BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Înviere și Răpire

 

     Oamenii în general au auzit despre învierea morților, însă din păcate marea majoritatea oamenilor nu înțeleg clar ce este învierea, chiar mulți care spun că sunt creștini nu fac diferențiere între diferitele tipuri de înviere prezentate de Biblie. Însă Biblia arată importanța acestei doctrine când precizează în Evrei 6:1,2:

,,De aceea, să lăsăm adevărurile începătoare ale lui Hristos, și să mergem spre cele desăvârșite, fără să mai punem din nou temelia pocăinței de faptele moarte, și a credinței în Dumnezeu, învățătura despre botezuri, despre punerea mâniilor, despre învierea morților și despre judecata veșnică.”

Deci învățătura despre învierea morților face parte din ,,adevărurile începătoare”, însă dacă noi nu le cunoaștem pe acestea cu siguranță că atunci nu vom putea crește în cunoștința oamenilor maturi. De acea în continuare vom dezvolta următoarele puncte principale despre înviere și răpirea la cer:

Să vedem în primul rând:

Ce este învierea și câte tipuri de înviere există?

Pentru a înțelege ce este învierea în primul rând, să vedem pe scurt ce este moartea?

Biblia prezintă moartea ca fiind opusul vieții, nu ca fiind o ușă spre altă viață, ci fiind capătul vieții, după cum se arată în Iov 7:7,10; 10:8,9,18-22 aceiași idee este subliniată și în Ecleziast 9:5,6:”Cei vii măcar știu că vor muri; dar cei morți NU ȘTIU NIMIC…și dragostea lor, și ura lor, și invidia lor, de mult au și pierit…”. Deci cei decedați nu mai sunt conștienți de nimic, căci ei nu mai există (Psalmul 146:4), indiferent dacă sunt buni sau răi (Iov 24:19-24). Astfel nu degeaba compară Domnul Isus moartea cu un somn (Ioan 11:11-14; vezi și Iov 17:11-16). În concluzie Sfânta Biblie nu susține învățătura conform căreia există viață după moarte, ci ea învață că moartea duce la inexistență, iar morții fie buni fie răi merg în Locuința Morților, după cum se spune în Ecleziast 9:10:”Tot ce găsește mâna ta să facă, fă cu toată puterea ta. Căci în Locuința Morților, în care mergi, nu este nici lucrare, nici plan, nici cunoștință, nici înțelepciune”. Deci omul la moarte merge în Locuința Morților, nici în iad, nici în rai, iar Locuința Morților este mormântul tuturor oamenilor (Isaia 14:15; termenul ebraic: sheol este echivalentul termenului grecesc hades, deoarece Fapte 2:27 citează din Psalmul 16:10).

Iar despre SUFLET, Cuvântul lui Dumnezeu arată că omul este un suflet, nu că are un suflet, astfel în Biblie cuvântul suflet se referă în general la om sau animal ca întreg. Astfel în Geneza 2:7 citim definiția biblică a sufletului: "Și DOMNUL Dumnezeu a făcut pe om din țărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viață, și omul a devenit un suflet viu." astfel omul este un suflet viu din combinația: țărână + suflare de viață = suflet, deci la moartea omului, când suflarea de viață se întoarce la Dumnezeu (Ecleziast 12:7), nu rămâne decât țărâna, căci: suflet fără suflarea de viață = țărână.

Iar Duhul sau suflarea de viață este o forță impersonală a lui Dumnezeu, care nu i-a nimic din personalitatea noastră (Iov 34:12-15). De exemplu duhul lui Isus a plecat la Dumnezeu în clipa morții lui (Luca 23:46), dar El a rămas în mormânt ne-existând trei zile până la înviere, când duhul de viață la readus în existență (Ioan 20:17; Fapte 1:3; 1 Corinteni 15:4). În consecință sufletul este muritor, după cum reiese din zeci de texte biblice, poate pentru unii care merg de zeci de ani la Biserică aceste explicații ar fi șocante, căci acolo se învață ceva cu totul diferit, dar aceasta este realitatea pe care o prezintă Cuvântul infailibil al lui Dumnezeu. De pildă că sufletul moare odată cu omul reiese clar din următoarele pasaje: Exod 12:15,19 "…acel suflet va fi nimicit." (Vezi și Numeri 9:13; Iosua 2:13; Ezechiel 18:4,20) Același lucru este susținut și de Noul Testament de exemplu în Fapte 3:23 NT.93; BC.31 se precizează: "orice suflet care nu va asculta de profetul acela va fi nimicit din popor", sau Iacov 5:20 care vorbește de salvarea unui suflet de la moarte, dar cum poate fi salvat sufletul de la moarte dacă acesta este nemuritor? Apoi se mai ridică întrebarea: ce rost mai are învierea pentru cineva ce există? Căci învierea are rost doar pentru cineva care nu trăiește pentru a fi adus din nou în existență.

