BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Despre Botezuri

Oamenii în general au auzit despre botez, însă din păcate marea majoritatea oamenilor nu înțeleg ce este botezul, chiar mulți care spun că sunt creștini nu fac diferențiere între diferitele botezuri pe care le prezintă Biblia și nu cunosc semnificația profundă a Botezului. Ba mai mult, la ora actuală există tot felul de opinii greșite despre modul în care trebuie făcut botezul nou testamental și despre importanța acestuia. Însă Biblia arată importanța acestei doctrine când precizează în Evrei 6:1,2: ,,De aceea, să lăsăm adevărurile începătoare ale lui Hristos, și să mergem spre cele desăvârșite, fără să mai punem din nou temelia pocăinței de faptele moarte, și a credinței în Dumnezeu, învățătura despre botezuri...” Deci învățătura despre botezuri face parte din ,,adevărurile începătoare”, însă dacă noi nu le cunoaștem pe acestea cu siguranță că atunci nu vom putea crește în cunoștința oamenilor maturi.

În plus, Biblia care este Cuvântul lui Dumnezeu ne spune următoarea condiție pentru a fi salvați din păcat și moarte: “Această imagine vă mântuiește (salvează) acum și pe voi, adică botezul…” (1Petru 3:21). Astfel având în vedere că temelia adevărului și salvarea noastră din moarte este legată de botez, este necesar să răspundem la câteva întrebări despre botez, studiind cele 7 tipuri de botezuri pe care Biblie le prezintă. În primul rând, vom analiza botezul noului legământ în apă și în Spirit Sfânt care sunt cele mai importante pentru noi, apoi celelalte botezuri.

 

botezul în apă al noului legământ

După moartea și învierea lui Isus s-au efectuat primele botezuri “în numele lui Isus” care introduceau credinciosul în Noul Legământ, căci calea spre cer nu fusese deschisă decât la moartea Domnului Isus, și numai pe baza acestei morți cineva este declarat drept și făcut părtaș Noului Legământ (Evrei 10:14-22). De fapt, botezurile în numele lui Isus nu au avut loc decât după căderea Duhului Sfânt de la Penticostă (Fapte cap.2). O excepție posibilă înainte de ziua Penticostei, sunt botezurile efectuate de discipolii lui Isus sub supravegherea acestuia descrise în Ioan 3:22-26 și 4:1,2. Cei ce s-au botezat în ziua Penticostei adică cele 3000 de suflete sunt cei ce au primit cuvântul și sau pocăit atunci (Fapte 2:38-41). Astfel nu este vorba și de ceilalți discipoli pe care deja îi avea Domnul Isus și în care erau incluși și cei 12 apostoli care probabil au rămas cu botezul poruncit de Isus la începutul serviciului său pământesc (Ioan 3:22-26; 4:1,2), deoarece Biblia nu consemnează vreun botez ulterior al celor 12 apostoli.

Dar în legătură cu acest botez al noului legământ se ridică câteva întrebări:

Ce este botezul creștin în apă?

Înainte de a analiza ceea ce învață Biblia despre acest botez aș dori să expun pe scurt câteva opinii care sunt mai răspândite cu privire la botezul creștin.

Religiile tradiționale (catolici, ortodocși, etc.) învață că botezul în apă este: o taină dătătoare de har și iertător de păcate. Și acesta se face prin afundarea de trei ori în numele Sfintei Treimi. Sau în alte cazuri prin stropire sau turnare în numele Sfintei Treimi. Sacramentul Botezului este fundamentul întregii vieți creștine și poarta care deschide spre celelalte sacramente ale Bisericii. Prin Botez suntem eliberați de păcat și renăscuți ca fii ai lui Dumnezeu, devenim mădulare ale lui Cristos, suntem încorporați în Biserică și făcuți la ea.

Materializarea acestei Taine se face prin cufundarea în apă în numele Sfintei Treimi, pentru curățirea de păcatul strămoșesc, de toate cele făcute până la botez și nașterea întru viața spirituală nouă, când cel botezat devine membru al Bisericii lui Hristos. Conform Catehezelor Sfântului Chiril al Ierusalimului cufundarea în apă de trei ori este îngroparea cea de trei zile ca a lui Hristos. Iar botezul dă nu numai: “iertarea păcatelor”, ci și “harul înfierii”.

Sfântul Grigore din Nazianz spune c㠓Botezul este cel mai frumos și cel mai minunat dintre darurile lui Dumnezeu (...) Îl numim dar, har, Botez, ungere, luminare, haină de nestricăciune, baie a renașterii, pecete și tot ce poate fi mai scump.”

De asemenea, citim următoarea explicație despre Botez în Catehismul Romano-Catolic autorizat (pag. 248):

“Primul și cel mai necesar sacrament este botezul; fiindcă înainte de botez nu poate fi primit nici un alt sacrament și fiindcă fără botez nimeni nu poate fi mântuit. Prin botez păcatul originar și toate păcatele comise înainte de botez sunt iertate: pedeapsa temporară și cea eternă sunt uitate prin botez. Prin botez noi suntem nu numai curățiți de orice păcat, ci suntem și transformați, într-o manieră spirituală, făcuți sfinți, copii ai lui Dumnezeu și moștenitori ai cerului.”

Astfel Botezul este privit în aceste religii ca un garant al iertării și tratat ca un ritual prin care toate păcatele sunt “spălate” ba chiar mai mult, doar prin botez devii copil al lui Dumnezeu, de naști din nou ca mădular în trupul lui Cristos și ești moștenitor al cerului. În Scriptură se arată mai degrabă că Botezul cu Duhul Sfânt are aceste proprietăți, sau botezul în apă împreună cu botezul Duhului Sfânt are aceste atribute după cum vom vedea mai jos (vezi și 1Corinteni 12:12,13; Efeseni 1:13,14; Romani 8:14-16; Ioan 3:3-5).

Din păcate unii protestanții și neo-protestanții au căzut în altă extremă fie aceea prin care spun că botezul nu este necesar pentru a fi salvat și este doar un simbol prin care arăți că ești deja salvat și discipol al lui Cristos, sau unii merg până acolo că învăță doar de “spălarea prin cuvânt” adică un botez simbolic care constă doar în primirea Cuvântului lui Dumnezeu și fără a mai fi necesar a efectua și un botez în apă. Alții spun însă că botezul în apă este doar un simbol doar cu valoarea de a arăta în mod public că ei sau pocăit. Ei argumentează că salvarea este doar prin har, prin credință (Efeseni 2:8,9), și fac o deosebire între credință și botez, ne-înțelegând că botezul este un act de credință și o manifestare a acesteia când este efectuat în mod Scriptural. Ei spun: “doar prin credinț㔠și fără altceva, însă ei nu înțeleg că nu putem despărții botezul de credință, după cum nu putem separa rădăcina de roade, căci pomul bun are și rădăcină și roade, tot așa cine crede se și botează (Fapte 8:12), după cum cine crede și mărturisește la alții pe Isus că este Domn, iar Biblia spune că doar prin mărturisirea cu gura ajungem la mântuire (Romani 10:9,10), să tragem de aici concluzia că mântuirea este prin fapte și anume prin fapta mărturisirii lui Isus ca Domn ? Nici vorbă, ci mărturisire este o manifestare a credinței și nu ceva separat de ea, tot la fel este și botezul. Astfel din păcate avem la religiile tradiționale un botez fără credință, iar la unele curente religioase avem o credință fără botez, dar în Noul testament găsim credința salvatoare dar acesta arătată și prin botez (Fapte 16: 31-34; Marcu 16:15,16).

Este evident că acceptând botezul ca fiind “spălare” de păcate, biserica a deformat învățătura despre botez, după cum și eliminarea lui, sau subaprecierea lui este o altă extremă străină de primii creștini și de învățătura Noului Testament.

Astfel pentru religiile tradiționale botezul salvează, îl face pe cineva drept, îi iartă păcatele și este nașterea din nou, pe când pentru alții botezul doar arată în mod public că cel ce se botează a obținut deja aceste însușiri. Dar botezul Nou Testamental este parte integrantă, este un act din procesul salvării, justificării, iertării, îndreptățirii și a nașterii din nou, el nu este întregul proces după cum nu este nici ceva din afara procesului, ci este un aspect din acest proces, dar să argumentăm biblic.

Apostolul Petru în 1Petru 3:21 BCR spune: “Această imagine vă mântuiește (salvează) acum și pe voi, adică botezul…” sau în traducerea Cornilescu sună astfel: “Icoana aceasta închipuitoare vă mântuiește acum pe voi, și anume botezul, care nu este o curățire de întinăciunile trupești, ci mărturia unui cuget curat înaintea lui Dumnezeu, prin învierea lui Isus Hristos” BC. Observăm din acest text că botezul nu este ceva opțional, nu este ceva care se face pentru a arăta că deja ești salvat (mântuit), ci botezul “mântuiește” bineînțeles nu doar ca act individual pentru că pentru a înțelege salvarea trebuie să luăm toate versetele despre salvare. Iar în multe din aceste versete se arată că salvare vine prin credință (Ioan 3:16; Fapte 16:31). Astfel înțelegem că atunci când Biblia spune că prin credință suntem salvați (Efeseni 2:8), că prin pocăință (Fapte 3:19: 11:18), că prin botez (1Petru 3:21), nu vrea să spună că botezul ne salvează, ci vrea să sublinieze că și acest act face parte din ceea ce trebuie să facă omul pentru a fi salvat. În plus, botezul ne salvează pentru că botezul adevărat nu poate fi despărțit de credință, după cum nici credința nu poate fi despărțită de pocăință sau de mărturisire lui Cristos. Dacă botezul se face după mântuire atunci de ce Cuvântul lui Dumnezeu care nu poate fi desființat spune: “vă mântuiește”? Cât despre cei ce botează copii fără ca aceștia fie conștienți și fără să aibă credință cum pot face aceștia ,,cererea către Dumnezeu a unei conștiințe curate, prin învierea lui Isus Hristos.” ? Având în vedere că botezul este “cererea” BCR sau ,,angajamentul, mărturia” (Biblia București 2001 n.s.), cum poate un sugar să fie conștient de faptul că el face o cerere lui Dumnezeu?

Dar să trecem la un alt argument, în Fapte 22:16 se declară: ,, Și acum, ce zăbovești? Scoală-te, primește botezul, și fii spălat de păcatele tale, chemând Numele Domnului.” Curios nu? Un text problemă atât pentru unii cât și pentru alții. Pentru cei ce cred că botezul este doar un simbol care se efectuează după spălarea de păcate îi întrebăm: de ce Anania acest om temător de Dumnezeu și călăuzit de Duhul Sfânt îi spune la Saul (Pavel): “primește botezul, și fii spălat de păcatele tale” ? Conform concepției lor el ar fi trebuit să spună: “primește botezul, pentru că ai fost deja spălat de păcatele tale” sau Anania săracul nu știa ce este botezul cu adevărat? Iar cât despre cei ce cred că botezul în sine este suficient pentru iertarea păcatelor și care îi botează pe copii mici pentru a obține o astfel de spălare îi întrebăm: pentru ce a mai adăugat Anania: “chemând Numele Domnului.” Dacă botezul este suficient în sine pentru a spăla de păcate? Dar din acest text vedem că iertarea se obține prin mai multe lucruri colaborate, și anume prin: credința și pocăința celui ce se botează, că nu putea să se boteze pentru a fi spălat de păcate dacă el nu credea că are păcate și nu se pocăia, apoi botezul și chemarea de către cel în cauză a numelui Domnului nu de către nașii lui. Toate aceste lucruri adunate spală păcatele sau mai bine zis conlucrează cu harul lui Dumnezeu.

Un alt argument că botezul este parte integrantă din ceea ce trebuie să facă omul pentru a fi salvat este ceea ce spune Petru în ziua Penticostei: „Pocăiți-v㔠le-a zis Petru și fiecare din voi să fie botezat în Numele lui Isus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre și veți primi darul Sfântului Duh.”  (Fapte 2:38). Observăm aici că Petru spune că botezul trebuie făcut ca urmare a pocăinței, ceea ce nu poate fi la copii mici, și acest botez îl facem “spre iertarea păcatelor voastre” nu după ce am obținut iertarea păcatelor. În mod similar, și apostolul Pavel păstrează aceiași linie în care botezul nu este doar un simbol, ci un act al unirii cu Cristos când spune în Galateni 3:26-28: ,,Căci toți sunteți fii ai lui Dumnezeu prin credința în Hristos Isus. Voi toți care ați fost botezați pentru Hristos, v-ați îmbrăcat cu Hristos. Nu mai este nici Iudeu, nici Grec; nu mai este nici rob nici slobod; nu mai este nici parte bărbătească, nici parte femeiască, fiindcă toți Sunteți una în Hristos Isus Observăm din nou că în timp ce în v.26 vorbește de credința în Isus care ne face fii ai lui Dumnezeu, mai departe el vorbește de botez ca fiind actul îmbrăcării cu Cristos. Deci aici Pavel nu învață de o îmbrăcare cu Cristos fără credință, și nici de un botez care să fie doar o manifestare publică după îmbrăcarea ta cu Cristos, ci el vorbește aici de o îmbrăcare cu Cristos prin credință-botez.

Botezul în apă mai este descris și ca fiind “spălarea nașterii din nou” (Tit 3:5), în alte traduceri: “baia renașterii” (Noul Testament 1993); sau “spălarea renașterii” (Biblia București 2001). Că această expresie se referă la botezul în apă este evident pentru cei ce au ochi de văzut, căci Pavel continuă spunând “și prin înnoirea făcută de Duhul Sfânt” descriind astfel Botezul în Duhul Sfânt ca un alt lucru, separat de “baia renașterii”. Tot la fel și Isus în Ioan 3:3-5 vorbește de nașterea din nou sau de sus și o definește ca fiind naștere din apă și din Duh. Unii înțeleg prin nașterea din apă ca fiind nașterea din Cuvântul lui Dumnezeu, adică că apa reprezintă Cuvântul evangheliei care împreună cu Duhul Sfânt îl naște din nou pe credincios în împărăția lui Dumnezeu. Cei ce interpretează astfel argumentează cu textele din Efeseni 5:26 unde se spune: “spălarea cu apă prin Cuvânt” BCR sau “după ce a curățit-o prin botezul cu apă prin Cuvânt” BC. Observăm că textul nu spune “din Cuvânt” ci “prin Cuvânt” astfel Cuvântul nu este substanța din care se naște credinciosul, ci mijlocul (instrumentul) prin care are parte de botezul în apă. Dar chiar dacă interpretarea corectă ar fi că spălarea se face de către Cuvântul lui Dumnezeu și nu de apa botezului de unde știu unii teologii că nașterea din apă despre care vorbește Domnul Isus în Ioan 3:5 este totuna cu “spălarea cu apă prin Cuvânt” despre care vorbește Pavel în Efeseni 5:26? Alte texte asemănătoare sunt Iacov 1:18  “...ne-a născut prin Cuvântul adevărului...” sau 1Petru 1:23  “fiindcă ați fost născuți din nou nu dintr-o sămânță, care poate putrezi, ci dintr-una care nu poate putrezi, prin Cuvântul lui Dumnezeu, care este viu și care rămâne în veac.” Sau 1Corinteni 4:15  “...eu v-am născut în Hristos Isus, prin Evanghelie”. Sau 2 Timotei 1:10 “...a dus la lumină viața și neputrezirea, prin Evanghelie.” Deci nicăieri nu găsim nașterea din Cuvânt, ci doar nașterea prin Cuvânt sau prin Evanghelie, chiar în limba greacă există această diferențiere, cuvântul din este diferit de prin.

Astfel nașterea din apă despre care vorbește Domnul Isus lui Nicodim nu este alta decât botezul în apă după cum și interpretează toți “apologeții” și “sfinții părinți” care au continuat după apostoli. Este clar că scriitorii Biblici numesc naștere din nou și botezul în apă (Tit 3:5), cât și botezul cu Duhul Sfânt (1Petru 1:23).

Chiar apostolul Petru în 1Petru 3:21 învață următoarele: “botezul, ...ci mărturia unui cuget curat înaintea lui Dumnezeu, prin învierea lui Isus Hristos” Observați ce spune tot Petru în 1Petru 1:3: “Binecuvântat să fie Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Hristos, care, după îndurarea Sa cea mare, ne-a născut din nou prin învierea lui Isus Hristos din morți, la o nădejde vie” Observați asemănarea cu textul din aceiași epistolă din cap.3:18. În 1:3 se spune c㠓ne-a născut din nou prin învierea lui Isus Hristos” iar în textul din 3:18 se spune: ,,botezul...cererea către Dumnezeu a unei conștiințe curate, prin învierea lui Isus Hristos.” Deci el descrie atât botezul în apă cât și nașterea din nou (probabil referindu-se la nașterea din Duhul) ca fiind prin învierea lui Isus.

Este clar însă pentru cei ce sunt sinceri față de Biblie că nașterea din nou completă este atât din apă cât și din Duhul Sfânt (Ioan 3:5; vezi și Evrei 10:22; Fapte 2:38,39). Însă din păcate în biserici avem copii, chipurile care sau născut din nou prin botezul în apă făcut pe baza mărturiei nașilor, însă Biblia spune că nașterea din nou nu se poate obține decât “prin Cuvântul lui Dumnezeu” adică prin ascultarea Cuvântului ceea ce nu-i posibil pentru un copil, iar botezul este doar o parte a nașterii din nou ce trebuie complectată cu “înnoirea făcută de Duhul Sfânt” care nu mai există în bisericile tradiționale. Pe de altă parte avem oameni născuți din nou adică din Duhul dar care în unele biserici din păcate sunt învățați că numai au nevoie și de botezul în apă deoarece nașterea din apă despre care vorbește Isus este nașterea din Cuvânt, dar am observat că și această interpretare nu concordă cu Biblia.

