Răspunde la subiect  [ 2 mesaje ] 
pilada cu săracul şi bogatul
Autor Mesaj
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Anul naşterii: 31 Aug 1976
Răspuns cu citat
Am postat recent pe un forum ortodox cum înţeleg eu acestă pildă:

Se pare că unii au înţeles greşit. Nimeni nu este aruncat în focul veşnic înainte de Judecata de Apoi.

Dacă cineva face fapte bune şi are conştiinţa adică sufletul împăcat poate dormi liniştit noaptea şi îşi găseşte odihna.

Dimpotrivă cel pe care îl mustră conştiinţa tot timpul că nu a făcut cea ce trebuia nu îşi poate găsi odihna, iar dacă ştie că urmează a fi executat nu poate dormi deloc sau are coşmare groaznice.

Cuvântul iad din limba română modernă provine din cuvântul "iades" din limba veche care este înprumutat din grecescul hades şi are tălmăcirea "locuinţa morţilor".

Imediat ce omul moare conştiinţa sau sufletul omului este păstrat în acest loc numit hades într-o stare de adormire sau semicoştienţă pentru înviere, cei mântuiţi pentru aşteptarea răsplatei iar cei răi pentru judecată.

Unii zic că conştiinţa celor buni sunt păstraţi în memoria Tatălui sau în sânul lui Araaam, până la învierea trupului.

Acest hades este înpărţit în mai multe nivele sau locaşuri între care sunt prăpastii ca să nu se poate trece dintr-o parte în alta, doar îngerii credincioşi putând trece, nu şi cei care sunt legaţi în adâncul hadesului s-au abisul hadesului care este aprope de miezul fierbinte al pământului.

Acolo sunt legaţi îngerii care au înşelat oamenii înainte de potop şi au dat naştere la hibrizi sau uriaşi.

Pentru explică: "Şi mulţi se vor lua după învăţăturile lor rătăcite şi, din pricina lor, calea adevărului va fi hulită;
Şi din poftă de avere şi cu cuvinte amăgitoare, ei vă vor momi pe voi. Dar osânda lor, de mult pregătită, nu zăboveşte şi pierzarea lor nu dormitează.
Căci dacă Dumnezeu n-a cruţat pe îngerii care au păcătuit, ci, legându-i cu legăturile întunericului în iad, i-a dat să fie păziţi spre judecată,
Şi n-a cruţat lumea veche, ci a păstrat numai pe Noe, ca al optulea propovăduitor al dreptăţii, când a adus potopul peste cei fără de credinţă,
Şi cetăţile Sodomei şi Gomorei, osândindu-le la nimicire, le-a prefăcut în cenuşă, dându-le ca o pildă nelegiuiţilor din viitor;

Iuda explică: "Iar pe îngerii care nu şi-au păzit vrednicia, ci au părăsit locaşul lor, i-a pus la păstrare sub întuneric, în lanţuri veşnice, spre judecata zilei celei mari."

Acest abis sau miez fiebinte al Pământului va fi extins după Judecată pe întreg Pământul care va fi astfel mistuit şi pustiit ca celate planete care nu au atmosferă respirabilă şi mare sau ocean. Cu alte cuvinte starea pământului vechi după Judecată va fi ca cea de la început când era gol şi fără formă.

Şi am văzut cer nou şi pământ nou. Căci cerul cel dintâi şi pământul cel dintâi au trecut; şi marea nu mai este. (Apocalipsa 21:1)

Revenind la pildă, omul bogat era viclean chiar şi în coşmarul cel trăia în hades a încercat ca să obţină aprobarea lui Araaam şi mila lui Lazăr şi astfel la Judecată să se scape de acuzaţia că nu la ajutat pe Lazăr. Iar Avraam îl mustră în prima fază iar apoi îi explică că omul trebuie să se asculte de Dumnezeu atîta timp cât e în viaţă căci apoi nu se mai poate schimba nimic în privinţa lui.

Iuda continuă:  "Tot aşa, Sodoma şi Gomora şi cetăţile dimprejurul lor care, în acelaşi chip ca acestea, s-au dat la desfrânare şi au umblat după trup străin, stau înainte ca pildă, suferind pedeapsa focului celui veşnic."

Deci "suferind pedeapsa focului celui veşnic" în Biblie este tot una cu "osândindu-le la nimicire, le-a prefăcut în cenuşă".

Dar, dacă va face cineva să păcătuiască pe unul din aceşti micuţi, care cred în Mine, ar fi mai bine pentru el să i se lege de gât o piatră mare de moară şi să fie aruncat în mare. (Marcu 9:42)

Mie Oct 22, 2008 4:53 am
YIM WWW
Membru Special
Membru Special

Anul naşterii: 11 Noi 1969
Răspuns cu citat
Textul acesta ridica multe si mari semne de intrebare. Pacat ca nu avem originalul ca ne-am lamuri pe moment :)

Joi Iun 27, 2013 10:20 am
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Răspunde la subiect   [ 2 mesaje ]