De fapt, conform Bibliei, învierea înseamnă revenirea la viață și se produce atunci când un om primește viață după ce a fost mort. Cuvintele care apar în Biblie pentru înviere sunt următoarele: ,,techiyatah hammethim” în Vechiul Testament care a fost scris în ebraică folosește această expresia: care înseamnă: ,,readucerea la viață a morților”. În Noul Testament apare expresia: ,,anastasis” care înseamnă literalmente: ,,acțiunea de a se ridica din nou”. Învierea presupune readucerea la viață a persoanei cu toate caracteristicile de mai înainte de moarte, adică cu temperamentul, personalitatea, cunoștința, amintirile, ce le-a avut în clipa decesului. Biblia ne vorbește în mai multe texte despre înviere, și chiar dacă oamenii credinței din vechime nu aveau atât de clar această perspectivă în minte cum o avem noi astăzi, totuși încă din perioada lui Iov care a trăit probabil înainte de Moise, această speranță a învierii era frământarea unor oameni ca Iov (vezi Iov 14:13-15), fără ca ea însă să fie un concept sigur și clar. Apoi în timpul lui Moise, Dumnezeu se dezvăluie ca fiind Dumnezeul celor vii care lăsa să se întrevadă posibilitatea învierii (Exod 3:6; Luca 20:37,38). El se prezintă ca fiind Cel ce dă viața (Deuteronom 32:39). Însă prima posibilă exprimare a învierii, sunt cuvintele Anei care spune în 1Samuel 2:6 ,,Domnul omoară și învie, El pogoară în locuința morților și El scoate de acolo.” Mai târziu chiar David scrie unii Psalmii, El face unele posibile referiri la învierea morților (Psalmul 16:9-11; 71:20-24). Însă din unele scrieri ale lui David și ale lui Solomon reiese parcă că ei nu erau siguri de înviere, descriind moartea ca fiind veșnică și din care nu mai este scăpare (Psalmul 49:16-20; Ecleziast 9:6). Începând însă cu scrierile profețiilor promisiunea învierii devenea tot mai sigură și mai clară (vezi Isaia 26:19; Ieremia 31:15-17; Ezechiel 37:1-10; Daniel 12:2,13; Osea 13:14), mai ales că aceștia au și făcut învieri iar această credință în înviere sa răspândit în popor (2împărați 5:7).

În Noul Testament lucrurile se fac și mai clare, căci avem învățăturile Domnului Isus și ale apostolilor despre înviere, dar cu toate acestea, unii nu diferențiază corect tipurile de înviere prezente în Cuvântul lui Dumnezeu, de aceea să vedem în continuare tipurile de înviere pe care le prezintă Biblia:

Învierea în corp de carne: este aceea înviere în care persoana decedată revine la viață tot în corp de carne, despre această înviere vorbește Biblia în Isaia 26:19 unde se spune: ,,Să învie, deci, morții Tăi! Să se scoale trupurile mele moarte! Treziți-vă și săriți de bucurie, cei ce locuiți în țărână! Căci roua Ta este o rouă dătătoare de viață, și pământul va scoate iarăși afară pe cei morți.” (vezi și Ioan 5:28,29). Este clar însă că cel ce învie sau revine la viață la învierea generală nu va învia în corpul cu care a murit și care sa descompus, dar nici într-un corp asemănător, ci în corpul lui, pentru a înțelege mai bine să ne gândim la faptul că o ființă umană își schimbă toate celulele corpului în aproximativ 7 ani, deci omul de acum 7 ani din punct de vedere fizic nu mai există, totuși datorită regenerării celulelor, el nu și-a încetat existența, tot la fel corpul cu care omul a murit nu mai există, însă Dumnezeu pe baza codului genetic și a altor lucruri păstrate în memoria Lui, îi ridică din nou corpul ce la avut la moarte. În unele situații însă, învierea sa produs după câteva ore sau zile de la decesul persoanei (Luca 7:11-17; 8:40-56; 1Împărați 17:17-24; 2Împărați 4:32-37; 13:20,21; Ioan 11:43,44; Fapte 9:36-42; 20:7-12), prin urmare probabil nu a fost necesară construirea din nou a corpului celui ce a murit, ci doar revenirea suflării de viață în corpul neînsuflețit (vezi Luca 8:55). Poate în trecut era mai greu de înțeles și crezut acest lucru, însă în epoca actuală având în vedere descoperirile științifice și experimentele cu clonări efectuate de oamenii de știință care se aseamănă pe undeva cu învierea, această promisiune este mult mai credibilă, astfel învierea celor morți nu mai este un basm (chiar dacă este peste puterile omului) ci un lucru posibil în mâna Dumnezeului Atotputernic care îl poate realiza.

De această înviere în carne au avut parte unele personaje Biblice din trecut (1Împărați 17:17-24; Ioan 11:43,44), însă aceștia după ce au înviat, după un timp au murit din nou, dar în viitor la judecata ce va avea loc după mia de ani, unii vor învia în carne pentru viață, și aceștia vor trăi etern pe pământ (Daniel 12:2; Ioan 5:28,29; Ap. 20:11-14). Un alt tip de înviere este:

Învierea în corp spiritual: este aceea înviere în care persoana decedată revine la viață nu într-un corp de carne, ci într-un corp spiritual, despre aceast tip de înviere vorbește Pavel în 1Corinteni 15:35-54 când spune în v.44: ,,Este semănat trup firesc (,,corp fizic” NW), și înviază trup duhovnicesc (,,corp spiritual” NW)…” De această înviere au parte creștinii, adică cei morți în Cristos (1Tesaloniceni 4:16), deoarece ei merg la cer și au nevoie de alt fel de corpuri pentru a trăi în cer cu Dumnezeu, căci carnea și sângele nu pot intra în cer unde locuiesc îngerii, Isus Cristos și Dumnezeu care sunt spirite (1Corinteni 15:50; Ioan 4:24; Evrei 1:7). Un alt fel de înviere este:

Învierea spirituală: care nu este o înviere din moarte fizică, ci o înviere spirituală, adică Biblia îi descrie pe oamenii necredincioși ca fiind morți în păcatele lor, astfel în momentul când cineva crede în Isus Cristos și acceptă harul lui Dumnezeu, el primește Duhul Sfânt care îi înnoiește viața, și astfel el primește viața nouă în Cristos înviind în mod spiritual, adică inima omului este regenerată (Efeseni 2:1-10; Tit 3:5; Coloseni 2:12). Dar să vedem în continuare:

Exemplele consemnate în Biblie de oameni înviați?

