BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

În ce zi a murit și a înviat Isus Cristos?

 

INTRODUCERE:

Înainte de a răspunde la întrebarea din titlu pe parcursul acestui material vreau să precizez câteva lucruri:

În primul rând, nu este atât de important de a stabili ziua exactă a morții Domnului și a învierii Lui ci după cum se spune în cartea “Religia tainică a Babilonului” p.136: “...faptul că noi credem că Isus a trăit, a murit și a înviat iarăși este infinit mai important decât vreo explicație pe care am putea s-o oferim în ce privește timpul înmormântării Sale.” Cu siguranță chestiunea aceasta nu este o chestiune esențială din care să facem un punct de divizare în trupul lui Cristos, nici un motiv de îndreptățire în fața lui Dumnezeu.

În al doilea rând, dificultatea de a stabili cu exactitate evenimentele este din cauză că scriitorii Biblici nu au pus atât de mult preț pe exactitate ca și cum poate punem noi în prezent, astfel ei aveau un limbaj de exprimare mai larg. Astfel aceste aparente contraziceri ne îngreuiază munca făcând imposibilă la unele probleme găsirea unei soluții care să împace toate textele. Însă după cum vom vedea balanța argumentelor înclină destul de serios spre ziua de vineri ca zi a morți lui Isus și ziua de duminică ca zi a învierii Domnului. Dar atunci poate se ridică întrebarea: de să mai cercetăm această problemă dacă oricum ea nu este esențială și este greu de a stabili exact realitatea? Răspunsul este următorul: Isus ne învață următoarele în Luca 16:10: “Cine este credincios în cele mai mici lucruri, este credincios și în cele mari; și cine este nedrept în cele mai mici lucruri, este nedrept și în cele mari.” Astfel dacă noi ne deprindem să analizăm și să interpretăm obiectiv și corect textul Biblic chiar la subiectele de puțină importanță atunci vom fi onești și când interpretăm texte care abordează subiecte vitale.

Variante de interpretare:

În continuare voi prezenta pe scurt cele trei variante cele mai plauzibile și cunoscute, apoi le voi lua pe rând și le vom analiza pe bază de argumente pro și contra și vom vedea astfel dacă stau în picioare la o analiză atentă.

  1. Conform acestei variante, Domnul Isus Cristos a ținut paștele cu discipolii Săi în noaptea de marți spre miercuri, apoi miercuri a fost răstignit, iar pe la ceasul al 9-lea (al evreilor, ora 15 după ceasul nostru), a murit și a fost îngropat miercuri după-amiază, a urmat ziua de 15 nisan (noaptea de miercuri spre joi și ziua de joi până la apusul soarelui) care era o zi de odihnă, apoi vinerea o zi obișnuită în care femeile au cumpărat, pregătit mirodenii fără a merge însă la mormânt pentru a unge trupul lui Isus, apoi a urmat sabatul săptămânal (vinerea de la apusul soarelui până sâmbăta la apusul soarelui), iar în seara de sâmbătă Domnul Isus a înviat. În prima zi a săptămânii adică duminică femeile venind la mormânt au găsit mormântul gol. Această variantă este susținută de exemplu de autorul cărții “Religia tainică a Babilonului” vezi p.136-141, apărură la aditura “Agape” (http://www.edituraagape.ro/ ).
  2. O altă variantă ar fi că Isus a murit într-o joi. (ea există pe site-ul http://exegeza.martorii.com/2e-A_murit_Isus_într-o_vineri.htm ) care susține următoarele: Domnul Isus a ținut paștele cu discipolii Săi în noaptea de miercuri spre joi, apoi joi a fost răstignit, iar pe la ceasul al 9-lea (al evreilor, ora 15 după ceasul nostru), a murit și a fost îngropat joi după-amiază, a urmat ziua de 15 nisan (noaptea de joi spre vineri și ziua de vineri până la apusul soarelui) care era o zi de odihnă fiind prima zi a sărbători azimilor, apoi a urmat sabatul săptămânal (vinerea de la apusul soarelui până sâmbăta la apusul soarelui), iar în seara de sâmbătă femeile au cumpărat mirodenii și le-au pregătit în decursul serii. Apoi, sculându-se în zori duminică dimineața, s-au dus la mormânt, dar l-au găsit gol, Domnul Isus a înviat. În prima zi a săptămânii adică duminică femeile venind la mormânt au găsit mormântul gol.

