bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

Despre sărbătoarea nașterii Domnului Isus

 

INTRODUCERE: creștinii pe parcursul istoriei dar și în prezent au avut puncte de vedere diferite cu privire la serbarea nașterii Domnului, unii au celebrat-o în mod simplu, alții cu mare fast, ba chiar cu obiceiuri îndoielnice de proveniență păgână, alții nu au ținut-o de loc. În Anglia pentru o perioadă de timp (în secolul XVII) chiar au fost promulgate legi aspre contra ei. Prin urmare, pentru creștinii care caută să fie plăcuți lui Dumnezeu este important să afle voia lui Dumnezeu cu privire la această sărbătoare. În acest sens am scris acest material care abordează următoarele subiecte:

 

Un scurt istoric asupra originilor sărbătorii

Cuvântul “Crăciun” nu există în Biblie și nicăieri în Biblie nu se spune să ținem o sărbătoare cu acest nume, sau o sărbătoare a “Nașterii Domnului”, putem totuși spune că cuvântul “crăciun” în englez㠓chrismas” indică un amestec religios, căci chiar dacă include numele Fiului lui Dumnezeu “Cristos” (Christ), menționează și liturghia “mass” susținută și inventată de Biserica Catolică. O altă variantă ar fi că cuvântul „mas” (“chrismas” ) vine de la „Mesa lui Hristos”. Mesa este o rugăciune, care este citită sau cântată, pentru sufletul unei persoane decedate. Un creștin născut din nou, nu are nimic de-a face cu mesele. Și totuși, mulțimi de creștini practicanți, vor spune „Crăciun fericit” (Merry Christmas)*, fără să realizeze vreodată că de fapt spunând aceasta, ei amestecă prețiosul și sfântul nume a lui Hristos cu o sărbătoare a demonilor. Domnul ne spune într-un mod cât se poate de clar, că nu trebuie să amestecăm numele Său cu vreo sărbătoare păgână sau cu vreun zeu păgân. Originea și înțelesul numelui de Crăciun dat sărbătorii Nașterii Mântuitorului nu sînt încă lămurite. Crăciun, se pare că este un vechi cuvânt dacic, ne-găsit la alte popoare, cu înțeles de “Creatul”, cuvânt care, doctrinal, a fost înlocuit de “Născutul” cu referire la Isus Cristos. Sau este posibil să fie, o modificare a cuvântului latinesc Creatio-creationis, însemnând creare, întemeiere, început de viață. Cuvântul Crăciun este apropiat și de cuvântul rusesc Korocium care denumea obiceiul de iarnă, precum și o veche divinitate păgână a iernii și a morții. Indiferent de originea etimologică a numelui, în prezent sărbătoarea Crăciunului este dedicată Nașterii de la Betleem a Fiului lui Dumnezeu Isus. Există unele legende populare dedicate Maicii Domnului. Aceste legende evocă imaginea unui sat pastoral unde trăia Moș Crăciun și unde avea case mari, grajduri, coșere și staul pentru vite. În acest sat sosește o femeie necunoscută care, simțind că i-a venit vremea să nască, bate la poarta casei lui Moș Ajun și-i cere adăpost. Dar Moș Ajun, motivând că este om sărac, o trimite la fratele său bogat, Moș Crăciun. Acesta însă nu o primește, ci o trimite să nască în grajdul vitelor. Soția lui, Crăciuneasa, fiindu-i milă de străină, o ajută să nască, faptă pentru care este pedepsită de bătrânul Crăciun cu tăierea mâinilor. Când Crăciun află că în grajdul său s-a născut Domnul Isus se căiește și-și cere iertare, devenind "primul creștin", "sfântul cel mai bătrân", "soțul femeii care a moșit-o pe Maria". Ne dăm seama însă că aceste legende nu au nimic în comun cu realitatea și cu relatarea biblică cu toate că din păcate unii oameni ignoranți le cred.

Cărțile de istorie și chiar Enciclopedia Bisericii Catolice susțin că această sărbătoare a crăciunului nu a existat de la începutul creștinismului: Crăciunul nu s-a numărat printre cele mai timpurii sărbători ale Bisericii. Irineu și Tertulian îl omit din lista lor de sărbători (Enciclopedia Bisericii Catolice VOL. 3 pag. 724).

