![]() |
Pagina 2 din 2 |
[ 58 mesaje ] | Du-te la pagina Anterior 1, 2 |
Versiune printabilă | Subiectul anterior | Următorul subiect |
Autor | Mesaj |
---|---|
Membru Argint ![]() Membru din: Sâm Apr 15, 2006 1:51 pm Mesaje: 170 ![]() |
calea scrie: şi care este înţelesul cuvântului 'botez' dragă Daniele? Sau cum crezi tu că trebuie făcut botezul......având în vedere că sunt atâtea variante în secte: a. cufundarea în întregime în apă, de trei ori . b. turnarea apei pe creştetul capului o dată sau de trei ori; c. stropirea capului cu ulei parfumat (mir) sau ungerea pe frunte sau pe ureche; d. presărarea de sare pe cap; e. turnarea unei cupe cu vin pe creştet; f. învăluirea corpului în fum de tămâie; g. presărarea de petale de flori peste cel botezat; ???????????????? Prima data cand aflam de botez este in Noul Testament , pe cand boteza Ioan . 4 a venit Ioan care boteza în pustie, propovăduind botezul pocăinţei spre iertarea păcatelor. 5 Tot ţinutul Iudeii şi toţi locuitorii Ierusalimului au început să iasă la el; şi, mărturisindu-şi păcatele, erau botezaţi de el în rîul Iordan. ( Marcu 1 ) Iudeii erau familiarizati cu scaldarea in apa pentru ca asociau botezul cu curatirile care le faceau preotii ( de exemplu : curatirea de lepra ; vezi Levitic 14) dar de data asta ei erau incredintati ca Ioan este un profet si ca prin botez se curata spre iertarea pacatelor . 22 După aceea Isus, şi ucenicii Lui, a venit în ţinutul Iudeii; şi stătea acolo cu ei şi boteza. 23 Ioan boteza şi el în Enon, aproape de Salim, pentrucă acolo erau multe ape; şi oamenii veneau ca să fie botezaţi. 24 Căci Ioan încă nu fusese aruncat în temniţă. 25 'ntre ucenicii lui Ioan şi între un Iudeu, s'a iscat o neînţelegere cu privire la curăţire. 26 Au venit deci la Ioan şi i-au zis: ,,'nvăţătorule, Celce era cu tine dincolo de Iordan, şi despre care ai mărturisit tu, iată că botează, şi toţi oameni se duc la El.`` ( Ioan 3 ) Dar Ioan in timp ce predica indrepta atentia catre Isus si spre un botez cu Duhul Sfant . 7 Ioan propovăduia, şi zicea: ,,După mine vine Cel ce este mai puternic decît mine, căruia eu nu sînt vrednic să mă plec să-I desleg curelele încălţămintelor. 8 Eu, da, v'am botezat cu apă; dar El vă va boteza cu Duhul Sfînt.`` ( Marcu 1 ) Iar apostolul mai tarziu scrie : 43 Toţi proorocii mărturisesc despre El că oricine crede în El, capătă, prin Numele Lui, iertarea păcatelor.`` 44 Pe cînd rostea Petru cuvintele acestea, S'a pogorît Duhul Sfînt peste toţi cei ce ascultau Cuvîntul. 45 Toţi credincioşii tăiaţi împrejur, cari veniseră cu Petru, au rămas uimiţi cînd au văzut că darul Duhului Sfînt s'a vărsat şi peste Neamuri. 46 Căci îi auzeau vorbind în limbi şi mărind pe Dumnezeu. Atunci Petru a zis: 47 ,,Se poate opri apa ca să nu fie botezaţi aceştia, cari au primit Duhul Sfînt ca şi noi?`` 48 Şi a poruncit să fie botezaţi în Numele Domnului Isus ( Fapte 10 ) 15 Şi, cum am început să vorbesc, Duhul Sfînt S'a pogorît peste ei ca şi peste noi la început. 16 Şi mi-am adus aminte de vorba Domnului, cum a zis: ,Ioan a botezat cu apă, dar voi veţi fi botezaţi cu Duhul Sfînt.` 17 Deci, dacă Dumnezeu le-a dat acelaş dar, ca şi nouă, cari am crezut în Domnul Isus Hristos, cine eram eu să mă împotrivesc lui Dumnezeu?`` 18 Dupăce au auzit aceste lucruri, s'au potolit, au slăvit pe Dumnezeu, şi au zis: ,,Dumnezeu a dat deci şi Neamurilor pocăinţă, ca să aibă viaţa.`` ( Fapte 11 ) 2 şi le-a zis: ,,Aţi primit voi Duhul Sfînt cînd aţi crezut?`` Ei i-au răspuns: ,,Nici n'am auzit măcar că a fost dat un Duh Sfînt.`` 3 Dar cu ce botez aţi fost botezaţi?`` le-a zis el. Şi ei au răspuns: ,,Cu botezul lui Ioan.`` 4 Atunci Pavel a zis: ,,Ioan a botezat cu botezul pocăinţei, şi spunea norodului să creadă în Celce venea după el, adică în Isus.