Este interesant că botezul este pus totdeauna în Biblie în legătură nemijlocită cu evanghelizarea, deci botezul face parte din lucrarea vești bune. Orice concepție care vrea să-l estimeze ca un lucru doar exterior și prin urmare secundar, nu este suficientă având în vedere ceea ce învață Noul testament despre importanța botezului. De aceea, botezurile descrise în Noul Testament nu aveau loc nici înainte (ca-n religiile tradiționale) nici după convertire (ca-n unele mișcări neo-protestante), ci botezul făcea parte din actul întoarcerii la Dumnezeu. Astfel botezul nu trebuie să fie nici anterior, nici posterior convertirii, ci trebuie să fie simultan sau parte din procesul întoarceri la Dumnezeu. De aceea botezul nu se face nici înainte de nașterea din nou, nici după, ci botezul este parte integrantă din nașterea din nou, căci este nașterea din apă. Astfel bisericile care vorbesc de nașterea din nou doar ca primire a lui Isus în inimă, nu știu ce învață Noul Testament despre nașterea din nou în care este implicat și botezul.

Ordinea biblică este următoarea: 1. Auzirea Cuvântului; 2. Credința – pocăința; 3. Botezul în apă; 4. Nașterea din Duhul Sfânt (Fapte 2:22-39; 8:12, 15-17; 19:1-6). Posibile excepții ar putea fi ca și în cazul Sutașului Corneliu în care ordinea este următoare: 1. Auzirea Cuvântului; 2. Credința – pocăința; 3. Nașterea din Duhul Sfânt; 4. Botezul în apă. Din păcate ordinea în religiile tradiționale și chiar în unele protestante este următoarea (în cel mai fericit caz): 1. Botezul în apă; 2. Auzirea Cuvântului; 3. Credința – pocăința; 4. Nașterea din Duhul Sfânt. Iar în unele mișcări neo-protestante: 1. Auzirea Cuvântului; 2. Credința – pocăința; 3. Nașterea din Duhul Sfânt; 4. Botezul în apă.

O altă problemă este că convertirea și procesul salvării omului este redusă în cultele tradiționale la ritualul botezului (botezul, mir-ungerea, lepădarea de Satan, mărturisirea nașilor, etc.); iar alții (unii neo-protestanți), exclud botezul din procesul salvării. Însă biblic cum am văzut botezul este parte din procesul salvării (1Petru 3:21). De aceea, poate este timpul să ne întrebăm dacă nu cumva trebuie făcută o restaurare în ce privește botezul în apă care să ne ducă din nou la semnificația și ordinea de la începuturi?

În concluzie, pentru unii botezul este modul de a obține îndreptățirea, iar pentru alții un mod de a arăta îndreptățirea pe care deja o au, dar din punct de vedere Biblic prin botez noi “împlinim toată dreptatea” ca și Isus (Matei 3:15), deci botezul nu este toată dreptatea, dar nici nu este doar un simbol al ei, ci este parte a mijlocului pentru îndreptățire prin care împlinești toată dreptatea. Dar să vedem în continuare ceea ce învață Biblia despre botez ca definiție fără a mai lua în discuție interpretările existente la ora actuală în biserici.

Definițiile biblice ale botezului:

Despre botezul în apă găsim următoarele definiții în Noul Testament, prima definiție clară o găsim în Romani 6:3-5 unde se spune: ,, Nu știți că toți câți am fost botezați în Isus Hristos, am fost botezați în moartea Lui? Noi deci, prin botezul în moartea Lui, am fost îngropați împreună cu El, pentru ca, după cum Hristos a înviat din morți, prin slava Tatălui, tot așa și noi să trăim o viață nouă. În adevăr, dacă ne-am făcut una cu El, printr-o moarte asemănătoare cu a Lui, vom fi una cu El și printr-o înviere asemănătoare cu a Lui.” Deci botezul în apă este o identificare cu moartea lui, adică atunci când ne-am cufundat în apă noi ,,am fost îngropați împreună cu El” iar când am ieșit din apă am înviat împreună cu El pentru ca noi ,,să trăim o viață nouă”. Dar botezul în apă mai este și o unire cu Cristos, căci și el a fost botezat în apă ca și noi. Deci botezul reprezintă moartea față de păcat și lucrurile lumești și învierea la o viață trăită pentru Dumnezeu în unitate cu Isus (Romani 6:11; 2Corinteni 5:14,15). Dar botezul în apă nu numai că reprezintă moartea și învierea împreună cu Cristos ci și este moarte și înviere împreună cu Cristos deoarece atunci când ne-am supus acestei lucrări am dovadă de ascultare și astfel actul botezului în sine este un act de moarte față de păcat (neascultare) și o înviere la o viață nouă (ascultare). Bineînțeles că botezul nu este întreaga moarte și înviere a credinciosului, ci un act al morții și al învierii, după cum doi parteneri care se iubesc prin cununia lor civilă și religioasă nu doar simbolizează unirea lor ci și este un act al unirii lor atunci când se sărută, când fac un legământ în fața lui Dumnezeu sau când semnează certificatul de căsătorie, dar nu doar la aceasta se rezumă unirea lor. Tot așa și botezul atât simbolizează unirea cu Cristos cât și este un act de unire.

Același învățătură este subliniată și în Coloseni 2:11-13 unde se precizează: ,,În El ați fost tăiați împrejur, nu cu o tăiere împrejur, făcută de mână, ci cu tăierea împrejur a lui Hristos, în dezbrăcarea de trupul poftelor firii noastre pământești,  fiind îngropați împreună cu El, prin botez, și înviați în El și împreună cu El, prin credința în puterea lui Dumnezeu, care L-a înviat din morți. Pe voi, care erați morți în greșelile voastre și în firea voastră pământească netăiată împrejur, Dumnezeu v-a adus la viață împreună cu El, după ce ne-a iertat toate greșelile.” Din acest text observăm că botezul reprezintă noua tăiere împrejur, cea a lui Cristos care constă ,,în dezbrăcarea de trupul poftelor firii noastre pământești” astfel botezul a fost prefigurat de circumcizie care a fost începând cu Avraam semnul legământului între copii lui Avraam și Dumnezeu. Tot așa în Noul Legământ botezul este semnul legământului între sămânța lui Avraam născută nu din carne ci din Duhul Sfânt și apă cu Dumnezeu (Geneza 17:10-14; Galateni 3:14,27-29; Filipeni 3:3; 1Petru 1:23). Din acest pasaj mai reiese tot la fel ca și cel din Romani 6.2-5 că botezul este o îngropare și o înviere împreună cu Cristos.

O altă definiție a botezului o găsim în 1Petru 3:20,21 unde se precizează: ,,care fuseseră răzvrătite odinioară, când îndelunga răbdare a lui Dumnezeu era în așteptare, în zilele lui Noe, când se făcea corabia, în care au fost scăpate prin apă un mic număr de suflete, și anume opt. Icoana aceasta închipuitoare vă mântuiește acum pe voi, și anume botezul, care nu este o curățire de întinăciunile trupești, ci mărturia unui cuget curat înaintea lui Dumnezeu, prin învierea lui Isus Hristos” Din acest pasaj observăm ce nu este botezul, și anume botezul ,,nu este o curățire de întinăciunile trupești” deci botezul în sine nu ne spală nici de păcatele personale, nici de păcatul strămoșesc, căci doar sângele lui Isus poate spăla păcatele (Efeseni 1:7; 1Ioan 1:7), căci dacă botezul în sine ar avea putere să spele păcatele nu ar mai fi avut rost ca Dumnezeu să-l trimită pe Isus să moară, însă noi știm că fără vărsare de sânge nu este iertare (Evrei 9:22). Însă botezul în apă este un simbol al iertării păcatelor, dar și “mărturia unui cuget curat înaintea lui Dumnezeu…”. Astfel botezul este actul prin care tu te faci părtaș la o conștiință curată pe baza învierii lui Isus care și-a supus îngerii, stăpânirile și puterile și stă la dreapta lui Dumnezeu având autoritate prin sângele lui să te curețe de orice păcat. (1Petru 3:21,22). Deci botezul este cererea sau ,,angajamentul, mărturia” (Biblia București 2001 n.s.), unei conștiințe curate, dar care este scopul acestei cereri sau angajament? Contextul textului ne răspunde la ce angajament se supune cel ce se botează, astfel în v. 18-20 se spune: ,,Hristos, de asemenea, a suferit odată pentru păcate, El, Cel neprihănit, pentru cei nelegiuiți, ca să ne aducă la Dumnezeu. El a fost omorât în trup, dar a fost înviat în duh, în care S-a dus să propovăduiască duhurilor din închisoare, care fuseseră răzvrătite odinioară, când îndelunga răbdare a lui Dumnezeu era în așteptare, în zilele lui Noe, când se făcea corabia, în care au fost scăpate prin apă un mic număr de suflete, și anume opt.” Deci Isus a murit și a înviat ,,ca să ne aducă la Dumnezeu” Deci scopul angajamentului nostru exprimat prin botez este ascultarea față de Dumnezeu și trăirea pentru El, după cum a fost și în zilele lui Noe, când ascultând de Dumnezeu și construind arca, Noe și familia sa au scăpat, potopul care acoperea arca este imaginea botezului, astfel în loc ca noi să murim pentru păcat, căci plata păcatului este moartea (Romani 6:23), noi murim față de păcat ca și Noe și suntem salvați (Romani 6:6,7). Acest lucru se subliniază și în contextul din cap.4:1-3 unde se spune: ,,Astfel, deci, fiindcă Hristos a pătimit în trup, înarmați-vă și voi cu același fel de gândire. Căci Cel ce a pătimit în trup, a sfârșit-o cu păcatul; pentru ca, în vremea care-i mai rămâne de trăit în trup, să nu mai trăiască după poftele oamenilor, ci după voia lui Dumnezeu. Ajunge, în adevăr, că în trecut ați făcut voia Neamurilor, și ați trăit în desfrânări, în pofte, în beții, în ospețe, în chefuri și în slujiri idolești neîngăduite.”

Deci în concluzie la acest pasaj, botezul este o cerere sau un angajament de a nu mai trăi pentru păcat, ci a trăi după voia lui Dumnezeu, și aceasta prin deschiderea la o conștiință curată prin căință și botez, făcut pe baza morții și învierii lui Isus Cristos. Astfel botezul este imaginea salvării cât și parte din procesul salvării după cum arca lui Noe a reprezentat salvarea și a dus la salvare pentru El și familia Lui.

Tot apostolul Petru spune despre botez în ziua Penticostei: „Pocăiți-v㔠le-a zis Petru și fiecare din voi să fie botezat în Numele lui Isus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre și veți primi darul Sfântului Duh. Căci făgăduința aceasta este pentru voi, pentru copiii voștri, și pentru toți cei ce Sunt departe acum, în oricât de mare număr îi va chema Domnul, Dumnezeul nostru.” (Fapte 2:38,39). Deci botezul Noului Legământ este un simbol al pocăinței și al iertării de păcate ca și botezul lui Ioan, însă îl facem nu doar ca simbol ci și ,,spre iertarea păcatelor” adică botezul este parte din instrumentul mântuiri folosite de Dumnezeu pentru a ne salva.

O ultimă descriere a semnificației botezului o găsim în Galateni 3:27 unde se spune: ,,Toți care ați fost botezați pentru Hristos, v-ați îmbrăcat cu Hristos. Nu mai este nici Iudeu, nici Grec; nu mai este nici rob nici slobod; nu mai este nici parte bărbătească, nici parte femeiască, fiindcă toți Sunteți una în Hristos Isus. Și dacă Sunteți ai lui Hristos, Sunteți „sămânța” lui Avraam, moștenitori prin făgăduință.” Din acest text reiese că botezul semnifică și este îmbrăcarea noastră cu Cristos, adică și botezul este un act de comuniune sau unitate cu Cristos ca frați ai Lui, și identificarea cu caracterul și viața Domnului Isus, cât și faptul că suntem sămânța lui Avraam. El nu este întregul act al unirii fără botezul cu Duhul Sfânt, după cum nici căsătoria (cununia) nu este o unire completă fără iubirea dintre cei doi. Tot așa botezul fără iubire față de Cristos este un act formal fără putere de salvare, însă când acesta este făcut în iubire, cu adevărat atunci de îmbraci cu Cristos care este o uniune tainică.

Concluzia Finală:

Botezul este o taină sau mister deoarece unirea cu Cristos este o taină (Efeseni 5:31,32) și pentru că nu putem înțelege pe deplin întreaga semnificație a botezului. Aceasta nu înseamnă că botezul este ceva “tabu” sau ceva ce nu trebuie să înțelegem pe cât putem, ci botezul este o taină deoarece a fi unit într-un corp cu Cristos actualmente nu putem pricepe în mod complet, dar putem experimenta acest lucru. Cel care spune că botezul nu este o taină și că el îl înțelege pe deplin l-aș întreba următoarele: cum te îmbraci cu Cristos prin botez? Să reținem că Pavel nu spune că botezul este imagine a îmbrăcării, ci el spune: ,,Toți care ați fost botezați pentru Hristos, v-ați îmbrăcat cu Hristos.” Deci botezul este o îmbrăcare cu Hristos, deci aș fi curios cum ar răspunde cei raționaliști care spun că botezul este doar un simbol la această întrebare. Sau cum explică afirmația: “ fiind îngropați împreună cu El, prin botez” să observăm din nou că Pavel nu spune: “este o imagine a îngropării” ci “fiind îngropați împreună cu El, prin botez”.

Ce putem spune sigur despre botezul în apă sunt următoarele lucruri: Acesta este un simbol cât și un act al căinței și duce la iertarea păcatelor (Fapte 2:38), o moarte față de păcat când ne-am scufundat în apă, iar când am ieșit din apă am înviat la o viață nouă pentru Dumnezeu, un semn al legământului sau a circumciziei inimii (Romani 6:3-5,11; Coloseni 2:11-13), o îmbrăcare cu Cristos și arată că suntem sămânța lui Avraam (Galateni 3:27), și mai este o cerere fierbinte față de Dumnezeu (1Petru 3:21). El mai este pecetea faptului că suntem ucenici sau discipoli ai Domnului Isus Cristos (Ioan 4:1). Botezul în apă este nașterea din nou, adică este atât o imagine publică și vizibilă a înnoirii vieții, cât și este “baia renașterea” deoarece prin botez noi ascultăm Cuvântul și astfel murim și înviem la o viață nouă de ascultare. (Ioan 3:3-5; Tit 3:5; Evrei 10:22; Fapte 2:38,39). Se înțelege că nașterea din nou completă este atât din apă cât și din Duhul Sfânt iar dacă noi ne-am botezat în apă dar nu primim Duhul Sfânt asta indică că nu avem o credință și o pocăință veritabilă și astfel nici botezul nostru în apă nu este făcut din sinceritate (Fapte 2:36,39; Efeseni 1:13). Însă în continuare să răspundem la următoarea întrebare:

 

De ce trebuie să ne botezăm?

Toți credincioșii trebuie să se boteze deoarece: botezul este poruncit și este planul lui Dumnezeu, el nu este o lucrare omenească (Luca 7:29, 30); apoi chiar Domnul Isus s-a lăsat botezat dându-ne un exemplu (Matei 3:13-16); sau suntem noi mai înțelepți ca Domnul Isus? Toți cei credincioși din poporul lui Dumnezeu s-au botezat (Luca 3:21); Domnul Isus prin ucenici a botezat pe alții, arătând astfel importanța botezului, sau poate Domnul a făcut o muncă inutilă (Ioan 3:22; 4.,1,2)? Chiar Dumnezeu a confirmat botezul lui Isus prin coborârea Duhului Sfânt și prin vocea din cer care sa auzit atunci (Luca 3:22); în plus, apostolii l-au poruncit, practicat și au învățat despre botez (Fapte 2.38,41; 16.33; 19.1-6; Romani 6:2-5). Prin botez ne arătăm credința (Fapte 8:12); pocăința și primim iertarea păcatelor (Fapte 2:38), tot prin botezul în apă adăugat la cel cu Duhul Sfânt devenim membri ai adunării lui Cristos (Fapte 2:38-47). Botezul este parte a instrumentului salvării (1Petru 3:21); Botezul ne face să fim una cu Domnul Isus și îmbrăcați cu El (Galateni 3:26-28); botezul este nașterea din apă care împreună cu nașterea din Duhul Sfânt formează nașterea din nou care deschide posibilitatea să mergi în cer (Ioan 3:3-5).

Astfel nu este suficient să spui că-l iubești pe Dumnezeu și că crezi în Isus, dacă nu demonstrezi aceasta prin botez (Fapte 8:12), este ca și cum o tânără ar iubi un tânăr, dar nu ar dori să se căsătorească cu El, să aibă un certificat de căsătorie, care să pecetluiască legătura lor de iubire, astfel este oare această iubire sinceră dacă nu merge până la capăt? De aceea Biblia spune în 1Petru 3:21: “Această imagine vă mântuiește (salvează) acum și pe voi, adică botezul…” iar în Fapte 22:16 se declară: ,, Și acum, ce zăbovești? Scoală-te, primește botezul, și fii spălat de păcatele tale, chemând Numele Domnului.” Astfel dacă noi îl iubim sincer pe Dumnezeu vom spune ca famenul etiopian: “…ce mă împiedică să fiu botezat” (Fapte 8:36).

Însă poate cineva să întrebe: ce se întâmplă cu o persoană care s-a căit de păcate, a crezut în Isus și nu a mai avut timp să se boteze, decedând înainte de botez? Trebuie mai întâi să înțelegem că mântuirea (salvarea) este un proces, Pavel spune să ducem până la capăt mântuirea (Filipeni 2:12). Prin urmare, putem compara mântuirea cu un drum ce trece prin mai multe gări, prima gara este auzirea Cuvântului, a doua este convingerea păcătosului de către Duhul Sfânt că este păcătos, a treia este credința că omul este păcătos și că singura lui salvare este Isus, a patra gară este căința pe baza jertfei lui Isus, a cincia este botezul în apă, apoi botezul în Duhul Sfânt, apoi următoarea gară este învățătura și sfaturile ce le primește în adunare; apoi disciplinarea prin încercării și așa mai departe până ajunge la capătul drumului care se numește mântuirea sufletului (1Petru 1:9); sau glorificarea împreună cu Cristos la venirea Lui (Romani 8:17). Înțelegem că dacă un om moare la jumătatea drumului nu este el vinovat că nu a parcurs toate etapele, însă alt fel stau lucrurile dacă el se oprește intenționat să spunem la gara căință și nu merge mai departe la următorul punct, botezul în apă, cu toate că știe Cuvântul despre pasul botezului, vina este a lui și atunci nu va fi salvat căci nu a dus până la capăt mântuirea lui, ci el s-a oprit înainte de vreme. Însă pentru cel care a decedat înainte de vreme cu siguranță că dacă a avut credința în sângele lui Isus (lipsa botezului lui - ne-circumcizia lui) i se va socoti botez (circumcizie - compară cu Romani 2:25,26), pentru că persoana respectivă a vrut să facă botezul dar nu a mai apucat. Însă aceste cazuri sunt excepții și să nu facem din acesta o regulă sau o scuză pentru a nu face botezul, căci dacă Domnul Isus sa botezat la maturitate, El prin aceasta ne-a lăsat un model ca să facem și noi la fel, sau suntem noi mai înțelepți ca Domnul Isus? Însă să vedem în continuare:

Botezul se face prin scufundare sau prin stropire-turnare?

