Răspunde la subiect  [ 70 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2
Istoria creştină şi icoanele
Autor Mesaj
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
dragă Waelsch, cum îţi explici că unele icoane fac minuni, în sensul că plâng, sau emană miresme plăcut mirositoare, poate au loc vindecări ale persoanelor care se roagă sau pentru care se fac rugăciuni în faţa acestor icoane, iar majoritatea icoanelor rămân ceea ce sunt ?

Lun Mai 15, 2006 8:03 am
Membru Argint
Membru Argint

Răspuns cu citat
dragă Waelsch, cum îţi explici că unele icoane fac minuni, în sensul că plâng, sau emană miresme plăcut mirositoare, poate au loc vindecări ale persoanelor care se roagă sau pentru care se fac rugăciuni în faţa acestor icoane, iar majoritatea icoanelor rămân ceea ce sunt ?

Depinde de caz. Väd cazurile urmätoare:

1. Cei ce lucreazä superstitiile respective (acatiste la Maica Domnului si la sfinti, fetishismul icoanelor...), Dumnezeu vede amäräciunea lor, si Dumnezeu e cel care-i ajutä pe cei nevoiasi, chiar dacä nu e de acord cu ei si cu päcatele lor. Pavel le spunea maltezilor: "Dumnezeu v'a trimes ploi la bunä vreme", dar ei au interpretat GRESIT darul lui Dumnezeu. La fel si cu "crestinii" nostri cu icoanele.

2. Diavolul face pseudo-minuni. Ce e o pseudo-minune? O "minune" ce nu ajutä la nimic. Iisus face minunile doar pt a-i ajuta pe oameni. Nici nu se tipä jos de pe templu, nici nu face o minunicä pt Irod. Icoanele izvorîtoare de mir sunt minuni false. De ce nu izvoräsc uleiu de floarea soarelui, comestibil? :)))

3. De alte ori, lucrurile alea se explicä în mod natural. Sau oamenii au impresia cä väd ceea ce de fapt ei nu väd.

Lun Mai 15, 2006 11:23 am
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
sunt total de acord - îmi place stilul plastic în care te exprimi ... :)

Lun Mai 15, 2006 11:50 am
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
E posibil ca Dumnezeu să facă unele miracole prin icoane.......dar doar ca să le trimită o lucrare de rătăcire căci nu au iubit adevărul..........

2 Tesaloniceni 2:11  Din această pricină, Dumnezeu le trimite o lucrare de rătăcire, ca să creadă o minciună:12  pentru ca toţi cei ce n-au crezut adevărul, ci au găsit plăcere în nelegiuire, să fie osândiţi.

Deuteronomul 13:1  Dacă se va ridica în mijlocul tău un proroc sau un visător de vise care-ţi va vesti un semn sau o minune,
2  şi se va împlini semnul sau minunea aceea de care ţi-a vorbit el zicând: „Haide după alţi dumnezei” dumnezei pe care tu nu-i cunoşti, „şi să le slujim”!
3  să n-asculţi cuvintele acelui proroc sau visător de vise, căci Domnul, Dumnezeul vostru, vă pune la încercare ca să ştie dacă iubiţi pe Domnul, Dumnezeul vostru, din toată inima voastră şi din tot sufletul vostru.
4  Voi să mergeţi după Domnul, Dumnezeul vostru şi de El să vă temeţi; poruncile Lui să le păziţi; de glasul Lui să ascultaţi; Lui să-I slujiţi şi de El să vă alipiţi.

Mar Mai 16, 2006 9:20 pm
YIM WWW
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
de fapt, puţine icoane fac minuni: marea majoritate plâng ! De ce oare nu ne trimit un mesaj optimist şi nu zâmbesc ? :lol:

Mie Mai 17, 2006 10:32 am
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Răspuns cu citat
de fapt, puţine icoane fac minuni: marea majoritate plâng ! De ce oare nu ne trimit un mesaj optimist şi nu zâmbesc ? :lol:
ba da: icoanele mai si zambesc
doar ca oamenii nu vor sa vada

Mie Mai 17, 2006 11:27 am
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
in opinia mea nu sunt decat alte inselatorii pentru a atrage multimea...

Mie Mai 17, 2006 11:27 am
YIM
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Răspuns cu citat
in opinia mea nu sunt decat alte inselatorii pentru a atrage multimea...
omul vede doar ceea ce este pregatit sa vada
daca tu nu vezi decat inselatorii este pentru ca acesta este orizontul tau de asteptare

Mie Mai 17, 2006 11:42 am
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat

Mie Mai 17, 2006 11:44 am
Membru Argint
Membru Argint

Răspuns cu citat
spectacol, asta sunt icoanele, pompă.

Depinde. Cum am zis, tot ce tine de icoane plângätoare si fetishism în icoane, tine de idolatrie. Vitelul de aur era o "imagine" pe carea jizii rebeli o au fäcut pt a reprezenta pe YHWH, pentru a-l palpa, prin materie.

Dar acolo unde icoana e didacticä, poate fi o pompä utilä.

Probelma e ce faci cu obiectul, nu obiectul în sine. Un cutit taie, o furculitä împunge. Depinde la ce le folosesti, si cum le folosesti.

YHWH Dumnezei a zis: "Iata ca omul s`a facut ca unul dintre NOI." (Facerea 3:22).

Vin Mai 19, 2006 10:01 pm
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
Waelsch pentru mine termenul de icoana include inchinare...daca acele picturi le-ai denumi altfel poate as putea sa le privesc asa cum spui tu dar altfel eu nu pot sa le vad decat ca idoli...