Biblia care este Cuvântul lui Dumnezeu ne prezintă diferite învieri ce au avut loc pe parcursul timpului pe care aș dori în continuare să le trec în revistă în ordine:

  1. Prima înviere descrisă de Biblie este cea din 1Împărați 17:17-24 unde profetul Ilie cu puterea lui Dumnezeu aduce la viață pe fiul văduvei din Sarepta.
  2. A doua înviere are loc în timpul succesorului lui Ilie, Elisei, care a înviat pe fiul Sunamitei (2Împărați 4:32-37).
  3. Mai târziu după moartea lui Elisei, un om a fost îngropat în mormântul lui Elisei, la atingerea oaselor acestuia, mortul a înviat (2Împărați 13:20,21).
  4. Următoarele învieri nu au loc decât în timpul serviciului de predicare a lui Isus, care prima dată a înviat pe fiul unei văduve din orașul Nain (Luca 7:11-17) dovedind astfel că este Fiul lui Dumnezeu.
  5. A doua înviere relatată de Evanghelii este cea a fiicei lui Iair (Luca 8:40-56).
  6. Apoi cu puțin timp înainte de moartea Sa la înviat pe Lazăr prietenul Său care era mort de patru zile, și cu aceea ocazie se identifică pe sine prin cuvintele: ,,Isus i-a zis: „Eu Sunt învierea și viața. Cine crede în Mine, chiar dacă ar fi murit, va trăi.” (Ioan 11:11-44).
  7. Următoarele învieri au loc o dată cu moartea Domnului Isus, căci când El a murit un mare cutremur de pământ a avut loc și unii sfinți au înviat după cum se arată în Matei 27:51-54.
  8. Chiar și apostolii Domnului Isus au făcut învieri prin autoritatea ce au primit-o de la Domnul vieții (Matei 10:8), astfel Petru o readuce la viață pe Dorca (Tabita) în orașul Iope (Fapte 9:36-42).
  9. Iar mai târziu apostolul Pavel îi redă viața lui Eutih (Fapte 20:7-12).

Aceste nouă episoade de învieri prezentate de Cuvântul lui Dumnezeu probează din plin că morții pot învia. Un alt argument în favoarea învierii, este cea ce se întâmplă primăvara, când natura moartă revine la viață, căci după cum în natură orice sămânță moare (putrezește) mai întâi, apoi produce din nou viață, tot așa morții pot învia. Acest lucru este posibil prin jertfa și învierea Domnului Isus a fost biruită moartea și Locuința Morților (Apocalipsa 1:17,18). De fapt cel mai bine argumentat caz de înviere este cel al Domnului Isus, dar pe acesta îl vom trata în continuare.

 

Învierea lui Isus Cristos

Isus Cristos a înviat a treia zi de la moartea Sa (1Corinteni 15:4), și a fost primul care a înviat nu doar pentru o perioadă de timp, ci pentru eternitate (Romani 6:9,10; Apocalipsa 1:17,18). Însă cu privire la învierea lui Isus Cristos Fiul lui Dumnezeu se ridică câteva întrebări pe care le vom analiza în continuare:

Care a fost starea morții lui Isus pe parcursul celor trei zile?

Cât timp a stat în moarte Isus?

Cine la înviat din morți pe Isus Cristos?

Cum a înviat Domnul Isus?

La cine sa arătat Isus după înviere?

În primul rând să analizăm:

Care a fost starea morții lui Isus pe parcursul celor trei zile?

Unii cred că Isus a existat într-o formă de existență spirituală și pe parcursul celor trei zile cât trupul lui a stat în mormânt, astfel ei cred că duhul sau sufletul Domnului Isus a fost cu tâlharul răstignit în rai, căci acestuia ia promis că va fi astăzi cu el în rai (Luca 24:34), un alt argument adus de unii este că în timp ce trupul lui Isus era în mormânt, duhul lui predica duhurilor din închisoare care nu sunt decât sufletele celor ce au murit în potop (1Petru 3:18-20). Însă dacă analizăm cu atenție aceste argumente observăm că Isus nu putea fi în rai cu tâlharul în aceea zi, căci el a stat în inima pământului după cum el însuși spune (Matei 12:40), iar sufletul lui era în locuința morților care nu a putut să-l țină decât trei zile, după care a înviat și astfel nu a văzut putrezirea (Fapte 2:24,27,31,32; 13:34-37). Iar spiritul sau duhul lui, a mers la cer, dar după cum am văzut la începutul acestui material, spiritul sau suflarea de viață nu ia nimic din personalitatea noastră (Iov 34:12-15), căci duhul lui Isus a plecat la Dumnezeu în clipa morții lui (Luca 23:46), însă Isus nu a ajuns în cer decât după înviere (Ioan 20:17) ceea ce arată că spiritul de viață este o forță impersonală. În plus, în limba greacă în care sa scris Noul testament nu există semne de punctuație, astfel textul din Luca 23:43 poate suna astfel după cum este redat în NW: ,,…Adevărat îți spun astăzi: Vei fi cu mine în paradis”. Deci Isus în ziua în care a murit doar i-a promis tâlharului paradisul, dar va fi cu el doar în viitor când se va produce învierea morților, despre care Isus a învățat că va avea loc în ziua de pe urmă (Ioan 6:40,44). Cât despre textul din 1Petru 3:18-20, aici nu este vorba de duhul lui Isus de după moarte, care s-a dus și a predicat în închisoare, adică după teoria unora, le-a predicat sufletelor (duhurilor) celor morți din potop, ci cuvântul "duhurilor" care apare aici nu se referă la cei decedați, ci la îngerii (1Împărați 22:19-21; Marcu 9:25) care au fost neascultători în zilele lui Noe, adică îngerii care au părăsit misiunea lor din cer (2Petru 2:4; Iuda 6), pentru a se căsători cu fiicele oamenilor, dând naștere la uriași, ei sunt descriși prin expresia "fii lui Dumnezeu" (Geneza 6:1-4) care se referă la îngeri (Iov 1:6,21). Este interesant că manuscrisul Alexandrin (Septuaginta) consemnează că: "îngerii lui Dumnezeu" și-au luat soții. Deci la acei îngeri infideli, după învierea lui Cristos și nu în timpul celor trei zile cât a stat în mormânt, li s-a adus un mesaj judecătoresc, că Domnul Isus a biruit moartea și pe Diavol (Efeseni 1:20-22; 1Petru 3:21,22). Deci primul lucru pe care la făcut Isus după învierea sa și nu în timpul celor trei zile a fost să predice un mesaj de judecată duhurilor din închisoare, aceste duhuri nu se referă la duhurile oamenilor morți în potop căci textul spune clar că aceste duhuri au fost neascultătoare nu după potop ci în zilele când se pregătea corabia, deci nu poate fi vorba de cei morți în potop.

