![]() |
Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi. |
Au încetat darurile Spiritului Sfânt?
În acest material vorbim strict de darurile date de Spiritul Sfânt și nu despre darurile, abilitățile sau talentele naturale provenite din naștere și exercițiu. Darurile Spiritului Sfânt (Evrei 2:4), sunt cele ce sunt date prin Spiritul Sfânt (1Corinteni 12:7,8), și mai sunt numite și daruri ale harului (Romani 12:6), sau daruri spirituale (Romani 1:11).
În general în prezent există trei opinii în ce privește existența darurilor Spiritului după cum urmează:
Darurile au încetat
Darurile spirituale sunt permanente
Doar unele daruri au încetat
Să lăsăm ca Biblia însă să ne răspundă la întrebarea: Au încetat unele daruri, sau toate darurile Spiritului Sfânt? Sau ele pot fi active în totalitate și în prezent în adunare până la venirea Domnului?
Cu atât mai mult, ar trebui să încercăm să răspundem la această întrebare deoarece darurile sunt date spre folosul tuturor și pentru desăvârșirea sfinților, în vederea lucrării de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos (1Corinteni 12:7; Efeseni 4:12). Vom analiza pe rând argumentele Scripturale ce tratează existența darurilor și când acestea vor înceta. Este de preferat, dacă dorim să ajungem la concluzia corectă, să dăm la o parte prejudecățile, sau credința bazată doar pe cunoștința sau experiența acumulată într-o biserică, și să lăsăm umpluți cu adevărul simplu al Cuvântului lui Dumnezeu. Să dăm la o parte idei de genul: Eu nu am văzut niciodată minuni, deci trebuie ca darul minunilor să nu mai existe; sau: noi credem în Cristos, însă nu vorbim în limbi, tocmai deoarece cred că acest dar a încetat; sau nu cunosc pe nimeni cu darul vindecărilor, și cunosc mulți creștini; astfel nu mai cred că acest dar este funcțional în prezent; sau am fost la mai mulți profeți și ei mi-au dat mai mult, îndemnuri evlavioase, și nu profeții cu preziceri clare în ce privește viitorul, astfel eu cred că acest dar nu mai există cu adevărat; sau eu sunt salvat, îl am pe Domnul în inima mea, ce nevoie mai am de daruri, nu simt o astfel de nevoie, etc. Cu exemple de acest gen, am putea continua la nesfârșit, însă unde greșesc toți acești oameni? Ei se bazează când trag concluziile pe ceea ce simt, pe ceea ce văd, pe ceea ce au experimentat, pe ceea ce cunosc prin observare, însă Biblia care este Cuvântul lui Dumnezeu ne spune în 2Corinteni 5:7: pentru că umblăm prin credință, nu prin vedere iar în Romani 10:17 se spune: Astfel, credința vine în urma auzirii; iar auzirea vine prin Cuvântul lui Hristos. Astfel, ei nu pot experimenta darurile minunate a lui Dumnezeu date prin Spiritul sfânt deoarece, ei umblă prin vedere și nu prin credință, ei se bazează când trag concluzii pe ceea ce văd, simt și aud, în loc să se bazeze pe Cuvântul lui Dumnezeu. Unii spun: dacă aș vedea în prezent un miracol aș crede că e posibil și în zilele noastre, astfel ei își exprimă necredința, ei prima data ar trebui să-și pună problema: ce învață Biblia despre daruri? Dacă ea învață că ele funcționează și în prezent, atunci eu cred indiferent ce văd sau ce aud, sau de ce se întâmplă la mine în biserică. Eu cred pentru că Cuvântul este adevăr (Ioan 17:17; vezi și Proverbe30:5,6 ), și pentru că eu nu mă bazez pe ceea ce văd ci pe credința auzită prin Cuvântul lui Dumnezeu. Astfel indiferent ce spun păstorii, predicatorii sau liderii religioși, chiar dacă toate bisericile ar spune la un loc că darurile au încetat, însă dacă Cuvântul lui Dumnezeu îmi spune altceva, eu cred Cuvântul. Tu ce crezi dragă cititorule? Crezi Cuvântul infailibil al lui Dumnezeu sau ceea ce vezi și simți? Sau ceea ce ți-au spus păstorii din biserica ta?