Odată modificată semnificația botezului pe parcursul timpului, botezul a trecut apoi printr-o alta transformare: i s-a modificat forma. Botezul prin turnare era o alternativă încă din secolul II e.n. după cum se arată în Didache scrisă aproximativ: 90-150 e.n. această carte “Didache” este un manual pentru viața creștină și cuprinde sfaturile părinților Apostolici. Iar aici găsim scris următoarele referitor la Botez:

„Așa să botezați: după o ucenicie, botezații în numele Tatălui și al Fiului si al Duhului Sfânt, în apa vie. Daca nu aveți apa curgătoare, atunci botezații în altfel de ape, daca nu aveți apa rece, folosiți apa calda. Daca nu aveți nici un fel de apa, turnați apa de trei ori pe cap, în numele Tatălui Fiului și al Duhului Sfânt.”  

Eusebiu, în cartea sa “Istoria Bisericii” (anul 289), scrie despre un novațian care era foarte bolnav și pe moarte. De teama ca nu cumva prietenul lor sa moară nespălat de păcate și pentru ca nu era transportabil, prietenii săi au hotărât sa-l boteze prin “turnare”. Ei au turnat peste el o cantitate de apa echivalenta cu cea care ar fi fost necesara ca el sa se poate scufunda în ea. Inovația, odată acceptata, s-a răspândit peste tot, astfel ca pe la sfârșitul celui de al treilea secol era foarte des practicata botezarea “pe scaun” a celor foarte aproape de moarte. Cantitatea de apa turnata pe cap a fost micșorată din ce în ce mai mult până când s-a transformat într-o simpla “stropire.” Paradoxal este ca s-a păstrat totuși numele de “botez”, care este o transliterare a cuvântului grec “Baptizo”, cu însemnătatea de “scufundare, acoperire cu apa”.

Începând cu secolul șaisprezece, în Biserica Catolica, botezul prin turnare a devenit singura norma acceptata. Chiar și protestanții și neo-protestanții practică botezul prin turnare și nu numai. Atunci nu ne mirăm de diferitele forme de botez efectuate de diferite secte cum ar fi:

a. înmuierea candidatului de trei ori în apă;
b. turnarea apei pe creștetul capului o dată sau de trei ori;
c. stropirea capului cu ulei parfumat (mir) sau ungerea pe frunte sau pe ureche;
d. presărarea de sare pe cap;
e. turnarea unei cupe cu vin pe creștet;
f. învăluirea corpului în fum de tămâie;
g. presărarea de petale de flori peste cel botezat;

h. cufundarea în întregime în apă, de trei ori.

Totuși cel mai răspândit mod de a botez care nu este Scriptural este prin turnare sau stropire cu apă, nu prin scufundare, argumentele lor sunt:

  1. botezul cu Duhul Sfânt se face prin turnare (Ioel 2:28), și astfel și botezul în apă trebuie făcut tot prin turnare;
  2. Israeliții au fost botezați în Marea roșie iar norii au turnat apă (Psalmul 77:17).
  3. Tot la fel și Noe și familia sa, au fost botezați în mod simbolic, când au trecut prin potop, atunci norii au turnat apă peste arcă, ea nu a fost scufundată în apă (Geneza 7:18; 1Petru 3:20,21).
  4. Metoda de turnare a fost folosită când s-au consacrat preoții și când s-au uns împărații lui Israel (Levetic 8:12; 1Samuei 10:1).
  5. Există profeții despre botez care susțin stropirea cu apă nu scufundarea (Isaia 44:3; Ezechiel 36:25).

6. Botezul prin turnare poate avea loc orișiunde, în camera unui bolnav, în case particulare, în închisoare.

Dacă cercetăm cu atenție argumentele, vedem că ele nu susțin că primii creștini au efectuat astfel de botezuri, nu există nici un exemplu de botez prin turnare sau stropire în Noul Testament. Iar argumentele aduse sunt speculative și deductive pe baza unor prefigurări. Însă în stabilirea unei doctrine nu prefigurările sau deducțiile primează, ci textele clare, iar textele directe în ce privește botezul susțin scufundarea în apă. Dar să trecem printr-o analiză aceste argumente: 1. Botezul în apă trebuie efectuat prin turnare ca și cel cu Duhul Sfânt, cei ce fac această afirmație uită că botezul cu Duhul Sfânt este și o îmbrăcare a credinciosului cu Duhul Sfânt (Luca 24:49 comp. cu Fapte 1:5), ceea ce înseamnă că credinciosul este plin și înconjurat cu Duhul Sfânt (Fapte 2:2-4; Efeseni 5:18), ceea ce se aseamănă cu cufundarea în apă nu cu stropirea cu apă. 2. Botezul evreilor de la Marea Roșie susține mai degrabă înconjurarea cu ape după cum am văzut la primul punct (Psalmul 78: 13,14; 105:39; 1Corinteni 10:1,2), decât stropirea sau turnarea. Iar textul din Psalmul 77:17, este confuz și nu este sigur că se referă la acel botez a poporului Israel. 3. Botezul simbolic al lui Noe în arcă, poate să reprezinte și scufundarea, căci chila arcei (partea de jos a arcei) era scufundată în apă, apoi ploaia a fost atât de densă, căci s-au deschis toate stăvilarele cerului, încât această scenă susține acoperirea cu ape, apoi Biblia spune că ei au trecut ,,prin ap㔠nu că au fost stropiți cu apă. 4. Ungerea cu undelemn din vechime prefigurează mai degrabă botezul cu Duhul Sfânt decât cel în apă (Zaharia 4:6,12; 2Corinteni 1:21,22). 5. Profețiile din Isaia 44:3; Ezechiel 36:25, nu vorbesc despre botezul în apă, ci de convertirea Israelului prin turnarea Duhului Sfânt ce va avea loc în viitor, când va veni Domnul (Zaharia 12:10). 6. Botezul prin stropire poate avea loc orișiunde; problema acestui argument este că nu răspunde la întrebarea: conform Bibliei cum trebuie făcut botezul? Ci atrage atenția asupra unor situații limită (boală, închisoare, etc.) în care mult mai util ar fi botezul prin turnare, dar privind așa lucrurile acest botez cel mult ar putea fi o excepție în cazuri limită, nu o regulă. Dar cum am mai spus nu prefigurările sunt criteriul principal în stabilirea unei doctrine, ci argumentele directe. Dar să vedem argumentele celor care susțin botezul prin scufundare:

Biblia conține prefigurări profetice care susțin botezul prin scufundare.

Tot la fel și îmbrăcarea noastră cu Cristos prin botez, căci îmbrăcarea nu se face prin turnarea, ci prin acoperire (Galateni 3:24).

În concluzie până aici botezul este necesar și se face prin scufundare. Dar să continuăm cu o altă controversă legată de botez:

Este botezul copiilor mici valabil?

După ce sa modificat semnificația și forma botezului s-a produs și cea de a treia modificare în practica botezului: aplicarea lui la copiii celor credincioși. Desemnat, prin însăși natura sa, sa fie un gest al celor ce pot, pe picioarele lor, să se pogoare în apă și să mărturisească credința lor personala în Cristos, botezul a început apoi sa fie aplicat unora care nu credeau încă în Cristos, în anticiparea unei decizii și conformări viitoare. Felul în care s-a produs aceasta schimbare în practica botezului este foarte bine cunoscut deoarece are ca temei învățătura conform căreia botezul spală păcatul strămoșesc. Din moment ce oamenii au început să creadă ca botezul mântuiește în sine și că cel nebotezat se duce la pierzare, părinții grijulii și afectați au întrebat: “Dar ce facem atunci cu copiii noștri care mor la puțina vreme după naștere?” Ei au asupra lor “păcatul originar.” Daca nu-i botezam, ce se va alege de ei in veșnicie?”

Astfel de oameni au început să insiste să fie botezați copiii, pe promisiunea părinților lor, înainte de vârsta la care pot lua ei hotărâri personale. Prin înduplecarea liderilor bisericii, botezul a fost astfel transformat dintr-un act personal, într-un decret de acceptare a mântuirii. Practica s-a împământenit însă greu. Oamenii și-au dat seama că ceva nu este în regulă. Botezul copiilor nu s-a generalizat decât după secolul VI e.n. Din cele mai vechi timpuri însă și până astăzi există creștini care, cu Noul Testament în mână i se opun cu înverșunare.

Prima mențiune despre botezul copiilor o avem din anul 185 e.n., dintr-o scrisoare a lui Tertulian, care i s-a opus cu vehemență Prima referință favorabilă se păstrează într-o scriere a lui Ciprian, în Sinodul de la Cartagina (253 e.n.). Adresându-se unui cetățean numit generic “fidus” (credinciosul), Ciprian este de părere că toți copiii ar trebui botezați imediat după naștere (Epistolele lui Ciprian, LVIII, 2).

Trecând asupra evidențelor istorice referitor la botezul copiilor mici se pot trage următoarele concluzii:

La început botezul copiilor mici a fost o practica sporadică în Biserica primară.

Primele evidențe istorice a botezului copiilor mici a fost după ani 200 e.n.

Până la anii 700 e.n., practica și doctrina Botezului au fost dezbătute, ajungându-se la o omogenizare mai târziu.

Analizând Sinodurile așa numiților “sfinților părinți” vedem că practica botezului copiilor mici este recunoscut oficial la Sinodul din Carthage în anul 419 e.n., însă nu este practicat de restul episcopiilor până mai târziu. Biserica a practicat sporadic, botezul copiilor mici înainte de Sinodul de la Carthage. Aceasta practică nu a fost introdusă la acest Sinod ci numai confirmată, din cauza controversei referitor la păcatul original.

Toate aceste hotărâri ulterioare sunt mai degrabă o dovadă împotriva originii apostolice decât în favoarea ei.

Este clar că nu doar din Biblie reiese că doar o persoană conștientă se poate boteza ci și din scrierile “Sfinților părinți” ca de pildă în Didache o carte care conține sfaturile părinților Apostolici, găsim scris următoarele referitor la Botez:

„Așa să botezați: după o ucenicie, ...în apa vie.” Cred că este clar ca Botezul era făcut în urma unei caticheze, pregătitoare în ucenicia credinței Domnului Isus Cristos. Același lucru este subliniat și de Iustin Martirul în cartea sa: ,,Apologia Întâia” unde declară: ,,Toți cei ce s-ar încredința și ar crede că lucrurile acestea învățate și propovăduite de noi sunt adevărate și care făgăduiesc că vor putea trăi așa, sunt învățați să se roage și să ceară de la Dumnezeu, postind, iertarea păcatelor pe care le-au săvârșit mai înainte, în timp ce noi, la rândul nostru, ne rugăm și postim laolaltă cu ei. Apoi, ei sunt conduși de noi undeva, unde este apă și sunt renăscuți acolo, în același fel în care noi înșine am fost renăscuți” Este clar că candidatul la botez era o persoană la o vârstă conștientă căci ea trebuia să creadă, să fie de acord cu învățătura, să făgăduiască, să se roage și să postească. Dar să analizăm în continuare argumentele celor ce practică botezul copiilor mici.

Argumentele cultelor tradiționale care practică botezul copiilor mici sunt: 1. Botezul curăță de păcatul strămoșesc moștenit; 2. Botezul a fost prefigurat de tăierea-împrejur a copiilor la evrei la opt zile; 3. Primii creștini când au botezat au botezat și familii întregi, astfel aceste familii au botezat și copii mici pe care poate îi aveau (Fapte 10:44-48; 16:15,33; 1Corinteni 1:16). [Argumente luate din ,,Dicționar al Noului Testament” făcut de Editura Institutului Biblic și de misiune Al bisericii ortodoxe române p.68,69].

Însă dacă verificăm cu atenție aceste argumente, ele nu stau în picioare din următoarele motive:

În primul rând, botezul în sine fără pocăință nu curăță de păcate sau de păcatul strămoșesc cum cred unii care practică botezul sugarilor (copiilor mici), deoarece Biblia nu învață așa ceva, ci dimpotrivă ne spune în 1Petru 3:21 Versiunea Ortodoxă (1999) : ,,Iar această mântuire prin apă închipuia botezul, care vă mântuiește astăzi și pe voi, nu ca ștergere a necurăției trupului, ci ca deschiderea cugetului bun către Dumnezeu, prin învierea lui Iisus Hristos.” Deci botezul nu ne curăță de păcate, căci doar căința noastră bazată pe sângele lui Isus poate face asta (Efeseni 1:7; 1Ioan 1:7), ci botezul este “deschiderea cugetului bun către Dumnezeu” și după cum am văzut acesta este o urmare a credinței și pocăinței noastre (Fapte 2:38), căci Biblia nu spune botezați-vă și apoi credeți, nici botezați-vă și apoi pocăiți-vă de păcate, ci Biblia spune: „Pocăiți-v㔠le-a zis Petru și fiecare din voi să fie botezat în Numele lui Isus Hristos” (Fapte 2:38); sau: “cel ce va crede și se va boteza se va mântui” (Marcu 16:16 Biblia Ortodoxă 1999).

În al doilea rând, este adevărat că circumcizia sau tăierea împrejur care se făcea la 8 zile la evrei reprezintă botezul la creștini, însă curios că cei ce botează copii mici nu-i boteză la 8 zile, ci în general la 6 săptămâni. Însă este demn de știut, că orice prefigurare profetică nu este o paralelă perfectă din toate punctele de vedere, căci este cunoscut faptul că la botezul lui Ioan nu puteau participa copii mici, căci au fost botezați doar bărbați și femei care-și mărturiseau păcatele, ceea ce nu puteau face copii mici, tot la fel și botezurile creștine au fost făcute doar de bărbați și femei care s-au pocăit și au crezut ceea ce nu pot face bebelușii (Fapte 2:38; 8:12). În plus, chiar și în Vechiul Testament se vorbea de o circumcizie a inimii, adică o schimbare a atitudinii inimii de care bineînțeles nu puteau fi făcută de cât de cei conștienți de păcat (Deuteronom 10:15-17; Ieremia 4:3,4).

Dar nici a treia categorie de argumente nu stă în picioare la o analiză atentă, căci chiar dacă s-a botezat toată casa lui Corneliu (Fapte 10:44-48), însă textul ne spune clar altceva ce nu se pretează la interpretarea despre botezul copiilor mici: ,,S-a pogorât Duhul Sfânt peste toți cei ce ascultau Cuvântul… Atunci Petru a zis: „Se poate opri apa ca să nu fie botezați aceștia, care au primit Duhul Sfânt ca și noi?” Deci cine a fost botezat în apă? Cei ce au primit Duhul Sfânt și au vorbit în limbi. Cine a primit Duhul Sfânt? Textul ne răspunde: ,,toți cei ce ascultau Cuvântul” Deci nu puteau fi copii mici, căci un copil de câteva săptămâni nu poate înțelege Cuvântul.

Un alt text este cel din Fapte 16:15, unde se vorbește de botezul casei Lidiei, și acest argument este speculativ, căci de unde știu ortodocșii-catolicii (și alții) că Lidia a avut copii mici? Căci de pildă slujbașul împărătesc care a avut un slujitor vindecat de Isus a crezut în Isus cu toată casa lui (Ioan 4:53), fără a înțelege de aici că a avut copii mici, căci aceștia nu puteau să creadă, dacă nu credeți întrebați un bebeluș dacă crede în Isus!!!???

Tot la fel stau lucrurile și cu casa temnicerului din Filipi și cu casa lui Ștefana botezată de Pavel, căci aceștia au fost botezați după ce au ascultat vestirea lui Pavel (Fapte 16:32), iar despre casa lui Ștefana se spune că ea (ca întreg) face următoarele: ,,Cunoașteți casa lui Stefana; știți că ea este cel dintâi rod al Ahaiei, și că s-a pus cu totul în slujba sfinților.” (1Corinteni 16:15). Ce bebeluși minune, care să fie puși ,,cu totul în slujba sfinților” !!!

Pe lângă toate acestea, copiii celor credincioși sunt sfinți prin părinți (1Corinteni 7:14), astfel dacă ei mor vor primi viața veșnică pe baza credinței părinților, prin urmare ei nu au nevoie de botez. Cei ce botează pe copii lor sugari mărturisesc despre ei înșiși că nu sunt credincioși, pentru că dacă ar fi credincioși și copii lor ar fi sfinți. Doar când ajung la o vârstă responsabilă, pot lua ei înșiși decizia să se boteze pentru că atunci părinții nu mai răspund pentru ei (Psalmul 119:9; Proverbe 20:11).

Prin urmare, este clar că botezul se poate face doar la o vârstă în care poți înțelege ce este căința, credința, ascultarea și dedicarea, și a crede altfel înseamnă a anula învățătura Bibliei. În concluzie, botezul copiilor tinde să ritualizeze credința creștină și să o reducă la o forma golită de adevărata viața. El tinde de asemenea să ducă la secularizarea bisericii și la ștergerea oricărei linii de demarcație dintre adunarea răscumpărată și oamenii ne-mântuiți ai lumii. Ce să mai vorbim atunci de popoare, triburi întregi botezate forțat sau inconștient a dus acest botez la o schimbare reală în viața lor? La iertarea păcatelor sau la salvarea lor? Sau mai degrabă botezul copiilor mici sau botezul inconștient a dus mai degrabă la pierzarea sufletelor care acuma stau mulțumite că sunt botezate și salvate pe când în realitate ei sunt morți în păcatele lor deoarece ei nu sau unit realmente cu Isus prin botezul pocăinței.

Însă se mai poate ridica atunci întrebarea următoare:

Pentru numele cui trebuie să botezăm?