Dar revenind la stare lui Isus în perioada morții sale Biblia nu învață că El a existat pe undeva sau în altă formă de existență, că Biblia învață că Isus a fost într-o stare de adormire, de inexistență (Matei 12:40; Fapte 2:31).

În acest sens observați ce spune Biblia în Evrei 1:5,6: ,,Și, când duce iarăși în lume pe Cel întâi-născut…” Observăm din acest pasaj că învierea lui Isus a constat în aducerea din nou în existență, în lume, în univers a celui care este Întâi născut, adică pe Domnul Isus. Dacă Isus a existat pe parcursul celor trei zile, atunci cuvintele conform cărora Isus a fost adus iarăși în lume sunt un nonsens. În plus, Biblia mai face o precizare în Fapte 13:33,34: ,,Dumnezeu a împlinit-o pentru noi, copiii lor, înviind pe Isus; după cum este scris în psalmul al doilea: „Tu ești Fiul Meu, astăzi Te-am născut.” Că L-a înviat din morți, așa că nu Se va mai întoarce în putrezire…” Din acest text reiese clar că Isus a fost timp de trei zile în putrezire, și că învierea lui nu a însemnat o unire a sufletului care a continuat să existe după moartea Lui cu trupul, ci învierea Lui a însemnat revenirea lui la viață, căci despre această înviere se spune: ,,astăzi Te-am născut”, nu despre viața de după moarte a Lui se spune: ,,astăzi Te-am născut”, ori dacă Isus a existat înainte de acel astăzi al învierii, textul este un nonsens. De fapt ideea conform căreia Isus a continuat să existe ca suflet și după moarte este total străină de învățătura Noului Testament și de gândirea primilor creștini, care credeau nu în nemurirea sufletului, ci în înviere. Dar să vedem în continuare:

Cât timp a stat în moarte Isus?

Unele curente religioase susțin că Isus a stat timp de trei zile și trei nopți complete în mormânt, aceștia se bazează pe textul din Matei 12:40 care spune: ,,Căci, după cum Iona a stat trei zile și trei nopți în pântecele chitului, tot așa și Fiul omului va sta trei zile și trei nopți în inima pământului.” Însă trebuie să înțelegem că prefigurările profetice ca cea cu Iona nu sunt paralele perfecte, iar în stabilirea unui adevăr trebuie să luăm toate textele care vorbesc despre un subiect, iar ceea ce primează în stabilirea adevărului sunt textele clare și directe nu prefigurările profetice sau o vorbire spiritualizată. Astfel din relatările din Evanghelii care descriu literal succesiunea evenimentelor găsim că Isus a murit în ziua dinainte de sabat adică vinerea, dar să lăsăm ca însuși textul Biblic să ne spună adevărul: ,,L-a dat jos de pe cruce, L-a înfășurat într-o pânză de in, și L-a pus într-un mormânt nou, săpat în piatră, în care nu mai fusese pus nimeni. Era ziua Pregătirii (vinerea), și începea ziua Sabatului. Femeile, care veniseră cu Isus din Galilea, au însoțit pe Iosif; au văzut mormântul și felul cum a fost pus trupul lui Isus în el, s-au întors, și au pregătit miresme și miruri. Apoi, în ziua Sabatului (sâmbăta), s-au odihnit, după Lege. În ziua întâi a săptămânii (duminica), femeile acestea, și altele împreună cu ele, au venit la mormânt dis-de-dimineață, și au adus miresmele pe care le pregătiseră. Au găsit piatra răsturnată de pe mormânt,… Nu este aici, ci a înviat.” (Luca 23:53-24:6). Deci observăm din acest pasaj că Domnul Isus a murit în ziua pregătirii, care era ziua dinaintea sabatului, iar sabatul începea vineri la apusul soarelui și dura până sâmbătă la apusul soarelui, astfel vineri după amiază Isus a murit pe la ceasul al nouălea (după ora noastră acesta este ora 15) și a fost îngropat în după amiaza aceea (Matei 27:45-50), apoi a urmat sabatul (de vineri seara până sâmbătă seara) în care femeile sau odihnit, iar în dimineața zilei întâi a săptămânii, adică duminica, pe când încă era întuneric și începea să răsară soarele (Marcu 16:2; Ioan 20:1) femeile au mers la mormânt dar nu i-au găsit trupul căci Isus a înviat. Deci în concluzie Isus a stat nu trei zile și trei nopți complete ci doar părți din trei zile, însă într-o vorbire liberă care nu pune atâta preț pe exactitate, el a stat trei zile. Dar să vedem în continuare:

Cine la înviat din morți pe Isus Cristos?