  3. Punctul de vedere tradițional (și majoritar) este că Isus a murit într-o vineri. Domnul Isus a ținut paștele cu discipolii Săi în noaptea de joi spre vineri, apoi vineri a fost răstignit, iar pe la ceasul al 9-lea (al evreilor, ora 15 după ceasul nostru), a murit și a fost îngropat vineri după-amiază. Tot în aceea după-amiază femeile au cumpărat mirodenii și le-au pregătit în decursul după-amiezii. A urmat ziua de 15 nisan (noaptea de vineri spre sâmbătă și ziua de sâmbătă până la apusul soarelui = sabatul) care sa suprapus cu sabatul săptămânal, astfel aceea zi este descrisă ca fiind un sabat mare. Iar în zori zilei celei dintâi a săptămânii adică duminică dimineața, Isus Cristos a înviat probabil o dată cu răsăritul soarelui. Femeile s-au dus la mormânt după ce soarele a început să răsară, dar l-au găsit gol, Domnul Isus a înviat.

În continuare vom lua fiecare variantă și o vom analiza-o pe bază de argumente pro și contra, însă înainte ar fi bine ca cititorul să citească următoarele texte biblice: Matei 27:57-28:2; Marcu 15:42-16:2; Luca 23:50-24:2.

Varianta I:

Isus a murit miercurea și a înviat sâmbăta:

Conform acestei variante, Domnul Isus Cristos a ținut paștele cu discipolii Săi în noaptea de marți spre miercuri, apoi miercuri a fost răstignit, iar pe la ceasul al 9-lea (al evreilor, ora 15 după ceasul nostru) a murit și a fost îngropat miercuri după-amiază. A urmat apoi ziua de 15 nisan (noaptea de miercuri spre joi și ziua de joi până la apusul soarelui) care era o zi de odihnă, apoi vinerea o zi obișnuită în care femeile au cumpărat, pregătit mirodenii fără a merge însă la mormânt pentru a unge trupul lui Isus, apoi a urmat sabatul săptămânal (vinerea de la apusul soarelui până sâmbăta la apusul soarelui), iar în seara de sâmbătă Domnul Isus a înviat. În prima zi a săptămânii adică duminică femeile venind la mormânt au găsit mormântul gol.

Argumentele celor ce susțin această interpretare sunt următoarele:

Argumentul principal pentru ziua de miercuri afirmă că cele "trei zile și trei nopți" din Matei 12:40 se înțeleg literal ca 72 ore și astfel între sabatul "mare" din 15 Nisan (prima zi a azimilor) și sabatul săptămânal a fost o zi intermediară.

Un alt argument este "după trei zile să învieze”. (Marcu 9:31 BCR). Acest argument însă este discutabil deoarece în unele manuscrise apare “a treia zi” și nu “după trei zile să învieze.” (vezi n.s de la Biblia București 2001; sau “a treia zi după ce îl vor omorî, va învia" - Marcu 9:31 BC).

Un al treilea argument este că textul din Marcu 16:1 spune că după sabat femeile au cumpărat mirodenii, iar în Luca 23:56 se spune că înainte de sabat "s-au întors și au pregătit mirodeniile" astfel se argumentează că în aceea săptămână au fost două sabate, unul joi (prima zi a azimilor) și unul sâmbătă sabatul săptămânal, iar după primul sabat femeile în ziua lucrătoare de vineri au cumpărat mirodeniile după sabatul de joi și le-au pregătit totuși înainte de sabat, adică înainte de cel săptămânal (sâmbătă), astfel au fost două sabate și o zi lucrătoare între ele.

O a patra categorie de argumente din carte sunt de origine extra biblică cum ar fi o veche tradiție creștină care comemora arestarea lui Isus într-o zi de miercuri (“Religia tainică a Babilonului” 140). Însă dacă ar fi să ne luăm după tradiție cea mai răspândită este tradiția în care moartea lui Isus este plasată vinerea și este sărbătorită de religiile tradiționale ca Vinerea Mare, astfel tradiția susține mai degrabă moartea lui Isus vinerea și nu miercurea. Dar să analizăm celelalte argumente.