Dar după ce creștinismul a fost acceptat de imperiul roman (în prima jumătate a sec. IV), a fost decretat de către mai marii religioși ai vremii ca biserica să sărbătorească nașterea Domnului. Referitor la sărbătoarea Crăciunului trebuie tratată o problemă preliminară: data nașterii lui Isus. In ce zi s-a născut? Evangheliile păstrează tăcere totală, iar scriitorii cei mai vechi nu le-au lăsat nimic sigur în această privință. Potrivit sfântului Clement din Alexandria în Orient unii au fixat nașterea lui Isus la 20 mai, alții la 20 aprilie, alții la 20 noiembrie. Astfel când bisericile din diferite locuri au început să sărbătorească nașterea lui Cristos, au fost mari diferențe de opinii în ce privește data corectă. Biserica Romano-catolică n-a început să sărbătorească ziua de 25 decembrie decât în ultima parte a secolului patru. Până atunci, creștinii ținuseră această sărbătoare în diferite perioade ale anului: în decembrie, în mai, în aprilie și, cel mai frecvent, în ianuarie. În Occident, sfântul Ipolit (sec. III e.n.) în Comentariul asupra lui Daniel (recent descoperit) este cel dintâi care menționează data de 25 decembrie ca zi în care s-a născut Isus; mulți critici consideră însă că textul respectiv este o interpolare. Un autor anonim, în 243 e.n., susține că ziua în care s-a născut Isus este 28 martie pentru simplul motiv că la această dată a fost creat soarele. Această diversitate de opinii demonstrează că în primele veacuri ale Bisericii nu numai că nu a existat o tradiție cu privire la ziua nașterii Domnului dar că Biserica nu avea o sărbătoare în care să celebreze Nașterea Domnului. Abia în secolul IV găsim un document roman autentic care atestă indiscutabil existența sărbătorii Nașterii Domnului la Roma pe data de 25 decembrie. E vorba de Depositio Martyrum, filocaliană, o schiță de calendar liturgic care urcă la anul 336. Astfel se poate spune cu siguranța că nașterea lui Isus Cristos a fost sărbătorită pentru prima data la Roma în anul 336 e.n., după care în mai puțin de un secol marea sărbătoare a Crăciunului s-a răspândit în toată lumea creștină, celebrându-se la data la care s-a celebrat de la început la Roma. Mai precis a pătruns în Răsărit în 380, când a fost celebrată de Grigore de Nazianz (sau Grigore Teologul cum mai este numit) la Constantinopol și de Grigore de Nisa la Capadochia. Ioan Gură de Aur a celebrat Sărbătoarea pentru prima dată la Antiohia în anul 386, Asteriu de Amasea la Pont în 380-400, Pavel de Emesa la Alexandria în 432, iar Iuvenal la Ierusalim în 439. În acest interval de timp, Sărbătoarea a devenit, în accepțiune universală, aniversarea nașterii lui Cristos.

Cum s-a fixat tocmai această zi?

Există două ipoteze. Prima susține că Biserica a ales ziua de 25 decembrie pentru a înlocui cu sărbătoarea Nașterii Domnului sărbătoarea păgână a Soarelui neînvins, Mitra, învingătorul întunericului care se celebra la această dată a solstițiului de iarnă, când ziua începe să crească, iar noaptea să descrescă. In 274 e.n. împăratul Aurelian îi ridicase un templu somptuos care fusese inaugurat la data de 25 decembrie.

Trebuie să înțelegem că sărbătorile de iarnă erau foarte populare în antichitate. În Roma și în Grecia păgână, pe vremea barbarilor teutoni, în vremurile străvechi ale civilizației egiptene antice, în stadiul de început al dezvoltării popoarelor din est și vest, din nord și sud, perioada solstițiului de iarnă a fost totdeauna o perioadă de bucurie și sărbătoare. Pentru că acest anotimp era atât de iubit, biserica oficială (de stat - Catolică sau Ortodoxă - depinde de zonă) l-a adoptat ca timp al nașterii lui Cristos.

În sprijinul acestei ipoteze observați ce spune New Catholic Encyclopedia VOL. III pag. 656: “Potrivit ipotezei lui H. Usener (...) și acceptate de cei mai mulți învățați, data nașterii lui Cristos a fost fixată la solstițiul de iarnă (25 decembrie în calendarul Iulian, 6 ianuarie în cel egiptean) deoarece în aceiași zi în care soarele își începe reîntoarcerea spre cerul nordic, închinătorii păgâni ai lui Mithra celebrau dies natalis Solis Invicti (ziua nașterii soarelui invincibil).”

