Despre
Mariologie
|
|
Este îngrijorător faptul că 42 de cardinali catolici și 500 de episcopi cu spijinul a aproximativ patru milioane și jumătate de catolici doresc ca Maria să fie inclusă în dumnezeire conform următorului citat dintr-o publicație germană Welt am Sonntag, nr. 35 din 31 august 1997: "Țelul susținătorilor este proclamarea a trei crezuri noi principale:
* Că Maria a contribuit la mântuire personal împreună cu Fiul ei.
* Că întregul har care a curs din suferința și moartea Mântuitorului poate devenii lucrător numai prin intervenția Mariei ...
... Din trinitate ar putea deveni pătrime, cu Maria ca fiică a Tatălui, mamă a Fiului și mireasă a Duhului Sfânt. ...
... Noua dogmă nu va schimba doar mariologia, reflectarea teologică despre importanța mamei lui Isus pentru credința creștină,
ci și întreaga credință -- s-a ajuns astfel mai departe ca niciodată în două mii de ani."
Pentru ca Maria să poată fi numită cu adevărat mama lui Dumnezeu trebuie să fie îndeplinite cel puțin trei condiții:
1. Maria să fie numai mama lui Isus.
2. Ca Isus să fie cu adevărat singurul Dumnezeu atotputernic.
3. Isus să nu fi existat înainte în calitate de fiu al lui Dumnezeu și nici alții să nu fi fost numiți înainte fii ai lui Dumnezeu.
Ce spun Sfintele Scripturi despre Maria?
Cei care prezintă arborele genealogiei lui Isus Cristos adică Matei și Luca nu amintesc în evanghelii și nici în o altă carte canonică cine au fost părinții Mariei. Ea este pentru prima dată menționată în evanghelii ca fiind logodnica lui Iosif, el fiind din tribul lui Iuda și din seminția lui David.
Cu toate că nu toți iudeii nu au înțeles, există prefigurări în cărțile vechiului legământ prin care se arăta că Mesia trebuia să se nască prin femeie. Cea mai semnificativă profeție în acest sens este aceea din Isaia unde scrie: " Isaia a zis atunci: Ascultați totuși, casa lui David! Nu vă ajunge oare să obosiți răbdarea oamenilor, de mai obosiți și pe a Dumnezeului meu? De aceea Domnul însuși vă va da un semn: Iată, fecioara va rămâne însărcinată, va naște un fiu, și-i va pune numele Emanuel (Dumnezeu este cu noi)." (Isaia 7:13,14)(1); În Mica scrie: "Și tu, Betleeme Efrata, cu toate că ești prea mic între cetățile de căpetenie ale lui Iuda, totuși din tine Îmi va ieși Cel ce va stăpâni peste Israel, și a cărui obârșie se suie până în vremuri străvechi, până în zilele veșniciei. De aceea îi va lăsa, până la vremea când va naște cea care are să nască, și rămășița fraților Săi se va întoarce la copiii lui Israel. El se va înfățișa, și va cârmui cu puterea Domnului, și cu măreția Numelui Domnului, Dumnezeului Său: vor locui liniștiți, căci El va fi proslăvit până la marginile pământului." (Mica 5:2-4)
În evanghelii se începe relatarea cu înștiințarea îngerului Gabriel care o salută astfel: "Bucură-te, tu, căreia
ți s-a făcut mare har; DOMNUL este cu tine; binecuvântată ești tu între femei!" Îngerul îi spune ea este cea aleasă de Dumnezeu și sub ocrotirea sfântului duh se va naște un sfânt care va fi numit Fiul lui Dumnezeu. (Luca 1:35) Apoi pentru a o întării să creadă îi dă de veste și despre Elisabeta care urma să aibă un fiu la bătrânețe. A doua mărturie este a Elisabetei care când a auzit salutul Mariei s-a umplut cu duh sfânt și i-a săltat pruncul în pântece și după ce a salutato a numito: "maica Domn ului meu". Astfel Maria mama lui Isus, și Elisabeta mama lui Ioan Botezătorul au proorocit. A treia mărturie a făcuto Zaharia tatăl lui Ioan botezătorul când i s-a dezlegat limba, s-a umplut cu duh sfânt și a prorocit zicând despre Isus: "Binecuvântat să fie DOMNUL, Dumnezeul lui Israel, pentru că a cercetat și a răscumpărat pe al său popor și ne-a ridicat un corn salvator puternic, în casa slujitorului său David."