Textul din Matei 12:40 care spune: ,,Căci, după cum Iona a stat trei zile și trei nopți în pântecele chitului, tot așa și Fiul omului va sta trei zile și trei nopți în inima pământului.” poate fi înțeles că se referă la părți din trei zile, deoarece iudeii socoteau ca zile și părțile unei zile: Geneza 42:17,18; 1Samuel 30:12,13; 1Regi 20:29; 2Cronici 10:5,12; Estera 4:16; 5:1; Fapte 17:2. În aceste texte o parte din zi este considerată o zi. Astfel dacă analizăm Geneza 42:17,18 observăm că în v. 17 se spune că iau ținut trei zile sub pază pe frații lui Iosif, iar în v. 18 se precizează că i-a eliberat a trei zi cu excepția lui Simeon, avem aici: prima zi în care frații au fost închișii dar cu siguranță că nu 24 de ore ci o parte din aceea zi doar, avem o a doua zi completă de 24 de ore, iar a trei zi, o zi incompletă deoarece în acea zi au fost eliberați frații lui Iosif, și totuși textul spune că au fost ținuți sub pază trei zile, adică interpretând literal 72 de ore. Însă în realitate nu au fost 72 de ore, oare nu tot la fel poate fi și situația cu Isus? Adică trei zile să se refere la părți din trei zile? (vezi și Estera 4:16; 5:1). Iar faptul că menționează și trei nopți, este pentru că cuvântul zi se referă la o perioadă de 24 ore, în care cuprinde 12 ore noaptea și 12 ore ziua aproximativ, împreună această perioadă formând o zi. Iar dacă evreii socoteau ca zile și părțile unei zile, atunci o parte din zi corespunde cu o zi și o noapte adică cu 24 de ore și astfel nu este nici o problemă să acceptăm că Isus a stat în mormânt părți din două zile (de 24 de ore) și o zi întreagă de 24 de ore în total trei zile și trei nopți.

Un alt contra-argument ar fi că duminică doi dintre discipoli povestesc pe drumul spre Emaus că "astăzi este a treia zi de când s-au întâmplat acestea" (Luca 24:21, 22). De miercuri până duminică sunt însă patru zile, iar expresia: “de când s-au întâmplat acestea” nu se referă și la pecetluirea mormântului, ci se referă strict la moartea și răstignirea lui, căci despre aceste evenimente vorbesc cei doi pe drumul Emausului (Luca 21:20). Tot la fel spune și textul din Luca 9:22: "trebuie... să fie omorât și a treia zi să învieze" Deci vedem din nou că nu este vorba de o înviere după trei zile (după 72 de ore) ci în a treia zi va învia (vezi și 1Corinteni 15:4).

Varianta morții lui Isus într-o miercuri (pentru a nu depăși cele 72 ore) pierde din vedere prefigurarea profetică cu snopul adus ca pârgă, adică ca prim rod. Învierea Domnului Isus este primul rod (1Corinteni 15:23), iar primul rod profetic se aducea a doua zi după sabat adică în prima zi a săptămânii, prin urmare Isus nu putea să învie sâmbăta în sabat ci în prima zi a săptămânii, a doua zi după sabat (vezi Levitic 23:10-14). Iar textul din Marcu 16:9 arată că Isus a înviat în prima zi a săptămânii. Iar dacă Isus a înviat duminica, atunci el nu mai putea muri miercurea, căci dacă ar fi fost așa ar fi fost mai mult de 72 de ore.

În ce privește argumentul cu cele două zile de sabat (joia și sâmbăta) nu este valabil din următoarele motive:

În Ioan 19:31 se spune:  “De frică să nu rămână trupurile pe cruce în timpul Sabatului, căci era ziua Pregătirii, și ziua aceea de Sabat era o zi mare Iudeii au rugat pe Pilat să zdrobească fluierile picioarelor celor răstigniți, și să fie luați de pe cruce.” Observăm că Biblia vorbește de o zi mare de sabat, ceea ce nu poate fi interpretat ca două zile de sabat în care să se intercaleze o zi normală în care se poate munci.