Această ipoteză pare verosimilă, având în vedere faptul că Biserica obișnuia într-adevăr să grefeze solemnități creștine pe sărbători păgâne pentru a-i smulge mai ușor pe creștini de la vechile practici păgâne. Astfel creștinii puteau sa îl sărbătoreasca pe "Soarele Neprihanirii" (Maleahi 4:2), Isus Cristos, care se numea pe Sine "lumina lumii" (Ioan 8:12). Saturnalia a continuat sa fie sărbătorită sub denumirea Brumalia (de la "bruma", care înseamnă solstițiu de iarna), până în era creștină când, la mijlocul secolului al IV-lea e.n., ritualurile sale au fost asimilate de lumea creștină. În Enciclopedia Catolică scrie: “Binecunoscuta sărbătoare în cinstea soarelui, Natalis Invicti (Nașterea Neînvinsului Soare) serbată în 25 decembrie, poartă în esență responsabilitatea pentru data sărbătorii noastre din luna decembrie.” Acest lucru, catolicii l-au făcut și pentru alte sărbători ale lor. De exemplu: 24 iunie, era o sărbătoare în cinstea lui Baal la druizi (preoții celților în antichitate - mil.1 î.Hr.); ea a devenit sărbătoarea nașterii lui Ioan Botezătorul; 15 august, care era consacrată lui Isis (la egipteni) sau Dianei (la romani), a devenit "adormirea Maicii Domnului" (Sf. Marie Mare); 02 februarie, care era la romani o zi sărbătorită cu torțe și lumânări în cinstea zeiței Februa (la greci, în această dată se sărbătorea zeița Demetra) a devenit "Intrarea Maicii Domnului în Biserică").

Istoricii pot confirma faptul căci sărbătoarea din jurul solstițiului preluată și convertită ulterior în sărbătoare creștină datează cu mult înainte de epoca romana. Se pare ca originea multor obiceiuri ale acestei sărbători preluate de creștinătate datează din anul 4000 î.e.n., de când mesopotamienii sărbătoreau Anul Nou. Ei credeau în mulți zei, nu numai în zeul-șef, Marduk (același cu Nimrod din Geneza 10:9). In fiecare an, când sosea iarna, se credea că Marduk se bătea cu monștrii haosului. Pentru a lua parte la luptele lui Marduk, mesopotamienii țineau o sărbătoare de Anul Nou. Marduk (Nimrod), a fost acela care a construit turnul Babel, autorul idolatriei babiloniene, consolidându-și puterea prin faptul ca a impus o religie de stat.

O a doua ipoteză pentru stabilirea nașterii lui Isus pe 25 decembrie este susținută de teza conform căreia data de 25 decembrie a fost aleasă ca dată a nașterii Domnului fiindcă se consideră că la 25 martie se întrupase Cristos în fecioara Maria prin Spiritul Sfânt (fără a avea suportul istoric sau biblic), era normal să se nască Salvatorul Isus după nouă luni, adică la 25 decembrie.

Patru cauze au fost propuse pentru apariția acestei sărbători în creștinism: una cu caracter strict bisericesc, una sociologică, una politico-religioasă, și una cu caracter mistic-religios.

1.Cauza cu caracter bisericesc: în viziunea bisericii din sec. IV, erezia ariană, care nega divinitatea lui Cristos, caracterul său etern și consubstanțialitatea cu Tatăl, a mișcat Biserica întreagă la a-l înălța pe Cristos. În dorința arzătoare de a trece la remedii și de a reacționa în mod eficient față de erezie, s-a considerat necesară reliefare a naturi și măreția Divină a Cuvântului întrupat prin sărbătoarea nașterii Lui.

2.Cauza de natură sociologică este legată de cultul soarelui sau heliolatria - promovat mai ales de împăratul Aurelian. Cultul soarelui era înfloritor la Roma între secolele al III-lea și al IV-lea, și se prezenta ca ultima formă moștenită de la păgânismul roman. Printr-o mulțime de circumstanțe, nu numai că a fost foarte rapid primit cu deschidere de către popor, dar a fost favorizat și sprijinit chiar de autoritățile Imperiului. Același împărat a introdus sărbătoarea Sol Invictus, a cărei celebrare era stabilită pentru 25 decembrie, zi denumită Natalis Invicti. Este de la sine înțeles că un cult atât de viu penetrat în exprimarea religioasă a poporului implica într-un fel sau altul și populația creștină, al cărei ritm de viață nu era și nu putea să fie diferit de cel al populației păgâne. Biserica și-a dat seama de acest lucru și a adoptat încă o dată criteriul său înțelept din totdeauna: nu atât a reacționa pentru a contrasta, cât mai ales a absorbi pentru a în-creștina. Biserica a absorbit și în-creștinat așadar celebrările păgâne ale solstițiului de iarnă. Aceasta este interpretarea cea mai comună a originii și datei Sărbătorii Crăciunului.

3. La favorizarea noii sărbători creștine trebuie să fi contribuit nu puțin și elementul politico-religios căci este bine cunoscută poziția sincretistă a lui Constantin. Împreună cu familia sa, împăratul era un fervent cultivator al monoteismului solar. Sol Invictus figura pe monedele sale până în 324. Când a dat legi cu privire la săptămână, pentru a indica duminica a folosit mereu expresia "ziua soarelui". În 7 martie 321, Constantin a dispus să se stabilească sărbătoarea "venerabilei zi a soarelui" (originea odihnei duminicale), și, mai târziu, tot pentru acea zi a autorizat emanciparea sclavilor. De această sinteză făcută de el între cultul soarelui și creștinism, se putea folosi cu ușurință pentru întărirea puterii sale; de aici deplinul sprijin pentru inițiativa celebrării noii Sărbători creștine.