Deci botezul Nou Testamental Biblic se face pe baza credinței candidatului, dar în numele cui?

Care este formula creștină de botez, adică în numele cui trebuie să fim noi (creștinii) botezați?

Majoritatea cultelor creștine botează pe oamenii având ca formulă de botez cea din Matei 28:19,20 și anume: ,,în numele Tatălui, al Fiului, și al Duhului Sfânt”, fie scufundându-l o dată sau de trei ori, obiceiurile diferă dar formula este aceiași. Ba chiar romano-catolicii în Conciliul Vatican II, din anul 1962 chiar dacă este contestat de unii catolici, îi consideră frați pe protestanți numindu-i “frați separați” cu condiția ca aceștia să boteze oamenii în numele Sfintei-treimi.

Însă legat de acest text din Matei 28:19,20 se ridică o întrebare: apostolii care în primul rând au primit porunca de a boteza pe oameni, au ascultat de această poruncă consemnată în Matei 28:19,20? Cu siguranță da, căci ei erau temelia biserici (Efeseni 2:20), și nu puteau să greșească chiar uitând formula atât de simplă de botez, ,,în numele Tatălui, al Fiului, și al Duhului Sfânt”. Însă atunci se ridică întrebarea: de ce ei nu au botezat în numele Tatălui al Fiului și al Spiritului Sfânt? Căci toate relatările de mai târziu a botezurilor efectuate de ei, au ca formulă de botez: botezați-i ,,în numele lui Isus Cristos” sau ,,pentru numele Domnului Isus” (Fapte 2:38; 8:16; 10:44; 19:5; Romani 6:3; 1Corinteni 1:12,13; 6:11; Galateni 3:27). De ce textul din Matei 28:19,20 spune una, iar celelalte texte despre botez susține o altă formulă?

Pe parcursul timpului s-a încercat să se explice această nepotrivire dându-se anumite interpretări după cum urmează:

,,Cine citește cu atenție, constată că aici este vorba de Numele în care să se facă botezul și nu despre trei titluri: Tatăl este un titlu, Fiul este un titlu și Duhul Sfânt este un titlu. Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt sunt trei forme de descoperire sau numiri ale Aceleiași Persoane.

Deci este vorba despre unicul Nume, pentru că Isus a spus: ???Botezați-i în Numele (singular)”, și nu în Numele (plural), repetând de trei ori cele trei titluri, așa cum se face astăzi peste tot. Cuvântul Nume apare la singular și nu la plural. De aceea aceste trei titluri trebuie să aibă un Nume. Acest Nume a fost descoperit tuturor ucenicilor adevărați.” - extras din "CONCILIUL", de E. Frank

Cei ce susțin această interpretare cred că Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt sunt o singură persoană, și ei mai cred că numele lui Dumnezeu este Isus Cristos. Astfel mișcările religioase: “Only Jesus” mișcarea lui “William Branham” cu toate ramurile ei (E. Frank și altele) sau unii penticostali, unii Brethren-i, etc. botează doar în numele lui Isus deoarece ei cred că Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt sunt o singură persoană și că numele Tatălui, al Fiului și al Duhului Sfânt este același și anume Isus. Însă Biblia arată că Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt nu sunt aceiași persoană,

Tatăl și Fiul sunt două persoane distincte și separate.

Chiar înainte de întruparea lui Isus Cristos:

Ioan 13:3,20:”…că de la Dumnezeu a venit și la Dumnezeu se duce…și cine mă primește pe mine, primește pe cel ce M-a trimis pe mine”. Astfel se arată clar că Isus a venit de la Dumnezeu, deci El este distinct de Tatăl, care este o persoană diferită de El. În plus, cum poate Isus să vină de la Dumnezeu, dacă El este Dumnezeu? De asemenea acest text contrazice ideea despărțirii divinității, căci nu se spune: din Dumnezeu a venit și în Dumnezeu merge, ci “de la Dumnezeu a venit și la Dumnezeu se duce”. Același lucru reiese și din următoarele texte: Ioan 5:30; 6:38; 7:16,28,33; 8:26,38,42; 12:44,49,50; 14:24; 17:18; Coloseni 1:15,16. Din aceste texte reiese clar că Isus este trimis, este subordonat Tatălui, primind porunci de la acesta, deci distinct de Tatăl, înainte de a veni ca om pe pământ.

După ce Isus Cristos a fost întrupat, El este distinct de Tatăl:

Ioan 8:16-18: “…pentru că nu sunt singur, ci sunt Eu și Tatăl, care M-a trimis. În legea voastră este de asemenea scris că mărturia a doi oameni este adevărată; despre mine însumi mărturisesc Eu și despre mine mărturisește și Tatăl care M-a trimis”, deci este clar ca lumina zilei că Tatăl este o ființă separată de Fiul și ecuația următoare susținută de unii trinitarieni: 1+ 1 +1=1 este falsă căci Domnul Isus spune: 1+1= 2, în plus la cine s-a rugat Domnul Isus dacă Tatăl și Fiul sunt o persoană? Sau a cui a fost vocea din cer care s-a auzit de trei ori ? (Ioan 12:28; 17:1; Matei 3:17; 17:5; 26:39).

După înălțarea la cer , Isus este distinct de Tatăl:

Fapte 7:55,56: “…Isus stând în picioare la dreapta lui Dumnezeu”(vezi și: Coloseni 3:1; Evrei 1:13; 9:24; 12:2; Apocalipsa 3:21; 5:1-9; ÎNTREBĂRI: Cum poate Isus care este Dumnezeu deplin să stea la dreapta lui Dumnezeu (deplin)? Dar să se prezinte în fața lui Dumnezeu și să ia sulul din mâna lui Dumnezeu, dacă El este Dumnezeu și o singură persoană cu Tatăl? Faptul că Tatăl și Fiul sunt două persoane după înălțare reiese și din promisiunea lui Isus din Ioan 14:23:”…Noi (la plural) vom veni la el și ne vom face locuința împreună cu el”, deci Tatăl și Fiul sunt două ființe separate, nu aceiași ființă.

În plus, numele Tatălui și al Fiului nu este același după cum putem citi în Apocalipsa 14:1: ,,Apoi m-am uitat, și iată că Mielul stătea pe muntele Sionului; și împreună cu El stăteau o sută patruzeci și patru de mii, care aveau scris pe frunte Numele Său (al Fiului) și Numele Tatălui SăuDeci numele fiului nu este identic cu numele Tatălui (vezi și Proverbe 30:4; Apocalipsa 3:12). Căci numele Tatălui este Yahweh (Iehova – Isaia 63:16; Geneza 2:4 n.s. BCR), înlocuit în Traducerile Bibliei cu ,,Domnul”, iar numele Fiului este Isus Cristos (Luca 1:31).

Un alt motiv pentru care explicația de mai sus nu este valabilă este că ,,numele” în greacă ,,o;noma” (“onoma”)la singular se referă pe rând la Tatăl, la Fiul, și la Duhul Sfânt, adică se subînțelege că autorul a vrut să spună: ,,în numele Tatălui și în numele Fiului și în numele Sfântului Duh!” dar pentru că nu avea rost să repete, el a spus doar: ,,în numele Tatălui, și al Fiului și al Sfântului Duh!”. Căci același cuvânt din greacă: ,,o;noma” (“onoma”) apare și în pasajele din Apocalipsa 13:8; 17:8 unde ,,numele” la singular se referă pe rând la numele fiecărui om care nu va fi salvat, adică la mai mulți oameni, astfel numele în greacă ,,o;noma” (“onoma”)la singular se referă pe rând la Tatăl, la Fiul, și la Duhul Sfânt.

În concluzie, a fi botezat ,,în numele Tatălui, și al Fiului și al Sfântului Duh!” nu este totuna cu a fi botezat în numele lui Isus Fiul lui Dumnezeu, din două motive:

  1. Tatăl și Fiul nu sunt aceiași persoană;
  2. Numele Tatălui și al Fiului nu este același.

Alte explicații ale acestei contradicții este că în ziua Penticostei acei convertiți au fost botezați doar în numele lui Isus (Fapte 2:38), căci acei evrei îl cunoșteau pe Tatăl și pe Duhul Sfânt și erau dedicați lui Dumnezeu Tatăl ca națiune de legământ și astfel doar cu Isus mai trebuiau să intre în comuniune. Însă aceștia uită că și samaritenii care nu aveau nici un legământ cu Dumnezeu au fost botezați tot în numele lui Isus (Fapte 8:16). Tot la fel și Sutașul Corneliu, om al națiunilor a fost botezat împreună cu familia sa tot în numele lui Isus Cristos (Fapte 10:44), de ce oare? Același formulă de botez, “pentru numele lui Isus”, este folosită și de Pavel când îi botează pe ucenicii din Efes (Fapte 19:5), și de asemenea pentru toți creștinii fie iudei fie dintre neamuri au fost botezați ,,pentru Hristos Isus” (Romani 6:3; Galateni 3:27), curios, nu?!

O a treia explicație care am auzit-o este că ambele formule sunt corecte și că ambele au fost lăsate de Isus Cristos, din păcate o astfel de idee nu găsim în Biblie că Isus a lăsat două formule de botez. De asemenea, să nu uităm că primii creștinii nu și-au permis unele libertăți în ce privește lucrările sfinte, ci ei fiind la început au urmat cu scrupulozitate, la literă putem spune poruncile Domnului date prin apostoli (Fapte 1:2).

O altă variantă care încearcă să explice această ne-concordanță este că textul din Matei 28:19,20 cuprinde formula completă în timp ce celelalte texte conțin doar o formulă prescurtată deoarece celelalte texte doar descriu evenimentul botezului unor credincioși și nu pun accentul pe formula de botez. Însă cei ce susțin această variantă de unde știu că botezul din aceste relatări sunt o descriere prescurtată (Fapte 10:48). De asemenea, dacă ar fi vorba de o formulă prescurtată de botez atunci am găsi botezuri în Biblie despre care să se spună că au fost botezați ,,în numele Tatălui” (prescurtat) sau ,,în numele Duhului Sfânt” (prescurtat) și ni se pare logic că atunci când prescurtăm ceva să luăm doar prima parte din frază, dar în acest caz nu găsim botezuri ,,în numele Tatălui” curios nu? Deci această ipoteză nu stă în picioare. Sau vi se pare logic ca de pildă samaritenii descriși în Fapte cap.8 să fi fost botezați ,,în numele Tatălui, și al Fiului și al Sfântului Duh!” dar doctorul Luca să consemneze: ,,ci fuseseră numai botezați în Numele Domnului Isus.” El (Luca) care spune: ,,am făcut cercetări cu de amănuntul asupra tuturor acestor lucruri de la obârșia lor, să ți le scriu în șir unele după altele, ca să poți cunoaște astfel temeinicia învățaturilor pe care le-ai primit prin viu grai.” (Luca 1:3,4).Prin urmare Luca care a scris cartea Faptele a consemnat exact formula de botez cu care au fost botezați primii creștini.

Dar poate mă vei întreba: atunci care este părerea ta, cum se armonizează Matei 28:19 cu celelalte texte despre botez?

Eu cred că formularea ,,în numele Tatălui al Fiului și al Sfântului Duh” a fost introdusă mai târziu în textul din Matei 28:19,20 pentru a susține Sfânta Treime.

În această privință observați ce spune cartea ,,Provocarea” la p.63:

“Dr.Karlheinz scrie: >>Isus nu a cunoscut nici o trinitate. Porunca de a boteza în numele Tatălui, al Fiului și al Duhului Sfânt, pusă în gura Celui înviat în Matei, este declarată, de cercetarea critică, în unanimitate, ca fiind o falsificare<<…Majoritatea covârșitoare a istoricilor bisericii pun această formulare pe seama părinților trinitarieni ai bisericii…În >>Novum Testamentum Graece et Latine<< de Nestle este redată într-o notă din josul paginii versiunea originală din Matei 28:19, așa cum a fost dată de unul din părinții bisericii, Eusebiu: >>En to onomati mou<< = …în numele meu.

Aceiași observație este scrisă și în >>Greek New Testament<<, Second edition, 1954, London, Bible House.”

Deci Isus conform cu scrierile lui Eusebiu din Cezareea nu a spus: “… în numele Tatălui, și al Fiului și al Sfântului Duh!” (BCR), ci a spus: “… în numele Meu…” Să nu uităm că el a avut acces la manuscrise mai bune decât avem noi astăzi, dacă ne gândim și la faptul că în vremea lui exista chiar manuscrisul original al lui Matei scris în ebraică (prima dată și apoi în greacă), după spusele lui Ieronim acesta era păstrat în zilele sale (sec. IV-V e.n.) în biblioteca pe are o colecționase Pamfil la Cezareea.

Eusebiu din Caesarea (Cezareea), a fost un istoric creștin al secolului IV, care a avut acces la cea mai mare colecție de scrieri anti-nicene, pe care în parte le avem și în zilele noastre, biblioteca care a fost inițiată de Origen și Pamphilus. Un cercetător pe nume Conybeare, cercetând scrierile lui Eusebiu (300-336 AD), în mod deosebit în comentariile cărților Psalmi, Isaia, „Demonstrațio Evangelica”, și în alte scrieri, a descoperit 17 citări ale versetului din Matei 28:19 făcute de Eusebiu în forma următoare:

În greacă: ,,πορενθέντες μαθητύσατε πάντα τά έθνη έν τώ όνόματί μον, διδάcκοντεc αύτούc τηρεϊν πάντα όcα ένετειλάμην ύμϊν.”

Tradus în română: ,,Ducându-vă discipolizați toate națiunile în numele meu, învățându-le să respecte toate câte v-am poruncit.”

Conybeare mai spune:

„In cazul pe care l-am examinat (Matei 28:19), trebuie notat ca nici un singur manuscris sau o versiune mai antica n-a păstrat pentru noi o citare intacta. Dar asta nu e o surpriza pentru noi, așa cum Dr. C.R.Gregory, unul din cei mai mari critici textuali, ne aduce aminte ca manuscrisele Grecești ale textului Nou Testamental deseori au fost alterate de scribi, care au adăugat citări care erau familiare pentru ei, și despre care credeau ca sunt adevărate citări.”

În opiniile lui Conybeare, alterările textelor au fost făcute în mod special de scribi ortodocși, argumentând că ortodocșii sunt cei care cu predilecție folosesc formula Trinitară a botezului.

Pe lângă toate acestea, el afirmă: „In singurul Codice (versiune) în care am fi avut păstrată o versiune mai veche, și anume versiunea Siriacă Sinaitic și în manuscrisul cel mai vechi Latin, paginile care conțin sfârșitul lui Matei sunt dispărute( F.C. Conybeare).

Cercetând eu personal scrierile lui Eusebiu găsite în limba română am mai găsit că El a spus: “Mergeți acum și învățați toate neamurile în numele Meu.” Este interesant că conform cu citatul lui Eusebiu despre marea însărcinare a discipolilor lui Cristos nu apare îndemnul ,,botezându-i” Astfel porunca lui Isus din Matei 28:19,20 îi îndeamnă pe apostoli doar să facă ucenici și să-i învețe în numele Lui, și această poruncă finală concordă cu însărcinarea prezentată în Evanghelia după Luca, unde se spune: ,,Și să se predice în Numele Lui, pocăința și iertarea păcatelor, către toate popoarele, începând din Ierusalim.” (Luca 24:47), deci nici pomeneală de botez, sau de ce formulă de botez trebuie folosită.

Deci ultima poruncă a lui Isus înainte de înălțarea la cer care concordă cu textul din Luca 24:47 și cu Fapte 1:8 nu este: ,,botezându-i în Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh”, ci “Mergeți acum și învățați toate neamurile în numele Meu.” (Matei 28:19 - Eusebiu); sau: ,,Și să se predice în Numele Lui, pocăința și iertarea păcatelor, către toate popoarele, începând din Ierusalim.” (Luca 24:47); sau: ,,Ci voi veți primi o putere, când Se va pogorî Duhul Sfânt peste voi, și-mi veți fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea, în Samaria, și până la marginile pământului.” (Fapte 1:8). De aceea, Pavel a putut spune în 1Corinteni 1:17: ,,De fapt, Hristos m-a trimis nu să botez, ci să propovăduiesc Evanghelia…” Aceasta nu înseamnă că botezul nu este important sau că nu este o cerință pentru a fi salvați, căci alte pasaje ale Noului Testament subliniază importanța botezului (1Petru 3:21), chiar exemplul Domnului Isus care sa lăsat botezat în apă, însă trebuie să recunoaștem că ultima însărcinare dată de Isus la înălțarea Sa la cer nu a fost să boteze ci să evanghelizeze și să învețe pe oamenii tuturor națiunilor în numele Lui, astfel porunca și formula despre botez din Matei 28:19 este introdu-să în plus. Un alt argument este că Cipryan un părinte bisericesc, a găsit necesar să insiste asupra formulei trinitare, pentru că unii creștini botezau după o formulă de botez veche și scurtă și anume: ,în Cristos Isus” sau ,,în numele Domnului Isus” ceea ce lasă să se înțeleagă că formula de origine veche și apostolică folosită de unii creștini chiar și în vremea lui Cipryan era cea ,,în numele Domnului Isus”.

În continuare aș dori să mai prezint o serie de argumente în favoarea variantei ,,în numele lui Isus”:

Formularea de botez așa cum o găsim în cartea Faptele și în epistole, adică: ,,în numele lui Isus Cristos” se armonizează și cu botezul simbolic făcut în Marea Roșie de către poporul Israel, care a fost botezat ,,pentru Moise” (1Corinteni 10:2), care a fost mediatorul Vechiului Legământ, în mod asemănător, apostolii au botezat ,,pentru Isus” (Romani 6:3), mediatorul Noului Legământ (1Timotei 2:5; vezi și: Fapte 7:37; Evrei 3:1-6; Coloseni 3:17).

Prin botez credincioșii devin ucenici (discipoli) ai lui Isus (Ioan 4:1), însă nicăieri în Noul Testament nu se vorbește de ucenici ai lui Dumnezeu Tatăl sau ai Duhului Sfânt ci doar de ucenici ai Domnului Isus (Matei 9:14,19; 27:57; Luca 14:33; Luca 6:17; Ioan 19:38). Prin urmare este logic atunci ca aceștia să fie botezați doar în numele lui Isus care este învățătorul lor (Matei 23:8).

