BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Evanghelia, Evanghelizarea și Evanghelizatorii

 

Moto:

,,Căci mie nu mi-e rușine de Evanghelia lui Hristos; fiindcă ea este puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea fiecăruia care crede…” Romani 1:16

Introducere

Astăzi mai mult ca altădată, evanghelia este răspândită, prin biserici, în locuri publice, prin publicații, prin radio și televiziune. Există sute de școli teologice care pregătesc predicatori, există foarte multe Societăți de misiune și de răspândire a evangheliei, există multe mișcări religioase ce predică folosind tot felul de metode. Însă cu toate aceste lucruri, se pare că mulți oameni nu cunosc adevărata evanghelie, chiar mulți creștini născuți din nou și botezați în apă la o vârstă matură, nu au o imagine clară despre evanghelie, despre metode de evanghelizare, tocmai de aceea am scris acest material despre evanghelie, evanghelizare și evanghelizatori. O problemă și mai acută, sunt diferite secte implicate în așa numita ,,lucrare a evangheliei”, însă de multe ori aceste secte predică o altă evanghelie, și scopul nu este ca oamenii să vină la Cristos ci în organizația lor.

Astfel astăzi suntem într-o situație nu tocmai bună în ce privește evanghelia, căci există sute de secte ce predică o evanghelie falsă, sau cum spune Pavel: ,,o altă evanghelie” (Galateni 1:6-9), iar creștinii evanghelici fie sunt inactivi lăsând totul pe umerii pastorilor, fie nu cunosc bine evanghelia și implicațiile acesteia, fie sunt furați de stilul unor predicatori americani care îndulcesc evanghelia și predică un har ieftin în care Isus salvează (mântuiește), fără ca harul să producă regenerare și lepădarea de sine predicată de Cristos.

Astfel cu toate că avem sute de școli, seminarii și institute teologice, că avem misiuni și tipografii uriașe, cu toate acestea nu prea reușim să tulburăm lumea din jurul nostru care stă pasivă față de Dumnezeu, ca și cum au făcut primi creștini care au tulburat Ierusalimul cu învățătura lor, și au înfierat egoismul, falsitatea și ipocrizia (Fapte 5:28-33). Oare de ce nu prea mai suntem astăzi persecutați, oare nu cumva pentru motivul că am diluat evanghelia? Oare nu pentru că predicăm o evanghelie care nu mai tulbură pe oamenii lumii care stau pe drojdiile lor și spun: ,,Dumnezeu nu face nici bine nici rău” (Țefania 1:12)? Poate mulți predică o evanghelie intelectuală sau rațională, nu evanghelia lui Cristos care este de la Duhul Sfânt. Sau poate cunoaștem adevărata evanghelie, dar nu o mai predicăm cu foc, mulțumindu-ne să tragem clopotele și să-I chemăm pe oameni, nu să mergem la oameni și să-i provocăm să aleagă ori lumea și poftele ei, ori Cristos și renegarea completă de sine? De aceea, să analizăm prin prisma Cuvântului lui Dumnezeu următoarele subiecte:

Evanghelia

Cuvântul evanghelie, în greacă ,,euangelion” care apare de 127 ori în Noul Testament înseamnă ,,veste bun㔠sau ,,mesaj bun” (Matei 5:23 n.s.). Este vestea bună a faptului că oamenii se pot împăca cu Dumnezeu, că pot fi salvați din păcat și moarte, este vestea bună că Isus Cristos Fiul lui Dumnezeu a venit pe pământ a murit pentru păcatele noastre și a înviat din morți, biruind moartea și locuința morților. Este vestea bună că acum trăim un timp al harului în care orice om dacă se pocăiește și crede în Isus primește gratis viață veșnică (Romani 6:23; 2Corinteni 6:1,2).

Biblia descrie evanghelia ca fiind: Cuvântul lui Dumnezeu (1Petru 1:25), Cuvântul adevărului (Coloseni 1:5), evanghelia lui Dumnezeu (Marcu 1:14; Romani 15:16), evanghelia Domnului Isus Cristos (Galateni 1:7; Romani 15:19; Fapte 11:20), evanghelia harului lui Dumnezeu (Fapte 20:24), evanghelia împărăției lui Dumnezeu (Luca 4:43), evanghelia slavei (1Timotei 1:11), evanghelia slavei lui Cristos (2Corinteni 4:4), evanghelia împărăției (Matei 9:23; 24:14), evanghelia păcii (Fapte 10:36), evanghelia Fiului lui Dumnezeu (Romani 1:9), evanghelia creștină, apostolică (1Tesaloniceni 1:5; 2Tesaloniceni 2:14), ea este o evanghelie veșnică (Apocalipsa 14:6).

Autorul veștii bune este Dumnezeu care din Eden după păcatul lui Adam și Eva a proclamat o profeție, o veste bună, și anume că Sămânța femeii (Isus) va zdrobi capul șarpelui (Satan), iar mai târziu tot Dumnezeu i-a spus vestea bună lui Avraam, că toate națiunile vor fi binecuvântate prin intermediul seminței lui (Geneza 3:15; 22:17,18; Galateni 3:9).