Dar haide-ți să vedem ce învață Cuvântul lui Dumnezeu în ce privește existența darurilor, învață El că darurile Spiritului, au încetat după moartea apostolilor? Sau o dată cu încheierea Canonului Biblic? Sau că doar unele daruri mai funcționează în prezent, sau Biblia învață că toate darurile vor exista până la venirea Domnului și la glorificarea noastră și astfel fiind făcuți perfecți (desăvârșiți) atunci nu vom mai avea nevoie de daruri.
Pretinse argumente în favoarea încetării darurilor:
Darurile au încetat o dată cu moartea apostolilor. În Noul Testament ne este prezentat cum anumite daruri au fost transmise prin mâinile Domnului și a apostolilor, de asemenea, prin ei Dumnezeu a făcut miracole sau în prezența lor (Fapte 2:4,14,17,43; 5:12; 10:44-46; 19:6; etc.). Astfel o dată ce ei au murit, aceste capacități sau pierdut. Nu există nici un text clar care să precizeze că miracolele și darurile spirituale este obligatoriu să se manifeste doar în prezența celor 12 apostoli sau prin punerea mâinilor lor. De exemplu, Filip fără a fi apostol a făcut miracole, și fără ca apostolii să fie de față (Fapte 8:5-8). Putem spune atunci că nici miracolul nașterii din nou (Ioan 3:3-5), nu ar trebui să mai funcționeze deoarece cei 12 apostolii au murit de mult. Darurile sunt legate de voia Suverană a lui Dumnezeu și nu de prezența unor oameni (Evrei 2:4), și de credința individuală (Marcu 16:16-20; Ioan 14::12). În plus, Vechiul Testament semnalează daruri ca profeția de pildă, fără a fi prezent Domnul Isus sau apostolii.
Un alt argument, este că darurile Spiritului au avut ca scop înființarea și adeverirea prin semne a adunării (congregației) creștine (Fapte 2; Evrei 2.2-4), o dată aceasta înființată nu mai sunt necesare darurile. Cine spune acest lucru? Biblia sau oamenii? Biblia spune că darurile au servit la întemeierea creștinismului, însă nu spune nicăieri că nu mai sunt necesare. Ba din contră, ea învață de importanța darurilor, deoarece prin ele este zidită adunarea în orice timp. Astfel la 1Corinteni 14:12, se spune: Tot așa și voi, fiindcă râvniți după daruri duhovnicești, să căutați să le aveți din belșug, în vederea zidirii sufletești a Bisericii. Mai e nevoie ca adunarea să fie zidită? Cu siguranță, atunci mai este nevoie și de daruri (vezi și Efeseni 4:7,11-13).
Unii spune:
Alții argumentează: ,,noi trebuie să urmărim roadele Duhului Sfânt (Galateni 5:22,23), nu darurile Este adevărat că roadele sunt mai importante ca darurile căci darurile dacă nu sunt exercitate în iubire nu au valoare, însă viața Domnului Isus a constat atât în manifestarea roadelor cât și a darurilor Spiritului, astfel roadele nu pot fi separate de daruri căci vin de la același Spirit, ele nu se exclud, ci se presupun reciproc. Astfel Biblia ne învață să urmărim roadele sau virtuțile creștine, dar să și proorocim, după cum spune Pavel în 1Corinteni 14:1 unde se spune: ,, Urmăriți dragostea. (deci roadele) Umblați și după darurile duhovnicești, dar mai ales să proorociți. Astfel Scripturile nu ne spune să urmărim doar roada Spiritului ci și darurile, întreabă-te tu personal și adunarea din care faci parte: umblă după darurile Spiritului așa cum învață aici Biblia?