`` 5 Cînd au auzit ei aceste vorbe, au fost botezaţi în Numele Domnului Isus. 6 Cînd şi-a pus Pavel mînile peste ei, Duhul Sfînt S'a pogorît peste ei, şi vorbeau în alte limbi, şi prooroceau. ( Fapte 19 ) Am vazut ca va ramane si-n continuare botezul in apa doar ca de data aceasta accentul cade pe Duhul Sfant care ne curata cugetul .Putem spune ca spalarea cu apa botezului simbolizeaza spalarea cu Duhul Sfant . 22 să ne apropiem cu o inimă curată, cu credinţă deplină, cu inimile stropite şi curăţite de un cuget rău, şi cu trupul spălat cu o apă curată. ( Evrei 10 ) 16 Şi acum, ce zăboveşti? Scoală-te, primeşte botezul, şi fii spălat de păcatele tale, chemînd Numele Domnului.`` ( Fapte 22 ) 11 Şi aşa eraţi unii din voi! Dar aţi fost spălaţi, aţi fost sfinţiţi, aţi fost socotiţi neprihăniţi, în Numele Domnului Isus Hristos, şi prin Duhul Dumnezeului nostru. ( 1 Cor 6 ) Unii vor spune ca numai sangele Domnului Isus ne spala de pacate . Au si ei dreptate in felul lor .Daca vom fi atenti in biblie scrie ca suntem mantuiti prin credinta . Pai oare ce credinta ? credinta in Dumnezeu , credinta in Fiul Sau , credinta in Cuvantul propovaduit , credinta in jertfa lui Hristos , credinta in moartea sa pentru pacatele noastre , credinta in sangele varsat , credinta in indreptatirea noastra datorita lui Hristos , credinta in harul sau etc.Oare nu este aceeasi credinta mantuitoare ? La fel si cu spalarea pacatelor , oricum ne-am exprima , finalitatea este aceeasi ![]() 9 N'a făcut nici o deosebire între noi şi ei, întrucît le-a curăţit inimile prin credinţă. ( Fapte 15 ) 22 Deci, ca unii cari, prin ascultarea de adevăr, v'aţi curăţit sufletele prin Duhul, ca să aveţi o dragoste de fraţi neprefăcută, iubiţi-vă cu căldură unii pe alţii, din toată inima; ( 1 Petru 1 ) 26 ca s'o sfinţească, după ce a curăţit-o prin botezul cu apă prin Cuvînt, ( Efeseni 5 ) 14 cu cît mai mult sîngele lui Hristos, care, prin Duhul cel vecinic, S'a adus pe Sine însuş jertfă fără pată lui Dumnezeu, vă va curăţi cugetul vostru de faptele moarte, ca să slujiţi Dumnezeului cel viu! ( Evrei 9 ) Dar , dupa parerea mea , versetul care cuprinde toate sensurile din textele in care apare botezul este acesta : 5 El ne-a mîntuit, nu pentru faptele, făcute de noi în neprihănire, ci pentru îndurarea Lui, prin spălarea naşterii din nou şi prin înoirea făcută de Duhul Sfînt, ( Tit 3 ) Si ma voi axa pe cuvantul < innoirea > . In lumina acestuia se poate explica : 1.moartea si invierea --------------> innoire 4 Noi deci, prin botezul în moartea Lui, am fost îngropaţi împreună cu El, pentruca, după cum Hristos a înviat din morţi, prin slava Tatălui, tot aşa şi noi să trăim o viaţă nouă. (Romani 6 ) 2. imbracare cu Hristos ------------> innoire 27 Toţi cari aţi fost botezaţi pentru Hristos, v'aţi îmbrăcat cu Hristos. ( Galateni 3 ) 3 . taiere imprejur -----------------> innoire 11 'n El aţi fost tăiaţi împrejur, nu cu o tăiere împrejur, făcută de mînă, ci cu tăierea împrejur a lui Hristos, în desbrăcarea de trupul poftelor firii noastre pămînteşti, 12 fiind îngropaţi împreună cu El, prin botez, şi înviaţi în El şi împreună cu El, prin credinţa în puterea lui Dumnezeu, care L-a înviat din morţi. 13 Pe voi, cari eraţi morţi în greşelile voastre şi în firea voastră pămîntească netăiată împrejur, Dumnezeu v'a adus la viaţă împreună cu El, după ce ne-a iertat toate greşalele. ( Coloseni 2 ) 4.spalare sau curatire --------------> innoire 25 Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S'a dat pe Sine pentru ea, 26 ca s'o sfinţească, după ce a curăţit-o prin botezul cu apă prin Cuvînt, 27 ca să înfăţişeze înaintea Lui această Biserică, slăvită, fără pată fără sbîrcitură sau altceva de felul acesta, ci sfîntă şi fără prihană. ( Efeseni 5 ) 5 .marturia unui