Următoarea mărturie a fost pentru Iosif căruia i s-a arătat în vis un înger al Domnului, și i-a zis: Iosife, fiul lui David, nu te teme să iei la tine pe Maria, nevastă-ta, căci ce s-a zămislit în ea, este de la Duhul Sfânt. Ea va naște un Fiu, și-i vei pune numele Isus, pentru că El va mântui pe poporul Lui de păcatele sale. Toate aceste lucru ri s-au întâmplat ca să se împlinească ce vestise Domnul prin proorocul, care zice: Iată, fecioara va fi însărcinată, va naște un fiu, și-i vor pune numele Emanuil care, tălmăcit, înseamnă: Dumnezeu este cu noi.
Evanghelia relatează că conform cu cerințele legii, după patruzeci de zile de la nașterea lui Isus, Maria a adus la Templu o jertfă de purificare pentru necurăția ei.
După nașterea lui Isus este interesant că Iosif și Maria nu au fost conștienți de autoritatea care o va avea Isus astfel când Simeon și Ana prorocesc despre el evanghelistul spune că "tatăl și mama lui se mirau de lucrurile care se spuneau despre El". Și când avea Isus doisprezece ani cu ocazia sărbătorii paștelor când Isus a rămas la Templu, Maria și Iosif nu au putut să înțeleagă ce a vrut să spună Isus: "Când L-au văzut părinții Lui, au rămas înmărmuriți; și mama Lui I-a zis: Fiule, pentru ce Te-ai purtat așa cu noi? Iată că tatăl tău și eu te-am căutat cu îngrijorare. El le-a zis: De ce M-ați căutat? Oare nu știați că trebuie să fiu în casa Tatălui Meu? Dar ei n-au înțeles spusele Lui.
O altă dovadă este faptul că Isus nu este citat niciodată în scripturile inspirate numind-o <mamă> ci numai "femeie", de exemplu la nunta din Cana Isus i-a răspuns: Femeie, ce am a face eu cu tine? Nu mi-a venit încă ceasul.
În afară de evanghelii Maria mai este amintită ca mamă a lui Isus doar în Faptele Apostolilor unde se relatează cum cei 120 de credincioși stăruiau în rugăciune: "Toți aceștia stăruiau cu un cuget în rugăciune și în cereri, împreună cu femeile, și cu Maria, mama lui Isus, și cu frații Lui." Astfel și ia a stăruit pentru botezul cu duh sfânt împreună cu ceilalți credincioși.
În biserica timpurie apostolii nu iau acordat Mariei o onoare de importanță deosebită astfel Pavel s-a referit la ea doar în Galateni 4:4 unde acesta nu-i pomenește numele ci doar o numește "o femeie": "Dar când a venit împlinirea vremii, Dumnezeu a trimis pe Fiul Său, născut din femeie, născut sub Lege, ca să răscumpere pe cei ce erau sub Lege, ca să căpătăm înfierea.
În Proverbe 30:4 este descris Isus ca fiind Fiu al Creatorului, dar de ce este numit Isus, Fiu, înainte de nașterea sa din Maria dacă nu are început, poate cineva să fie Fiu dar să nu fie creat? (vezi și Proverbe 8:22). Dacă Isus era co-etern ar fi fost numit frate cu Dumnezeu nu fiul lui Dumnezeu (Psalmul 2:7,12).
Domnul Isus are un început cum arată însuși expresia Fiu, care este folosită cu privire la El și înainte de a se naște din fecioara Maria (Proverbe 30:4), El este întâiul născut din creație sau primul creat (Coloseni 1:15; Apocalipsa 3:14), în timp ce Tatăl nu are început fiind din veșnicie (Psalmul 90:2; Habacuc 1:12). Pe lângă toate acestea, Dumnezeu este nemuritor nu poate să moară (Deuteronomul 32:39,40), însă Isus a murit și numai după ce a înviat a primit nemurirea (Romani 6:9,10).
A doua etapă a vieții sale a început atunci când s-a născut ca om perfect din fecioara Maria, venind din cer pentru a plăti prețul de răscumpărare (Romani 5:15; 1Corinteni 15:45,47; Luca 1: 30-35).
Isus a venit în lume ca om perfect născut din Maria, și nu ca trup spiritual materializat în carne.
Cei ce consideră că Maria are natură divină se bazează și pe o combinație între textele din latină și greacă:
et ingressus angelus ad eam dixit have gratia plena Dominus tecum benedicta tu in mulieribus (JLV)
și intrat îngerul la ea zise ai grație deplină, Dumnezeu tea binecuvântat pe tine între femei
kai. eivselqw.n pro.j auvth.n ei=pen\ cai/re( kecaritwme,nh( o` ku,rioj meta. sou-Å (BGT)(2)
kai, eivoe,rcomai pro,j auvto,j le,gw cai,rw carito,w o` ku,rioj meta. su,
kai eiselywn prov authn eipen caire kecaritwmenh o kuriov meta sou eulogeo su en gune!