Problema cu femeile care conform textului din Luca 23:54-56 au pregătit mirodeniile înainte de sabat iar în textul din Marcu 16:1,2 ar reieși că le-a cumpărat după sabat, însă aici nu este vorba de două zile de sabat intercalate de ziua de vineri din următorul motiv simplu și clar: textul din Luca 23:54-56 precizează că femeile au pregătit miresmele în “ziua Pregătirii“, ori ziua pregătirii paștelui este exact ziua morții lui Isus (vezi Marcu 15:42; Ioan 19:31,42) și nu o zi intercalată între 15 nisan și sabatul săptămânal. În concluzie, evanghelistul Marcu nu se exprimă cronologic. Căci ne punem întrebarea: cum putea ca mirodeniile sa fie pregătite deja în ziua morții lui Isus (fie joi sau vineri) conform cu Luca 23:56 dar ele sa nu fie cumpărate decât după sabat ?

Vi se pare logic ca femeile dacă au cumpărat mirodeniile în dimineața zilei de vineri să aștepte până în zori zilei de duminică, dacă ele putea să meargă vineri la mormânt ca să ungă trupul lui Isus? Însă dacă mirodeniile le-au cumpărat în după masa morții lui Isus, ele nu au putut unge trupul că în seara aceea a început sabatul iar în sabat nu au putut lucra, astfel doar la începutul zilei de duminică au putut merge la mormânt pentru a unge trupul. Acest pasaj din Luca 23:54-24:1 n-ar avea sens dacă Isus ar fi murit într-o miercuri. În acest caz, joi ar fi fost un sabat și vineri o zi obișnuită. Totuși femeile nu s-au dus la mormânt până duminică. Dacă am presupune că ele au petrecut o parte a zilei de vineri 'cumpărând și pregătind mirodeniile' (Mar. 16:1) și că apoi s-au odihnit din nou în sabatul al doilea de sâmbătă, nu se explică graba cu care au mers la mormânt duminică dimineața, la patru zile după răstignire. Dacă erau atât de grăbite, de ce nu s-au dus vineri? În plus, o așteptare până duminică dimineața ar însemna aproape patru zile de la momentul morții și riscul descompunerii! (comp. Ioan 11:39).

Dar să trecem la următoarea variantă:

Varianta II:

Isus a murit joi și a înviat duminică:

Domnul Isus a ținut paștele cu discipolii Săi în noaptea de miercuri spre joi, apoi joi a fost răstignit, iar pe la ceasul al 9-lea (al evreilor, ora 15 după ceasul nostru), a murit și a fost îngropat joi după-amiază, a urmat ziua de 15 nisan (noaptea de joi spre vineri și ziua de vineri până la apusul soarelui) care era o zi de odihnă fiind prima zi a sărbătoare-i azimilor, apoi a urmat sabatul săptămânal (vinerea de la apusul soarelui până sâmbăta la apusul soarelui), iar în seara de sâmbătă femeile au cumpărat mirodenii și le-au pregătit în decursul serii. Apoi, sculându-se în zori duminică dimineața, s-au dus la mormânt, dar Isus deja a înviat cu puțin timp înainte, căci mormântul l-au găsit gol.

Argumentele celor ce susțin această interpretare sunt următoarele:

1)“Nu există nici o cale de a împăca cele "trei zile și trei nopți" cu vinerea tradițională și, pare-se, nici cu miercurea. Propoziția "după trei zile va învia" (Marcu 10:34) implică și ea moartea lui Isus într-o joi, socotind ca o zi și ziua morții. Afirmația discipolilor pe drumul spre Emaus se referă în mod specific la zilele "de la" răstignire („de când” este tot una cu „de la” din originalul grecesc). Astfel vineri ar fi 'prima' zi, sâmbătă a doua și duminică 'a treia zi'. Expresia "a treia zi să învie" se referă în mod clar la aceleași zile. Astfel cele patru pasaje pot fi înțelese armonios numai dacă Isus a murit joi după-amiaza și a fost înviat în primele ore ale duminicii.”