4. Celor trei circumstanțe, indicate ca favorabile pentru apariția și dezvoltarea Crăciunului, li s-ar putea adăuga poate o a patra, pe care am putea-o declara de factură "mistico-religiosă". După cum este cunoscut, era foarte vie pentru creștinii primelor secole așteptarea reîntoarcerii glorioase a Domnului. Prin urmare, o sărbătoare precum Crăciunul corespundea din plin așteptării Domnului și împlinea sentimentele cele mai profunde ale poporului creștin.

Pe măsură ce obiceiurile păgâne referitoare la închinarea adusă soarelui erau "creștinate", este de înțeles că urma să rezulte confuzie. Unii credeau că Isus era Sol, zeul-soare! Tertulian a trebuit chiar să precizeze că Sol nu era Dumnezeul creștinilor; Augustin a denunțat identificarea eretică a lui Isus cu Sol. Papa Leo I a mustrat aspru dăinuirea închinării adusă soarelui, deoarece niște creștini, stând chiar în pragul "bazilicii apostolilor", i-au întors acestuia spatele pentru a se închina soarelui care răsărea. Vede-ți unde s-a ajuns prin amestec! Iar pentru că nu au reușit să abolească această închinare păgână care era adânc înrădăcinată în mintea omului, au venit cu soluția închinării cu fața spre răsărit. Ba chiar au început să construiască clădirile de cult în așa fel încât oamenii să se închine cu fața spre răsărit. Astfel au făcut un nou amestec între închinarea la soare (Tamuz la acadieni, Baal la sidonieni) și închinarea la Dumnezeul adevărat. Cu toate acestea Biblia indică clar că închinarea cu fața spre răsărit, spre Soare, sunt neplăcute lui Dumnezeu - Deut.4:19; 2Împărați 23:5,11; Ezechiel 8:13-16.

Tehnica suprapunerii sărbătorilor păgâne cu cele închinate adevăratului Dumnezeu nu a fost inventată de Biserica ortodoxă sau Romano-catolică. Biblia descrie o astfel de situație în Exod 32:1-8 unde Aron după ce a ridicat un vițel de aur a spus: “...o sărbătoare pentru DOMNUL (Iehova SS 1874)” astfel el a combinat închinarea la Iehova Dumnezeu cu idolatria, tocmai de aceea Dumnezeu avertizează împotriva amestecului în închinare în Deuteronom 12:29-32 unde se precizează: “...ferește-te să nu cercetezi despre dumnezeii lor și să zici: cum slujeau popoarele acestea dumnezeilor lor? Și eu vreau să fac la fel. Tu să nu faci așa față de DOMNUL (Iehova SS 1874) Dumnezeul Tău...” ; vezi și Gal.4:8-11. Dar ce putem spune despre obiceiurile legate de această sărbătoare?

Un scurt istoric asupra obiceiurilor sărbătorii

Cu toții știm obiceiurile legate de această sărbătoare dintre care putem menționa: “Moș Crăciun”, bradul de crăciun, cadourile, globuri, lumânări, mersul cu colindul, etc. Să examinăm pe scurt originea lor:

Cu mult înainte de venirea lui Cristos, plantele si copacii ce rămâneau verzi în tot timpul anului aveau o semnificație aparte pentru oameni, în timpul iernii. La fel ca și astăzi, cei din antichitate atârnau ramuri de brazi deasupra ușilor și ferestrelor, crezând că acestea vor ține la distanta vrăjitoarele, duhurile rele și bolile. În antichitate, oamenii credeau ca soarele era un zeu și că, în timpul solstițiului de iarna (cea mai scurta zi și cea mai lunga noapte a anului), el slăbea și se îmbolnăvea. Ei sărbătoreau solstițiul, crezând că soarele va începe să se simtă mai bine. Ramurile de brad le aminteau de toate plantele verzi care urmau sa crească din nou atunci când soarele se va însănătoșii și va veni primăvara. Egiptenii se închinau zeului Ra, care avea cap de uliu și purta soarele ca o coroana în forma de disc strălucitor. La solstițiu, când Ra începea să se refacă dup㠓boală”, egiptenii își umpleau casele cu ramuri verzi de palmieri, care pentru ei, simbolizau triumful vieții asupra morții. In nordul Europei, druizii (preoții celților) își decorau și ei templele cu ramuri de brazi, ca simbol al vieții veșnice. Fioroșii vikingi din Scandinavia credeau ca bradul era planta zeului soarelui, Balder. La Roma bradul era considerat ceva sacru și împodobit cu bobițe roșii în timpul saturaniliilor, iar despre Zeul scandinav Odin se credea că dă daruri deosebite în timpul sărbătorilor dacă cineva se apropia de bradul lui sacru. Nu este de mirare de ce Iehova Dumnezeul lui Israel a condamnat în nenumărate rânduri închinarea sau serviciile sacre sub copacii verzi (vezi: Deuteronomul 12:2;  1Împărați 14:23;  2 Împărați 17:10;  2 Cronici 28:4;   Isaia 57:5;   Ieremia 2:20; 3:6; 3:13; Ezechiel 6:13; 20:47).  Germania este țara care a dat startul tradiției bradului de Crăciun în secolul al XVI-lea, atunci când creștinii au introdus în casa bradul decorat. Daca cineva nu găsea brad, construia o piramida din lemn pe care o decora cu câteva ramuri de brad și cu lumânări. Martin Luther, reformatorul protestant, a fost cel care a pus pentru prima data lumânările aprinse în brad. Rostind o predica lângă brad, pe tema nașterii Mântuitorului, el a fost atras de sclipirea micilor steluțe din focul lumânării, drept pentru care a împodobit tot bradul. In America, bradul de Crăciun a fost, până în secolul al XVIII-lea, o "frivolitate", o "batjocura păgână", cum o numea William Bradford. Oliver Cromwell a predicat împotriva "tradițiilor păgâne" ale colindelor, a brazilor decorați și a oricărei exprimări a bucuriei care desacraliza "acel eveniment sfânt". In Massachusetts, curtea suprema a dat chiar o lege care condamna penal ținerea sărbătorii Crăciunului pe 25 decembrie.