Ce inseamna cercul din jurul capului ? La icoane toate persoanele au un cerc...cel putin la ortodoxi sigur au :)

Sâm Mai 20, 2006 12:07 am
YIM
Membru Argint
Membru Argint

Răspuns cu citat
Waelsch pentru mine termenul de icoana include inchinare...daca acele picturi le-ai denumi altfel poate as putea sa le privesc asa cum spui tu dar altfel eu nu pot sa le vad decat ca idoli...

Ce inseamna cercul din jurul capului ? La icoane toate persoanele au un cerc...cel putin la ortodoxi sigur au :)

Hotul se teme ca altul sä nu fure mai mult decât el. Mincinosul se teme sä nu fie mintit de altii...

Nimic nu e spurcat. Si crestinii mâncau cärnuri jertfite idolilor, "cäci idolul nu e nimic", adicä inofensiv. Cu toate cä recunosc, eu cel putin fac greatä la statuile mariane si la statuiete cu Buddha. Si mai sunt anumite pseudo-icoane la cari fac alergie.

Dar asta nu înseamnä cä as judeca pe altul. Îmi place moderatiunea, cumpätarea. Dar prin asta nu pot sä bag totul în aceeasi oalä.

YHWH Dumnezei a zis: "Iata ca omul s`a facut ca unul dintre NOI." (Facerea 3:22).

Sâm Mai 20, 2006 12:46 pm
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
Waelsch in vechime cei care se rugau la idoli erau macelariti de poporul lui Dumnezeu...

Sâm Mai 20, 2006 12:57 pm
YIM
Membru Argint
Membru Argint

Răspuns cu citat
Waelsch in vechime cei care se rugau la idoli erau macelariti de poporul lui Dumnezeu...

Asta n'are nimic de-a face cu topicul nostru.

Ceea ce vreau eu sä zic e cä nu poti învinui pe altul de päcat, dupä propriile criterii. Pe cele date de Dumnezeu, unii le stiu folosi cum trebuie, altii cum nu.

Si icoanele la fel. Câtä vreme o icoanä rämâne didacticä si e folositä în scop didactic, nu o poti califica de "idol", cäci idol devine pentru cineva atunci când acel cineva face fetishism cu icoana.

Sâm Mai 20, 2006 3:12 pm
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
Waelsch cunosti ca termenul ICOANA nu apare in scripturi ? El apare la cateva secole dupa...?

Sâm Mai 20, 2006 4:22 pm
YIM
Membru Argint
Membru Argint

Răspuns cu citat
Waelsch cunosti ca termenul ICOANA nu apare in scripturi ? El apare la cateva secole dupa...?

Apare în:

* Mat 22.20
* Mc 12.16
* Lc 20.24
* Rom 1.23
* Rom 8.29
* 1 Cor 11.7
* 1 Cor 15.49
* 2 Cor 3.18
* 2 Cor 4.4
* Col 1.15
* Col 3.10
* Evr 10.1
* Apoc 13.14
* Apoc 13.15
* Apoc 14.9
* Apoc 14.11
* Apoc 15.2
* Apoc 16.2
* Apoc 19.20
* Apoc 20.4

Asta färä a mai vorbi de LXX...

Dum Mai 21, 2006 12:56 pm
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
Nu mai inteles...Acest termen ICOANA. Nu era inventat inca atunci cand a fost scris VT si NT.

Dum Mai 21, 2006 6:15 pm
YIM
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
radu scrie:
spectacol, asta sunt icoanele, pompă.

Depinde. Cum am zis, tot ce tine de icoane plângätoare si fetishism în icoane, tine de idolatrie. Vitelul de aur era o "imagine" pe carea jizii rebeli o au fäcut pt a reprezenta pe YHWH, pentru a-l palpa, prin materie.

Dar acolo unde icoana e didacticä, poate fi o pompä utilä.

Probelma e ce faci cu obiectul, nu obiectul în sine. Un cutit taie, o furculitä împunge. Depinde la ce le folosesti, si cum le folosesti.

În accepţiunea ideii că icoana întotdeauna este un obiect de închinare(când spui icoană la asta te referi, adică asta se înţelege), acele imagini educative, care prezintă scene biblice, ar fi cam impropriu să le numim icoane pentru că pot fi numite mai exact poze, imagini.

Lun Mai 22, 2006 8:19 am
Membru Argint
Membru Argint

Răspuns cu citat
[quote="radu"]din câte am înţeles eu, Domnul vorbeşte şi astăzi poporului Său pentru care a murit, căci Isus este acelaşi, şi ieri şi astăzi şi în veci. Dacă primii creştini primeau călăuzire prin Duhul Sfânt căci El este "Călăuzitorul" şi "Mângâietorul", şi noi putem avea acces la acest "canal de comunicare", singurul folosit de Dumnezeu...
prin urmare, există 3 trepte de spiritualitate: 1 - comunicarea prin vise de noapte,
2 - viziuni, adică imagini sau mici filmuleţe în timpul rugăciunii ,
3 - viziuni reale cu Domnul Isus sau cu îngeri, care apar atunci când omul este conştient.
Dacă există astfel de binecuvântări, căci Domnul Îşi îngrijeşte cu drag Trupul său, adică Biserica, ce nevoie avem de nişte reprezentări făcute de mâna omului neînsufleţite ?

Tu ai vazut asa ceva?In istorie sint multi cei care aveau viziuni sau li se materializau ingeri.Si acum,la tara multa lume povesteste asemenea experiente.Mie mi se par interesante,Ma gindesc cum ar fi sa-si vada fiecare ingerul pazitor?

Mar Mai 30, 2006 1:06 am
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
eu nu, deşi mi-aş dori....însă cred unele persoane care mărturisesc astfel de experienţe.

Mar Mai 30, 2006 8:51 am
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Răspunde la subiect   [ 70 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2