cuget curat inaintea lui Dumnezeu ------------> innoire 20 cari fuseseră răzvrătite odinioară, cînd îndelunga răbdare a lui Dumnezeu era în aşteptare, în zilele lui Noe, cînd se făcea corabia, în care au fost scăpate prin apă un mic număr de suflete, şi anume opt. 21 Icoana aceasta închipuitoare vă mîntuieşte acum pe voi, şi anume botezul, care nu este o curăţire de întinăciunile trupeşti, ci mărturia unui cuget curat înaintea lui Dumnezeu, prin învierea lui Isus Hristos, ( 1 Petru 3 ) Nota : chiar si tabloul vorbeste de scaparea unor suflete prin apa , care stim ca au ajuns pe un nou pamant ....deci------------> innoire 6 . 1 Corinteni 10 1 Fraţilor, nu vreau să nu ştiţi că părinţii noştri toţi au fost supt nor, toţi au trecut prin mare, 2 toţi au fost botezaţi în nor şi în mare, pentru Moise; Nota : tabloul israelitilor care sunt eliberati din robie si condusi spre o noua patrie dar nu oricum ci prin bratul Domnlui facand minuni ( Laudat sa fie El ) ...deci ------------> innoire 7.Luca 12: 50 50 Am un botez cu care trebuie să fiu botezat, şi cît de mult doresc să se îndeplinească! Nota : ce isi dorea Isus ? Oare nu sa intre in slava ? Eu zic ca da; .....deci ----------> innoire 8.Nasterea din nou -----------------> innoire 5 Isus i-a răspuns: ,,Adevărat, adevărat îţi spun, că, dacă nu se naşte cineva din apă şi din Duh, nu poate să intre în 'mpărăţia lui Dumnezeu. ( Ioan 3 ) Deci , botezul , printre sensurile sale , cel mai apropiat este cel care semnifica :spalare , curatire respectiv inoire. In privinta modului cum se face eu cred ca este corect : prin scufundare . Trebuie tinut cont ca facem un botez in care simbolizam si moartea/ invierea Domnului respectiv moartea/ invierea noastra . Murim fata de pacate si inviem ca si o noua creatura care traieste pentru Dumnezeu . Binenteles innoirea se face prin credinta si prin Duhul Sfant . PS : Şi ziceau femeii: ,,Acum nu mai credem din pricina spuselor tale, ci din pricină că L-am auzit noi înşine, şi ştim că acesta este în adevăr Hristosul, Mîntuitorul lumii.`` ( Ioan 4: 42) Multumesc lui Dumnezeu. |
Dum Iul 16, 2006 2:55 pm |
|
![]() |
|
Membru Special ![]() ![]() Membru din: Lun Apr 10, 2006 9:04 pm Mesaje: 659 ![]() |
adycel tu te pierzi total in detalii si explicatii. Probabil ca in mintea ta exista si balauri sau alte parti simbolice ale scripturii le vezi ca fiind reale pe cand ce este real nu vezi.
Nu scrie absolut nimic in scriptura despre botezul talharului. Noi despre asta discutam pentru ca tu ai intrebat unde se gaseste botezul talharului. Deci vorbim despre botez nu despre ce se intampla cu acesta...Citeste ce ai scris inainte ca tu ai intrebat nu eu...sau te ratacesti in propriile intrebari ? Botezul s-a facut in APA materiala si nu exista nici o porunca sa nu il mai facem cu apa materiala. Nu se spune nicaieri ca este gresit sa facem un botez cu apa materiala. Apa reprezinta un simbol de spalare si curatare. Ezechiel 36:25 Vă voi stropi cu apă curată şi veţi fi curăţiţi; vă voi curăţi de toate spurcăciunile voastre şi de toţi idolii voştri. Botezul cu FOC nu apare literal. El reprezinta o iluminare asupra lucrurilor pe care a adus-o Iesus. Apostoli au primit acest botez si aceasta iluminare. Tu cum ai primit acest botez ? Prin faptul ca ai citit anumite traduceri ? Smereste-te ca poate ai citit ceva gresit si crezi ceva gresit. Nu este deloc logic ca nu ai nevoie de dictionare este ilogic. Pentru ca aceste dictionare au tradus manuscrisele iar daca traducerea lor este gresita atunci si tu gresesti si toti gresim din ce citim. |
Dum Iul 16, 2006 3:09 pm |
![]() |
![]() |
|
Membru Bronz ![]() ![]() Membru din: Sâm Mai 20, 2006 6:56 pm Mesaje: 72 Localitate: Petrosani ![]() |
Un simbol trebuie sa reprezinte ceva. Ce reprezinta Apa ?