În majoritatea traducerilor apare următoarea afirmație: “...iată că astăzi este a treia zi de când s-au întâmplat aceste lucruri.” Astfel nu este vorba de trei zile după răstignire ci învierea este a trei zi de la răstignire, adică moartea prima zi, urmează a doua zi, iar învierea a trei zi.

Iar în ce privește: "trei zile și trei nopți" după cum am explicat anterior, trei zile poate să se refere la părți din trei zile? (vezi și Estera 4:16; 5:1). Iar faptul că menționează și trei nopți, este pentru că cuvântul zi se referă la o perioadă de 24 ore în care cuprinde 12 ore noaptea și 12 ore ziua aproximativ, împreună această perioadă formând o zi. Iar deoarece evreii socoteau ca zile și părțile unei zile, atunci o parte din zi corespunde cu o zi și o noapte adică cu 24 de ore și astfel nu este nici o problemă să acceptăm că Isus a stat în mormânt părți din două zile (de 24 de ore) și o zi întreagă de 24 de ore în total trei zile și trei nopți. Iar expresia "după trei zile va învia" nu apare în unele manuscrise, ci în alte manuscrise apare următoarea afirmație: “a treia zi” (vezi n.s. Biblia București 2001 - este adevărat că doar în manuscrise mai târzii apare astfel). Însă un argument care clarifică mai bine fraza: "după trei zile va învia" este textul din Matei 27:62,63,64. În acest text se spune: “A doua zi care vine după ziua pregătirii...înșelătorul acela când era în viață, a zis: ,,După trei zile voi învia”. Deci poruncește ca mormântul să fie păzit bine până a treia zi...” Deci în optica conducătorilor evrei expresia: "după trei zile va învia" se referea “până a treia zi” de la moartea lui Isus. Prima referindu-se la ziua morții lui, adică la ziua pregătirii, a doua după pregătire era sabatul (Matei 28:1), și apoi în ziua a treia, adică în ziua întâi a săptămânii Domnul a înviat (Matei 28:1-7).

2)”Argumentele pentru joi pleacă de la cele pentru vineri și adaugă obiecția că sunt prea multe evenimente între îngroparea lui Isus și învierea lui ca să se fi produs toate de vineri seara până duminică dimineața, deci cu numai o zi plină intermediară - sabatul săptămânal. O zi suplimentară ar elimina problema. Ziua adăugată este tot un sabat, acela special care urma Paștelui (Ioan 19:31).”

Nu văd ce problemă ar trebui eliminată? Problema pecetluirii mormântului, sau a așezării strajei? Acest lucru putea fi făcut în sabat, adică sâmbăta, după cum precizează și textul din Matei 27:62-28:1.

Un factor important care trebuie considerat este numărul de sabate care au fost în acea săptămână. Ziua specială de sărbătoare care urma sacrificării mielului de Paște era întotdeauna un sabat (Num. 28:16, 17). Astfel dacă Paștele a căzut de exemplu joi, vineri a fost un sabat, urmat apoi de sabatul obișnuit de sâmbătă. Ioan menționează în 19:31:

“Ca să nu rămână trupurile pe cruce în timpul sabatului, căci era ziua Pregătirii și ziua aceea de sabat era o zi mare, iudeii au rugat pe Pilat să le zdrobească fluierele picioarelor și să fie ridicați.”

Toți sunt de acord că ziua "mare" de sabat a fost sabatul special din 15 Nisan, prima zi de sărbătoare din săptămâna Azimilor. Dacă Isus a murit într-o vineri, atunci acesta s-a suprapus cu sabatul obișnuit, iar dacă a murit într-o miercuri a existat și o zi intermediară lucrătoare între cele două sabate. Dacă a murit joi cele două sabate au urmat unul după altul.

O astfel de interpretare contrazice textul biblic care spune clar în Ioan 19:31:  “De frică să nu rămână trupurile pe cruce în timpul Sabatului, căci era ziua Pregătirii, și ziua aceea de Sabat era o zi mare Iudeii au rugat pe Pilat să zdrobească fluierile picioarelor celor răstigniți, și să fie luați de pe cruce.” Observăm că Biblia vorbește de o zi mare de sabat, ceea ce nu poate fi interpretat ca două zile de sabat, aici Biblia nu spune de zile de sabat (la plural) ci de o zi de sabat.