Pe lângă aceste argumente, mai există și un alt argument și anume, nicăieri în Scripturi nu găsim ceva să se facă ,,în numele… Sfântului Duh”, de fapt Biblia nu arată că Duhul Sfânt ar avea nume. Astfel dar toate lucrările au fost făcute în vechiul legământ: ,,în numele lui Iehova” (1Cronici 16:2; 21:19; Matei 21:9; 23:39), ,,în numele Tatălui” (Ioan 5:43; 10:25), iar în Noul Legământ, creștini, vindecau, se rugau, slujeau, făceau minuni, scoteau demoni, etc. doar ,,în numele lui Isus” (Fapte 3:6,16; 4:18; 5:40; 16:18; 1Corinteni 5:4; 6:11; 1Tesaloniceni 4:1), atunci de ce botezul să facă rabat de la acest principiu exclusiv de a face lucrări doar ,,în numele lui Isus”?

Ba mai mult, Biblia ne învață în Coloseni 3:17, ca ,,orice faceți, cu cuvântul sau cu fapta, să faceți totul în Numele Domnului Isus, și mulțumiți, prin El, lui Dumnezeu Tatăl.” Deci porunca este clară, și anume ca tot ce facem deci inclusiv botezul să facem, citez: ,,în Numele Domnului Isus” și nicăieri în Scriptură nu găsim de lucrări în numele Sfintei Treimi, curios, nu? Iar dacă înțelegem ce este botezul, atunci lucrurile sunt și mai clare, căci botezul este ,,cererea către Dumnezeu a unei conștiințe curate, prin învierea lui Isus Hristos” (1Petru 3:21). Deci botezul este cererea sau ,,angajamentul, mărturia” - Biblia București 2001 n.s. ,,către Dumnezeu” exact după cum spune și textul din Coloseni 3:17: ,,să faceți totul în Numele Domnului Isus, și mulțumiți, prin El, lui Dumnezeu Tatăl” Cu siguranță, botezul este cererea făcută în numele lui Isus dar o adresăm lui Dumnezeu Tatăl, El este Cel care o primește și o aprobă, dar dacă noi facem cererea în numele Său atunci la cine o adresăm, este un nonsens.

Pe lângă toate acestea, botezul este o identificare cu moartea și învierea lui Isus (Romani 6:3,4; Coloseni 2:12), căci prin botez noi suntem ,,îngropați (scufundați) împreună cu Isus”, și deci ,,identificați cu El, printr-o asemănare cu moartea Lui...” prin botez (îngropare) noi ne identificăm cu Isus însă noi nu ne putem identifica cu Tată ceresc care nu a murit (Deuteronom 32:4), nici cu Duhul Sfânt, care este un duh de viață și nu poate să moară (Apocalipsa 11:11), ci doar cu Isus Cristos Fiul lui Dumnezeu singurul care a murit și a înviat (Romani 6:8-10).

În mod similar, botezul este și o identificare cu Cristos care a fost botezat în apă de Ioan Botezătorul, căci prin botez ești una cu El și îmbrăcat cu El (Galateni 3:27,28), și începi să calci pe urmele Lui, iar după cum știm, nici Dumnezeu Tatăl nu a fost botezat în apă, nici Duhul Sfânt, ci doar Isus, atunci cum putem fi botezați noi în numele lor?

În finalul acestor argumente aș dori să trec în revistă pasajele directe și indirecte ce conțin formula de botez:

„Pocăiți-v㔠le-a zis Petru „și fiecare din voi să fie botezat în Numele lui Isus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre; apoi veți primi darul Sfântului Duh.” - Fapte 2:38.

,,Căci nu Se pogorâse încă peste nici unul din ei, ci fuseseră numai botezați în Numele Domnului Isus - Fapte 8:16.

,,Și a poruncit să fie botezați în Numele Domnului Isus Hristos – Fapte 10:44.

,,Când au auzit ei aceste vorbe, au fost botezați în Numele Domnului Isus – Fapte 19:5.

,,Nu știți că toți câți am fost botezați pentru Isus Hristos, am fost botezați pentru moartea Lui?”

- Romani 6:3.

 ,,Și așa erați unii din voi! Dar ați fost spălați, ați fost sfințiți, ați fost socotiți neprihăniți, în Numele Domnului Isus Hristos (botezul în apă), și prin Duhul Dumnezeului nostru. (botezul cu Duhul Sfânt)”

- 1Corinteni 6:11.

,,Toți care ați fost botezați pentru Hristos, v-ați îmbrăcat cu Hristos.” - Galateni 3:27.

Scopul acestei dezvăluiri a formulei de botez apostolice nu este nici să dezbine, nici să fim exclusiviști și să considerăm că cei salvați sunt doar cei botezați pentru numele lui Isus, ci scopul acestei dezvăluiri este să ne deschidă mintea la principiile Cuvântului și să ne facă să aderăm mai strâns la ele lăsând la o parte obiceiurile și învățăturile acceptate așa de ușor uneori de bisericile creștine evanghelice din tradiția ortodoxă și nu numai.

Ritualul Botezului

La începutul creștinismului, ritualul sau lucrarea botezului era simplă, un om sau mai mulți auzeau vestea bună, credeau că Isus este Fiul lui Dumnezeu și Mesia, se căiau de păcate și erau botezați în general de cei ce le-au vestit Cuvântul, fără o ceremonie deosebită, fără haine sau clădiri speciale (vezi Fapte 8:12, 26-39). Rezultatul era bucurie, cât și începutul unei vieți schimbate (Fapte 16:14,15; 31-34). Mai târziu însă lucrurile sau complicat, de pildă scriitorul creștin Hippoltus, ne-a lăsat o descriere a felului în care era administrat botezul creștinilor din Roma. Iată ce scria el în anul 200 d.Ch.: “Candidații se dezbrăcau de hainele lor și erau cufundați în apă de trei ori, după ce renunțau în mod public la Satan și rosteau articolele de baza ale credinței creștine. Ei se îmbrăcau apoi în haine noi și se alăturau restului adunării ca să participe la Cina Domnului.”

Apoi și mai târziu când s-a acceptat botezul sugarilor lucrurile sau complicat și mai mult ajungându-se la următorul ritual care se practică în prezent în bisericile tradiționale cu următoarea semnificație sacramentală:

- semnul crucii, la începutul celebrării, marchează pecetea lui Cristos asupra celui care îi va aparține și semnifică harul răscumpărării pe care Cristos ni l-a dobândit prin crucea sa;

- vestirea cuvântului lui Dumnezeu îi luminează cu adevărul revelat pe candidați și adunarea credincioșilor și trezește răspunsul credinței;

- exorcismul, pentru ca botezatul să fie eliberat de păcat și de Cel Rău. Celebrantul îl unge pe candidat cu uleiul catehumenilor sau își impune mâna asupra lui și acesta se leapădă în chip explicit de Satana;

- mărturisirea credinței Bisericii pe care candidatul o va primi prin Botez;

- apa de Botez este sfințită printr-o rugăciune de epicleză. Biserica îi cere lui Dumnezeu ca, prin Isus Cristos, puterea Duhului Sfânt să coboare în această apă, pentru ca toți cei care vor fi botezați în ea "să se nască din apă și Duh";

- ritul esențial al sacramentului este Botezul propriu-zis, care semnifică și înfăptuiește moartea față de păcat și intrarea în viața Preasfintei Treimi prin configurarea cu misterul pascal al lui Cristos. În modul cel mai semnificativ, Botezul se săvârșește prin scufundarea de trei ori în apa baptismală. Însă, încă din antichitate, el poate fi conferit și turnând apă de trei ori pe capul candidatului. Această triplă turnare este însoțită de cuvintele oficiantului: "N., eu te botez în numele Tatălui, și al Fiului, și al Duhului Sfânt";

- ungerea cu sfânta crismă semnifică darul Duhului Sfânt făcut noului botezat. El a devenit creștin, adică uns cu Duhul Sfânt, încorporat lui Cristos;

- veșmântul alb simbolizează faptul că botezatul "s-a îmbrăcat cu Cristos" (Gal 3,27) și a înviat împreună cu Cristos;

- lumânarea aprinsă de la lumânarea pascală semnifică luminarea neofitului de către Cristos. În Cristos, cel botezat este "lumina lumii" (Mt 5,14);

- rugăciunea Tatăl nostru arată că noul botezat este acum fiu al lui Dumnezeu;

- prima Împărtășanie euharistică. În Bisericile Orientale, neofitul, chiar dacă este prunc, primește imediat după Botez atât sfânta Împărtășanie cât și Mirul. Biserica Latină, care rezervă accesul la sfânta Împărtășanie celor care au atins vârsta priceperii, exprimă deschiderea Botezului spre Euharistie apropiind de altar copilul nou botezat, pentru rugăciunea "Tatăl nostru";

- binecuvântarea solemnă încheie celebrarea Botezului. Binecuvântarea mamei, a tatălui și a nașilor ocupă un loc special.

Comentariu: ce să faci? Când nu mai a-i lucrarea Duhului de viață, numai a-i botezul care te învie prin credința în lucrarea lui Dumnezeu (Coloseni 2:12), o înlocuiești cu spectacolul, cu ritualuri fără putere. Totdeauna când puterea lui Dumnezeu nu este prezentă, este înlocuită cu ceva ca să nu i se simtă lipsa, astfel botezul cu Duhul Sfânt a ajuns o simplă mir ungere. O simplă scufundare în numele Salvatorului Isus a ajuns o triplă scufundare în numele Sfintei Treimi; îmbrăcarea cu Cristos reală prin credință a ajuns o îmbrăcare în haine albe; iluminarea credinciosului în mod lăuntric este arătată nu printr-o transformare a vieții ci printr-o lumânare aprinsă. În loc să chemăm numele Domnului cu credință, facem cruce; în loc de un strigăt din inim㠓Ava” (Tată) pentru că am primit un duh de înfiere (Romani 8:15), alți spun în locul celui ce se boteză și în mod mecanic rugăciunea Tatăl nostru; etc. Din păcate chiar și protestanții și neo-protestanții au adăugat tot felul de lucruri la simplitatea botezului așa cum este prevăzut în Noul testament, printre care putem menționa: haine speciale pentru păstorul care botează, haine albe obligatorii pentru candidat, ungerea cu ulei (sau mir) premergătoare botezului, punerea mâinilor păstorilor după botez peste cel botezat în unele culte cu rugăciune, care curios cred că botezul cu Duhul Sfânt are loc înainte de botezul în apă, atunci ne întrebăm: pentru ce punerea mâinilor dacă cel botezat a primit înainte de botez Duhul Sfânt ? Botezul neapărat într-o apă curgătoare, și alte obiceiuri. Închei cu cuvintele sfântului apostol Pavel din 2Corinteni 11:3: “Dar mă tem ca nu cumva, după cum șarpele a amăgit pe Eva cu viclenia lui, tot așa și gândurile voastre să nu se strice de la simplitatea și curăția față de Hristos.” Însă după cum Eva a fost amăgită, tot așa și biserica a fost amăgită să se depărteze de la simplitatea Cuvintelor Domnului și de la temelia apostolilor și a profeților (Efeseni 2:20).

Conform Bibliei botezul nu se face doar în apă curgătoare, Biblia nu fixează o astfel de regulă, prin urmare botezul se face oriunde (chiar în bazine, căzi de baie, ape stătătoare, lacuri – Fapte 8:36-38) unde se poate face o scufundare completă (imersiune), pentru a simboliza și realiza îngroparea împreună cu Cristos (Coloseni 2:12).

Poate cineva se întreabă: în ce poziție se face scufundarea? Răspunsul este la fel ca mai înainte, Biblia nu prezintă reguli, pe parcursul istoriei unii s-au botezat prin scufundare stând în genunchi cu apă până la gât și doar capul i fost plecat și scufundat pentru o secundă, alții din picioare au fost culcați în apă pe spate, alții în față. După cum ne dăm seama nu poziția este atât de importantă dacă este respectuoasă, cât a face cu curăție de inimă acest pas al botezului.

Este necesar pentru botez haine albe de botez? Biblia nu învață nicăieri că cei botezați în primul secol aveau haine albe sau haine speciale, ba chiar se prezintă cazuri în Biblie când cei botezați s-au botezat cu hainele normale de pe ei (Fapte 8:38). Aceasta nu înseamnă că este greșit a face botezul în haine albe, însă să nu facem din aceasta o regulă obligatorie.

O altă întrebare care se ridică este: ce întrebări trebuie să-i punem celui pe care îl botezăm înainte de a face acest act? În unele biserici există anumite întrebări standard care se pun candidatului la botez ca: Te-ai căit de păcate pe baza jertfei de răscumpărare a jertfei lui Isus Cristos? Cât timp vrei să-l urmezi pe Domnul Isus? Sau: L-ai acceptat pe Isus ca Domn și Salvator? Crezi că Domnul Isus este Fiul lui Dumnezeu?Etc. După cum ne dăm seama primii creștini nu aveau niște întrebări standard, în unele cazuri evidente de transformare a vieții poate nu puneau nici o întrebare, poate altădată îi întrebau unele lucruri din învățăturile esențiale ale creștinilor, de aceea dacă apostolii nu au stabilit o astfel de regulă sau un set de întrebări, înțelegem că atunci ca preoți ai lui Dumnezeu avem libertate să acționăm după cum ne dictează conștiința și Duhul lui Dumnezeu în momentul botezului. O sugestie potrivită pentru evenimentul botezului ar fi: cel care oficiază botezul poate începe cu o rugăciune cerând binecuvântarea, prezența și călăuzirea lui Dumnezeu în această lucrare, apoi câteva imnuri creștine se pot cânta, după care o predică despre însemnătatea botezului, apoi candidații la botez se pot ruga mărturisindu-și păcatele și exprimându-și căința lor pe baza jertfei lui Isus, cât și dedicarea lor față de Dumnezeu. Apoi aceștia sunt duși la o apă suficient de adâncă pentru o cufundare completă, unde pot fi întrebați una sau mai multe întrebări despre credința, pocăința și dedicarea lor, astfel ca aceștia să aibă ocazia să fac㠓o declarație publică pentru salvare” deoarece “dacă declari public acest cuvânt din propria ta gură, că Isus este Domn, și exerciți credință în inima ta că Dumnezeu l-a sculat din morți, vei fi salvat.” (Romani 10:9,10). Apoi aceștia sunt cufundați iar în timpul cufundării lor, lucrătorul care face botezurile declară: “te botez în numele lui Isus”. Exprimarea poate fi și mai lungă ca de pildă: “în fața martorilor văzuți și nevăzuți pe baza căinței și a credinței tale te botez în apă pentru numele lui Isus”, sau “pentru că ți-ai mărturisit credința că Isus este Fiul lui Dumnezeu și Dumnezeu la înviat din morți eu te botez în apă pentru numele lui Isus” (compară cu Fapte 5:31; 8:37).

Concluzie: Botezul creștin în apă care se armonizează cel mai bine cu textul Bibliei se face prin scufundare, în numele lui Isus, fără a stabili o poziție, îmbrăcăminte sau întrebări și răspunsuri standard, ci existând o anumită libertate în felul de desfășurare al acestei lucrări sfinte. Însă fiecare adunare sau lucrător creștin poate introduce unele obiceiuri sau metode care par potrivite spre a nu fi o lucrare haotică și dezorganizată dar să nu se îndreptățească prin aceste metode.

Cine trebuie să efectuze botezul?

În religiile tradiționale celebranții obișnuiți ai Botezului sunt episcopul, preotul și diaconul; în caz de necesitate poate boteza orice persoană, chiar ne-botezată, însă trebuie să aibă intenția de a face ceea ce face Biserica atunci când botează și să folosească formula baptismală trinitară.

În unele biserici protestante și neo-protestante care din păcate au ieșit din cadrul gândirii Noului Legământ cel puțin în ce privește oficierea botezului, se crede că doar pastorii ordinați pot face botezul vreunui credincios, uitând însă că toți creștinii sunt preoți (1Petru 2:5-9). În plus, nicăieri în Noul Testament, nu găsim învățătura conform căreia doar păstorii pot boteza, și vedem că orice creștin ca de pildă Filip care nu era păstor (Fapte 8:), a botezat pe alții. Pe lângă toate acestea apostolii nici măcar nu era așa de ahtiați de a efectua ei botezul, de pildă Pavel spune în 1Corinteni 1:17: ,,De fapt, Hristos m-a trimis nu să botez, ci să propovăduiesc Evanghelia…” Și el declară că a nu a botezat decât pe Crisp, Gaius și casa lui Ștefana din miile de oameni pe care le-a adus la credință (1Corinteni 1:14-16). Tot la fel Petru în casa lui Corneliu nu i-a botezat el pe aceștia ci a poruncit că ceilalți creștini care erau cu el să-i boteze (Fapte 10:48). Astfel putem concluziona că orice creștin indiferent de sex sau funcție în adunare, pe baza credinței și a pocăinței candidatului, îl poate boteza în apă, în situații limită când nu există nici un creștin în localitatea ta, sau nu găsești pe nimeni care să te boteze conform adevărului, roagă o rudă sau un prieten să te boteze. Aceste situații sunt excepții și puțin probabile în țările creștine unde în fiecare oraș sunt creștini.

Care persoane sunt vrednice pentru a fi botezate în apă?

Pentru a răspunde la această întrebare în mod complet trebuie să rezolvăm câteva probleme după cum urmează:

Care sunt condițiile pentru un botez Nou Testamental?

