BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Călăuzirea lui Dumnezeu

Moto:

El va fi călăuza noastră până la moarte.” – Psalmul 48:14 (Biblia Cornilescu)

 

O nevoie importantă în viață a omului, este nevoia de călăuzire. Această nevoie a apărut de la facerea omului și va fi în totdeauna cât va fi omul pe pământ. Mai ales oamenii lui Dumnezeu tânjesc și doresc călăuzirea Creatorului lor, căci pentru ei cel mai mare chin este când cerul tace (Plângerile lui Ieremia 3:44), deoarece ei nu doresc să i-a decizii de capul lor, nici să facă lucrări din inițiativă proprie. În plus, trăim timpuri tulburi, în care se face greu distincție între bine și rău, între lumină și întuneric, trăim timpuri în care există tot felul de înșelătorii, care mai de care mai ascunse, de aceea avem nevoie să fim ancorați în lumina și adevărul lui Dumnezeu (Psalmul 43:3). Avem nevoie să cunoaștem metodele prin care Dumnezeu ne vorbește azi. Atunci înțelegem cât de mult avem nevoie de călăuzire și de a înțelege metodele de călăuzire a lui Dumnezeu pentru a nu merge în rătăcire. De aceea în acest material vom încerca cu ajutorul lui Dumnezeu să răspundem la câteva întrebări după cum urmează:

Ce este călăuzirea furnizată de Dumnezeu?

Introducere: Dumnezeu are un plan cu viața noastră (Efeseni 3:11), El ne-a pregătit mai înainte fapte bune în care trebuie să umblăm în unitate cu Cristos (Efeseni 2:10). De aceea, Dumnezeu a promis că o să ne călăuzească (Psalmul 48:14; Isaia 58:11), și nu numai pe noi copii Lui, ci pe toți oamenii căci El dorește binele lor (Romani 2:14,15; Fapte 14:15-17). Însă copiii Săi au parte de o călăuzire deosebită, deoarece Spiritul lui Dumnezeu este în ei și astfel ei sunt învățați direct de Dumnezeu după cum spune Scriptura în Ioan 6:45: ,, În prooroci este scris: „Toți vor fi învățați de Dumnezeu.” Așa că oricine a ascultat pe Tatăl, și a primit învățătura Lui, vine la Mine.” De asemenea Domnul Isus le promite acestora o călăuzire deosebită după cum El însuși declară în Ioan 14:16,17; 16:13: ,, Și Eu voi ruga pe Tatăl, și El vă va da un alt mângîietor, care să rămână cu voi în veac; și anume, Duhul adevărului pe care lumea nu-l poate primi, pentru că nu-L vede și nu-L cunoaște; dar voi Îl cunoașteți, căci rămâne cu voi, și va fi în voi…Când va veni mângîietorul, Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul; căci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi auzit, și vă va descoperi lucrurile viitoare.” Ce minunată promisiune! Creștinii nu sunt singuri, Isus este cu noi prin Duhul Adevărului, lumea nu-l poate primi, dar cei ce cred în Domnul Isus îl primesc (Efeseni 1:13,14). În mod similar, apostolul Ioan descoperă favoarea deosebită în ce privește călăuzirea a copiilor lui Dumnezeu când spune următoarele în 1Ioan 2:20,27: ,, cât despre voi, ungerea pe care ați primit-o de la El, rămâne în voi, și n-aveți trebuință să vă învețe cineva; ci, după cum ungerea Lui vă învață despre toate lucrurile și este adevărată, și nu este o minciună, rămâneți în El, după cum v-a învățat ea.”. În timp ce în Vechiul Legământ doar profeții aveau acest har, în Noul Legământ toți credincioșii pot avea această favoare (1Samuel 9:9; 2Împărați 3:11).