În general se recunoaște că Dumnezeu la înviat pe Isus Cristos, însă unii nu înțeleg bine cine este Dumnezeu și susținând Sfânta Treime, care învață că Dumnezeu este compus din trei persoane, adică din Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, ei cred că toți trei l-au înviat pe Isus. Astfel se susține doctrina conform căreia Tatăl la înviat pe Isus (Galateni 1:1), dar și Duhul Sfânt la înviat pe Isus (Romani 8:11), ba chiar Isus sa înviat singur (Ioan 2:19-22; 10:17,18). Însă dacă cercetăm aceste argumente observăm că lucrurile nu stau așa, căci Duhul Sfânt a fost instrumentul folosit de Tatăl pentru a învia pe Fiul Său, și astfel nu Duhul Sfânt la înviat pe Isus, ci Dumnezeu prin Duhul Sfânt, aceasta vrea să spună Biblia în textul din Romani 8:11, prin cuvintele: ,,Și dacă Duhul Celui ce a înviat pe Isus dintre cei morți locuiește în voi, Cel ce a înviat pe Hristos Isus din morți, va învia și trupurile voastre muritoare, din pricina Duhului Său, care locuiește în voi” căci observăm din acest text că Duhul nu este o persoană distinctă de Tatăl, ci este ,,Duhului Său” adică puterea Sa, căci în 1Corinteni 6:14 se spune: ,,Și Dumnezeu, care a înviat pe Domnul, ne va învia și pe noi cu puterea Sa Deci Dumnezeu a folosit puterea Sa pentru al învia pe Isus și nu o persoană. În plus, în Romani 6:4 se spune că: ,, Hristos a înviat din morți, prin slava Tatălui…” Să tragem de aici concluzia că ,,slava Tatălui” este o persoană și că și ea a participat la învierea lui Isus? Sau mai degrabă Isus a înviat prin puterea lui Dumnezeu, prin Slava Tatălui, prin Duhul lui Dumnezeu, care toate acestea sunt emanațiile Ființei Lui și instrumentele (dacă poate fi spus așa) pe care acesta le folosește de a face lucrări miraculoase?

În ce privește învățătura conform căreia Isus a participat El însuși la învierea Sa, se bazează pe două texte mai neclare, dar să le analizăm și pe acestea. În primul text se spune: ,,Drept răspuns, Isus le-a zis: „Stricați Templul acesta, și în trei zile îl voi ridica.” Iudeii au zis: „Au trebuit patruzeci și șase de ani, ca să se zidească Templul acesta, și Tu îl vei ridica în trei zile?” Dar El le vorbea despre Templul trupului Său. Tocmai de aceea, când a înviat din morți, ucenicii Lui și-au adus aminte că le spusese vorbele acestea; și au crezut Scriptura și cuvintele pe care le spusese Isus” (Ioan 2:19-22). După cum am specificat mai sus, nu textele metaforice primează în stabilirea unei doctrine, ci textele directe și clare, și acestea spun că Dumnezeu Tatăl la înviat pe Isus (Fapte 2:32; Galateni 1:1; 1Corinteni 6:14; 2Corinteni 4:14; Evrei 13:20; 1Petru 1:21), însă să vedem înțelesul acestui pasaj. În contextul acestui text evreii cer un semn de la Isus (v.18), și Isus le răspunde spunându-le să dărme templul acesta, căci El îl va ridica în trei zile. Iudeii nu au înțeles, căci Isus vorbea simbolic, referindu-se la templul trupului Său. Cu siguranță că Isus știa că Tatăl Lui avea să-l învie, însă El spune aici: „Stricați Templul acesta, și în trei zile îl voi ridica” cu sensul că după cum cei pe care îi vindeca Isus le spunea: ,,… credința ta te-a mântuit…” (Luca 8:48), dar nu credința în sine ia vindecat, ci puterea lui Dumnezeu care a răspuns credinței, tot așa nu Isus sa înviat singur, ci Dumnezeu care a răspuns vieții sale de ascultare și fidelitate, însă într-o vorbire figurată Isus sa înviat prin ascultarea sa, căci nu era cu putință ca un om drept să fie ținut de moarte în locuința morților (Fapte 2:24). Un alt posibil înțeles al cuvintelor Domnului Isus, este că Dumnezeu la înviat în corp spiritual (1Petru 3:18), și El însuși și luat (construit) din nou corpul carnal, căci Isus în Ioan 2:19-22, se referă la ,,Templul trupului Său”.

Celălalt text din Ioan 10:17,18, conține o idee asemănătoare, aici se spune: ,,Tatăl Mă iubește, pentru că Îmi dau viața, ca iarăși s-o iau. Nimeni nu Mi-o ia cu sila, ci o dau Eu de la Mine. Am putere s-o dau, și am putere s-o iau iarăși: aceasta este porunca pe care am primit-o de la Tatăl Meu.” În acest text se arată că Isus și-a dat viața de bunăvoie. Dar cui și-a dat viața de bunăvoie? El și-a dat viața în folosul nostru, nu Diavolului, ci Tatălui ceresc ca să satisfacă justiția Lui (Efeseni 5:2; Romani 4:25), căci El a spus: „Tată, în mâinile Tale Îmi încredințez duhul!” (Luca 23:46). Și tot de la Dumnezeu a primit viața înapoi, sau cu alte cuvinte și-a luat-o, pentru că El a meritat în virtutea ascultării Sale să o primească din nou, căci însuși Isus a spus în Matei 16:25: ,,Pentru că oricine va vrea să-și scape viața, o va pierde; dar oricine își va pierde viața pentru Mine, o va câștiga.” Tot așa Isus și-a dat viața pentru mulți, și prin asta și-a câștigat nemurirea și o poziție mai presus de orice înger, nu că El sa auto-înviat, după cum cel ce-și pierde viața pentru Isus nu și-o câștigă prin această faptă în sine, ci ea are ca efect automat primirea darului vieții eterne, căci cine a semănat în spirit va secera din spirit viața veșnică (Galateni 6:9), este legea cauzei și efectului. Tot așa Isus și-a dat viața de bunăvoie (cauza), și a avut ca efect primirea vieții sau cu alte cuvinte, Isus și-a luat viața înapoi. Deci prin faptul că și-a dat viața a făcut posibil efectul și din acest unghi a putut Isus să spună: ,,Am putere s-o dau, și am putere s-o iau iarăși: aceasta este porunca pe care am primit-o de la Tatăl Meu.” Adică că și-a luat viața înapoi singur, căci El a făcut posibil efectul prin cauză, adică prin ascultarea până la moarte (Filipeni 2:8,9). Dar să vedem în continuare:  

Cum a înviat Domnul Isus?

