Răspunde la subiect  [ 3 mesaje ] 
Perşii şi asirienii
Autor Mesaj
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Anul naşterii: 31 Aug 1976
Răspuns cu citat
Perşii care au cucerit Babilonul au încercat să cucerească şi pe geţi însă nu au avut aşa mare succes, Cirus a fost decapitat şi locul său a fost luat de Darius care nici el nu a avut succes.

În filmuleţ se spune şi numele Căpeteniilor Îngereşti ale Persiei şi Traciei care sunt menţionaţi ca "zéi". :))

După ce am văzut acest documentar istoric am început să cred că ar fi adevărată legenda confor căreia Traian ar fi recuperat şi confiscat o parte din tezaurul dacilor în care era şi apox. 165 mii kg de aur.

Dar, dacă va face cineva să păcătuiască pe unul din aceşti micuţi, care cred în Mine, ar fi mai bine pentru el să i se lege de gât o piatră mare de moară şi să fie aruncat în mare. (Marcu 9:42)

Sâm Noi 15, 2008 5:39 am
YIM WWW
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Răspuns cu citat
Ahura Mazda, a susţinut că el este Christosul având despre el pretenţii preluate din cartea Genezei. Totuşi în articol duşmanul său este Angra Maynu, numit şi "Ahriman" adică "spirit diabolic". Simbolul lui este şarpele, din nou asemănare cu Geneza.
Oamenii ar crede că Căpetenia Domniei Persanilor ar fi unul din ei.

Vezi: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ahura_Mazda

Dar, dacă va face cineva să păcătuiască pe unul din aceşti micuţi, care cred în Mine, ar fi mai bine pentru el să i se lege de gât o piatră mare de moară şi să fie aruncat în mare. (Marcu 9:42)

Sâm Noi 22, 2008 4:08 pm
YIM WWW
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Răspuns cu citat
Propun să analizăm un articol istoric în acest sens:

CIRUS AL II-LEA (ANII DE DOMNIE: CCA 559-530 I.H.)

Intemeietor al marelui Imperiu Persan, Cirus si-a inceput cariera politica pe la mijlocul secolului al VI-lea i.H. ca membru al dinastiei persane a Ahemenizilor si conducator al unui mic regat persan, Anzamul, cu capitala la Susa. Informatiile despre inceputul vietii si domniei sale sunt rare si incomplete, provenind din operele lui Herodot, Xenofon si Ctesias din Cnidos. Conform acestora, C. a reusit sa indeparteze de la tron pe regele mezilor, Astiage, si sa se proclame rege al persilor, luand sub ascultarea sa, de la inceput, si pe mezi, populatie inrudita cu persii (de origine indo-europeana, situata in Iranul de azi). In acest mod, mezii si persii erau uniti sub o singura conducere, perioada urmatoare fiind dedicata cuceririi unor teritorii din ce in ce mai indepartate. Politica lui C. a avut de infruntat impotrivirea regatelor din zona: Lidia, Babilonul si Egiptul. Coalitia preconizata intre cele trei state nu s-a dovedit eficienta, ceea ce a facilitat cucerirea primelor doua dintre ele. Primul cucerit a fost regatul Lidiei, din Asia Mica, legendar pentru bogatia conducatorului sau, Cressus. Infruntarea finala intre cele doua armate, persana si lidiana, s-a desfasurat pe teritoriul Lidiei, langa Sardes, fiind urmata de un asediu al acestei cetati, pana la infrangerea lui Cressus in 564 i.H. Victoria asupra Lidiei a fost insotita de anexarea la statul persan si a cetatilor grecesti de pe tarmul Asiei Mici (Ionia), fapt care a dus la patrunderea treptata a elementelor civilizatiei grecesti in interiorul Imperiului Persan, prefigurand sinteza greco-orientala ce se va produce mai tarziu, in timpul Imperiului Macedonean.

Aceasta campanie a fost urmata de incursiuni ale armatei persane spre nord si nord-est, fiind anexate imperiului teritoriile asiatice pana la fluviile Amu-Daria, Sir-Daria si Indus.

Al doilea mare rival supus de C. a fost Babilonul, condus de regele Nabonid. In 539 i.H., armata persana ocupa Chaldeea, ataca apoi Babilonul, cucerindu-l cu repeziciune, ocazie cu care C. se proclama rege al Akkadului, iar fiul sau, Cambise, este numit rege al Babilonului (Cambise II), devenind asociat la domnie. Una dintre cele mai cunoscute masuri luate de Cirus la Babilon a fost permisiunea acordata evreilor de a se intoarce in teritoriul lor de origine si de a-si reconstrui templul. Acestia fusesera deportati la Babilon de catre Nabucodonosor al II-lea in 586 i.H. O data cu Regatul Noului Babilon, sunt anexate si posesiunile acestuia: Siria, Fenicia, Palestina.

Imperiul Persan intemeiat de C. a reprezentat un model de organizare si stapanire rationala a teritoriilor supuse. Politica lui fata de popoarele supuse s-a caracterizat prin blandete, cumpatare si toleranta religioasa, trasaturi extrem de rare in istoria imperiilor Orientului Antic. Autoritatea persana era exercitata prin perceperea unui tribut si instalarea functionarilor regali in fruntea provinciilor cucerite. Statul dispunea de mai multe capitale: Babilonul pentru iarna, iar Susa si Ecbatana pentru vara. Organizarea sistematica a acestui vast imperiu, care cuprindea teritoriile dintre Marea Mediterana si India a fost realizata de nepotul lui C., Darius I (550?486 i.H.).

Sfarsitul domniei si al vietii a fost relatat in opera lui Herodot, ?Istorii?. Acesta s-a petrecut in timpul campaniei militare purtate impotriva masagetilor (trib inrudit cu scitii) in batalia de pe fluviul Iaxartes (Sir-Daria), in zona Lacului Aral.

http://www.calificativ.ro/CIRUS_AL_II_L ... a5725.html

Mie Noi 26, 2008 4:25 pm
YIM WWW
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Răspunde la subiect   [ 3 mesaje ]