3) “Varianta cu moartea lui Isus într-o joi pare totuși să împace cel mai bine lucrurile. Luca indică că femeile care-l însoțeau pe Isus au fost împiedicate să pregătească cum se cuvine corpul lui Isus pentru îngropare din cauza sabatului care urma. Ele s-au dus la mormânt cu mirodeniile abia "în prima zi a săptămânii", duminică. Astfel, se pare că ele au fost împiedicate să meargă la mormânt până duminică, prima zi ne-sabatică. Atunci, de îndată ce interdicția s-a sfârșit sâmbătă seara, au cumpărat mirodenii și le-au pregătit în decursul serii. Apoi, sculându-se în zori duminică dimineața, s-au dus la mormânt, dar l-au găsit gol (Luca 23:55 - 24:1).”

În interpretarea aceasta apare o problemă, femeile nu au cumpărat mirodeniile sâmbătă seara ci în ziua morții lui Isus conform cu textul din Luca 23:55 - 24:1.

 

Varianta III:

Isus a murit vineri și a înviat duminică:

Punctul de vedere tradițional (și majoritar) este că Isus a murit într-o vineri. Domnul Isus a ținut paștele cu discipolii Săi în noaptea de joi spre vineri, apoi vineri a fost răstignit, iar pe la ceasul al 9-lea (al evreilor, ora 15 după ceasul nostru), a murit și a fost îngropat vineri după-amiază. Tot în aceea după-amiază femeile au cumpărat mirodenii și le-au pregătit în decursul după-amiezii. A urmat ziua de 15 nisan (noaptea de vineri spre sâmbătă și ziua de sâmbătă până la apusul soarelui) care sa suprapus cu sabatul săptămânal, astfel aceea zi este descrisă ca fiind un sabat mare. Iar în zori zilei celei dintâi a săptămânii adică duminică dimineața, Isus Cristos a înviat probabil o dată cu răsăritul soarelui. Femeile s-au dus la mormânt după ce soarele a început să răsară, dar l-au găsit gol, Domnul Isus a înviat.

Argumentele celor ce susțin această interpretare sunt următoarele:

1)Cei ce susțin ziua de vineri spun că există un mod valid în care se putea considera că Isus a stat în mormânt trei zile. În gândirea ebraică a vremii o parte a unei zile era considerată o zi întreagă. De asemenea, ziua curentă este socotită ca "prima zi" (comp. Luca 13:32). Deoarece Isus a stat în mormânt o parte din ziua de vineri, toată sâmbăta, și o parte din duminică, s-ar putea considera că a fost în mormânt "trei zile". Un argument des invocat pentru ziua de vineri se găsește în Marcu 15:42 care spune că Isus a fost răstignit "în ziua dinaintea sabatului". Dacă acela a fost sabatul săptămânal, adică sâmbăta, atunci ziua răstignirii a fost negreșit vineri.

2)Un alt argument clar în favoarea zilei de vineri spune că unele versete ca Matei 16:21 și Luca 9:22 arată că Isus trebuia să învie în a treia zi, deci că nu ar fi fost necesar să stea în mormânt trei zile și trei nopți complete.

3)În plus, argumentul cel mai clar este relatarea din Luca care descrie următoarele:

,,L-a dat jos de pe cruce, L-a înfășurat într-o pânză de in, și L-a pus într-un mormânt nou, săpat în piatră, în care nu mai fusese pus nimeni. Era ziua Pregătirii (vinerea), și începea ziua Sabatului. (nu zilele de sabat sau nu sabatele la plural) Femeile, care veniseră cu Isus din Galilea, au însoțit pe Iosif; au văzut mormântul și felul cum a fost pus trupul lui Isus în el, s-au întors, și au pregătit miresme și miruri. Apoi, în ziua Sabatului (sâmbăta), s-au odihnit, după Lege. În ziua întâi a săptămânii (duminica), femeile acestea, și altele împreună cu ele, au venit la mormânt dis-de-dimineață, și au adus miresmele pe care le pregătiseră. Au găsit piatra răsturnată de pe mormânt,… Nu este aici, ci a înviat.” (Luca 23:53-24:1).