Dumnezeu prin Duhul Său la înviat pe Isus Cristos (Evrei 13:20) însă să vedem în ce corp a fost înviat Domnul Isus Cristos? Unele mișcări religioase susțin că Isus a înviat în corp de carne glorificat, altele că în corp spiritual, deoarece Isus și-a dat corpul pentru omenire și numai putea să-l ia înapoi, în plus, după înviere El a trecut prin ziduri apărând în mijlocul unei case, ceea ce n-a făcut înainte de moartea Sa. Să vedem însă ce învață Biblia în acest domeniu.

În Biblie găsim pasaje în care se arată că Isus a fost înviat în spirit (1Petru 3:18; 1Corinteni 15:45; 1Timotei 3:16), iar alte pasaje în care Isus este prezentat după înviere în carne, atunci când se arată ucenicilor (Luca 24:36-40; Ioan 20:13-18). Acum care este adevărul? Se contrazice Biblia? Nu Biblia nu se contrazice, ci aceste texte se armonizează între ele, căci Isus este adevărat că a înviat într-un corp spiritual, devenind după înviere un spirit dătător de viață (1Corinteni 15:44,45), după cum și creștinii vor învia în corpuri spirituale (1Corinteni 15:42-44,50), iar Isus a înviat ca și ei fiind Cel întâi-născut din mulți frați (Romani 8:29), dar după învierea Lui, El s-a materializat și sa arătat în corp de carne ca ucenicii lui sa înțeleagă ca El a înviat (Luca 24:36-40; Ioan 20:13-18). Biblia arata posibilitatea ca ființele spirituale sa devină ființe carnale, de pilda îngerii din vechime care s-au arătat lui Avraam și Lot (Geneza 18:1-3; 19:1,2 compara cu Evrei 1:7; 13:2), de asemenea există și procedeul invers din carne să se facă duh (1Corinteni 15:44, 51-54). Și tocmai acest lucru s-a întâmplat 40 de zile mai târziu când Isus s-a înălțat la cer în văzul ucenicilor până ce un nor la acoperit de vederea lor (Fapte 1:3-11). De acolo Isus a mers în cerurile spirituale ca spirit (1Corinteni 15:50; 2Corinteni 3:17; 1Timotei 3:16), unde a prezentat valoarea jertfei sale în fața Tatălui (Evrei 9:11,12, 24). De atunci i-au fost supuse: stăpânirile, puterile și toate gradele de îngeri, cât și a devenit cap al adunării creștine (Efeseni 1:20-22; 1Petru 3:22).

Un alt lucru care trebuie precizat este că Isus nu s-a arătat discipolilor în alt corp carnal, diferit de cel cu care a murit, în Ioan 20:14-16, Maria l-a confundat cu grădinarul, dar aceasta nu înseamnă neapărat că Isus a avut un alt corp, și nouă ni se poate întâmpla să confundăm pe cineva, nu-i așa ? În plus, din v.16 reiese că Maria stătea cu spatele și când i-a auzit glasul s-a întors spre al vedea mai bine, și a văzut că nu e grădinarul ci Isus. Iar în Luca 24:30,31, cei doi discipoli de pe drumul Emausului nu l-au recunoscut pe Isus nu pentru că el a avut un alt corp, ci pentru că aveau ochii acoperiți, și doar la frângerea pâinii li s-au deschis ochii. Cât despre textele din Ioan 20:26-28; 21:6,7, nici pomeneală de un alt corp. Da, Isus a înviat în spirit dar sa arătat în corpul de carne în care a murit, pentru ca discipolii să-l recunoască, iar faptul că El și-a dat corpul de carne pentru viața lumii (Ioan 6:51), nu înseamnă că nu și-l poate lua înapoi, căci El și-a dat și viața pentru păcatele lumii (Marcu 10:45) dar și-a luat-o înapoi din pricina evlaviei și dreptății Lui (Ioan 10:17,18), căci nu putea fi ținut de moarte (Fapte 2:24,27). Dar să vedem în continuare:

La cine sa arătat Isus după înviere?

Conform relatărilor Biblice din Evanghelii și 1Corinteni 15, Isus sa arătat după înviere după cum urmează:

  1. În primul rând, Isus sa arătat femeilor, adică Mariei Magdalena, mamei Sale, și a altor femei venite în prima zi a săptămânii di-s de dimineață pentru a unge corpul Domnului, însă la mormânt ele au găsit piatra prăvălită și mormântul gol (Ioan 20:1-10), și li s-a arătat un înger conform relatării din Matei (28:2-5), iar conform cu Luca (24:1-12), doi îngeri care le-au spus că Isus a înviat și să meargă să spună ucenicilor Lui că El a înviat și li se va arăta în Galilea. Plecând de la mormânt Isus se arată femeilor și le transmite să le spună discipolilor Săi să meargă în Galilea (Matei 28:8-10).
  2. Petru și Ioan după ce au auzit vestea dată de femei au alergat la mormânt și găsind mormântul gol sau întors acasă, însă Maria Magdalena venind din nou la mormânt, căci ea a plecat cu celelalte femei (Ioan 20:1,2), ea a început să plângă, când sau arătat doi îngeri îmbrăcați în alb, apoi I sa arătat însuși Isus dar pe care la început Maria Magdalena la confundat cu grădinarul, dar pe care la recunoscut îndată ce Isus a chemat-o pe nume (Ioan 20:11-18).
  3. După aceste evenimente Domnului Isus se arată probabil lui Petru (1Corinteni 15:5; Luca 24:34), deoarece apostolul Pavel îl menționează primul pe lista lui cu martorii învierii lui Isus, căci femeile în vremea aceea nu erau vrednice de crezare printre iudei.
  4. După aceea pe parcursul zilei de duminică Isus se arată celor doi pe drumul Emausului (Luca 24:13-33).
  5. A cincea apariție a Domnului înviat, are loc în mijlocul apostolilor, și altora adunați cu aceștia în seara zilei de duminică (Luca 24:36-49; 1Corinteni 15:5b).
  6. După aceea la opt zile de la înviere se arată lui Toma care era împreună de această dată cu ceilalți apostoli (Ioan 20:24-31).
  7. După aceea, tot în perioada de 40 de zile cât a fost pe pământ după înviere (Fapte 1:3), Isus se arată la 7 dintre discipolii Săi, adică lui Petru, Toma, Natanael, Iacov și Ioan fii lui Zebedei, și a altor doi discipoli, în timp ce ei pescuiau (Ioan 21:1-14). Această apariție a lui Isus în fața apostolilor Săi ca grup este a treia arătare conform cu Ioan 21:14. (Prima arătare pentru apostoli a fost în seara de duminică, a doua arătare după opt zile când a fost prezent și Toma, iar a treia arătare celor 7 care pescuiau).
  8. După aceea, s-a arătat conform relatării lui Pavel la peste 500 de frați (1Corinteni 15:6).
  9. Apoi s-a arătat lui Iacov, probabil la Iacov fratele Său după carne (Galateni 1:19), pentru ai întări credința, căci cei patru frați ai Lui (Matei 13:55) în timpul vieții Lui pământești nu au crezut în el (Ioan 7:5).
  10. Iar în ziua plecării sale la cer după 40 de zile de la învierea Sa, El sa arătat celor unsprezece apostoli, cu care mai era strânși și frații Lui, și femeile, și atunci El sa înălțat la cer în văzul lor (Fapte 1:3-14; Matei 28:16-10; Luca 24:50-53; 1Corinteni 15:7).
  11. Apoi ultimul la care sa arătat Domnul Isus a fost Saul, pe drumul Damascului care a devenit apostolul Pavel, dar această arătare a avut loc după înălțarea lui Isus la cer (Fapte 9:3-6; 1Corinteni 15:8).