În Noul Testament persoanele care putea efectua botezul în apă erau cele ce credeau din toată inima lor în Isus Cristos și se căiau de păcate (Fapte 2:38; 8:12), deci existau două condiții care de fapt se împleteau între ele: credința în Fiul lui Dumnezeu, Isus care a murit pentru ei și a înviat pentru a fi Domn și Salvator (Fapte 5:31; 16:30-33; Romani 10:9,10), și căința sau pocăința adică părerea de rău, regretul ce venea în urma conștientizării lor prin Cuvânt și Duhul Sfânt a faptului că sunt păcătoși și despărțiți de Dumnezeu (Fapte 2:37; Ioan 16:8). Căința se manifesta prin mărturisirea păcatelor lui Dumnezeu și uneori chiar în mod public (1Ioan 1:9; Matei 2:6). Criterii precum: acceptarea unor doctrine formulate de oameni, cunoașterea pe de rost a unor crezuri sau versete, parcurgerea obligatoriu a unor lecții biblice (cateheză sau studiu biblic), activitatea împreună cu adunarea (vestitor nebotezat), chiar afilierea la o organizație nu existau în primul secol, acestea nu sunt criterii din punct de vedere Scriptural care să facă pe o persoană să nu fie vrednică de botezul în apă. Dacă persoana respectivă crede cu adevărat și se pocăiește, aceea persoană este atunci vrednică de botezul în apă. Astfel în primul rând, trebuie să crezi din inimă că Isus a murit pentru păcatele tale, și că Dumnezeu l-a înviat din morți (Romani 4:24,25; 10:9,10), însă această credință nu trebuie să fie doar o acceptare la nivelul minții, ci să fi mișcat în inima ta de dragostea lui Dumnezeu, care a dat tot ce avea mai scump ca să te răscumpere pe tine un păcătos (Ioan 3:16). În plus, tu trebuie să iei hotărârea de a fi dedicat complet lui Dumnezeu, și să-l accepți pe Isus ca Domn și Salvator în viața ta, fiind gata să asculți de el în orice timp (Romani 6:11; 10:9-13). De asemenea să te căiești de păcate, cerându-ți iertare sinceră de la Dumnezeu, și lepădând păcatul în viața ta, și având o relație puternică cu Tatăl ceresc pentru a primi putere și a nu mai practica păcatul (Proverbe 28:13; Fapte 2:38). În primul secol, mulți credincioși au fost botezați imediat după ce au crezut în Isus și ce sau pocăit, și nu după un anumit curs de cateheză sau după ce au activat împreună cu adunarea (Fapte 8: 12, 35-39; 16: 14,15, 30-34). Mai târziu, de pildă pe la jumătatea secolul al II-lea e.n. persoana care făcea botezul era înainte învățată o bună perioadă de timp după cum spune și Iustin Martirul în cartea sa: ,,Apologia Întâia” unde declară: ,,Toți cei ce s-ar încredința și ar crede că lucrurile acestea învățate și propovăduite de noi sunt adevărate și care făgăduiesc că vor putea trăi așa, sunt învățați să se roage și să ceară de la Dumnezeu, postind, iertarea păcatelor pe care le-au săvârșit mai înainte, în timp ce noi, la rândul nostru, ne rugăm și postim laolaltă cu ei. Apoi, ei sunt conduși de noi undeva, unde este apă și sunt renăscuți acolo, în același fel în care noi înșine am fost renăscuți” mai târziu această pregătire pentru a fi acceptat pentru botez dura trei ani. La Botez nu era acceptat oricine. Candidatul, numit “catachumen”, trebuia sa treacă mai întâi printr-un curs de pregătire și învățare. Acest curs putea dura uneori până la trei ani, timp in care purtarea candidatului era supravegheata foarte de aproape. Biserica nu accepta la botez decât pe aceia care dovedeau ca sunt sinceri în dorința lor de a îmbrățișa o viata noua, în sânul comunității creștine.

Este clar că practica botezului se deformase, căci accentul cade pe ce poate face omul ca să se schimbe pentru Dumnezeu și nu ceea ce face Duhul Sfânt în credincios (Romani 8:13).

Trecând de practica bisericii primare prin care botezul era o exprimare a credinței și căinței și ca o parte a procesului de salvare, mai târziu s-a trecut la acceptarea ideii ca botezul în sine salvează de păcat și astfel poate fi aplicat spre sfârșitul vieții, ca un fel de “spălare” rituala a păcatelor, prin urmare biserica a deformat învățătura despre botez.

Biserica îl făcea acum “procurativ”, adică garantul dobândirii neprihănirii și a vieții veșnice. Cristos îl instaurase doar ca s㠓împlinim toată dreptatea” (Matei 3:15), oamenii l-au pervertit în ceva care “îl face pe cineva drept” sau ca fiind “toată dreptatea”. Este clar astfel că pe parcursul istoriei sau căzut în tot felul de extreme în ce privește atât pregătirea dinainte de botez cât și botezul în sine.

În concluzie, pe baza doar a Cuvântului lui Dumnezeu, persoanele vrednice de botezul în apă sunt cele ce cred cu adevărat în Isus Fiul lui Dumnezeu, și sau căit de păcate cerându-și iertare lui Dumnezeu. (Fapte 2:38,39; 16:30-33).

Dar să răspundem la a doua întrebare:

Înainte de botez trebuie să aibă loc pasul predării (consacrării)?

În special de la reformă încoace, dar mai ales în secolul XX în bisericile evanghelice, predarea (consacrarea sau dedicarea) a fost o treaptă premergătoare botezului, indiferent dacă ea a constat într-o rugăciune de predare, într-o ridicare de mână la invitația evanghelistului care predica sau într-o ungere cu mir, ordinea în procesul convertirii oamenilor a fost și este următoarea:

  1. Auzirea Cuvântului; 2. Credința – pocăința; 3. Predarea- consacrarea; 4. Nașterea din Duhul Sfânt; 5. Cursul de cateheză; 6. Botezul în apă.

Adică un evanghelist sau lucrător predică vestea bună într-o biserica sau într-un alt loc unde sunt adunați oameni, apoi la sfârșit de obicei face o invitație ca oamenii care doresc să-și predea viața lui Isus Cristos acceptându-l ca Domn și Mântuitor în viața lor. Cei ce doresc ridică o mână sus, sau merg de obicei în față, unde fie sunt conduși într-o rugăciune de predarea vieții, unii evangheliști chiar punându-și mâinile peste ei sau ungându-i cu mir. Apoi aceștia sunt invitați la biserică pentru a face un curs de cateheză, apoi după ce termină acel curs sau studiu biblic se botează în apă. Întrebarea care se ridică este următoarea: Înainte de botez este neapărat necesar pasul predării (consacrării)?

Dacă studiem cu atenție Noul Testament vom avea o surpriză în această privință, nici urmă de pas al predării, nici Petru, nici Pavel, nici Filip evanghelizatorul nu le-a cerut oamenilor să-și predea viața lui Dumnezeu, nici prin ridicare de mână, nici prin rugăciune sau prin alte metode vizibile. Oare de ce? Nu este de înțeles că cineva care se pocăiește are nevoie și să-și dedice viața lui? Ba da, este clar că un om care se convertește și crede evanghelia nu mai trăiește pentru el, ci de atunci în colo el trăiește pentru Dumnezeu prin Isus Cristos (Romani 6:11; 14:7,8). Atunci care este metoda, cum procedau apostolii ca oamenii să trăiască pentru Domnul, să aibă viața predată Lui? Răspunsul îl găsim în Scriptură, și anume revenind la definiția botezului care sună astfel:

“Această imagine vă mântuiește acum și pe voi, adică botezul care nu este o curățire de întinăciunile cărnii, ci cererea (,,angajamentul, mărturia” - Biblia București 2001 n.s.), către Dumnezeu a unei conștiințe curate, prin învierea lui Isus Hristos.” Hopa!!! Ce este botezul? Cererea sau angajamentul către Dumnezeu prin Isus, deci nu este neapărat nevoie de un angajament sau de o predare (consacrarea) premergătoare botezului, căci biblic este ca să arătăm dedicarea noastră nu printr-o ridicare de mână ci prin botez. Astfel predicatorii și evanghelizatorii primului secol îi invitau pe oameni după ce auzeau vestea bună la pasul botezului, nu la pasul predării. Toate botezurile consemnate în Scripturi urmează după auzirea Cuvântului nu după ce și-au predat viața prin ridicare de mână sau prin rugăciunea de predare, ci prin botez. Oamenii de atunci care au auzit evanghelia și-au predat viața lui Dumnezeu și au arătat acesta lăsându-se botezați în apă ca simbol public al dedicării lor, tocmai de aceea observați ce spune Cuvântul în Fapte 2:41: “Cei care au primit cuvântul lui au fost botezați; și în ziua aceea s-au adăugat aproape trei mii de suflete.” (vezi și Fapte 8:12). Deci Biblia nu spune: “Cei care au primit cuvântul lui sau predat” ci Biblia spune: “au fost botezați” astfel cei ce aud evanghelia și cred trebuie conduși la botez nu la pasul predării care este o invenție omenească și nu are bază în Cuvânt, iar dacă vrem să facem lucrarea lui Dumnezeu după Cuvântul Său, atunci trebuie să ne schimbăm metodele și să lepădăm multe obiceiuri care s-au strecurat în biserici. Nu spun aceasta ca să declar că este ceva greșit ca cineva să-și predea (consacre) viața printr-o rugăciune, este foarte bine însă adevărata consacrare o arătăm prin botez, astfel la evanghelizările noastre trebuie la final să-i îndemnăm pe oameni să-și exprime căința, credința și consacrarea lor prin botez nu printr-o alt fel de manifestare a predării. Da, oamenii trebuie să se dedice lui Dumnezeu dar să arate acesta prin botez nu alt fel, și făcând astfel ne vom apropia și noi de învățătura și practica apostolică, fie ca Dumnezeu să ne ajute.

Dar oare înainte de botez trebuie ca candidatul să facă studiu biblic?

După cum ne-am dat seama până acum în primul secol e.n. oamenii erau botezați pentru că credeau și se pocăiau și de multe ori chiar în ziua când au auzit Cuvântul lui Dumnezeu care i-a îndemnat la pocăință ei sau pocăit și sau botezat deci nici vorbă de studiu biblic, cateheză sau învățarea pe de rost a unor texte sau crezuri. Să dăm câteva exemple: Famenul etiopian, botezat doar după ce aude vestea bună că Isus este mielul lui Dumnezeu (Fapte 8:30-38); Lidia vânzătoare de purpură ascultă evanghelia, crede și este botezată ea și casa ei (Fapte 16:14,15); tot la fel Temnicerul din Filipii (Fapte 16: 30-34); și alții. Prin urmare, este nescriptural să pretindem ca credinciosul care dorește să se boteze să facă un numit curs sau studiu, dacă el crede și se căiește fiind înnoit de Duhul Sfânt atunci el trebuie să fie botezat ca să devină ucenic sau discipol (Ioan 4:1). Iar instruirea sistematică pe calea lui Dumnezeu se face în adunare după ce este adăugat ca mădular al ei. Acest model îl observăm în cartea Faptele unde după credința-pocăința lor erau botezați în apă și după aceea ei stăruiau în învățătura apostolilor (Fapte 2:40-42). Înainte de a se boteza ei doar au auzit vestea bună (Fapte 14:21) și doar după ce au devenit discipoli (ucenici) prin botezul lor în apă au fost învățați doctrinele creștine. (Vezi și Fapte 11:19-26; 14:21,22). Lucrul acesta este foarte normal, deoarece un om merge la un patron și își dă copilul să facă o ucenicie, el este înscris ca ucenic și doar după ce devine ucenic, învață meseria respectivă, tot așa doar după ce cineva devine ucenic este învățat cu de amănuntul pe calea Domnului și nu înainte, căci acesta este pierdere de timp, căci nu am nici o garanție că cel ce studiază se va lepăda de sine și va deveni creștin. De fapt, nici nu are cum un om carnal care nu are Duhul să înțeleagă lucrurile Duhului Sfânt (1Corinteni 2:14). Astfel la un astfel de om trebuie predicată vestea bună, și anume că cu toate că el este păcătos și despărțit de Dumnezeu, el poate fi iertat și salvat prin Isus dacă se pocăiește și își pune toată încrederea în Dumnezeu.

Pentru a fi eficienți și pentru a nu pierde timpul care este atât de prețios, noi trebuie să-i învățăm pe cei care sau smerit și au devenit copii ai lui Dumnezeu, bineînțeles că nu este greșit să avem relații cu unii oameni care sunt doritorii de adevăr chiar dacă nu au devenit încă copii ai lui Dumnezeu, putem studia cu ei, putem discuta chestiuni biblice însă cum am spus nu este ceva obligatoriu ca ei să studieze înainte de a se boteza, dacă ei au auzit vestea bună și sunt receptivi la ea acesta este suficient pentru ca aceea persoană să fie botezată. Iar după botez trebuie să-l învățăm tot ceea ce ne-a poruncit Domnul Isus (Matei 28:20). Este clar însă că unii oameni se nasc repede în Regatul lui Dumnezeu chiar după ce au auzit prima dată evanghelia, în timp ce alții se nasc din nou după ani de zile de contact cu Cuvântul lui Dumnezeu. Această realitate este bine ilustrată de semințele plantate într-un ogor, unele soiuri răsar mai repede altele mai târziu, chiar unii copii se nasc la 8 luni alții la 9 luni sau alții chiar mai târziu, tot așa și persoanele în contact cu evanghelia, la unii evanghelia prinde rădăcini repede, la alți mai târziu, important este să prindă. Mai ales în zilele noastre și în țara noastră în care oamenii sunt sceptici și cu rezerve față de orice, fiindcă au fost păcăliți de conducători politici sau religioși și nu numai și unde o evanghelie perimată este răspândită rareori se întâmplă ca oamenii de la prima predică să-și schimbe total viața, poate mai degrabă lucrul acesta este realizabil în junglă la sălbatici decât în orașele noastre. Dar să nu ne pierdem răbdarea căci sămânța căzută în pământ aduce roade în răbdare (Luca 8:15). Însă datoria noastră ca fii ai lui Dumnezeu este să nu lăsăm ca fii celui Rău să pătrundă în adunarea sfinților, sau să-i excludem de la părtășia noastră pe alți creștini din cauze doctrinale sau altele care nu sunt Scripturale. Să nu uităm că țarina unde se află și grâul și neghina nu este adunarea (biserica) ci “țarina este lumea” (Matei 13:38). Atunci înțelegem că membrii adunării sunt doar grâul, doar oile, doar copii Tatălui ceresc și frații lui Cristos, doar cei care au Duhul lui Cristos și astfel fac parte din corpul lui Cristos, și care au murit și au înviat împreună cu acesta prin botez și prin lucrarea Duhului lui Dumnezeu (Romani 6:2-5; Coloseni 2:12; 1Corinteni 12:12,13).

Botezul în apă trebuie făcut după primirea Spiritului Sfânt sau înainte?

În primul secol există cazuri de credincioși care au primit Duhul Sfânt înainte de botezul în apă ca de pildă casa lui Corneliu (Fapte 10:44-48), însă cele mai multe cazuri sunt acelea de oameni care au primit Duhul Sfânt imediat după botezul în apă, ca de exemplu: Isus (Matei 3:16); cei ce sau căit în ziua Penticostei (Fapte 2:38-42); credincioșii din Samaria (Fapte 8:15,16); ucenicii din Efes (Fapte 19:1-6); etc. În general toți cei ce erau botezați atunci în ziua botezului cu apă sau oricum după foarte puțin timp primeau botezul cu Duhul Sfânt. De ce? Deoarece prin botez ei își exprimau căința și credința lor botezul era probabil următoarea faptă a credinței lor. Să nu uităm că atunci a fi creștin nu era ceva popular nici bine venit, ci mai degrabă aveai parte de persecuții. În plus adunările de atunci nu erau lumești și teatrale ci practicau o atât o iubire cât și o disciplină fermă până acolo încât cei ce păcătuiau era mustrați în public (1Timotei 5:20; 2Corinteni 2:6). Se înțelege atunci că cei ce doreau să se boteze vedeau în apostoli și în adunare prezența lui Dumnezeu, astfel ei înțelegeau că nu se pot juca sau face promisiuni deșarte lui Dumnezeu sau nu-și puteau permite să se prefacă că se pocăiesc. Vă aduceți aminte descrierea: “Cei ce au primit propovăduirea lui, au fost botezați; și în ziua aceea, la numărul ucenicilor s-au adăugat aproape trei mii de suflete. Ei stăruiau în învățătura apostolilor, în legătura frățească, în frângerea pâinii, și în rugăciuni. Fiecare era plin de frică, ºi prin apostoli se fãceau multe minuni ºi semne. Toși cei ce credeau, erau împreunã la un loc, ºi aveau toate de obºte. κi vindeau ogoarele ºi averile, ºi banii îi împãrțeau între toți, după nevoile fiecãruia. Toți împreună erau nelipsiți de la Templu în fiecare zi, frângeau pâinea acasă, și luau hrana, cu bucurie și curăție de inimă...” Ba mai mult, când Anania și Safira au mințit pe Dumnezeu și pe apostoli pedeapsa lui Dumnezeu a venit imediat omorându-i (Fapte 5:1-10). Oare s-ar fi botezat atunci ca să facă parte din adunarea sfinților cineva doar formal sau dintr-o pocăință superficială? Eu cred că nu, Dumnezeu era prezent, oamenii atunci erau plini de frică și de respect atât față de Dumnezeu cât și față de adunare și conducătorii acesteia, observați ce spune relatarea în continuare: “au găsit-o moartă; au scos-o afară, și au îngropat-o lângă bărbatul ei. O mare frică a cuprins toată adunarea și pe toți cei ce au auzit aceste lucruri. Prin mâinile apostolilor se fãceau multe semne ºi minuni în norod. Toți stăteau împreună în pridvorul lui Solomon,... Numãrul celor ce credeau în Domnul, bărbați și femei, se mărea tot mai mult...” Închipuiți-vă să fie în prezent o astfel de adunare condusă de frați cu autoritate, și-ar permite vreunul din lume să se joace de-a botezul sau să-l privească superficial, atunci când: oamenii sunt vindecați prin mâinile acestora, oamenii li se dezvăluie prin prorocie tainele inimii când li se spune că ei încă trăiesc în păcat, poate fură în ascuns sau trăiesc în adulter, etc. și sunt dați pe față de profeții adunării, eu cred că le piere cheful să se boteze până nu se schimbă cu adevărat (1Corinteni 14:24,25). Ce spuneți sar încumeta cineva să se joace într-o astfel de a adunarea sfinților? Unde cei prefăcuți sunt pedepsiți și descoperiți rapid și falsa lor credință demascată? Dar în adunările din prezent în care nu este nici măcar un sfert din puterea de atunci, nu ne mirăm că există frați falși, oameni botezați dar care nu cred cu adevărat, membrii morți din punct de vedere spiritual. Toate acestea din cauză că: 1. Nu mai există oameni cu autoritate spirituală; 2. Adunările nu mai sunt ceea ce au fost adică, părtășie și comuniune adevărată cu stăruință în rugăciune, frângerea pâinii, învățătura apostolică și legătura frățească cât mai des, dacă se poate chiar în fiecare zi: 3. Prezența lui Dumnezeu cu putere care să aducă o frică și un respect în inima oamenilor; 4. Trăirea în comun sau cel puțin întâlniri frecvente, (zilnice), în care nu mai poți să joci teatru căci ești zilnic între frați; 5. Frecventarea întrunirilor și ne-lipsirea de la ele; 6. Iubire sinceră și transparență totală.