Obiceiul de a oferi daruri își are rădăcinile în festivalurile romane ale Saturnalii și ale Calendelor. Primele cadouri care au fost date cu acea ocazie, constau in lucruri simple, ca perucile cu embleme ce urau noroc. Au urmat apoi darurile de mâncare, bijuteriile, lumânările și statuetele de zei. La început, lumea creștină a stat departe de aceste practici păgâne dar apoi ele sau introdus în creștinism și s-au generalizat.

Unii aduc ca argument faptul că și magii i-au dat cadouri pruncului Isus. Este adevărat acest lucru, dar imaginea cu magii în iesle este greșită deoarece magii au ajuns după un timp de la nașterea lui Isus și l-au găsit într-o casă nu în iesle (Matei 2:9-11). Cu toate că nu este greșit în a oferi cadouri unii altora, noi trebuie să facem lucrul acesta în toată perioada anului nu doar într-o zi.

La această sărbătoare sau adăugat multe tradiții cum ar fi Moș Crăciun (tradiție olandeză); bradul de Crăciun (tradiție germană); aranjamentele statuare cu scena din iesle (tradiție italiană). Iar altele au rămas specifice anumitor zone: ciorapii atârnați în fața șemineului (tradiție americană); tăierea porcului, și jucatul caprei sau a țurcii (tradiții românești). Din cauza unor astfel de adăugiri și obiceiuri care au deteriorat foarte mult semnificația pe care sărbătorirea nașterii Mântuitorului ar trebui s-o aibă pentru oameni, cu sute de ani în urmă, în 1644, Parlamentul Angliei a fost silit să interzică prin legi foarte drastice această sărbătoare și orice fel de manifestare care să amintească despre acest eveniment. Perioada crăciunului devenise cea mai rușinoasă perioadă a anului din cauza bețiilor, actelor de vandalism și de imoralitate la care oamenii se dedau cu ocazia petrecerilor. Situația de azi nu este mult diferită.

În timp ce pentru cei din lume, Crăciunul este o sărbătoare pe care mulți o sărbătoresc cu cât mai multă amploare posibilă, dar puțini o înțeleg – mă refer la însemnătatea pretinsei sărbători creștine și nu la originea păgână a Crăciunului. Fiecare cheltuiește cât îi permite buzunarul, ba chiar cei nechibzuiți își fac și datorii. Nici ei nu știu de ce fac atâtea cheltuieli, atât deranj, atâta alergătură, atâta zbatere. Pentru mulți sărbătoarea nașterii Domnului însemnă doar mâncare și băutură, petrecere și dezmăț, de fapt o jertfă adusă mai degrabă pântecelui decât lui Cristos (comp cu Filipeni 3:19).

Mulți beau și mănâncă, și se îmbuibă contrar cuvintelor Domnului din Luca 21:34: “Luați seama la voi inși-vă ca nu cumva să vi se îngreuieze inimile cu îmbuibare de mâncare și băutură...”. Din păcate însă cea mai des folosită întrebare între femei acum este: Ce gătești de sărbători? Iar ceea ce urmează după sărbătoare este că toți vor povesti ce au mâncat și ce au băut și cât de mult au mâncat și cât de mult au băut, și cu cine au mâncat și cu cine au băut, și de la ce oră până la ce oră, și cum sau mai distrat, etc. Toți socotesc că au nevoie să mănânce, să bea, să stea cu prietenii și să se distreze, dar puțini știu cât de mare este nevoia lor de salvare din păcat, puțini cred în marea lor nevoie de Dumnezeu. Se vede că toți doresc un Dumnezeu care să le satisfacă pântecele și nu sufletul.