Dar având în vedere că învierea Domnului Isus nu a fost decât cel dintâi rod al învierii la nemurire, și Cel întâi-născut dintre mulți frați (1Corinteni 15:23; Romani 8:29), să vedem în continuare:

Învierile profețite din viitor

Biblia învață că prima înviere cea cerească are loc în viitor, la venirea lui Isus și atunci începe mileniul (Apocalipsa 20:6), după cum se spune în 1Tesaloniceni 4:16 NW: ,,Însuși Domnul va coborî din cer…și cei morți în comuniune cu Cristos se vor ridica primii.” Faptul că întâia înviere și plecarea la cer nu s-a produs încă, sau că ea nu va avea loc înainte de necazul cel mare, sau de venirea Domnului cum susțin unii, reiese și din următoarele texte Scripturale care asociază acest eveniment cu venirea, prezența și revelarea Domnului: 1Corinteni 15:23,51-54; Coloseni 3:4; Tit 2:13; 1Petru 5:4; Revelația 22:12.

O posibilă excepție de la această înviere de care au parte doar creștinii, morți în Cristos sunt cei doi martori din Apocalipsa 11, care vor învia cu puțin timp înainte de venirea Domnului în timpul perioadei finale a zilelor (Apocalipsa 11:7-13).

A doua înviere sau învierea generală este pentru cei nedrepți din toate timpurile și pentru cei drepți adică pentru credincioșii din vechime dinainte de Isus și toți drepții (care nu au beneficiat de nașterea din nou pentru cer). Ei vor avea parte de a doua înviere care va avea loc pe pământul înnoit când se vor împlini cei o mie de ani, atunci va avea loc judecata (Ap.20: 5,11-15; Ioan 5:28,29; Fapte 24:15; Daniel 12:2).

Însăși Biblia ne face aceste precizări despre când au loc învierile, spunând despre prima înviere următoarele în (Apocalipsa) Revelația 20:4,5 NW unde se spune: “…Și ei au venit la viață și au domnit ca regi cu Cristos o mie de ani.” Iar despre a doua înviere sau învierea generală se spune: ,,Restul morților nu au venit la viață până când nu s-au sfârșit cei o mie de ani…” Deci prima înviere pentru cer are loc când începe mileniu, iar a doua înviere, cea generală are loc când se încheie mileniu.

Biblia spune că Isus este și judecătorul celor morți, nu numai al celor vii, astfel când se vor împlinii cei o mie de ani, va avea loc judecata finală și generală, atât a celor vii cât și a celor morți (2Timotei 4:1).

Toți aceștia vor fi judecați potrivit faptelor lor, bune sau rele făcute înainte de a muri consemnate în cărțile din cer (Ap.20:11-15). În aceste cărți în care sunt consemnate faptele oamenilor iar în cartea vieții sunt trecute numele persoanelor ce vor primi viața veșnică (Daniel 7:10; Psalmul 69:28; Filipeni 4:3).

Dar poate te întrebi, ce se va întâmpla cu cei ce n-au auzit Cuvântul lui Dumnezeu, sau cei ce au murit în timpurile de neștiință (Fapte 17:30)? Aceștia vor fi, fie în categoria drepților, fie în cea a nedrepților fiind judecați pe baza receptivității lor la mărturia lui Dumnezeu prin creația sa (Fapte 14:16,17; Romani 1:19,20), prin conștiința lor, în care era implantată într-o anumită măsură legea lui Dumnezeu (Romani 2:14,15), în plus Cristos știe dacă ar fi fost receptivi la vestea bună dacă ar fi auzit-o sau dacă nu ar fi fost receptivi (compară cu Deuteronomul 31:27; Romani 1:16).