Mai simplu ar pe baza textului ar fi să credem că Domnul Isus a murit în ziua pregătirii, care era ziua dinaintea sabatului, iar sabatul începea vineri la apusul soarelui și dura până sâmbătă la apusul soarelui, astfel vineri după amiază Isus a murit pe la ceasul al nouălea (după ora noastră acesta este ora 15) și a fost îngropat în după amiaza aceea (Matei 27:45-50), apoi a urmat sabatul (de vineri seara până sâmbătă seara) în care femeile sau odihnit, iar în dimineața zilei întâi a săptămânii, adică duminica, pe când încă era întuneric și începea să răsară soarele (Marcu 16:2; Ioan 20:1) femeile au mers la mormânt dar nu i-au găsit trupul căci Isus a înviat.

4)În textul din Matei 27:62-28:1 găsim scris următoarele care susține ziua de vineri ca zi a morții Domnului: “A doua zi care vine după ziua pregătirii preoții cei mai de seamă și fariseii s-au dus la Pilat și i-au zis: „Doamne, ne-am adus aminte că înșelătorul acela, pe când era încă în viață, a zis: „După trei zile voi învia.” Dă poruncă, deci, ca mormântul să fie păzit bine până a treia zi, ca nu cumva să vină ucenicii Lui noaptea să-I fure trupul, și să spună norodului: „A înviat din morți!” Atunci înșelăciunea aceasta din urmă ar fi mai rea decât cea dintâi.” Pilat le-a zis: „Aveți o strajă; duceți-vă de păziți cum puteți.” Ei au plecat, și au întărit mormântul, pecetluind piatra și punând strajă.” La sfârșitul zilei Sabatului, când începea să se lumineze înspre ziua dintâi a săptămânii, Maria Magdalina și cealaltă Marie au venit să vadă mormântul.” Observăm din text următoarele evenimente:

1.în ziua următoare după ziua pregătirii, adică sâmbăta, preoții sau dus la Pilat pentru paza mormântului; 2.După această zi nu a urmat vinerea sau un alt sabat ci a urmat ziua întâi a săptămânii. Deci este clar că toate aceste evenimente au durat trei zile: vineri moartea și îngroparea lui Isus, sâmbătă în sabat sau în ziua de după pregătire sa efectuat pecetluirea mormântului, iar duminică sau în întâia zi a săptămânii a avut loc învierea.

Deci în concluzie la această variantă: există două relatări care prezintă evenimentele cronologic, este vorba de textele din Luca 23:53-24:1 și cele din Matei 27:62-28:1, acestea sunt singurele pasaje care fac referire și descriu zilele în ordinea lor, în ambele pasaje Isus a stat nu trei zile și trei nopți complete ci doar părți din trei zile, astfel trebuie să dăm crezare textelor directe, cronologice și clare. Aceste texte nu vorbesc de două zile de sabat, ci doar de trei zile în total în care au loc următoarele evenimente:

  1. Ziua pregătirii: Isus este răstignit, moare, este îngropat, femeile pregătesc mirodeniile.
  2. Ziua sabatului: femeile se odihnesc după lege, preoții sau dus la Pilat pentru paza mormântului, se pune o strajă și se pecetluiește mormântul.
  3. Ziua întâi a săptămânii: Isus învie o dată cu răsăritul soarelui, femeile vin la mormânt și îl găsesc gol.

Concluzia finală:

Cu siguranță că această învățătură nu este una esențială din care să facem un punct de divizare în trupul lui Cristos, nici un motiv de îndreptățire în fața lui Dumnezeu. Dumnezeu să ne ajute să ne păstrăm umili chiar dacă fiecare poate credem că varianta noastră este bună. Prin urmare în lucrurile care suntem de aceiași părere să umblăm la fel iar în lucrurile care gândim alt fel să ne respectăm unii pe alții având încrederea că Dumnezeu dacă suntem sinceri ne va lumina mai devreme sau mai târziu. În ultimă instanță adevărul care ne salvează este în persoana lui Cristos, ceea ce susținem noi sunt adevăruri despre ADEVĂRUL (Isus Cristos), iar aceste adevăruri aproximează mai mult sau mai puțin ADEVĂRUL.

Autor: Ișfa Alin.