Dar chiar dacă se strecoară frați mincinoși în adunare ca și cazul Anania și Safira sau cazul Simeon (Fapte 8:18-25). Într-o adunare sănătoasă frații falși sunt demascați rapid. Dar să revenim din nou la întrebarea: Botezul în apă trebuie făcut după primirea Spiritului Sfânt sau înainte?

Pe scurt răspunsul este următorul: din punct de vedere biblic nu este greșit pe baza credinței și a mărturiei credinciosului să botezi pe cineva chiar dacă nu a primit încă Spiritul Sfânt sau poți să aștepți să primească mărturia lui Dumnezeu adică Duhul Său și doar după aceea să o botezi, ambele variante sunt biblice.

În zilele noastre însă îți asumi unele riscuri mai mult ca altădată. Un risc ar fi să primești în adunare oameni care doar spun cu gura că cred dar ei de fapt nu cred, căci chiar după mărturisirea lor, și botezul lor în apă în numele lui Isus, ei totuși nu primesc Duhul Sfânt. De ce? Repet din nou pentru că credința și căința lor nu este reală și profundă. Atunci ce este de făcut cu aceștia, să le spunem că cu toate că sau botezat în apă, ei nu sunt membri ai adunării? Sau să-i primim ca membrii așteptând ca în viitorul apropiat sau îndepărtat să fie botezați și cu Duhul Sfânt considerându-i de pe acuma frați? Însă dacă procedăm așa se ivesc două probleme, și anume pe deoparte noi nu putem să-i numim frați și surori doar pe aceia pe care Cristos fratele nostru mai mare nu-i consideră frați; pe de altă parte nu avem nici o garanție că ei vor primi vreodată Duhul Sfânt astfel am face o prostie să îi considerăm frați cu noi dar ei să fie tot copiii ai Diavolului deghizați în oi, căci Scriptura precizează clar în Romani 8:9: ,,Dacă nu are cineva Duhul lui Cristos nu este al lui”. Atunci ce este de făcut?

Dacă nu procedăm așa pare-se că riscăm să introducem oameni în adunare care de fapt nu sunt mădulare ale lui Cristos și nu sunt parte la adunarea universală a credincioșilor și atunci nu pot fi nici membri ai unei adunări locale. Un astfel de eveniment este consemnat și la Fapte 8:5-25 unde ni se relatează cum Filip un evanghelist a predicat pe Cristos într-o cetate din Samaria, și unde după ce au auzit vestea bună că pot fi iertați prin numele lui Isus și au văzut semnele făcute de Filip, mulți bărbați și femei au fost botezate pentru numele Domnului Isus pe baza credinței lor în mesajul lui Filip. Însă în acea mulțime de oameni sinceri sa strecurat și Simeon un om ce practica vrăjitoria și pe baza “credinței lui” (care din păcate nu era mântuitoare, adică suficientă pentru salvare) probabil exprimată prin mărturia lui verbală a fost botezat și el în apă. Imediat apostolii Petru și Ioan au venit în Samaria ca să sprijinească această lucrare cu rugăciunile lor pentru ca cei care sau botezat și să primească Spiritul Sfânt. După ce Petru și Ioan sau rugat și au avut încredințarea că Dumnezeu le va da Duhul Sfânt, și-au pus mâinile peste ei, ca și ei să primească Duhul Sfânt și mulți l-au primit prin mâinile apostolilor. Însă Simeon când a văzut scena că Duhul Sfânt era dat prin mâinile apostolilor le-a promis bani ca să-i dea și lui această putere. Răspunsul lui Petru a fost însă categoric, ba mai mult el ne furnizează un indiciu despre ce era în inima lui Simeon care mai târziu conform tradiției a creat o sectă eretică a creștinismului. Observați cuvintele lui Petru: „Banii tăi să piară împreună cu tine, pentru că ai crezut că darul lui Dumnezeu s-ar putea căpăta cu bani! Tu n-ai nici parte, nici sorț în toată treaba aceasta, căci inima ta nu este curată înaintea lui Dumnezeu. Pocăiește-te, deci, de această răutate a ta, și roagă-te Domnului să ți se ierte gândul acesta al inimii tale, dacă este cu putință; căci văd că ești plin din fiere amară, și în lanțurile fărădelegii.” Simon a răspuns: „Rugați-vă voi Domnului pentru mine, ca să nu mi se întâmple nimic din ce ați zis.” Dumnezeu și chiar slujitorii lui nu pot fi păcăliți, chiar dacă cineva spune că crede și chiar face un botez Scriptural, cu toate acestea el nu este parte a adunării. Nu știm din punct de vedere Biblic ce sa întâmplat în continuare cu Simeon daca a primit Duhul Sfânt și a devenit parte a adunării lui Cristos, sau după cum spune tradiția mai târziu a devenit un sectant eretic care chiar a luptat contra adevăratei adunări ai lui Dumnezeu. Nu vreau să se înțeleagă din acest material ca Filip este vinovat pentru că la botezat pe Simeon, deoarece cu siguranță Filip la botezat pe baza mărturiei lui, doar că din păcate Simeon a dorit botezul cu gândul ca să facă și el miracole ca și Filip, lui îi plăcea să fie în centru atenției ca și înainte când făcea vrăjitorii care au uimit poporul Samarei și i-a atras admirația. Însă Petru i-a demascat dorințele greșite prin cuvintele: “Tu n-ai nici parte, nici sorț în toată treaba aceasta, căci inima ta nu este curată înaintea lui Dumnezeu...căci văd că ești plin din fiere amară, și în lanțurile fărădelegii.”  Deci observăm o persoană botezată în apă în numele lui Isus și totuși cu interiorul neschimbat și ne spălată de păcate, sau cum se exprimă Petru: “plin din fiere amară, și în lanțurile fărădelegii.”

O altă variantă care nu implică riscuri este aceea de a boteza doar pe aceia care au primit Duhul Sfânt pe baza credinței și a căinței lor. Un creștin matur își dă seama dintr-o simplă discuție dacă în omul respectiv a avut loc o convertire reală, dacă acel om sa întâlnit cu păcătoșenia din el cât și cu Salvatorul Isus care i-a curățat toate păcatele. Și dacă da atunci acesta poate fi botezat, deoarece ca și în cazul Sutașului Corneliu Dumnezeu a dat deja mărturie prin Duhul că aceea persoană este plăcută Lui. Însă dacă procedăm așa ca regulă ieșim din cadrul Scripturii și ajungem din nou la pasul predării ca un pas premergător botezului, deoarece trebuie să desființăm botezul ca cerere (angajament), sau ca parte a procesului salvării și a integrării în trupul lui Cristos. Prin urmare nu o să mai botezăm oamenii ca să se îmbrace cu Cristos ci îi botezăm că deja sunt îmbrăcați cu Cristos, deja sunt parte din familia lui Dumnezeu. Ori noi am studiat și am văzut că în general (cu unele excepții)botezul în apă atrage botezul cu Duhul Sfânt, căci este cererea pentru a primi conștiința curată prin învierea lui Isus (vezi Fapte 2:38,39; 19:5,6).

Deci problemele sunt următoarele: dacă-i botezăm pe oameni înainte de botezul cu Duhul Sfânt riscăm să introducem în biserică oameni ne-convertiți și falși credincioși, însă dacă nu-i botezăm decât după botezul cu Duhul Sfânt și facem din aceasta o regulă, îndepărtăm ordinea biblică și o parte din semnificația botezului. Atunci ce este de făcut?

Ca să simplific mai mult mă întreb: ce este mai bine, să previn sau să tratez? Eu cred că este nevoie de ambele lucruri și soluția ar putea fi următoarea: oameni cu autoritate și o adunare sănătoasă călăuzită de Dumnezeu.

Problema nu este atât de gravă într-o adunare sănătoasă, unde chiar dacă un ne-convertit se strecoară, deoarece un fals frate este curând demascat, ca și evreii botezați de Dumnezeu în Marea Roșie, pentru Moise, dar care mai târziu majoritatea au pierit din cauza necredinței (1Corinteni 10:1-11; Iuda 5). Dar problemele stau altfel într-o adunare ca cele din zilele noastre în care există mai mult spectacol decât părtășie, iar în loc de disciplină și mustrare cu autoritate găsim mai degrabă metode psihologice de consiliere, care se străduiesc să-l ajute pe om să-și păstreze respectul de sine și care afirmă în gura mare că înainte de a iubi aproapele noi trebuie să ne iubim pe noi. Atunci nu este de mirare că există atâția frați mincinoși strecurați printre noi și care și rămân între noi slăbind sfințenia adunării.

Deci pe de o parte e nevoie ca evanghelizatorii care îndeamnă la predare și pocăință prin botez să aibă un discernământ puternic, cât și mesajul lor să fie clar și să nu predice o pocăință ieftină atunci din start mulți care nu sunt sinceri când li se va spune că ei trebuie să moară față de păcat și să se lepede de sine nu vor dori să facă botezul. A doua sită este discernământul predicatorului care fie că-i cunoaște sau nu pe cei ce doresc botezul, prin experiența lui și prin autoritatea și călăuzirea Duhului Sfânt vor putea să oprească pe cei nu au o credință suficientă de la botez. Iar a treia sită este adunarea, astfel chiar dacă totuși cineva s-a strecurat în adunare și nu primește Duhul Sfânt din cauza necredinței și prefăcătoriei lui, după un timp va fi demascat ca Anania și Safira sau Simeon magul, fie va părăsi el singur adunarea căci întunericul nu poate sta în lumină, și un om care locuiește în întuneric nu va suporta lumina (2Corinteni 6:14; Ioan 3:16-21), fie va fi exclus deoarece standardele lui Dumnezeu nu pot fi atinse și împlinite de cineva mort în păcatele lui, fără înnoirea Duhului Sfânt. Însă repet în bisericile cu o slabă lumină acești oameni care sunt o falsă lumină vor putea supraviețui mult și bine.

În concluzie, putem boteza pe baza mărturiei credinței candidatului chiar dacă acesta nu s-a născut din Duhul Sfânt, însă după o predică clară și plină de lumină (prima sită), cu călăuzirea Duhului asupra predicatorului sau evanghelistului (a doua sită), și cu o adunare sănătoasă care se roagă pentru cei proaspăt botezați să primească Spiritul Sfânt, și unde există învățătură și trăire sănătoasă și unde se practică o disciplină sănătoasă chiar cu mustrări publice și cu excluderi (a trei sită). Nu trebuie însă să ne stresăm prea mult căci lucrarea este al lui Dumnezeu și El este Cel ce conduce și are toate lucrurile în control, noi trebuie să împlinim Cuvântul și să fim sensibili la îndemnurile Duhului Sfânt și totul va fi bine.

Până aici am tratat despre botezul în apă al Noului legământ, în continuare să analizăm despre:

botezul în duhul sfânt

Cât despre botezul în sau cu Spiritul Sfânt, Biblia învață că acesta este pentru toți creștinii, după cum se spune în Fapte 2:38,39 BCR: “…și veți primi darul Sfântului Duh. Căci făgăduința aceasta este pentru voi, pentru copii voștri și pentru toți cei ce sunt departe acum, în oricât de mare număr îi va chema Domnul Dumnezeul nostru.” Deci acest botez este pentru toți cei ce se căiesc în oricât de mare număr, căci oricine crede în mod sincer este sigilat cu Spiritul Sfânt pentru chemarea cerească (Efeseni 1:13,14), și face parte din corpul lui Cristos prin botezul cu Spiritul sfânt (1Corinteni 12:12,13,27), în care intră mulți sau toți creștinii autentici (1Corinteni 10:17; Romani 12:5). Acest botez vine ca urmare a credinței noastre și a primirii Cuvântului (Efeseni 1:13), însoțită de căința noastră smerită (Fapte 2:38,39). Acesta poate să aibă loc fie înainte de botezul în apă (Fapte 10:47), sau după botezul în apă (Fapte 8:14-16).

Botezul în Spirit Sfânt este botezul în care Domnul Isus Cristos este botezătorul (Luca 3:16); substanța în care ești cufundat este Duhul sau Spiritul Sfânt (Fapte 2:2-4); iar persoana botezată este credinciosul care se pocăiește (Fapte 2:38,39).

Botezul în Duhul Sfânt produce o schimbare în credincios și realizează transformarea vieții noastre după cum se arată în Romani 8:13”dacă, PRIN DUHUL faceți să moară faptele trupului…”Deci Duhul este cel ce ne ajută să învingem păcatul și face să moară faptele trupului. Botezul cu Duhul Sfânt ne face să înviem la o viață nouă guvernată de Cristos, este o înnoire sau regenerare după cum se precizează în Tit 3:5:”…prin înnoirea făcută de Duhul Sfânt “. Botezul cu Duhul Sfânt mai este și ungerea cu Duhul, atunci o persoană devine creștină, în acel moment aceea persoană devine Fiu al Regatului ceresc și Rege împreună cu Cristos (2Corinteni 1:21,22; Apocalipsa 1:6; Romani 8:17). Atunci el gustă în mod anticipat din moștenirea cerească, primind astfel arvuna sau avansul Împărăției lui Dumnezeu prin Duhul Sfânt, fiind astfel în sens spiritual strămutat în Regatul Fiului iubirii (Efeseni 1:13; Coloseni 1:13; Evrei 6:4,5,10:29). Primirea Duhului Sfânt constituie și pecetluirea cu puterea lui Dumnezeu adică sigilat ca proprietate a lui Dumnezeu și părtaș al noului legământ (Efeseni 4;30; Evrei 10:15-20). Acest botez cu Duhul lui Cristos ne dă dreptul să fim copii ai lui Dumnezeu (Romani 8:14) și ne pune în corpul lui Cristos ca mădulare a lui (1Corinteni 12:12,13). Botezul cu Duhul, este primirea Darului Duhului Sfânt, care se manifestă și prin umplerea cu El, toate acestea ca un cadou a Celui Prea Înalt (Fapte 2:38,39 compară cu Fapte 1:5; 2:1-4). Primirea darului gratuit al Spiritului Sfânt duce ca la rândul lui Duhul Sfânt să împartă daruri felurite după voia lui, următoarele texte descriu textele în care sunt menționate câteva daruri ale Duhului Sfânt – Romani 12:6-8; 1Corinteni 12:8-11; 28-30; Efeseni 4:11; 1Petru 4:9-11; etc.

Până la botezul cu Duhul Sfânt, omul este mort în păcatele lui (Efeseni 2:1), iar duhul lui nu are legătură cu Dumnezeu, dar după acest botez, omul primește viața veșnică ca o viață nouă ce are în ea firea sau caracterul lui Dumnezeu și este unit cu cerul (Efeseni 2:5,6), și el devine un singur duh cu Domnul Isus, devenind astfel mădular în corpul Său (1Corinteni 6:17; 12:12,13).

Primii 120 de ucenici ai lui Cristos, au primit ca dar spiritual, darul vorbirii în alte limbi omenești, dar necunoscute de vorbitori (Fapte cap.2). Dar botezul cu Duhul Sfânt nu se manifestă doar prin vorbirea în alte limbi, căci Spiritul Sfânt are multe feluri de manifestare. Faptul că botezul cu Duhul Sfânt nu se arată în mod exclusiv prin vorbirea în limbi reiese din următoarele exemple Biblice:

Isus Cristos, a fost botezat sau uns cu Duhul Sfânt (Ioan 1:32-34), împlinind profeția din Daniel 9:25, dar Biblia nu consemnează nici o vorbire în limbi prin darul miraculos al Spiritului Sfânt. La El botezul cu Duhul Sfânt s-a manifestat prin coborârea Acestuia sub forma unui porumbel (Matei 3:16).

Apostolul Pavel, a fost botezat cu Spiritul Sfânt prin umplerea cu acesta fără ca El să vorbească în alte limbi (Fapte 9:17,18).

Ucenicii din Samaria, au primit botezul cu Duhul prin mâinile apostolilor, fără ca relatarea biblică să vorbească de ceva spectaculos ca de pildă o vorbire în alte limbi necunoscute prin darul limbilor (Fapte 8:14-25).

Ucenicii din Efes, au fost botezați cu Spiritul Sfânt prin mâinile lui Pavel, la ei s-a manifestat nu numai prin vorbire în limbi ci și prin prorocie (Fapte 19:5,6).

Credincioșii din Corint, au devenit un singur trup prin botezul cu Duhul primind fiecare din ei diferite daruri ale Duhului și nu doar vorbirea în alte limbi, căci nu tot trupul lui Cristos este limbă vorbind în mod figurat, ci și ochi, urechi, picioare, mâini, etc. (1Corinteni 12:12-30).

Atunci înțelegem din aceste exemple că este falsă ideea că doar dacă cineva vorbește în limbi este botezat cu Duhul Sfânt. Cel care a fost botezat cu Duhul Sfânt se poate observa din comportamentul lui care în general reflectă roadele Spiritului având astfel o mare putere de a nu practica păcatul (Galateni 5:22,23; 1Ioan 3:7-10). Acest botez este esențial pentru a intra în Împărăția cerurilor, căci în Romani 8:9 se spune: ,,…Dacă n-are cineva Duhul lui Hristos, nu este al Lui.” Iar în Ioan 3:5-7 se precizează: ,, „Adevărat, adevărat îți spun, că, dacă nu se naște cineva din apă și din Duh, nu poate să intre în Împărăția lui Dumnezeu. Ce este născut din carne, este carne, și ce este născut din Duh, este duh. Nu te mira că ți-am zis: „Trebuie să vă nășteți din nou.” Deci de la nașterea din Duhul nu pot fi excepții căci numai cine a devenit duh primind a doua natură cea divină, poate intra în cer unde locuiesc duhurile.

botezul pentru Moise

De acest botez simbolic a avut parte poporul Israel atunci când a ieșit din țara Egiptului, căci tot poporul a trecut prin Marea Roșie, și au fost călăuziți de un nor ziua și de un stâlp de foc noaptea (Exod 13:21,22; 14:22), tocmai de aceea apostolul Pavel descrie situația lor prin cuvintele din 1Corinteni 10:1,2: ,, Fraților, nu vreau să nu știți că părinții noștri toți au fost sub nor, toți au trecut prin mare, toți au fost botezați în nor și în mare, pentru Moise” Adică Israeliții trebuiau ca urmare a acestui botez simbolic să asculte de Moise reprezentantul lui Dumnezeu și mediatorul Celui dintâi legământ, El fiind administrator peste casa lui Dumnezeu și purtătorul de cuvânt al lui Dumnezeu (Evrei 3:2-5; Numeri 12:4-8), de aceea evreii au fost botezați “pentru Moise”.