O altă obiecție este că: ,,profeția a fost înlocuită cu învățătura, având în vedere, spun ei, că Biblia este completă și că există atâta literatură creștină! Scriptura însă face o diferență între învățătură și profeție, și între profet și învățător, (vezi și 1Corinteni 14:28; Efeseni 4:11). Ba mai mult, Biblia ne învață că o adunare sănătoasă are nevoie de ambele daruri, căci învățătura fără prorocie poate duce la un formalism rece, teologic, exact dar lipsit de viață, aceea adunare fără prorocie este uscată fără prea multe lucruri supranaturale, o adunare pur rațională care stinge Duhul (1Tesaloniceni 5:19-21). Pe da altă parte, o biserică fără o învățătură sistematică, coerentă, duce la rătăcire, dependență de experiențe supranaturale, și instabilitate spirituală (1Corinteni 3:1-3).
Unii spun: avem Biblia, ce nevoie mai avem de daruri
Alții spun: o dată cu încheierea canonului, nu mai avem nevoie de daruri, nu mai avem nevoie de profeție, de limbi, de cuvânt de Cunoștință sau înțelepciune, etc. dacă și așa nu mai putem adăuga profeții la biblie. Asta-i ce spun ei, nu ce spune Biblia. Cuvântul lui Dumnezeu arată cazuri de profeți, mesaje profetice, învățături inspirate, care sau prezentat pe parcursul timpului din partea lui Dumnezeu, fără a fi trecute în Biblie (Ioan 20:30; 21:25; 2Cronici 12:15; 13:22; 2Cronici 34:25; 1Împărați 22:39; 22:45; 2Cronici 35:4; 20:34; 33:19; Coloseni 4:16; etc.), astfel pot exista și în prezent mesaje și învățături inspirate fără a fi necesar a fi trecute în Biblie, căci Dumnezeu spune în Amos 3:7: Nu, Domnul Dumnezeu nu face nimic fără să-și descopere taina Sa slujitorilor Săi proroci.
Mai sunt creștini care spun: Biblia e perfectă și completă, și îl face pe om desăvârșit fără a mai fi nevoie de ceva Ei argumentează cu textul din 2Timotei 3:16,17 unde se spune că: Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare bună. Însă ei uită că după cum trupul fără duh este mort(Iacov 2:26), tot așa litera Scripturii fără Spiritul lui Dumnezeu nu poate fi înțeleasă și interpretată corect, astfel însuși Scriptura spune, și ar trebui să I-a aminte toți la ce spune ea în 2Corinteni 3:5-18: Nu că noi prin noi înșine suntem în stare să gândim ceva ca venind de la noi. Destoinicia noastră, dimpotrivă, vine de la Dumnezeu, care ne-a și făcut în stare să fim slujitori ai unui legământ
Argumente în favoarea existenței darurilor până la starea de perfecțiune și venirea Domnului:
1Corinteni 13:8-12 se spune:
Fapte 2:17,18: În zilele de pe
În Evrei 2:2-4 se arată, că Dumnezeu se folosește de daruri pentru a întări mărturia oamenilor Lui, de ce astăzi ar fi altfel? De ce ar proceda Dumnezeu altfel astăzi? Având în vedere că El nu se schimbă (Iacov 1:17 comp. cu Romani 11:29)? Având în vedere că Isus este același și ieri, și azi și în veci? Evrei 13:8 .
Până când va fi valabil darul gratuit al Spiritului Sfânt? În Fapte 2:39 se răspunde: Căci făgăduința aceasta este pentru voi, pentru copiii voștri și pentru toți cei ce sunt departe acum, în oricât de mare număr îi va chema Domnul, Dumnezeul nostru. Noi acum încă suntem în ziua de har, în ziua salvării, în anul de îndurare (2Corinteni 6:2; Luca 4:18,19), deci darul gratuit al Duhului Sfânt este valabil si pentru noi.