Călăuzirea lui Dumnezeu: este orice lucru sau mijloc prin care Dumnezeu ne îndrumă, pentru a împlini scopul său general cu omenirea și cu adunarea creștină; cât și planul Său particular cu viața noastră ca persoane. Călăuzirea Sa, nu implică ca noi să devenim roboți care să acționăm doar la comanda sau impulsul primit. Dumnezeu în călăuzirea Sa, se folosește chiar de abilitățile noastre naturale (rațiunea, intuiția, cunoașterea naturală, etc.), dar pe care El le completează sau împletește cu daruri, înzestrări și impulsuri supranaturale venite de la Spiritul Său.

De asemenea, trebuie să înțelegem că Dumnezeu nu dorește să ne călăuzească totdeauna în cele mai mici detalii, Dumnezeu vrea ca noi să fim oameni maturi, care să ne deprindem să luăm decizii având o gândire ca a lui Cristos (1Corinteni 2:16). Tocmai de aceea Dumnezeu ne-a creat ca să-i fim parteneri nu roboți. De asemenea, Dumnezeu nu ne va da sfaturi prin mijloace profetice în orice fleac, căci și noi dacă am avea copii, sau angajați fiind patroni, nu ne-ar place să fim întrebați din cinci în cinci minute pentru orice fleac sau lucru minor, mai ales dacă le-am trasat o sarcină explicită. Uneori însă Dumnezeu ne călăuzește și asupra detaliilor când acestea au o semnificație mai deosebită, altădată nu consideră necesar acest lucru, dorind să gândim singuri. Însă dacă El vede că facem ce nu trebuie, atunci ne corectează.

El nu dorește să anuleze rațiunea și voința noastră, și să devenim astfel automate care lucrează doar la comandă, ci El dorește să devenim copii ai Lui, care să fim ascultători de Tatăl lor, dar care să se deprindă prin exercițiu (Evrei 5:14), și printr-o relație intimă cu Tatăl să cunoască voia Lui. Astfel vom evita două extreme care există la ora actuală: o extremă este de a elimina complet rațiunea și cunoașterea naturală venită prin studiu, meditare, observație, experiență, și de a aștepta ca Dumnezeu să ne dicteze în fiecare secundă în mod supranatural ce să facem; iar cealaltă extremă este axarea doar pe rațiune, logică și cunoaștere naturală, și eliminarea completă a cunoașterii și călăuzirii supranaturale (prin vise, viziuni, ,,rema”, profeție, etc.).

Dumnezeu se poartă cu noi ca și cu niște copii, astfel uneori El ne vorbește dându-ne sfaturi directe spunându-ne ce să facem, alteori ne pune întrebări orientative care ne face să ne dăm seama singuri ce este bine (Hagai 2:11-13), alteori ne oferă principii, ilustrări. Alteori chiar tace, și prin tăcerea Lui noi putem înțelege fie că noi trebuie să perseverăm în a cere lumină (Matei 15:21-28), fie că trebuie să ne analizăm pentru a ne corecta, pentru că dacă ne-ar vorbi ne-ar condamna, dar El alege să tacă ca noi să ne dăm seama că ceva nu e bine (Ioan 8:1-6). Fie că El consideră că cunoaștem suficient, pentru timpul respectiv și să împlinim ceea ce cunoaștem deja (Mica 6:8). Altădată Dumnezeu dorește să ne dăm seama din circumstanțe, împrejurări și experiență ce trebuie să facem și ce nu? (Isaia 28:23-29; Luca 12:52-57; Fapte 27:9,10; Ecleziast 8:5). Dar să vedem în continuare:

Care sunt metodele de călăuzire în Biblie?

În Biblie ne sunt prezentate mai multe metode prin care Dumnezeu ne vorbește, astfel în Vechiul Testament se pune mai mult accentul pe o călăuzire supranaturală venită prin profeți sau prin alte mijloace super-miraculoase care implica chiar auzirea vocii lui Dumnezeu cu urechile fizice, sau apariții îngerești.

