
de ce?
cinstirea adusa lui Dumnezeu nu scade cu nimic - si atunci?

Waelsch scrie:
nicäierea (sau rar, poate la finlandezi) vezi un preot sau un pästor sau un diacon, care sä-ti propunä o devotiune cum se cade, de felul: psalmii sau plângerile lui Ieremia, sau altceva de felul ästa.
De asta ar avea nevoie Bisericile traditionale: devotiuni sänätoase.
nu chiar rar sau doar in Finlanda...
pe mine, preotul m-a invatat sa ma rog Breviarul (la fiecare moment de rugaciune sunt cate trei psalmi si un text biblic)

Lun Mai 22, 2006 9:17 am
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
cele mai apreciate rugăciuni în Cer, sunt cele pe care le spunem cu propriile cuvinte, nu cele pe care le citim de pe hârtie...Isus vrea să fim sinceri şi naturali atunci când ne rugăm.

Lun Mai 22, 2006 10:04 am
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Răspuns cu citat
era vorba despre rugaciunile "fixe" practicate in unele comunitati]

rugaciunea personala se face in fiecare saptamana in fata Sfantului Sacrament, in orice parohie catolica
exista si grupuri de rugaciune in comun prin rugaciuni personale...

Lun Mai 22, 2006 1:40 pm
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
era vorba despre rugaciunile "fixe" practicate in unele comunitati]

rugaciunea personala se face in fiecare saptamana in fata Sfantului Sacrament, in orice parohie catolica
exista si grupuri de rugaciune in comun prin rugaciuni personale...

ştiu, dar eu emisesem ideea că rugăciunile flexibile sunt mai bune decât cele fixe.... :D

Lun Mai 22, 2006 1:46 pm
Membru Argint
Membru Argint

Răspuns cu citat
Cred cä ar trebui un topic nou: "Devotiuni". Pun topicul ästa în dosarul "Adunarea crestinä".

Continuäm acolo despre breviar, sf sacrament, acatiste, psaltiri, etc.

Rendez-vous pe DEVOTIUNI.

Lun Mai 22, 2006 5:02 pm
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
"Adoration is the first act of the virtue of religion. To adore God is to acknowledge him as God, as the Creator and Savior, the Lord and Master of everything that exists, as infinite and merciful Love. 'You shall worship the Lord your God, and him only shall you serve', says Jesus citing Deuteronomy." - Catechism of the Catholic Church, pg 508

Mar Mai 23, 2006 12:50 am
YIM
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
MariaB, dacă tu ai naşte un înger, ai fi de acord ca lumea să ţi se închine ?

Mar Mai 23, 2006 10:01 am
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Anul naşterii: 31 Aug 1976
Răspuns cu citat
test4

Dar, dacă va face cineva să păcătuiască pe unul din aceşti micuţi, care cred în Mine, ar fi mai bine pentru el să i se lege de gât o piatră mare de moară şi să fie aruncat în mare. (Marcu 9:42)

Mar Mai 23, 2006 11:23 am
YIM WWW
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Răspuns cu citat
Adoration is ...

este vorba de 2096 CBC:
Citat:
Adoratia este actul principal al virtutii religiei. A-l adora pe Dumenzeu inseamna a-l recunoaste ca Dumnezeu, Creatorul si Mantuitorul, Domnul si Stapanul a tot ce exista, Iubirea nemarginita si induratoare. "Domnului Dumnezeului tau sa i te inchini si numai lui sa-i slujesti" [Luca 4.8] spune Isus, citand Deoteronomul

si continua (2097 CBC):
Citat:
... A-l adora pe Dumnezeu inseamna a-l lauda, a-l preamari si a te smeri pe tine insuti precum Maria in Magnificat... Adorarea Dumnezeului unic il elibereaza pe om de inchiderea in sine, de sclavia pacatului si de idolatria lumii

radu scrie:
MariaB, dacă tu ai naşte un înger, ai fi de acord ca lumea să ţi se închine ?
nici sfintii nu-si doresc inchinarea datorata de oameni lui Dumnezeu
dar una e inchinarea la oamenii sfinti si alta e inchinarea datorata lui Dumnezeu - ce hiar asa de greu de inteles?
este ca diferenta dintre iubirea de parinti si iubirea de sot - difera, cu toate ca folosim acelasi termen - de ce nu vreti sa intelegeti? doar pentru ca nu doriti sa va inchinati la sfinti?!?
dar sunteti liberi sa nu va inchinati la sfinti!
de ce nu lasati libertatea oamenilor care au nevoie de astfel de inchinari?

Mar Mai 23, 2006 12:05 pm
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
pe mine nu mă deranjează cum se închină alţii.

Mar Mai 23, 2006 12:10 pm
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
MariaB dar tu cunosti faptul ca scriptura spune sa ne rugam la Tatal in numele lui Isus ?

Mar Mai 23, 2006 12:19 pm
YIM
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Răspuns cu citat
MariaB dar tu cunosti faptul ca scriptura spune sa ne rugam la Tatal in numele lui Isus ?
de fapt, Isus Cristos ne spune sa ne rugam Tatalui in Numele sau - stiu asta
care era intrebarea/nedumerirea?

Mar Mai 23, 2006 12:21 pm
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
MariaB este bine daca cunosti :) Te sfatuiesc sa actionezi conform constintei :)

Mar Mai 23, 2006 12:33 pm
YIM
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
da, MariaB, ascultă glasul Păstorului întâi şi apoi pe cel al conştiinţei proprii ...

Mar Mai 23, 2006 12:36 pm
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Răspunde la subiect   [ 68 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2