Personajul principal al evangheliei este Fiul lui Dumnezeu Isus Cristos Salvatorul tuturor celor credincioși (Fapte 9:20). Acest lucru este bine subliniat de unul dintre cei mai mari evangheliști ai tuturor timpurilor, și anume de apostolul neamurilor, Pavel care spune: ,,Pavel, rob al lui Isus Hristos, chemat să fie apostol, pus deoparte ca să vestească Evanghelia lui Dumnezeu, pe care o făgăduise mai înainte prin proorocii Săi în Sfintele Scripturi. Ea privește pe Fiul Său, născut din sămânța lui David, în ce privește trupul, iar în ce privește duhul sfințeniei dovedit cu putere că este Fiul lui Dumnezeu, prin învierea morților; adică pe Isus Hristos, Domnul nostru” (Romani 1:1-4). Deci evanghelia este Cristo-centrică, ea nu promovează o organizație, sau un set de doctrine, ea nu atrage atenția asupra unei mișcări religioase, ci ea îl înalță pe Domnul domnilor, pe Isus Cristos despre care a mărturisit însuși Dumnezeu, și a dovedit cu putere că El este Fiul lui Dumnezeu și Salvatorul celor credincioși. De aceea Pavel a declarat cu atâta putere următoarele: ,,dar noi propovăduim pe Hristos cel răstignit, care pentru Iudei este o pricină de poticnire, și pentru Neamuri o nebunie; dar pentru cei chemați, fie Iudei, fie Greci, este puterea și înțelepciunea lui Dumnezeu…Căci n-am avut de gând să știu între voi altceva decât pe Isus Hristos și pe El răstignit.” (1Corinteni 1:23,24; 2:2). Dar nu numai predicarea sau vestirea pune accentul pe Cristos, ci și lucrarea de învățare și de facere de ucenici gravita în jurul persoanei lui Cristos, căci el spune în Coloseni 1:28,29: ,,Pe El (Isus Cristos) Îl propovăduim noi, și sfătuim pe orice om, și învățăm pe orice om în toată înțelepciunea, ca să înfățișăm pe orice om, desăvârșit în Hristos Isus. Iată la ce lucrez eu, și mă lupt după lucrarea puterii Lui, care lucrează cu tărie în mine De aceea în momentul când noi predicăm sau învățăm pe oameni, noi trebuie să facem ca mesajul și învățătura să graviteze în jurul lui Isus Cristos, și El să fie înălțat și onorat și nu o organizație. De aceea, noi nu trebuie să mărturisim despre noi, despre descoperirile noastre, sau avantajele biserici noastre, ci noi trebuie să-l predicăm pe ,,Isus Hristos și pe El răstignit.” (vezi și 2Corinteni 4.4,5).

În predicarea lui Isus ca Domn, Salvator și Răscumpărător mai este implicat și a predica persoana lui Dumnezeu, căci de fapt a crede în Isus implică a crede mărturia lui Dumnezeu Tatăl despre Fiul Său, și a crede în Tatăl care l-a trimis pe pământ (1Ioan 5:9-11; Ioan 12:44). De fapt creștinii sunt un popor ales cu scopul de a vesti virtuțile lui Dumnezeu (1Petru 2:9; Psalmul 40:9,10), adică înțelepciunea Sa, puterea Sa, iubirea Sa, sfințenia Sa, dreptatea Sa, suveranitatea Sa, etc. Dar ei mai trebuie să vestească și numele lui Dumnezeu care cuprinde personalitatea și atributele lui Dumnezeu (Psalmul 22:22; Evrei 2:12; Ioan 17:6,26), de pildă numele Iahve înseamnă: Eu sunt Cel ce sunt, Cel Veșnic, Cel ce trăiește prin (pentru) sine, Cel ce face să devină, etc. Uneori numele lui Dumnezeu apare în formă compusă, între Iehova și un atribut al său, ca de exemplu: Iehova-Iire (Iehova va purta de grijă - Geneza 22:14 ); Iehova-Rafa (Iehova care vindec㠖 Exod 15:26); Iehova-Nisi (Iehova steagul meu – Exod 17:15); Iehova-Șalom (Iehova pacea noastr㠖 Judecători 6:23,24); Iehova-Sabaot (Iehova al Oștirilor – 1Samuel 17:45); Iehova-Șama (Iehova este prezent – Ezechiel 48:23). Prin urmare a face de cunoscut numele lui Dumnezeu, implică nu numai a face de cunoscut numele de ,,Iahve” ci și însemnătatea lui. În plus, eu cred că acest nume este bine să-l facem de cunoscut la cei ce au făcut unii pași pe calea credinței nu la cei la care le vestim prima dată evanghelia (2Timotei 2:2,19). Dar noi mai trebuie să predicăm și calitatea Lui de Creator și Stăpân absolut (Fapte 14:15; 17:22-31).

Însă a predica pe Cristos mai înseamnă că orice subiect Biblic, cum ar fi: judecata, închinarea, stăpânirea de sine, etc. (Fapte 24:24,25; Apocalipsa 14:6,7), trebuie predicat în corelare cu Isus care este calea oricărei revelații sau a oricărui mesaj biblic și adevărul oricărei învățături Biblice. Astfel toate subiectele Bibliei sunt legate de Cristos, căci în El locuiește toată cunoștință și învățătura de care noi avem nevoie pentru a fi salvați (Coloseni 2:2-10). De pildă când predicăm închinarea, noi predicăm că Isus este mijlocitor la Dumnezeu, când predicăm judecata, noi predicăm că El a fost stabilit de Dumnezeu ca să judece (Ioan 5:22). Când predicăm stăpânirea de sine ca Pavel (Fapte 24:25), noi o corelăm tot la Cristos exemplul nostru și persoana care ne ajută să o avem prin Spiritul Sfânt.