În Noul Testament există și apariții de îngeri, viziuni, vise, însă călăuzirea omului se face mai mult în interiorul lui, căci Noul Legământ are promisiunea că ,,voi pune legile Mele în mintea lor și le voi scrie în inimile lor; Eu voi fi Dumnezeul lor, și ei vor fi poporul Meu. Și nu vor mai învăța fiecare pe vecinul sau pe fratele său, zicând: „Cunoaște pe Domnul!” Căci toți Mă vor cunoaște, în ei înșiși, de la cel mai mic până la cel mai mare dintre ei” (Evrei 8:10,11 BCR). Deci creștinul este învățat de Dumnezeu în minte și în inimă și în ei înșiși adică în spiritul lor, astfel călăuzirea lui Dumnezeu se face mai mult în interiorul omului decât în exteriorul lui. Astfel unele informații stocate în memoria noastră dar pe care Duhul Sfânt le activează furnizându-ne astfel un răspuns la o întrebare de-a noastră sau fiind o soluție la vreo problemă de-a noastră. Și în Vechiul Legământ Dumnezeu i-a călăuzit pe oameni în spiritul lor (Ezra 1:1,5), dar în Noul Legământ acest lucru este pregnant. Dar să vedem câteva mijloace de călăuzire ale lui Dumnezeu care sunt descrise în Biblie:

Tipuri de Călăuzire:

În concluzie: Dumnezeu ne călăuzește prin diverse metode pe care le putem împărți în trei mari categorii:

  1. Metode supranaturale; 2. Metode naturale; 3. Metode combinative (adică combinarea supranaturalului cu naturalul). Dar să vedem în continuare:

Cum ne călăuzește Dumnezeu în prezent?

După cum ne-am putut da seama, nu toate metodele de călăuzire mai sus prezentate sunt uzuale în vremea noastră, unele apărând doar în Vechiul Testament ca de pildă călăuzirea prin ,,Urim” și ,,Tumim”, însă Dumnezeu ne călăuzește și în prezent căci El nu se schimbă și despre El se spune următoarele: ,,Domnul te va călăuzi neîncetat” (Isaia 58:11). Dacă credem cu adevărat în Dumnezeu care este supranatural, atunci putem să ne așteptăm ca în viața noastră să apară lucruri supranaturale, și să nu ne închidem față de călăuzirea venită prin supranatural, ca profeții, vise, viziuni, etc. Însă de obicei Dumnezeu ne călăuzește combinând naturalul cu supranaturalul, astfel în zilele noastre Dumnezeu ne îndrumă mai mult printr-un susur blând și subțire, decât prin lucrări spectaculoase (compară cu 1Împărați 19:11,12), de aceea următoarele metode de călăuzire pe care le voi prezenta sunt cele mai des folosite:

Însă să nu ne așteptăm că cu cât ne apropiem de Dumnezeu elementele supranaturale să apară tot mai multe, ci din contră vei deveni o ființă responsabilă care gândește corect singură și i-a decizii. Căci cu cât îl cunoaștem mai bine pe Dumnezeu cu cât ne este de ajuns, un gest, un cuvânt, pentru a înțelege ce trebuie să facem, ca și atunci când două persoane căsătorite care ajung bine să se cunoască, nu este nevoie în toate cazurile ca soțul să-i spună ce trebuie să facă soției prin multe explicații, uneori este suficient un gest, o expresie a feței, un zâmbet, tot așa este cu Dumnezeu Tatăl nostru, uneori ne este suficient, un impuls, un gând, un verset Biblic, chiar Biblia ne spune în Psalmul 32:8,9: „Eu-zice Domnul-te voi învăța, și-ți voi arăta calea pe care trebuie s-o urmezi, te voi sfătui cu ochiul asupra ta. Nu fiți ca un cal sau ca un catâr fără pricepere, pe care-i strunești cu un frâu și o zăbală cu care-i legi, ca să nu se apropie de tine.” Deci Dumnezeu nu vrea să fim ca un animal de tracțiune care la orice pas este călăuzit de zăbală și frâu, ci El spune că ,,te voi sfătui cu ochiul asupra ta”. Totuși un lucru așteaptă Dumnezeu, să fim totali dependenți de El, și chiar dacă întreprindem ceva să fim sensibili la corecturile lui ulterioare. Putem să ne întrebăm când întreprindem ceva pentru El: Poate Isus să fie prezent în acțiunea mea? Este acțiunea aceasta în armonie cu planul general al lui Dumnezeu? Manifest în această decizie mintea lui Cristos?