Mulți cumpără, dau și primesc cadouri, dar puțini mulțumesc pentru darul lui Dumnezeu cel nespus de mare în persoana Domnului Isus. Puțini cunosc inima lui Dumnezeu care a dat pe Fiul Său. Mulți cântă sau compun colinzi cu această ocazie, dar puțini au în gură cântarea cea nouă pusă de Dumnezeul Salvării lor. Mulți își caută parteneri cu care să petreacă, dar puțini Îl caută pe Cel născut în iesle, asemenea păstorilor și magilor.

În plus de a fi un prilej pentru petrecere, Crăciunul este astăzi cu precădere o afacere comercială. Acum se vinde și se cumpără mai mult ca oricând în timpul anului. Reclamele sunt numeroase, toate cu specific. Mai mult este pomenit㠓Luna Cadourilor” decât “Nașterea Mântuitorului”. Găsim aproape peste tot “crăciunițe” în fuste scurte (mini)! Sunt pe reclame, în vitrine, pe plase. Ideea sărbătorii în mintea multor comercianți este: Ia-le banii! și nu: Dă-le salvarea prin Domnul Isus! Această sărbătoare a ajuns pentru mulți nu o ocazie de al onora pe Fiul ca să nu piară pe calea lor (Psalmul 2:12), ci o ocazie de a onora carnea, poftele, lumea, dezmățul. Ei nu doresc să-l onoreze pe Fiul (Ioan 5 :23), și nici să manifeste recunoștință față de Dumnezeu Tatăl care ne-a dat tot ce avut mai scump, trimițându-l pe Isus pe pământ (Ioan 3:16). Căci dacă ar iubi și onora pe Dumnezeu ar trăi frumos, în lumină, și nu în chefuri și în beții, nu în desfrânări și în fapte de rușine (Romani 13:13). Însă din păcate cei mai mulți oameni de pe pământ țin "Crăciunul", ceea ce ei numesc "Nașterea Mântuitorului": mănâncă, beau, petrec, fac daruri, dar Cel sărbătorit nu este cu ei. Dacă ai putea să privești de undeva din văzduh, să fii suspendat deasupra satelor și orașelor și să poți vedea în toate casele, ce ai vedea? Cine se mai gândește astăzi că Dumnezeu a dat pe Fiul Său pentru a mântui lumea de nenorocirea ei? Cine Îl mai serbează azi pe Cristos? Cine Îl mai caută pe El și puterea învierii lui și părtășia suferințelor Lui? Mulți se sărbătoresc pe ei înșiși, își dau cinste lor înșiși și unii altora. Bucuria lor în seara de Crăciun nu este Isus (cum au zis îngerii [parafzrazat]: Bucurați-vă că vi s-a născut un Mântuitor!) ci cadourile, mâncarea, băutura și împlinirea a tot felul de pofte. Pentru a evita simțămintele neplăcute legate de ideea păcatului personal și a nevoii de salvare, personajul central al Crăciunului a fost schimbat din persoana Domnului Isus Hristos în cea a lui Moș Crăciun. Copiii așteaptă tot anul pe Moșul nu pe Domnul și în preajma Crăciunului li se spun mai multe povești despre Moșul decât despre Domnul. Iar mai târziu părinții se întreabă de ce copii devin necredincioși sau cu apucături ne-creștine? Deoarece copii când cresc și află realitatea despre Moș Crăciun că acesta nu există își pot pierde încrederea în părinți, ei își zic: “dacă Moș Crăciun nu există poate nu există nici Dumnezeu”? Când văd valorile îndoielnice ale părinților care sunt axați pe cele pământești cum să devină ei cerești și în Cristos? Dumnezeu a avut un gând frumos față de noi atunci când a trimis Cuvântul să ia trup și să locuiască între noi. El a dat o cale de salvare oamenilor, a deschis un orizont nou în fața lor, curat, sfânt și cu adevărat fericit pentru veșnicie, însă oamenii au introdus mult aluat, multă plămădeală la evanghelie. De aceea este important ca noi să cunoaștem adevărata veste bună și de aceea să analizăm ce spune Biblia despre ziua nașterii Domnului și despre sărbători? La această întrebare voi încerca să răspund în aceste ultime două capitole:

Ce spune Biblia despre nașterea Domnului?