Răpirea sau luarea la cer

În primul rând, trebuie să știm că credincioșii dinainte de venirea lui Mesia, nu au avut speranța de a merge în cer (Iov 14:13-15; Psalmul 71:20-25; Isaia 26:19; Daniel 12:13), de fapt cu excepția cărții Daniel, Scripturile Ebraice sau Vechiul Testament cum este cunoscut, nu susține ideea de a merge în cer, doar în cartea Daniel sunt prezente profeții cu privire la sfinții care vor fi în cer alături de Cristos la guvernare (Daniel 7:18,22,27; 12:3). Este clar că credincioșii din vechime ca Iov, Moise, David, Daniel, nu au mers în cer ne având această perspectivă (Iov 14:13-15; Deut.31: 16; Fapte 2:29,34; Daniel 12:13). De fapt posibilitatea de a intra în cer, începe odată cu moartea și învierea Domnului Isus Cristos, care a inaugurat această cale nouă nepătrunsă înainte în locul preasfânt, adică în cer (Evrei 6:18-20; 9:8,24; 10:19,20; Efeseni 3:5,6; 2Timotei 1:9,10; 1Petru 1:10-12). Cel ce a încheiat linia speranței pământești este Ioan Botezătorul, deoarece cu privire la El se spun următoarele: că Cel mai mic din cer este mai mare ca El, și că nu a fost născut din Dumnezeu, ci este cel mai mare născut din femei, fiind prietenul mirelui, ne făcând parte din mireasa lui Cristos (Matei 11:11,12; Ioan 3:29).

Astfel deci ideea că Enoh, Moise, Ilie au mers în cerurile spirituale înainte de Cristos este falsă, din următoarele motive:

  1. Cuvintele Domnului care precizează clar: ,,Nimeni nu s-a suit în cer, afară de Cel care S-a coborât din cer, Fiul Omului”(Ioan 3:13).
  2. În plus în cer nu pot intra corpurile carnale, așa cum susțin unii că a fost răpit Ilie sau alții (1Corinteni 15:50). În consecință aceștia nu au fost duși în al treilea cer, unde locuiește Dumnezeu (2Corinteni 12:1-4), ci au fost mutați dintr-o zonă a pământului în alta prin văzduh (1Împărați 18:12; 2Împărați 2:16) ca și Ezechiel (Ezechiel 3:13-15; 8:3; 11:1,3,23,24), ca și Filip (Fapte 8:39).
  3. De fapt Moise a murit și nu a plecat nicăieri (Iuda 9; Deut.34:6), iar apariția lui Moise și Ilie cu ocazia schimbării la față a lui Isus (Luca 9:28-36), nu susține existența lor în cer, deoarece a fost o viziune care poate fi ceva ireal, adică o imagine creată (Fapte 12:9; Ezechiel 11:24). Iar Dumnezeu poate chemă lucrurile care nu sunt ca și cum ar fi (Romani 4:17), pe lângă aceasta Evanghelistul Luca comentează inițiativa lui Petru de a construi trei colibe și pentru Moise și Ilie prin cuvintele: ”Nu știa ce spune”, deci nu putea Moise și Ilie să stea în colibe, deoarece era o imagine a lor.
  4. Ba mai mult Biblia precizează că Ilie a trimis o scrisoare după câți-va ani de la răpirea lui, adică mutarea lui din ținutul Iordanului în altă parte (2Împărați 2:11,12; 3:1;8:16; 2Cronici 21:5,11-20). De aceea Biblia arată că toți aceștia nu au primit viața veșnică promisă, ci o vor primi în viitor la înviere (Evrei 11:5,13,39).

Totuși Biblia vorbește și de perspectiva de a intra în cer, însă această speranță a fost dată pentru un timp (1Petru 1:10-12), ea durează de la învierea lui Cristos până în perioada convertirii Israelului carnal, care va avea loc în viitor (Romani 11:25,26). Această speranță este pentru toți creștinii, căci toți care îi slujesc lui Isus și cred în El vor fi în cer lângă El, fiind fii ai lui Dumnezeu și născuți din Spiritul Sfânt (Ioan 12:26;Romani 8:14-17; 1Ioan 5:1com. cu 1Petru 1:3,4). De fapt creștinii (unșii lui Dumnezeu, căci aceasta înseamnă cuvântul creștin) nu au decât o singură speranță (Efeseni 4:4), cea cerească (Filipeni 3:20).

Însă, Biblia nu susține ideea că toți creștinii trebuie să moară pentru a ajunge în cer, căci unii vor fi doar schimbați în corpuri glorioase spirituale fără a mai muri (1Corinteni 15:51-54). Iar Biblia vorbește răpirea lor la cer prin cuvintele din 1Tesaloniceni 4:17, unde se spune: ,,Căci însuși Domnul, cu un strigăt, cu glasul unui arhanghel și cu trâmbița lui Dumnezeu, Se va pogorî din cer…Apoi, noi cei vii, care vom fi rămas, vom fi răpiți toți împreună cu ei, în nori, ca să întâmpinăm pe Domnul în văzduh; și astfel vom fi totdeauna cu Domnul.” Astfel Biblia învață că la coborârea Domnului Isus primii vor fi înviați cei morți și apoi cei vii vor fi luați la cer în corpuri spirituale glorioase împreună cu cei înviați (vezi și 1Corinteni 15:50-54).

Excepție probabilă de la această plecare la cer a miresei și a însoțitoarelor ei, sunt cei 144.000 însoțitorii mirelui, care vor merge la cer fiind răpiți și transformați în corpuri spirituale, cu aproximativ trei ani și jumătate înainte de mireasa care va fi strămutata în cer la venirea lui Cristos (1Corinteni 15:23,51-53; 1Tesaloniceni 4:16,17). Acest lucru este arătat în Apocalipsa 12 unde cei 144.000 sunt reprezentați de copilul de parte bărbăteasca răpit la tronul lui Dumnezeu cu aproximativ trei ani și jumătate înainte de legarea lui Satan (Ap.12:4-6), tocmai de aceea în Apocalipsa 14:1-4, doar ei sunt văzuți pe muntele Sion ceresc, pentru că ei sunt răpiți mai repede ca prim rod pentru miel, pentru ca atunci când vine după mireasă, Isus să aibă însoțitori.

De aceea în final la doctrina învierii și a luării la cer pune-ți câteva întrebări pentru a vedea dacă ai reținut ideile principale:

Autor Ișfa Alin.