Un alt argument este ce se spune la 1Corinteni 1:5-7, unde se arata ca Pavel credea ca darurile vor fi până la aratarea Domnului : Căci în El ați fost îmbogățiți în toate privințele, cu orice vorbire și cu orice cunoștință. În felul acesta mărturia despre Hristos a fost bine întărită în mijlocul vostru; așa că nu duceți lipsă de nici un fel de dar, în așteptarea arătării Domnului nostru Isus Hristos. El vă va întări până la sfârșit, în așa fel ca să fiți fără vină în ziua venirii Domnului nos
Ioan 14:12:
Dar ce putem spune despre serviciile de apostol, profet, etc.? Să lăsăm ca Sfânta Scriptură să ne răspundă la această întrebare, astfel citim următoarele în Efeseni 4:11-13: ,,Și El a dat pe unii apostoli; pe alții, prooroci; pe alții, evangheliști; pe alții, păstori și învățători, pentru desăvârșirea sfinților, în vederea lucrării de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos, până vom ajunge toți la unirea credinței și a cunoștinței Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la înălțimea staturii plinătății lui Hristos Din acest text reiese clar că vor fi
Istoria creștină de după apostoli, consemnată de creștini proeminenți din sec.II-III e.n. au consemnat în cărțile lor, despre profeți în plină activitate chiar după moartea apostolilor. Este evident însă că pe parcursul istoriei și chiar în prezent această slujbă este rară prin biserici, de fapt multe mișcări creștine nu o mai acceptă, cu toate că în primul secol ea era o slujbă importantă (1Corinteni 14:28), cu siguranță însă această slujbă va fi reabilitată în trupul lui Cristos în perioada finală a zilelor, înainte de venirea Domnului, căci numai așa vom ajunge toți la unirea credinței și a cunoștinței Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la înălțimea staturii plinătății lui Hristos.
Acum după ce am analizat argumentele, se impune o întrebare: Ce vei face? Vei respinge Cuvântul lui Dumnezeu? Vei respinge argumentele clare? Vei respinge darurile lui Dumnezeu? Vei întrista Spiritul Sfânt? Sau vei da la o parte necredința ta bazată pe simțuri, pe vedere, pe experiența ta limitată și a bisericii tale, și vei crede ce spune Cuvântul lui Dumnezeu? Vei face ceea ce spune Biblia în 1Corinteni 14:12: Tot așa și voi, fiindcă râvniți după daruri duhovnicești, să căutați să le aveți din belșug, în vederea zidirii sufletești a Bisericii.
Iar în final vă îndemnăm:
Urmăriți dragostea. Umblați și după darurile duhovnicești, dar mai ales să prorociți.
- 1Corinteni 14:1
Astfel, deci, fraților, râvniți după prorocire, fără să împiedicați vorbirea în alte limbi. Dar toate să se facă în chip cuviincios și cu rânduială
. - 1Corinteni 14:39,40.Nu sti
ngeți Duhul. Nu disprețuiți prorociile. Ci cercetați toate lucrurile și păstrați ce este bun.- 1Tesaloniceni 5:19
Dacă nu ai crezut în darurile Spiritului Sfânt ca fiind active în prezent, fă o rugăciune prin care să-I spui la Dumnezeu că acuma te-ai decis să crezi ce învață Biblia despre daruri, și să-i ceri lui Dumnezeu cu credință darurile pe care dorește El să ți le dea, după voia suverană a Lui:
Doamne Tată, vin în prezența Ta așa păcătos și necredincios cum sunt, prin Cristos Isus Domnul, recunosc că nu am crezut întregul mesaj al cuvântului Tău, căci am nesocotit darurile tale pe care ni le împarți prin Spiritul Tău, te rog iartă-mă și dă-mi credința biblică în adevărul despre darurile Tale, dă-mi putere să le accept și să le primesc din toată inima, știind că Tu ești Dătătorul oricărei dar bun și perfect, și că dacă îți cerem un pește nu ne vei da un șarpe, ne încredințăm în brațul tău, căci tu ne vei mări credința ca să putem primi și lucra cu darurile tale minunate. În numele lui Isus îți mulțumim, AMIN.Însă în final întreabă-te:
Autor: Ișfa Alin; calea@rdslink.ro