Biblia arată că nașterea lui Isus Cristos a fost un prilej de laudă la adresa lui Dumnezeu și de mare bucurie pentru îngeri și pentru oamenii plăcuți lui Dumnezeu (Luca 2:8-20). Dar Biblia nu ne oferă data când a avut loc această naștere binecuvântată, există însă argumente solide că Domnul Isus nu s-a născut pe 25 decembrie după cum urmează:

Luca 2:1-7 arată cum Cezar August a dat poruncă pentru a se face un recensământ care implica deplasarea persoanelor în localitatea de baștină, în cazul unora aceasta însemna parcurgerea unei distanțe foarte mari, și este irațional să credem că Cezar a dat această poruncă iarna când drumurile erau greoaie sau chiar impracticabile, iar astfel de poruncă ar fi ațâțat și mai mult la revoltă pe evrei și pe alții. Această înscriere nu putea avea loc pe timpul iernii. Cezar Augustus împăratul Romei, cu certitudine nu ar fi chemat populația la așa ceva în mijlocul iernii. Călătoriile in această perioadă a anului erau extrem de dificile; așa practic ar fi fost imposibil pentru toți să împlinească decretul care le-a fost dat atunci. Domnul însuși are o mărturie în legătură cu rigorile unei călătorii pe timpul iernii. El le spune oamenilor să se roage ca fuga lor de la sfârșit, să nu fie iarna (vezi Matei 24:20).

Eu cred că din Biblie este imposibil să stabilim data exactă a nașterii Domnului. Se ridică totuși o întrebare: Dacă crăciunul și obiceiurile lui nu sunt poruncite de Dumnezeu, nu o origine apostolică și Biblică, ce trebuie să facă un creștin în situația aceasta?

Creștinul și sărbătorile

În primele secole ale erei noastre, singura sărbătoare creștină era “Cina Domnului”. Prin urmare primii creștini nu au celebrat nașterea Domnului sub nici o formă, crăciunul a apărut ulterior în secolul IV e.n. deci el nu are o origine apostolică. Dar ce trebuie să facă creștinul atunci? Știm însă sigur că Iehova Dumnezeul lui Israel a cerut în V.T. sărbătorirea anumitor evenimente în anumite zile (fixe) sau anotimpuri (perioade). Ele nu se țineau la întâmplare. Ce să facem atunci? Să nu serbăm Crăciunul? Să-i declarăm război? Să facem o cruciadă contra Crăciunului? Cred că mult mai bine este ca în fiecare zi a anului să fim mulțumitori lui Dumnezeu pentru nașterea lui Isus Cristos. Să nu așteptăm luna decembrie ca să ne aducem aminte că prin harul lui Dumnezeu, în Betleem ni s-a născut un Mântuitor care este Cristos Domnul! E bine să ne amintim despre nașterea Domnului Isus Hristos, chiar s-o sărbătorim dacă dorim, căci creștinul are o anumită libertate în Cristos, în ce privește sărbătorile în onoarea lui Dumnezeu sau a Domnului Isus. În textul din Romani 14:5,6 BC se spune: “Unul socotește o zi mai pe sus decât alta; pentru altul, toate zilele Sunt la fel. Fiecare să fie deplin încredințat în mintea lui. Cine face deosebire între zile, pentru Domnul o face. Cine nu face deosebire între zile, pentru Domnul n-o face.” Am ales traducerea Cornilescu căci ea parafrazează și subliniază mai bine libertatea creștină, însă în orice traducere, ideea de bază este susținută, și anume: că fiecare creștin poate decide pentru el, dacă va considera o zi mai deosebită ca alta, și dacă face acest lucru, poate alege anumite zile să țină anumite sărbători sau celebrări și evenimente pentru Domnul. Astfel creștinii nu se află nici sub porunca de a ține o zi, nici sub interdicția de a nu ține, căci a celebra evenimente importante din Biblie nu este greșit. Însă trebuie să precizez că aceste celebrări nu sunt obligatorii ci facultative, fiecare creștin poate decide sa le țină sau să nu le țină (Romani 14:5). Și cu siguranță că o astfel de sărbătoare este mai importantă decât celebrarea zilei nunți pe care mulți creștini căsătoriți o țin, sau decât ziua nașterii cuiva.

Probabil te întrebi: putem ține sărbători care nu au fost poruncite expres în Biblie? Răspunsul la această întrebare este DA, căci avem principiul din Romani 14:5,6, dar și exemple concrete de oameni care au inițiat sărbători fără să fi fost dezaprobați de Dumnezeu, deoarece Dumnezeu nu este împotriva creativită-ții omului, dacă aceasta are o motivație corectă și îl glorifică pe El. În continuare voi da exemplele pe care le cunosc eu din Biblie:

Deci, în concluzie putem sărbătorii și alte sărbători decât cina Domnului care a fost poruncită expres, dacă prin aceste sărbători îi aducem onoare lui Dumnezeu și lui Isus, căci “unde este Duhul Domnului acolo este libertate” (2Corinteni 3:17). Prin urmare, în loc ca bisericile să condamne pe cei ce au hotărât să nu țină crăciunul datorită originii păgâne ar trebui să le respecte hotărârea și libertatea de conștiință pe care o au. Tot le fel cei ce nu țin nașterea Domnului ar trebuie să respecte decizia celor ce aleg să celebreze nașterea Domnului dacă o fac nu în mod lumesc ci în spiritul Scripturii.