Din acest exemplu noi învățăm următoarele principii:

Este interesant că botezul acesta simbolic nu sa făcut pentru Iehova Dumnezeul lui Israel, ci pentru Moise, adică în numele mediatorului (mijlocitorului) dintre poporul lui Dumnezeu și Dumnezeu, în cazul de față ,,pentru Moise”.

Botezul implică o înconjurare în apă a celui botezat, adică evreii au fost sub nor, iar de o parte și de alta erau apele Mării Roșii ca un zid. Este interesant cum descrie Psalmistul această situație în Psalmul 78:13,14 unde se spune: ,,A despărțit marea, și le-a deschis un drum prin ea, ridicând apele ca un zid.” Iar în 105:39 se spune: ,, A întins un nor, ca să-i acopere, și focul, ca să lumineze noaptea.” Deci avem apă peste tot care îi înconjura, dar care nu-i îneca ci îi salva de mânia egiptenilor.

Această întâmplare chiar dacă nu este o paralelă perfectă, ea prefigurează botezul creștin. Ea se aseamănă cu evenimentul potopului, când Noe și familia Sa, botezată să spunem așa, în numele lui Noe purtătorul de Cuvânt al lui Dumnezeu. Ei au fost înconjurați de ape în arcă, dar au fost salvați (1Petru 3:20,21; 2Petru 2:5; Geneza 7:17,18). Biblia are multe evenimente sau lucruri prefigurative (circumcizia, spălările rituale) care pre-umbresc botezul nou testamental. Dar să vedem în continuare:

botezul lui ioan botezătorul

Acest botez este descris în următoarele pasaje Biblice și este numit ,,botezul pocăinței” și atrăgea iertarea păcatelor din partea lui Dumnezeu: Matei 3:1-17; 21:25; Marcu 1:1-11; 11:30; Luca 3:3-22; 7:29; 20:4; Ioan 1:19-37; 3:22-30; Fapte 13:23,24; 19:4. Acest botez era rezervat pentru iudei și avea ca rol împăcarea evreilor cu Dumnezeu, printr-o manifestare publică a pocăinței față de călcările de lege ale legământului pe care Dumnezeu la făcut cu aceștia (fii lui Avraam) pe muntele Sinai (Exod 24:7). Astfel rolul lui Ioan și a botezului pe care El îl făcea este bine descris în Maleahi 4:4-6 unde se spune: ,, Aduceți-vă aminte de legea lui Moise, robul Meu, căruia i-am dat în Horeb, rânduieli și porunci, pentru tot Israelul! Iată, vă voi trimite pe proorocul Ilie, înainte de a veni ziua Domnului, ziua aceea mare și înfricoșată. El va întoarce inima părinților spre copii, și inima copiilor spre părinții lor, ca nu cumva, la venirea Mea, să lovesc țara cu blestem!” Acest Ilie care trebuia să vină înainte de Mesia nu este altul decât Ioan Botezătorul (Matei 17:10-13). Astfel, Ioan Botezătorul trebuia să pregătească un popor întors spre Dumnezeu pentru al primi pe Mesia (Luca 1:16,17), de fapt chiar unii dintre ucenicii lui Ioan au devenit mai târziu ucenici ai lui Isus. Dar tocmai pentru că Israelul a călcat legământul, aveau ei nevoie de acest botez al pocăinței și spre pocăință, ca Dumnezeu să se îndure de Israel și să-l ierte, căci acest botez era pentru iertarea păcatelor (Luca 3:3).

Domnul Isus a venit la Ioan la vârsta de aproximativ 30 de ani (Luca 3:21-23), pentru a fi botezat, dar tocmai pentru că nu avea păcat și Ioan știa acest lucru el nu putea să-l boteze pentru iertarea păcatelor, de aceea Ioan a protestat spunându-i lui Isus că el are nevoie să fie botezat de Isus. Însă Isus a spus că pentru a împlini dreptatea trebuie să-l boteze Ioan, astfel Ioan l-a botezat dar nu ca pe ceilalți cu un botez al căinței, în care aceștia își mărturiseau public păcatele în timp ce făceau botezul (Matei 3:6), ci cu un botez care semnifică începutul misiunii Sale pământești ca Fiu al lui Dumnezeu și ca Cel ce a venit să slujească, să-și dea viața pentru mulți și să mărturisească despre adevăr (Marcu 10:45; Ioan 18:37). Botezul lui Isus a fost o prezentare în fața Tatălui în care El parcă ar fi spus: „Iată-mă… vin să fac voia Ta, Dumnezeule!” (Evrei 10:7). Iar Dumnezeu cu ocazia acestui botez i-a dat autoritate ungându-l (botezându-l) cu Duhul Sfânt, care s-a coborât peste Isus în formă de porumbel. De asemenea, Tatăl ceresc a rostit din cer cuvintele: „Acesta este Fiul Meu prea iubit, în care Îmi găsesc plăcerea.” (Matei 3:17) acestea subliniau atât că a acceptat și aprobat actul botezului lui Isus, cât și că de El oamenii trebuie să asculte fiindcă i-a dat autoritate cu toate că era fiu al omului (Marcu 1:10). După puțin timp de la acest eveniment și discipolii lui Isus sub călăuzirea lui Cristos au început să boteze și mulți evrei mergeau la ei pentru a fi botezați (Ioan 3:26; 4:1,2), acest botez era tot un botez al pocăinței de care evreii păcătoși puteau beneficia. Este interesant revenind la Ioan Botezătorul care a pregătit calea Domnului, și el a predicat despre un botez în Duh Sfânt și cu foc pe care îl va efectua Mântuitorul, însă să vedem în continuare la ce se referă botezul cu foc:

botezul cu foc

Despre acest gen de botez se face referire doar în textele din Matei 3:11 și Luca 3:16  unde se spune: ,,…El (Isus) vă va boteza cu Duhul Sfânt și cu foc.” În general la botezul cu foc sau traducerea mai corectă: ,,în foc” se dau următoarele interpretări:

Este clar că textele care vorbesc despre botezul în foc nu sunt suficient de clare pentru a da o interpretare sigură și exactă, însă totuși putem să încercă să găsim înțelesul acestor cuvinte prin prisma contextului, adică a cuvintelor rostite de Ioan Botezătorul, El spune în Matei 3:7-12: ,,Dar când a văzut pe mulți din Farisei și din Saduchei că vin să primească botezul lui, le-a zis: „Pui de năpârci, cine v-a învățat să fugiți de mânia viitoare? Faceți, deci, roade vrednice de pocăința voastră. Și să nu credeți că puteți zice în voi înșivă: „Avem ca tată pe Avraam!” Căci vă spun că Dumnezeu din pietrele acestea poate să ridice fii lui Avraam. Iată că securea a și fost înfiptă la rădăcina pomilor: deci, orice pom, care nu face roadă bună, va fi tăiat și aruncat în foc. cât despre mine, eu vă botez cu apă, spre pocăință; dar Cel ce vine după mine, este mai puternic decât mine, și eu nu Sunt vrednic să-i duc încălțăminte-le. El vă va boteza cu Duhul Sfânt și cu foc. Acela Își are lopata în mână, Își va curăți cu desăvârșire aria, și Își va strânge grâul în grânar; dar pleava o va arde într-un foc care nu se stinge.” Astfel înțelegem că Ioan se adresează fariseilor și saducheilor care au venit să facă botezul lui Ioan spre pocăință, iar el le spun că Mesia care vine după el va boteza: ,,în Spirit Sfânt și foc” (literal din greacă). În continuare Ioan explică ce va face Mesia și anume: ,,Își va curăți cu desăvârșire aria, și Își va strânge grâul în grânar; dar pleava o va arde într-un foc care nu se stinge.” Astfel Isus va strânge grâul în hambar, iar pleava ceea ce este nefolositor adică oamenii ne-pocăiți îi va arde într-un foc nestins. Deci având în vedere că nu se dă foc la aria cu grâu înainte de strângerea grâului, ci se dă foc doar la pleavă după ce grâul a fost strâns, botezul cu foc este pentru cei răi care nu au vrut să se pocăiască de faptele lor rele. În plus, când Isus și Petru fac referire la cuvintele lui Ioan Botezătorul (Fapte 1:5; 11:16), ei aplică la credincioși doar prima parte a promisiunii și anume: „Ioan a botezat cu apă, dar voi veți fi botezați cu Duhul Sfânt.” Fără a menționa sau aplica botezul cu foc la credincioși, nici Isus și nici apostolul Petru.

În concluzie, botezul cu foc nu este așa de esențial pentru a face certuri de cuvinte, însă studiind contextul am observat că mai degrabă acesta se aplică în cazul celor răi.

botezul pentru cei morți

Și botezul pentru cei morți (1Corinteni 15:29), este prezentat în Biblie neclar, acesta ca și cel cu foc nu este o doctrină esențială pentru salvare, însă având în vedere unele extreme ce există la ora actuală este bine să cunoaștem și despre aceste botezuri. Singurul pasaj în care apare este destul de obscur, această învățătură apare în contextul argumentării lui Pavel că morții vor învia, deoarece unii corinteni aveau îndoieli cu privire la înviere, iar Pavel prezintă o serie de argumente în favoarea învierii, printre care și argumentul: ,,Altfel, ce ar face cei ce se botează pentru cei morți? Dacă nu înviază morții nicidecum, de ce se mai botează ei pentru cei morți?” La acest singur text există destule interpretări, dintre cele mai cunoscute menționăm:

Dar chiar această interpretare nu susține extrema bisericii ,,Sfinților Zilelor din Urmă”(Mormonii), deoarece din text nu reiese că Pavel ar aproba o astfel de practică, ci mai degrabă el face referire la această practică a corintenilor pentru a dovedi învierea morților. Căci botezul din întreaga învățătură a Bibliei este ceva ce facem personal, nu ceea ce facem unii pentru alții (Fapte 8.12,13; Marcu 16:16). Tocmai de aceea Tertulian un apărător al credinței creștine spune că botezul pentru cei morți îl făceau doar ereticii nu creștinii autentici. Pe lângă toate acestea, este clar că botezul făcut de Mormoni în locul strămoșilor lor decedați nu este aprobat de Dumnezeu, căci chiar dacă unii corinteni sau botezat în locul unora morți, totuși au făcut-o doar după ce aceștia și-au exprimat dorința în a face botezul și nu au mai apucat să-l facă fiind doar înnoiți de Duhul Sfânt, pe când Mormonii se botează în locul unor oameni care poate mulți dintre ei au avut posibilitatea să facă botezul și nu l-au făcut, ceea ce face din practica lor o înșelătorie, căci botezul lor nu produce în cei botezați ,,dezbrăcarea de trupul poftelor firii noastre pământești,  fiind îngropați împreună cu El, prin botez, și înviați în El și împreună cu El” (Coloseni 2:11,12).

În concluzie, este clar că nu putem stabili și face o doctrină din acest pasaj confuz.

botezul în moarte a lui isus

Despre acest botez se vorbește doar în Luca 12:50 unde se spune: ,, Am un botez cu care trebuie să fiu botezat, și cât de mult doresc să se îndeplinească!” Botezul la care face referire aici Isus sunt patimile, suferințele și moartea Sa. De acest botez e posibil să aibă parte și martirii (Apocalipsa 6:9-11). Iar textele din Matei 20:22 și Marcu 10:38 se referă la botezul în Spirit Sfânt al lui Isus, de care vor avea parte și ucenicii începând cu Penticosta.

În concluzie: botezurile importante pentru noi sunt: cel în Duhul Sfânt, și cel în apă pentru Cristos, însă pentru a fi pregătiți pentru acești pași, un om sincer trebuie să facă următoarele:

1.Accepți și simți condamnarea păcătoșeniei tale pe care o face Duhul Sfânt – încă de la primul pas, este o conlucrare între tine și Duhul Sfânt, nimeni nu se poate naște din nou, dacă Duhul Sfânt nu găsește în tine o inimă sinceră și smerită, care se lasă convinsă de natura ei păcătoasă și coruptă, căci un rol al Duhului Sfânt este să dovedească lumea ca fiind vinovată în ce privește păcatul (Ioan 16:8). Astfel Duhul Sfânt și Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să aibă aderență în tine, să poate să te oglindească în adevărata față a ta, descoperindu-ți starea ta păcătoasă de corupt, nelegiuit, viclean, vrășmaș cu Dumnezeu și hidoșenia păcatului (Romani 3:9-18,23; 8:7,8; Iacov 4:4; Iov 15:16). El îți dovedește nu numai că ai moștenit păcatul, dar și că ai dat curs păcatului nestăpânindu-te când puteai să o faci, El îți va arăta că natura ta este coruptă și stricată și te va face să vezi păcatul așa cum îl vede Dumnezeu, ca pe ceva scârbos și nelegiuit dacă ești bineînțeles receptiv, atunci, la fel ca evreii din ziua Penticostei care au rămas străpunși în inimă, vei zice: ”Fraților ce să facem?” sau ca temnicerul din Filipi:”…ce trebuie să fac ca să fiu mântuit? “(Fapte 2:37;16:30). Atunci începi să-ți dai seama cât de păcătos și pierdut ești fiind sub condamnarea morții, despărțit de Dumnezeu prin păcatele tale (Isaia 59:1-4). Ba mai mult îți dai seama că nu te poți auto-salva (Psalmul 49:6-8), chiar faptele bune pe care le-am făcut sunt ca o haină murdară înaintea lui (Isaia 64:6), căci nu ai fost creat prin Iesus la fapte bune, dacă nu te-ai născut din nou (Efeseni 2:10).

2.Accepți că Cristos a murit pentru păcatele tale fără această jertfă fiind pierdut, astfel crezi că într-adevăr Iesus Cristos a murit pentru păcatele noastre, astfel toată vina și fărădelegea noastră a fost transferată asupra lui Cristos care a fost făcut păcat și blestem pentru noi (2Corinteni 5:21; Galateni 3:13), astfel El a suferit o moarte chinuitoare pe lemn, astfel prin rănile lui suntem vindecați (Isaia 53; 1Petru 2:24). Prin urmare întreabă-te în mod serios: crezi că Iesus a murit în locul tău pentru păcatele tale (Romani 4:25)? Dacă da, atunci înțelegi că El te-a cumpărat prin jertfa sa pentru Dumnezeu și din momentul când exerciți credință în El, Iesus va deveni Domnul și Salvatorul tău, numai-trăind pentru tine ci pentru El (Fapte 4:12; 5:31; 2Corinteni 5:14,15). În consecință a crede în Iesus, înseamnă a-l asculta (Ioan 3:36), a crede în Tatăl lui care l-a trimis pe pământ și a mărturisit despre El că este Fiul și trimisul lui (Ioan 5:24; 12:44; 1Ioan 5:9-11), a umbla în lumină (Ioan 12:46) a muri față de păcat și a învia la o viață pentru Dumnezeu (Romani 6:8,11), căci după cum Cristos a murit și a înviat, cel ce crede în El trebuie să moară și să învie spiritual lăsând ca Cristos să ia chip în el prin Duhul său (Galateni 2:20; Romani 8:9-11).

3.Căința sinceră: adică un regret profund, o părere de rău pentru faptele noastre rele pe care le-am făcut, acest regret va conduce la mărturisirea păcatelor noastre la Dumnezeu Tatăl prin Iesus Marele Preot (1Ioan 1:7-9;2:1,2). În plus, căința autentică produce roade bune și o schimbare a modului de gândire, de vorbire, de acțiune greșit și vom fi prompți și fermi în lupta cu înclinația de a păcătui (Proverbe 28:13; Matei 3:8; Romani 12:9; Evrei 3:7,8). Căința adevărată se observă prin atitudinea față de păcat, privindu-l ca Dumnezeu ne minimalizându-l și ne mai practicându-l (1Ioan 3:4,8). Având în vedere aceste lucruri întreabă-te: Ți-ai mărturisit păcatele lui Dumnezeu ? Ai lepădat păcatul schimbându-ți modul de viață într-unul drept ?

4.Consacrare :Tot în rugăciunea în care ne-am exprimat căința putem să ne dedicăm viața Creatorului, adică să-I spunem Celui Prea Înalt că viața noastră io consacrăm lui (Deuteronomul 26:17), devenind proprietatea lui Dumnezeu, iar de atunci în colo nu egoismul va trona pe tronul vieții noastre ci Domnul Iesus, pe care îl vom urma încontinuu ca ucenici ai lui (Matei 16:24; Romani 14:7,8).

Cu siguranță dacă facem acești pași nu din dorința de a avea vreo experiență miraculoasă ci cu curăție în suflet, căutându-l pe Dumnezeu ca Psalmistul care spune în Psalmul 42:1,2:”Cum dorește cerbul izvoarele de apă așa te dorește sufletul meu pe tine, Dumnezeule! Sufletul meu însetează după Dumnezeu…”. Căci dacă căutăm darurile lui Dumnezeu și nu pe Dumnezeu putem face din ele un idol, ci căutându-l pe Dumnezeu vom primi pe lângă cunoașterea ființei lui și darurile lui, căci El este dătătorul oricărui dar bun (Iacov 1:16,17). De aceea întreabă-te: tânjește sufletul tău după Dumnezeul cel viu? Simți că nu poți trăi fără El?

În final mai întreabă-te:

M-am botezat în apă pentru numele lui Isus Cristos?