Răspunde la subiect  [ 4 mesaje ] 
După Matei
Autor Mesaj
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Anul naşterii: 31 Aug 1976
Răspuns cu citat
Cine este apostolul Matei ?
Când a fost Scrisă ?
Cum se divide ?

Dar, dacă va face cineva să păcătuiască pe unul din aceşti micuţi, care cred în Mine, ar fi mai bine pentru el să i se lege de gât o piatră mare de moară şi să fie aruncat în mare. (Marcu 9:42)

Vin Oct 18, 2013 6:04 am
YIM WWW
Membru Special
Membru Special

Anul naşterii: 11 Noi 1969
Răspuns cu citat
Textele grecesti incep intr-adevar cu "Dupa (Kata) Matei". Atat. Textul in sine nu lasa impresia ca ar fi o scriere a unui martor direct, din contra (Matei 9:9,10:2).
Conform cu e.catena, prima citare este de la inceputul sec. II (in jurul anului 110). Episcopul de Hierapolis, Papias (in jurul anului 130) cunoaste mai multe traduceri grecesti ale textului ebraic atribuit lui Matei, insa pune traditia orala mai presus de ele, ceea ce arata ca existau anumite discutii cu privire la ele. In scrierile lui Iustin Martirul (130 - 160) gasim un mixaj al Evangheliei "Dupa Matei" cu cel al Evangheliei "Dupa Luca". Poate fi deja o scriere compilata, fie de el insusi fie de altul, ca de exemplu ucenicul sau Tatian din Siria, caruia i se atribuie complirarea celor patru Evanghelii (Diatessaron).
Evanghelia "Dupa Matei" face parte din Evangheliile Sinoptice (care se aseamana: Matei, Marcu, Luca). Cel mai mult se aseamana cu Evanghelia "Dupa Marcu", ceea ce l-a facut pe renumitul om de biserica si teolog "fericitul" Augustin (sec V) sa remarce ca Marc a prescurtat Evanghelia "Dupa Matei". Ipoteza lui poate fi si inversata, ca de fapt autorul Evangheliei "Dupa Matei" a imbogatit Evanghelia "Dupa Marcu" cu elemente luate din Evanghelia "Dupa Luca" si alte surse, fie orale, fie scrise, atribuite lui Matei, dupa care apoi a dat numele noii compilatii. In acest caz se naste intrebarea cine este cu adevarat autorul Evangheliei "Dupa Matei"? Este un om care a cunoscut atat Evanghelia "Dupa Marcu" cat si Evanghelia "Dupa Luca".

Vin Oct 18, 2013 12:26 pm
Membru Special
Membru Special

Anul naşterii: 11 Noi 1969
Răspuns cu citat
Mostra
A. Sa vedem varianta lui Augustin. In cazul in care autorul lui "Dupa Marcu" ar fi prescurtat pe autorul lui "Dupa Matei":
Ar elimina tot capitolul 1 si 2 din "Dupa Matei". De ce ar scoate informatii atat de interesante? Nu ar fi logic.
B. In cazul in care autorul lui "Dupa Matei" a imbogatit pe autorul lui "Dupa Marcu":
Ar adauga capitolul 1 si 2 la "Dupa Marcu". De ce? Este evident: Ar dori sa suplimenteze informatia lipsa. Pare logic.
E simplu.

Lun Oct 21, 2013 8:32 am
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Anul naşterii: 31 Aug 1976
Răspuns cu citat
Genealogia însă este diferită în "Dupa Luca" contrar cu "Dupa Matei", şi dacă le considerăm ambele corecte trebuiau ambele scrise de autori care aveau acces la Templu până în anul 70 e.n.

Eu cred că Marcu ca şi Matei erau martori oculari, dar Marcu sub autoritatea apostolului Petru este singurul care şi-ar fi luat notiţe despre ce fac apostolii, iar mai târziu Matei şi Luca le-au citit. Luca fiind cel care a scris mai târziu despre acţiunie lui Petru şi Pavel, arată perioada când a scris şi evanghelia "După Luca". Pentru că încă cei doi apostoli încă erau în viaţă când a scris Luca, rezultă că avea acces şi la recordurile cu genealogii.

Dar, dacă va face cineva să păcătuiască pe unul din aceşti micuţi, care cred în Mine, ar fi mai bine pentru el să i se lege de gât o piatră mare de moară şi să fie aruncat în mare. (Marcu 9:42)

Sâm Apr 26, 2014 8:31 pm
YIM WWW
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Răspunde la subiect   [ 4 mesaje ]