În concluzie: creștinul poate alege să celebreze nașterea Domnului sau să nu o celebreze, fiecare creștin și fiecare familie are libertate în această privință. Însă se mai ridică două întrebări: Când poate fi celebrată nașterea Domnului dacă nu știm data când s-a născut? Și cum poate fi celebrată într-un mod care să-l onoreze pe Dumnezeu?

La prima întrebare: Când poate fi celebrată nașterea Domnului dacă nu știm data când sa născut? Creștinii în general i-au trei poziții:

  1. Unii creștinii celebrează nașterea Domnului în fiecare zi când îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru trimiterea Fiului Său pe pământ pentru salvarea noastră.
  2. Alții celebrează nașterea Domnului pe data de 25 decembrie nu datorită faptului că Isus s-a născut la această dată ci pentru că omenirea în general asociază această dată cu nașterea Domnului Isus.
  3. Eu celebrez nașterea Domnului ori de câte ori citesc relatările din Evanghelii despre nașterea lui Isus mă bucur și sărbătoresc în inima mea pe Cel ce sa născut și a devenit Salvatorul Lumii.

Dar să răspundem și la a doua întrebare: cum poate fi celebrată nașterea Domnului într-un mod care să-l onoreze pe Dumnezeu?

Creștinii din zilele noastre sunt împărțiți, în general ei iau una din două poziții după cum urmează:

  1. Unii o celebrează simplu, fie singuri fie ca familie: se roagă, îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru trimiterea Fiului Său în lume, cântă câteva imnuri în onoarea lui Cristos Isus, citesc din Biblie relatările legate de nașterea Salvatorului și probabil merg la Biserică pentru a se bucura împreună cu alți credincioși.
  2. Alții creștini adoptă și unele "simboluri" chiar dacă ele au o origine păgână, motivând după cum urmează: “înțeleg cu adevărat ceea ce trebuie să sărbătoresc zilele acestea și nu dau locul Mântuitorului cu al Moșului (și tradiției lui), dar înțeleg și accept și anumite "simboluri". Pentru mine Crăciunul ar fi la fel de frumos și fără brazi, globuri, lumânări, cat timp știu pentru cine mă bucur în aceste zile. Pe lângă acestea, eu știu ca fac parte dintr-o
  3. anumită cultura și nu pot trăi fără sa aibă nici o tangență cu ea, atât timp cât aceasta nu înlocuiește ceea ce este cu adevărat important și adevărat. Noi credem că chiar dacă inițial unele obiceiuri au provenit din păgânism, ele și-au pierdut semnificația inițială și au căpătat o semnificație nouă, creștină.”

Cu siguranță că dacă acceptăm la celebrarea noastră și anumite "simboluri" trebuie să avem grijă cântărim motivațiile și implicațiile, pentru ca nu cumva după cum șarpele a amăgit-o pe Eva cu viclenia lui tot așa și gândurile noastre să se strice de la simplitatea și curăția în Cristos Isus (2Corinteni 11:3). Noi ca oameni ai adevărului și ca “fii ai luminii” trebuie să cercetăm ceea ce este plăcut înaintea Domnului și să ne străduim să avem o conștiință curată înaintea lui Dumnezeu și înaintea oamenilor ca Cuvântul lui Dumnezeu să nu fie vorbit de rău. Trebuie să avem grijă ca cântecele noastre să nu promoveze unele inexactități așa cum din păcate sunt strecurate în multe colinzi și obiceiuri populare, sau să ajungem mai rău și să confundăm venerarea bradului (“O brad frumos....”) cu omagiul pe care trebuie să-l dăm lui Cristos. Să nu ajungem în situația în care să împărțim gloria Celui Nou Născut cu a Moșului și tradiției lui. Pentru unii, nașterea Domnului fără brad, cadouri, mâncare buna, petrecere nu ar fi o sărbătoare. Pentru noi însă Regatul lui Dumnezeu nu stă în mâncare și băutură ci în dreptate pace și bucurie în Spirit Sfânt (Romani 14:17). Fără a condamna pe nimeni să nu uităm că într-o zi vom da socoteală de viața noastră, și de tot ce am făcut chiar în legătură cu ținerea vreunei sărbători. Fie ca ziua aceea să ne găsească în adevăr și ca Isus Cristos să se nască cu adevărat în inimă la un număr a cât mai mare de oameni din casele noastre și din cei din lumea întreagă și cu toți să înțeleagă adevărurile despre nașterea Domnului Isus Cristos. “A Lui să fie slava acum și în ziua veșniciei! Amin.” (2Petru 3:18).

Autor: Ișfa Alin.