Deci a predica pe Cristos înseamnă două lucruri:

1.Predicăm persoana Sa, jertfa Sa, învierea și venirea Sa din nou ce va avea loc în viitor, și rolul Său în poporul lui Dumnezeu.

2.Orice lucru din Biblie, moral, pedagogic, istoric, profetic, etc, îl corelăm și îl facem să graviteze în jurul persoanei Fiului lui Dumnezeu despre care vorbesc toți profeții (Fapte 10:43), de aceea evanghelia este Cristo-centrică, adică în orice domeniu spiritual îl are pe Cristos în centru căci prin El sunt toate lucrurile.

Pentru a înțelege mai bine acest lucru, să analizăm în continuare:

Putem descrie 4 legi sau principii spirituale expuse în Cuvântul lui Dumnezeu:

LEGEA ÎNTÂI:

Dumnezeu te iubește și dorește să-ți dea o viață eternă fericită,

După cum se spune în Romani 5:8; 6:23 “Dar Dumnezeu își arată dragostea sa față de noi prin faptul că, pe când eram noi păcătoși, Cristos a murit pentru noi… dar darul harului lui Dumnezeu este viața veșnică în Cristos Isus Domnul nostru.” Și în Ioan 3:16;10:10 Domnul Isus declară: “Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul său fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică…Eu am venit ca oile să aibă viață și s-o aibă din belșug.”

LEGEA A DOUA:

Omul este PĂCĂTOS și despărțit de Dumnezeu de aceea nu poate experimenta dragostea lui și viața din belșug, după cum este precizat în Romani 3:10-12,23;6:23: “Nu este nici un om drept, nici unul măcar…Toți s-au abătut și au ajuns niște netrebnici…căci toți au păcătuit și n-au ajuns la slava lui Dumnezeu…Plata păcatului este moartea…”Da în final păcatul îl duce pe om la moarte, însă înainte de a muri fizic păcatul omoară spiritual adică îl desparte de Dumnezeul sfințeniei, izvorul vieții, după cum se menționează în Isaia 59:2: “ci nelegiuirile voastre au făcut O DESPĂRȚIRE între voi și Dumnezeul vostru; păcatele voastre vă ascund Fața lui și-l împiedică să v-asculte.” Deci omul nu poate prin propriile eforturi și fapte să se apropie de Dumnezeu, însă legea a treia este puntea peste despărțitura pe care a făcut-o păcatul între om și Dumnezeu.

LEGEA A TREIA:

Domnul Isus Cristos este singura SOLUȚIE oferită de Dumnezeu pentru a trăi adevărata viață și a experimenta iubirea lui, deoarece El a murit în locul nostru, după cum se spune în Isaia 53:4-6: “…Dar El era străpuns pentru nelegiuirile noastre, zdrobit pentru fărădelegile noastre…și prin rănile lui suntem vindecați” de aceea Isus este singura soluție de împăcare cu Dumnezeu după cum se precizează și în Ioan 14:6: “…Eu sunt CALEA și ADEVĂRUL și VIAȚA; nimeni nu vine la Tatăl decât prin mine.” Cum putem să aplicăm în cazul nostru soluția lui Dumnezeu? Răspunsul la această întrebare o găsim în legea a patra.

LEGEA A PATRA:

Ca să am viață din belșug accept soluția lui Dumnezeu, cred că Isus a murit și a înviat pentru mine, și-l primesc ca Domn și Salvator al meu, chemându-l în viața mea, după cum se spune în Ioan 1:12,13: “Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în numele lui, le-a dat dreptul să fie copii ai lui Dumnezeu…” (vezi și 1Petru 2:24,25) Iar în 2Corinteni 5:14-17 se arată schimbarea ce se produce în noi după ce îl l-am primit pe Domnul Isus în inima noastră: “…Și El (Isus) a murit pentru toți, pentru ca cei care trăiesc să nu mai trăiască pentru ei înșiși, ci pentru Cel care a murit și a înviat pentru ei…Căci dacă este cineva în Cristos, este o creație nouㅔAstfel a-l primi pe Isus înseamnă a ne întoarce de la o viață egoistă condusă de pofte rele, la o viață condusă de Cristos, având încredere că prin El suntem iertați de păcate și împăcați cu Dumnezeu, astfel nu este suficient să fim de acord din punct de vedere intelectual cu faptul că Isus este Fiul lui Dumnezeu, ci să-I permitem acestuia să ne schimbe și să ne conducă viața după voia lui Dumnezeu.

Acum după ce am văzut pe scurt aceste principii, pe care putem să le folosim ori de câte ori avem ocazia să predicăm evanghelia, să vedem în continuare:

Evenimentele principale ale evangheliei (veștii bune) sunt: 1. Venirea lui Isus pe pământ și nașterea Sa ca om (Luca 2:10,11; Romani 1:3; Galateni 4:4); 2. Sacrificiul Său prin moarte (1Corinteni 15:1-3), acesta a realizat următoarele lucruri: a)Și-a dat viața ca preț de răscumpărare, pentru a ne cumpăra din moarte pentru viață (Marcu 10:45; 1Timotei 2:5,6); b) A murit în locul nostru ca substitut, deoarece din cauza păcatului noi trebuia să murim (2Corinteni 5:14,15); c) prin sângele lui păcatele noastre au fost șterse și iertate iar cei credincioși au fost declarați drepți (Romani 3:21-25; Efeseni 1:7; 1Ioan 1:7); d) Prin moartea ca om a nimicit lucrările Diavolului (1Ioan 3:8; Evrei 2:14); e) a pus capăt legii lui Moise (Coloseni 2:14; Efeseni 2:15); f) ne-a împăcat cu Dumnezeu (Romani 5:1; Coloseni 1:20); g) a pus capăt diferenței dintre iudei și neamuri (Efeseni 2:11-19; Fapte 15:9-11). h) Ne-a dat un exemplu clar de renegare de sine pe care trebuie să-l urmăm (Galateni 2:20; 6:14; Filipeni 3:17-19; 1Petru 2:21-24). Toate aceste lucruri, de fapt înseamnă predicarea crucii sau a stâlpului de tortură (1Corinteni 1:18). Alte evenimente importante ale evangheliei sunt: 3. Învierea din morți a Domnului Isus (Romani 4:24,25; 1Corinteni 15:1,4,11,12,15). 4. Înălțarea la cer și glorificarea Domnului Isus la dreapta Tatălui, fiind făcut Mijlocitor, Mare Preot, Domn și Stăpân peste îngeri și peste poporul lui Dumnezeu (Fapte 1:3,9; 2:32,33,36; Efeseni 1:20-22; Evrei 4:14-16). 5. Venirea din nou a lui Isus ca Domn, Rege și Judecător (Fapte 10:42; 17:31; 2Timotei 4:1,2), atunci va avea loc și învierea celor morți în Cristos și răpirea bisericii (1Tesaloniceni 4:15-17), cât și regenerarea tuturor lucrurilor iar regatul lumii va deveni regatul lui Cristos (Matei 19:28; Fapte 3:20,21; Apocalipsa 11:15-18). 6. Nimicirea tuturor vrășmașilor, chiar a Diavolului și a morții, și predarea Domniei în mâna Tatălui (1Corinteni 15:24-28).

Acum după ce am văzut pe scurt evenimentele principale ale evangheliei să vedem în continuare:

Subiectele principale ale evangheliei pe lângă persoana Domnului Cristos sunt:

Regatul sau Împărăția lui Dumnezeu (Matei 24:14; Fapte 8:12), care se referă la persoana și Domnia lui Cristos (Luca 11:20; 17:20,21; Fapte 28:23,31) cât și la împărăția spirituală care se manifestă prin lucrarea Duhului Sfânt și prin adunarea creștină (Romani 14:17; 1Corinteni 4:20), dar și împărăția cerurilor, cât și domnia lui Cristos asupra națiunilor ce se va manifesta la sfârșitul zilelor (1Corinteni 6:10; 15:24,50; 2Timotei 4:1,18; 2Petru 1:11). Predicarea împărăției lui Dumnezeu se referă și la a predica despre selecția care o va face Isus la venirea Sa (Matei 13:47-50), cât și lepădarea de sine pentru a deveni fii ai împărăției (Matei 13:45,46). Dar predicarea împărăției se referă și la predicarea despre noul pământ (Matei 5:5; Evrei 2:5; Romani 8:19-21; 2Petru 3:13).

Un alt subiect este harul, adică favoarea sau bunătatea nemeritată a lui Dumnezeu manifestată prin Isus Cristos (Fapte 20:24; Tit 2:11,12; Efeseni 2:4-9), cât și planul de salvare lui Dumnezeu (Fapte 20:27; Efeseni 3:10-12), și împăcarea oamenilor cu Dumnezeu prin Isus Cristos (2Corinteni 5:18-20).

Pocăința sau căința care duce la iertarea păcatelor este un alt subiect principal al evangheliei (Luca 5:32; 24:47; Marcu 6:12; Fapte 2:38; 11:18; 20:21; 26:20). Astfel noi trebuie să-i îndemnăm pe oameni să se pocăiască de păcatele lor, să avem curajul să spunem că sunt păcătoși, vrăjmași cu Dumnezeu, nelegiuiți și fără merite, și că trebuie să își ceară iertare și să se pocăiască făcând fapte vrednice de pocăință și dedicându-și viața necondiționat lui Dumnezeu (Matei 3:2,8; Romani 3:9-23).

Tot la fel este și predicarea despre credință înseamnă, în primul rând credința în Isus Cristos (Fapte 20:21; 24:24; 26:18; Romani 10:9-13), și în Dumnezeu (Ioan 12:44; 14:1), cât și credința ca ansamblu a convingerilor, principiilor și doctrinelor creștine (Fapte 6:7; Romani 1:8; Galateni 1:23; Filipeni 1:27; 1Timotei 2:7; 1Timotei 4:1; 6:10; Iuda 3). Noi trebuie să proclamăm credința sau încrederea totală într-un Dumnezeu necuprins și absolut, care implică a ne încrede în El chiar când nu-l înțelegem cu mintea noastră.

Lepădarea de sine și urmarea totală a lui Cristos ca ucenici ai lui este un alt subiect al evangheliei (Matei 10:37-39; 16:24; Luca 14:25,26,33; 18:28; Ioan 12:25; Galateni 6:14; 1Petru 2:24). Astfel noi nu trebuie să ne rușinăm să declarăm că oamenii sunt mândrii și egoiști, că își caută propriile lor interese, că sunt mai mult iubitori de plăceri decât iubitori de Dumnezeu, și ei trebuie să se lepede de sine, să I-a crucea sau stâlpul de tortură și să ducă o viață pentru Isus (Luca 14:25-27,33; 2Corinteni 5:14,15).

Gloria, poziția, binecuvântarea și moștenirea copiilor lui Dumnezeu trebuie de asemenea predicată (Fapte 2:38,39; 26:18; 1Corinteni 2:6-9; Coloseni 1:25-27; 1Petru 1:10-12).