Iar la talhar reiese logic ca a fost botezat de vreme ce scriptura sune acest lucru ca botezul trebuie neaparat facut pentru ca sa ajungi sa fi mantuit. Daca talharul l-a facut, atunci care este acesta ? Daca el nu l-a facut, desi Isus i-a promis viata vesnica, atunci noi de ce trebuie sa il mai facem ? Sau noi suntem mai prejos decat talharul ? _________________ "Neprivind noi la cele ce se vad, ci la cele ce nu se vad, fiindca cele ce se vad sunt trecatoare, iar cele ce nu se vad sunt veonice." 2 Corinteni 4;18 www.freewebs.com/crestininabsolut |
Dum Iul 16, 2006 3:13 pm |
|
![]() |
|
Membru Special ![]() ![]() Membru din: Lun Apr 10, 2006 9:04 pm Mesaje: 659 ![]() |
Daniel
Isaia 12:3 Veti scoate apa cu bucurie din izvoarele mîntuirii, |
Dum Iul 16, 2006 3:48 pm |
![]() |
![]() |
|
adycel citeste ce a scris Daniel...el a tras o concluzie interesanta.
Talharul nu a fost botezat cu apa si nici cu spirit sfant. Daca privim iluminarea ca un botez cu foc putem sa spunem ca el a primit acest botez. Bineinteles este simbolic. Iesus ne-a aratat ca este putin ce trebuie sa facem ca sa fim mantuiti. Atat de mare este harul. |
Dum Iul 16, 2006 3:52 pm |
![]() |
![]() |
|
Membru Argint ![]() Membru din: Sâm Apr 15, 2006 1:51 pm Mesaje: 170 ![]() |
marinaru,
Dumnezeu isi implineste cuvantul . Glorie Lui . ![]() |
Dum Iul 16, 2006 8:50 pm |
|
![]() |
|
Membru Argint ![]() Membru din: Mie Mai 10, 2006 12:51 am Mesaje: 154 ![]() |
sters
|
Dum Iul 16, 2006 11:49 pm |
|
![]() |
|
Membru cu statut special ![]() ![]() Membru din: Mie Apr 05, 2006 9:45 am Mesaje: 906 Localitate: Arad, Romania Anul naşterii: 31 Aug 1976 ![]() |
MariaB scrie: daca poti ingropare in apa, de ce nu ai putea si in aer?!? si daca tot vrei sa tii de "ingropare" de ce sa nu botezam cu pamant?!? Prin ce susţine acum credinţa catolică cum ai putea aplica cele spuse la, Ioan 13:10: "Iisus i-a zis: Cel ce a făcut BAIE n-are nevoie să-i fie spălate decât picioarele, căci este curat tot. Şi voi sunteţi curaţi, însă nu toţi." Nu există înainte vre-un verset care să arate că au fost la scăldat, deci dacă se referă la botez, cum putea devini cineva curat "tot" prin "baie" cu aer ori cu "pământ" ca să poată mânca paştile ? Prin botez ori imersie în apă cineva devine curat întreg, ori "tot", pentru aceasta trebuie să creadă ca să-şi pregătească veşmintele curate pentru ca după "baie" să le îmbrace, iar dacă păzeşte poruncile lui Dumnezeu îşi păstrează veşmintele curate şi nu mai are nevoie să se "scalde" (miqva). _________________ Dar, dacă va face cineva să păcătuiască pe unul din aceşti micuţi, care cred în Mine, ar fi mai bine pentru el să i se lege de gât o piatră mare de moară şi să fie aruncat în mare. (Marcu 9:42) |
Mar Aug 13, 2013 11:12 am |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
Pagina 2 din 2 |
[ 58 mesaje ] | Du-te la pagina Anterior 1, 2 |
Ora este UTC + 2 [ DST ] |