și venit înaintea ei zise « fii iubită, favorizat-o DOMNUL este cu tine; binecuvântată ești tu între femei!»
kai. eivselqw.n o` a;ggeloj pro.j auvth.n ei=pen Cai/re kecaritwme,nh o` ku,rioj meta. sou/ euvloghme,nh su. evn gunaixi,nÅ
și intrând acel mesager apropiindu-se îi zise «Bucură-te favorizat-o DOMNUL este (cu) tine
» (BYZ)
Ca teismul catolic redă textul astfel:
«Plecăciune ție, care ești plină de har
»
Aceia care consideră că Maria este născătoare de Dumnezeu de obicei nu acceptă că acesta a mai avut copii cu Iosif în primul rând deoarece și acești copii ar trebui să aibe natură divină dar mai ales deoarece susțin că Maria a rămas fecioară și că s-a înălțat la cer cu trup și suflet după încheierea vieții ei pământești.
Conform Sfintelor Scripturi după nașterea lui Isus, Maria a avut cu Iosif fii și fice. Numele ficelor nu sunt amintite ne fiind atât de importante ci doar al fiilor deoarece unii din ei au devenit mai târziu ucenicii și au intrat în slujba Domnului. Aceștea sunt: Iacov, Iosif, Simon și Iuda. Desigur în slujba lui au mai intrat și verișorii săi: Ioan fiul lui Zaharia și al Elisabetei, Iacov și Ioan fii lui Zebedei și Salome din Galileia (Matei 4:21;17:1;27:56; Marcu 3:17;compară: Fapte 12:2 cu Fapte 15:13;21:18 și Galateni 1:19). Matei 13:55: «Oare nu este El fiul tâmplarului? Nu este Maria mama Lui? Și Iacov, Iosif, Simon și Iuda, nu Sunt ei frații Lui?» Marcu 6:3: «Nu este acesta tâmplarul, feciorul Mariei, fratele lui Iacov, al lui Iose, al lui Iuda și al lui Simon? Și nu Sunt surorile Lui aici între noi? Și găseau o pricină de poticnire în El.»
În Fapte 12:1,2 se arată că Iacov fratele lui Ioan este ucis de Irod astfel după acest eveniment în scripturi se va vorbii de Iacov fratele Domnului și al lui Iuda. «Cam pe aceeași vreme, împăratul Irod a pus mâinile pe unii din Biserică, ca să-i chinuiască; și a ucis cu sabia pe Iacov, fratele lui Ioan.» Galateni 1:19: «Dar n-am văzut pe nici unul altul dintre apostoli, decât pe Iacov, fratele Domnului.» Iacov 1:1: «Iacov, rob al lui Dumnezeu și al Domnului Isus Hristos, către cele douăsprezece seminții care Sunt împrăștiate: sănătate!» Iuda 1:1: «Iuda, rob al lui Isus Hristos, și fratele lui Iacov, către cei chemați, care Sunt iubiți în Dumnezeu Tatăl, și păstrați pentru Isus Hristos»
Cu toate că se pot aduce mai multe dovezi, eu consider că acestea sunt suficiente pentru fiecare să hotărească cu sau fără călăuzirea Sfântului duh dacă «Mariologia», adică reflectarea teologică despre importanța mamei lui Isus pentru credința creștină, era necesară având în vedere importanța care io acordă apostolii (Fapte 1:14 și Galateni 4:4) în comparație cu importanța ce I se acordă în prezent și dacă teologia catolică despre divinitatea Mariei este sau nu este scriptural-creștină.
Autor: Bodin Florin Ciprian
Email: orynider@rdslink.ro
___________________
[1] Majoritatea citatelor scripturale din acest document sunt din versiunea Dumitru Cornilescu 1921,1932 și 1949 și dacă nu se precizează se vor folosi ca referințe versiunile: "Wescott Hort Greek Text" 1881, "Jeromes Latin Vulgate" precum și traduceri ale acestora.
[2] Pentru vizualizarea corectă a fonturilor grecești din acest document este necesară instalarea și înregistrarea în windows registry a pachetului de la «Bible Works». Un program de instalare a acestui pachet (pentru windows) este disponibil la: http://pubory.3x.ro/pub/bible_fonts/bw_fnt11.exe(parolă: 589589).
|