Evanghelia mai cuprinde: legea lui Dumnezeu (Romani 2:16; 1Corinteni 9:21-23), închinarea, teama de Dumnezeu, doctrina judecății, a botezului, cina Domnului, învierea morților, și multe altele (Fapte 24:25; Apocalipsa 14:6; Evrei 6:1-3). Acum după ce am trecut în revistă subiectele principale ale evangheliei, să vedem în continuare:

Evanghelizarea

Primii creștini pe lângă predicarea ocazională la cunoștințe, rude, vecini, tovarăși de călătorie, colegi de muncă, etc. ei căutau mulțimi de oameni (în sinagogi, în piețe) pentru a le predica, după cum puteți studia în următoarele pasaje - Luca 8.1-3; Matei 5:1,2; Fapte 2:14; 3:12; 10.17-20,24; 13:14,15,44; 14:1; 16.13,25-34; 17:1-4,10,17,19; 18.4,19; 19.8-10; 20:20,21; 24:10; 26.1,2; 28:17-23,30,31. Astfel metoda de lucru a apostolilor era următoarea: Ei mergeau într-o localitate, dacă acolo era o sinagogă predicau în ea, dacă nu în piață sau într-un loc unde se adunau oamenii (Fapte 17:17,22; 16:13). După ce predicau, cei ce credeau dintre mulțimea de ascultători erau îndemnați la pocăință și credință, apoi erau botezați și luați de o parte și împreună cu aceștia se întruneau în case particulare (Fapte 2:37-42; 17:34; 19:9,10). Aceștia la rândul lor predicau la cunoștințe, rude, vecini și astfel adunările creșteau.

De fapt, nu metodele erau atât de importante, ele nu erau ceva rigid, nici controlate de rațiunea omului, ci ținta pe care ei voiau să o atingă prin puterea nemărginită și controlul lui Dumnezeu, era să răspândească în orice loc mireasma cunoștinței lui Cristos (1Corinteni 2:14). Tot la fel și noi astăzi, indiferent că evanghelizăm mai mult prin relații cu cunoscuți (colegi, vecini, rude, etc.), fie predicăm în public (parcuri, piețe, săli sau stadioane), fie din casă în casă, sau prin oferirea de publicații pe stradă, noi trebuie să avem ca scop răspândirea adevăratei evanghelii despre Isus Cristos, nu cea care are ca scop introducerea într-o organizație, ci ca oamenii să se poată împăca realmente cu Dumnezeu (2Corinteni 5:18-20). Însă poate cineva se întreabă:

Dacă în primul secol subiectul principal era Cristos, acesta este și acum, căci noi nu putem modifica evanghelia, și nici nu dorim să predicăm o altă evanghelie (Galateni 1:6-9), căci adevărata evanghelie este veșnică și deci neschimbată (Apocalipsa 14:6,7).

De asemenea, Cristos este puterea lui Dumnezeu și înțelepciunea lui Dumnezeu, și în El sunt ascunse toate bogățiile cunoștinței (Coloseni 2:2-4,8-10), astfel noi nu dorim ca oamenii să-și întemeieze credința pe altceva, sau pe altcineva.

Chiar dacă aparent Fiul lui Dumnezeu, este cunoscut în prezent ca fiind Isus, totuși în general oamenii nu îl cunosc pe Isus Cristos (comp. cu 1Ioan 2:3-6), decât foarte superficial și doar cu mintea. De aceea, și astăzi trebuie predicat tot Cristos și acesta răstâgnit, ca oamenii să învețe prin El, lepădarea de sine, răstignirea eului, adevărata cunoștință, adevărata cale spre Dumnezeu și viața în iubire.

Tocmai religiile care nu-l predică pe Isus ca Domn și Salvator în prim plan în cadrul lucrării lor de predicare se dovedesc a fi false și astfel ei predică o evanghelie falsă. Dar să vedem și alte semne prin care putem deosebi Evanghelia falsificată de cea curată:

Adevărata evanghelie nu înalță un om, un profet, o organizație, o biserică, o învățătură, sau un set de doctrine, ci ea înalță pe Cel ce a murit pentru noi, pe Cel prin care avem pace cu Dumnezeu. Ea îl înalță pe Cristos prin care suntem salvați, prin care ne putem apropia de Tatăl, prin care suntem sfințiți, îndreptățiți și curățiți (1Corinteni 1:17-31). Evanghelia îl înalță pe Cristos, iar Isus îl înalță pe Dumnezeu Tatăl (1Ioan 4:14,15) ca Cel ce a făcut planul de salvare, Cel care ne iubește și ne dă har.

Este adevărat că evanghelia lui Cristos implică și adunarea creștină despre care trebuie să vorbim și în care trebuie să-i integrăm pe oameni (Matei 16:18,19), cât și doctrine, principii și reguli (Fapte 2:38; 6:7), însă nu acestea vor fi lucrurile pe care să punem un accent exagerat în detrimentul persoanei lui Cristos și a unei relații personale cu Dumnezeu prin El.

