Răspunde la subiect  [ 4 mesaje ] 
mesele agape
Autor Mesaj
Membru Special
Membru Special

Răspuns cu citat
ştiaţi că primii creştini de fiecare dată când se adunau luau şi o masă agape.............

Joi Apr 13, 2006 10:41 am
YIM WWW
Membru Special
Membru Special

Anul naşterii: 11 Noi 1969
Răspuns cu citat
Ceva resurse in aceasta privinta sunt?

Joi Iun 27, 2013 2:11 pm
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Anul naşterii: 31 Aug 1976
Răspuns cu citat
În poporul Israel se obişnuia doar de patru ori pe an, după un ajun de post, la lunile noi în care se schimbă anotimpul, ca bărbaţii să fie convocaţi şi cu acestă ocazie se dădea şi o masă de dragoste cum se dă acum de Ziua Trâmbitării, de luna nouă a VII-a, care în calendarul ebraic este numită Tişri.

Şi ca exemplu am pe David care a petrecut luna nouă în peşteră ca să-l evite pe împăratul Saul, ocazie cu care parcă a compus un Psalm. Ionatan recunoaşte pe David ca împărat de drept, şi în 1 Samuel 18 scrie că "Ionatan a făcut un legământ cu David, pentru că îl iubea ca pe sufletul lui." Ionatan chiar îi dă lui David hainele militare, simbolizând poziţia lui David ca succesor al lui Saul. Dumnezeu face pe David victorios oriunde în trimite regele Saul. Prin urmare, Saul stabileşte pe David ca căpetenie peste armată. După ce David se întoarce de la luptă, femeile varsă laude peste David cu cântări şi jocuri, cu timpane de sărbătoare şi cu chimvale şi se referă la el ca un erou mai mare decât Saul de către cântând "Saul a biruit mii, iar David zeci de mii!", ce-l face pe Saul foarte furios şi gelos, temându-se de David ca un rival la tron, io dă pe fiica sa Mical crezând că va fi distras în luptă şi îl vor omorî filistenii. David care a fost anunţat apoi de Ionatan de intenţiile lui David se ascunde de Saul şi în 1 Samuel 20:5-6 Ionatan îl sfătuieşte de David ce să facă şi mijloceşte pentru el la masa de lună nouă: şi David a zis către Ionatan: "Iată mâine este lună nouă şi eu trebuie să stau cu regele la masă; dar lasă-mă să mă ascund în câmp până poimâine seară. De va întreba tatăl tău de mine, tu să spui: "David s-a cerut de la mine să se ducă în cetatea sa Betleem, pentru că acolo se face jertfă anuală pentru tot neamul său".

Dar, dacă va face cineva să păcătuiască pe unul din aceşti micuţi, care cred în Mine, ar fi mai bine pentru el să i se lege de gât o piatră mare de moară şi să fie aruncat în mare. (Marcu 9:42)

Lun Aug 12, 2013 9:39 am
YIM WWW
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Anul naşterii: 31 Aug 1976
Răspuns cu citat
În asfinţitul de după sabat ( τη μια των σαββατων, en mia ton sabbaton, ue b'youma d'ead b'şeba, şi în ziua una în săptămână ) adunându-ne noi să frângem pâinea, Pavel, care avea de gând să plece a doua zi, a început să le vorbească şi a prelungit cuvântul lui până la miezul nopţii.

Fişiere ataşate:
commandaments_shabbat_ro-rum.png
commandaments_shabbat_ro-rum.png [ 109.49 KiB | Vizualizat de 15761 ori ]

Dacă Pavel a călătorit ori nu de luna nouă putem analiza, însă exact cu o săptămână înainte de Vineri seara până Sâmbătă seara, Pavel a ajuns la Troua, unde scrie că au stat exact 7 zile.

Luna nouă fiind Miercuri-Joi, putem să spunem că scopul şederii ar fi fost luna nouă conform cu schema din figura diapozitivă pe care am alcătuit-o. Probabil nu se merita să plece cu corabia având în vedere că la lună nouă vizibilitatea noaptea doar cu cerul înstelat este minimă. Din text reiese şi că scopul predicii iniţiale a fost adunarea care încheie înspre asfinţit ziua de sabat şi începe prima zi a săptămânii când se pregăteau de drum spre Ierusalim.

Acum există obiceiul dacă întreaga comunitate lucrează ca serviciul de lună nouă să se mute în "weekendul" (Sâmbăta) aşa cum cade cel mai aproape de luna nouă, preferabil înainte de luna nouă, dar nu se mută când o poruncă a lui Dumnezeu ar fi călcată cum este la prima zi de toamnă.

Dar, dacă va face cineva să păcătuiască pe unul din aceşti micuţi, care cred în Mine, ar fi mai bine pentru el să i se lege de gât o piatră mare de moară şi să fie aruncat în mare. (Marcu 9:42)

Lun Aug 12, 2013 10:42 am
YIM WWW
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Răspunde la subiect   [ 4 mesaje ]