De asemenea, trebuie să ne însușim câteva principii de călăuzire:

Metode nesigure de călăuzire: deschiderea Bibliei la întâmplare, sau tragerea unui bilețel pe care este scris un pasaj Biblic, toate acestea pentru a vedea ce ne vorbește Domnul! Aceste metode sunt ne-biblice și uneori subiective și periculoase, căci putem da interpretări greșite asupra versetului primit, sau prin deschiderea Bibliei la întâmplare putem primi direcție greșită. Aceste metode încurajează la lene și lașitate mintală, căci este mult mai simplu să apelezi la aceste metode decât să studiezi Biblia sistematic, să te gândești la ce principii trebuie aplicate într-o anumită situație, sau care relatare biblică este asemănătoare cu situația mea, sau să stărui în rugăciune și post pentru a primi un răspuns prin revelație de la Dumnezeu. Să nu uităm că Dumnezeu caută în principal să ne vorbească prin Cuvântul sădit în inima noastră, căci noi avem legea Lui în inima și în mintea noastră și îl cunoaștem pe Dumnezeu în noi înșine (Romani 10:8; Evrei 8:10,11). Ba mai mult, aceste metode ne-biblice îl forțează și manipulează pe Dumnezeu să ne vorbească ca și cum Dumnezeu trebuie să ne vorbească când vrem noi. Este adevărat că Dumnezeu ne poate vorbi prin Biblie când o deschidem la întâmplare, dar aceasta este o excepție și El nu dorește să facem din aceasta o regulă, ci din stăruința în rugăciune și studiu vrea să facem o regulă (Iosua 1:8; 1Tesaloniceni 5:17). Eu personal am un prieten creștin apostolic care aveau obiceiul ca de fiecare dată când mergeam la el să deschidă Biblia sub rugăciune, el spunea că nu deschide Biblia la întâmplare ci credința că Dumnezeu îi va vorbi. Pot să spun că în majoritatea cazurilor Cuvântul deschis se potrivea într-o anumită măsură cu situația lui sau a mea și era uneori o încurajare, însă în general lucrurile aflate prin deschiderea bibliei pentru mine sau pentru el, le cunoșteam dinainte foarte rar într-adevăr Cuvântul deschis aducea o revelație deosebită. Însă Dumnezeu mi-a spus o dată că trebuie să las aceste metode că sunt “începătoare”, iar altă dată mi-a spus c㠓Cuvântul Lui este în inima mea” și mi-am dat seama că trebuie să aștept în primul rând ca Dumnezeu să-mi vorbească în duhul meu în inima mea prin Cuvântul sădit în mine. În plus, am observat că cei folosesc această metodă sunt foarte instabili pe plan spiritual și emoțional. În concluzie eu cred că este o metodă copilărească și dacă faci din ea o regulă poate fi periculos în călăuzire dar duce și la frânarea ta în a te maturiza, de fapt metoda aceasta de a afla voia lui Dumnezeu prin deschiderea Bibliei, nu apare nicăieri în Biblie, iar Biblia ne încurajează să ne deprindem prin exercițiu să deosebim binele de rău (Evrei 5:14), cât și în a auzi vocea lui Dumnezeu și semnalele călăuzirii Lui.

Ce putem face noi pentru a primi călăuzire?

În concluzie, vei fi călăuzit atât prin mijloace supranaturale cât și naturale în funcție de cât îl cauți pe Dumnezeu și planul Lui cu privire la viața ta, și în funcție de cât te deschizi la El. Însă cei care nu-l caută sau cei care încearcă să controleze totul prin rațiune în viața lor, aceia nu au parte de aventura umblării cu Dumnezeul luminilor. Însă cei ce caută călăuzire pentru viața lor o vor găsi, căci este scris: ,,Cereți, și vi se va da; căutați și veți găsi; bateți, și vi se va deschide. Căci ori și cine cere, capătă; cine caută, găsește; și celui ce bate, i se deschide.” (Matei 7:7,8).

Autor: Ișfa Alin.