O evanghelie falsă, pune accentul fie pe o organizație-religie ca fiind singura CALE care duce la viață veșnică, și astfel aceasta constă în a mărturisii despre ei înșiși, că doar ei au adevărul, că doar ei pot înțelege Biblia, că doar ei au doctrinele corecte. Însă Biblia ne învață: ,,Dacă Eu mărturisesc despre Mine însumi, mărturia Mea nu este adevărată.” (Ioan 5:31; vezi și Ioan 8:13-18). Deci religiile care mărturisesc despre ele, mărturia aceasta nu este adevărată, căci Pavel spune în 1Corinteni 4:5: ,,Căci noi nu ne propovăduim pe noi înșine, ci pe Domnul Hristos Isus…” Deci adevărata evanghelie nu mărturisește despre noi, despre religia noastră, ,,ci pe Domnul Hristos Isus…” . Astfel în momentul când noi mărturisim despre noi, ne abatem de la adevărul evangheliei și predicăm o evanghelie falsă, căci nici chiar apostolii cu toate semnele și minunile pe care le-au făcut prin darurile primite, nu au mărturisit despre ei (Fapte 2:22; 4:12).

Un alt semn al falsei evanghelii este când în mesajul pe care-l predicăm susținem că oamenii pot fi socotiți drepți nu numai prin har (favoare nemeritată), ci și prin fapte, fie ale Vechiului Legământ (ținerea sabatului, ne consumarea alimentelor necurate după lege, etc.), fie obiceiuri creștine ca postul, spălarea picioarelor, predicarea din casă în casă, unele sărbători, baticul la femei, etc. Sau susținerea învățăturii că fără un anumit tip de manifestare a Duhului Sfânt oamenii nu pot fi salvați (de pildă vorbirea în limbi, etc.). Astfel dacă cineva susține îndreptățirea prin fapte este o evanghelie falsă (2Timotei 1:9,10). Sau dacă combinăm harul cu faptele (Romani 11:6).

Deci în concluzie, adevărata evanghelie nu susține o altă cale spre Dumnezeu și de cunoaștere a adevărului în afară de Isus Cristos, și nu susține un alt mijloc de salvare și îndreptățire decât harul lui Dumnezeu. Însă să vedem în continuare:

Apostolii nu predicau de capul lor ci sub călăuzirea Spiritului Sfânt, astfel o dată Pavel cu Barnaba a vrut să predice în Asia dar Spiritul lui Isus nu le-a dat voie, cu siguranță inimile oamenilor nu erau pregătite pentru evanghelie, iar Isus ia vorbit lui Pavel printr-o viziune să meargă în Macedonia că acolo este nevoie de el (Fapte 16:6-10), astfel primii creștini au avut succes în mărturia lor căci erau călăuziți supranatural de multe ori spre un câmp fertil de predicat, cât și predica lor era inspirată (Ioan 14:26). Deci în organizarea evanghelizărilor, lucrează Dumnezeu și omul dispus să colaboreze cu acesta, căci creștinii sunt: împreună lucrători cu Dumnezeu (1Corinteni 3:6-9). De aceea noi trebuie să ne cunoaștem bine partea noastră, și anume aceea de a semănă, a uda, și să o facem, iar Dumnezeu care se ocupă de partea lui, cu siguranță El și-o va face. Noi nu trebuie să intrăm în partea Lui, căci numai El poate să facă să crească, astfel nu trebuie să fim stresați sau neliniștiți dacă nu avem creștere, căci nu este treaba noastră. De aceea, nu trebuie să apelăm la metode de prozelitism agresiv, manipulare și îndoctrinarea oamenilor, căci adevărata creștere o dă Dumnezeu în cei cu inima curată nu prin metode omenești, ci prin Duhul Său (Fapte 9:31) și prin Cuvântul Său care nu se poate întoarce la El fără a aduce rod (Isaia 55:11). Prin urmare, să avem încredere în cuvintele Domnului din Ioan 15:16: ,,… v-am rânduit să mergeți și să aduceți roadă, și roada voastră să rămână, pentru ca orice veți cere de la Tatăl, în Numele Meu, să vă dea.” Deci nu noi trebuie să controlăm totul prin rațiune cum fac unele organizații, căci lucrarea Evangheliei este supranaturală, și o controlează Dumnezeu, noi doar trebuie să fim complet dedicați lui Dumnezeu, și să fim sensibili la călăuzirea lui pentru a ne face partea noastră, și atunci și în cazul nostru se vor aplica cuvintele: ,,roada voastră să rămână”. Dar pentru a aduce roadă, noi trebuie să rămânem în comuniune cu Cristos (Ioan 15:5), și să nu ne bizuim atât de mult pe o anumită metodă sau strategie, pe învățarea pe de rost a unor introduceri și metode, ci să ne lăsăm călăuziți de Duhul Sfânt, și să fim sensibili la nevoile oamenilor din jurul nostru (Marcu 6:34). Astfel indiferent dacă organizăm evanghelizări (pe stradă, în săli, din casă în casă, etc.), sau dacă predicăm ocazional (venirea unor musafiri, când stăm la coadă la un magazin, când călătorim, sau stăm pe bancă în parc, etc.), promisiunea Lui este: ,, să nu vă îngrijorați, gândindu-vă cum sau ce veți spune; căci ce veți avea de spus, vă va fi dat chiar în ceasul acela; fiindcă nu voi veți vorbi, ci Duhul Tatălui vostru va vorbi în voi…Și iată că Eu Sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului.” (Matei 10:19,20; 28:20). Aceasta nu înseamnă că nu ne putem gândi dinainte ce subiect să predicăm sau ce temă biblică să studiem cu o anumită persoană (Matei 10:11-14; 2Timotei 2:2), ci înseamnă, să fim flexibili și sensibili la ușile de Cuvânt ce le deschide Dumnezeu (1Corinteni 16:9; Coloseni 4:3), la împrejurări, la nevoi, la șoapta Duhului Sfânt, astfel să semănăm sămânța bună a Cuvântului ori de câte ori avem ocazia, căci Cuvântul are valoare și putere în El însuși și puterea Lui nu este legată strict de o anumită metodă.

O adunare evanghelică sănătoasă însă cu siguranță va avea o strategie și diferite planuri de evanghelizare (Galateni 2:7-10). Astfel cel puțin un conducător cu darul evanghelizării se va ocupa atât în a organiza evanghelizări, fie în sala de închinare a adunării, fie poate va închiria o sală sau un stadion din când în când pentru a face unele evanghelizări masive. El va fi ajutat de restul adunării pentru a da invitații, a pune afișe și a mijlocii în rugăciune pentru succes. Dar acest lider care se va ocupa cu evanghelizarea în adunare, va face cel puțin o întrunire pe săptămână pentru a chema pe membrii adunării la a predica evanghelia în mod organizat, din casă în casă, în parcuri, pe străzi, etc. El îi va instrui pe membri cum să evanghelizeze eficient (Matei 10:5-14; 2Timotei 2:2), cât și va stabili teritoriul ce se va parcurge (2Corinteni 10:13-16; Galateni 2:9) și va încerca să meargă pe rând cu fiecare frate pentru al iniția și sfătui pentru a fi mai capabil în lucrarea evangheliei (Fapte 16:1-4). Chiar și cei ce din motive de sănătate sau din altele nu vor putea participa la lucrarea organizată a evangheliei, trebuie încurajați ca aceștia să-i susțină în rugăciune pe lucrători (1Tesaloniceni 3:1,2).

Dar această evanghelie prin predicare, trebuie însoțită și de alte lucruri pentru a avea succes, de aceea să vedem în continuare:

Este normal ca trăirea și practicarea evangheliei să însoțească vestirea evangheliei, noi nu putem să predicăm una și să facem alta (Romani 2:21-24; 1Petru 2:12; 3:1,2). Deci trăirea după principiile evangheliei ne dă tăria și autoritatea morală să avem libertate de exprimare și astfel să vestim cu îndrăzneală tot planul lui Dumnezeu. De aceea să fim ca Pavel care le-a spus Filipenilor în Filipeni 4:9: ,, Ce ați învățat, ce ați primit și auzit de la mine, și ce ați văzut în mine, faceți. Și Dumnezeul păcii va fi cu voi.” Deci, el le-a spus ca ei să facă nu numai ce au auzit din predicarea lui, ci ceea ce au văzut în el. Ai avea tu curajul să spui celor pe care îi înveți Biblia ca ei să facă ce văd în tine? Dacă ceea ce vorbim și trăim, atunci cu siguranță ,,Dumnezeul păcii va fi cu voi.” Și va însoți lucrarea voastră și a noastră făcându–ne să avem rezultate extraordinare, însă dacă noi numai predicăm și nu și trăim, nu-i putem păcăli pe oameni să creadă mesajul nostru, și nici pe Dumnezeu să binecuvânteze lucrarea noastră.

Un alt lucru ce trebuie să însoțească predicarea este binefacerea și dărnicia (Evrei 13:15,16), acestea sunt jertfe spirituale care însoțesc rodul buzelor, astfel noi trebuie să fim darnici și buni, ca chipul lui Cristos și împărăția lui Dumnezeu să se vadă manifestate prin tot felul de fapte bune (Tit 3:8). Este interesant ce sfat a dat Petru, Iacov și Ioan cei mai proeminenți din cei doisprezece apostoli lui Pavel și Barnaba în Galateni 2:7-10, unde se spune:

,,… Ne-au spus numai să ne aducem aminte de cei săraci, și chiar așa am și căutat să fac.” Deci sfatul lor, a fost ca Pavel și Barnaba în teritoriul în care o să meargă, să-i caute prima dată pe săraci căci de multe ori săracii sunt mai sensibili la evanghelie. Ei trebuiau să-i ajute cu altruism, și astfel prin aceasta să arate că Domnul lor pe care îl reprezentau, este iubitor și milos și demn de a fi imitat.

Un alt lucru care poate însoți evanghelie sunt semnele și minunile făcute în numele lui Isus, acestea pot implica, vindecarea bolnavilor, expulzarea demonilor și chiar învierea morților (Matei 10:8; Luca 9:1,2; Evrei 2:3,4; Fapte 2:43; 8:5-7; 14:3). Aceste semne însoțitoare care întăresc mărturia unuia care predică evanghelie, nu s-au limitat la primul secol, căci istoria arată că pe parcursul secolelor misionarii cu curăție de inimă au fost însoți de Isus care a făcut diverse minuni și semne, mai mari sau mai mici, mai vizibile sau mai puțin vizibile. Important este ca semnele și miracolele să conducă pe cineva la MINUNEA – MINUNILOR, și anume la nașterea din nou, care este cea mai importantă minune, căci ea duce la salvarea nu de la o boală sau de la o situație, ci la salvarea din păcat și moarte, oferind viață veșnică.

Bineînțeles că noi putem predica evanghelia și fără a avea darul minunilor sau al vindecărilor, căci și apostoli nu totdeauna când au predicat au și făcut minuni (Fapte 8:30-38; 17:18-34). Însă este bine ca să ne deschidem la factorul miracol și să credem că Dumnezeu și acum mai poate face miracole, fie prin anumite daruri ce le dă unora, fie prin credință, prin intermediul căreia în viața tuturor pot apărea miracole, căci Isus promite în Ioan 14:12: ,,Adevărat, adevărat, vă spun, că cine crede în Mine, va face și el lucrările pe care le fac Eu; ba încă va face altele și mai mari decât acestea; pentru că Eu mă duc la Tatăl” Deci observăm că cine crede în Isus ,,va face și el lucrările pe care” le-a făcut Isus, și aici nu se referă numai că va face lucrarea de predicare, ci ,,lucrările” (la plural). Cu siguranță dacă predicăm și trăim evanghelia, Domnul Isus ne va însoți și ori de câte ori va fi nevoie, va întări mărturia noastră prin semne și minuni, însă noi nu trebuie să fim obsedați de minuni, și să facem din ele un idol, ci să fim obsedați de a fi în comuniune cu Cristos, de a sta cât mai mult în prezența Sa, și atunci minunile vor veni de la sine.

Astfel, indiferent dacă întâlnim în lucrarea Domnului, oameni cu vicii (bețivi, fumători, etc.), oameni bolnavi fizic sau spiritual, dacă vom întâlni oameni demonizați sau care au făcut asupra lor vreun blestem sau descântec vrăjitoresc, noi dacă vom fi împreună lucrători cu Dumnezeu, și nu lucrători de capul nostru, atunci cu siguranță nu vom fi făcuți de rușine, căci Dumnezeu care este cu noi va lucra și Isus va fi înălțat în lucrarea noastră. Dar să vedem în continuare:

Evanghelizatorii (Evangheliștii)

În Biblie găsim doar trei texte unde apare această expresie (Fapte 21:8; Efeseni 4:11; 2Timotei 4:5), un motiv pentru care această slujbă este menționată în așa puține locuri, este că, toți creștinii predicau evanghelia (Fapte 8:1,4), iar un alt motiv este că existau și apostolii care era o altă slujbă în adunare care se ocupa tot de vestirea evangheliei. Poate singura diferență între evangheliști și apostoli, era că apostolii nu numai că predicau, ci și plantau biserici, și le supravegheau după aceea (Fapte 16:4,5).

Acest termen ,,evanghelizator” se referă de obicei la cineva care își lasă casa pentru a predica vestea bună în teritorii ne-lucrate, de pildă Filip evanghelizatorul a părăsit Ierusalimul și a predicat în Samaria, Azot până la Cezarea (Fapte 8:40). Dar această slujbă poate fi exercitată și în adunarea locală într-un teritoriu lucrat, fiind în fruntea lucrării, predicând calitativ (2Timotei 4:5; Coloseni 4:17) și cantitativ (1Corinteni 16:10; 2Timotei 4:2), fiind astfel un exemplu pentru ceilalți credincioși. Nimeni însă nu poate fi evanghelizator dacă nu are darul evanghelizării de la Isus Cristos (Efeseni 4:7,11).

Astfel în primul secol existau creștini care erau implicați din plin în lucrarea evangheliei, aceștia erau apostolii și evanghelizatorii, iar majoritatea creștinilor predicau evanghelia în mod ocazional, la rude, cunoștințe, vecini, etc. Tocmai de aceea, Pavel nu le îndeamnă pe văduvele tinere să predice ca evanghelizatoare, ci să se căsătorească fiind gospodine (1Timotei 5:11-14). De asemenea este interesant că văduvele în vârstă, pentru a fi socotite adevărate văduve nu au ca criteriu, ,,dacă a predicat mult evanghelia”, ci: ,,O văduvă, ca să fie înscrisă în lista văduvelor, trebuie să n-aibă mai puțin de șaizeci de ani, să nu fi avut decât un singur bărbat;  să fie cunoscută pentru faptele ei bune; să fi crescut copii, să fi fost primitoare de oaspeți, să fi spălat picioarele sfinților, să fi ajutat pe cei nenorociți, să fi dat ajutor la orice faptă bună.” (1Timotei 5:9,10). Este însă clar că toți creștinii într-o formă sau în alta trebuie să-și mărturisească credința lor, căci doar așa pot fi încălțați cu râvna evangheliei păcii (Efeseni 6:15), doar așa pot îmbrăca armura completă a lui Dumnezeu, doar așa arătăm că Cristos locuiește în inima noastră, și că din ea ies izvoare de ape vii (Ioan 7:38; Luca 12:8,9). Astfel eu cred că creștinii dintr-o adunare pot fi împărțiți în trei categorii vis a vis de predicarea evangheliei:

1.Cei ce predicau din plin, cantitativ și calitativ, adică apostoli (misionari) și evanghelizatori (Efeseni 4:11).

2.Cei ce îi ajutau pe aceștia făcând și ei o lucrare organizată (Fapte 15:35; Filipeni 1:14).

3. Cei care predicau doar ocazional (văduve, frați în vârstă, mame cu mulți copii, etc.).

Dar să revenim la slujba de evanghelizator, pentru ca cineva să fie numit în această slujbă sugerăm următoarea procedură:

Acum după ce am trecut în revistă evanghelia, metodele de evanghelizare și slujba de evanghelizator, ar fi bine să medităm la următoarele întrebări pe care să ni le punem cu sinceritate:

Astfel cât timp suntem în trupul acesta să nu uităm de îndemnul din 1Corinteni 15:58: ,,De aceea, frații mei iubiți, fiți tari, neclintiți, sporind totdeauna în lucrul Domnului, știind că lucrarea voastră în Domnul nu este zadarnică.”

Autor: Ișfa Alin.