BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Adunarea lui Dumnezeu!

 

Introducere

Acest material despre adunarea creștină, l-am scris cu scopul ca cei care îl citesc să se familiarizeze cu învățăturile de bază despre adunarea creștină (biserica), deoarece la ora actuală există multe învățături și idei deformate despre biserică, despre rolul ei, organizarea ei, conducerea, ei, etc.

Dar acest material nu se limitează doar la a trece în revistă învățăturile de bază și principii despre adunarea creștină, ci vom prezenta modul de organizare și de desfășurare a adunărilor primilor creștini, și de asemenea vom arăta practic metode de aplicare a învățăturilor Bibliei despre adunare în prezent pe subiecte după cum urmează:

bulletAdunarea poporului lui Dumnezeu.
bulletDe ce este nevoie ca credinciosul să facă parte dintr-o adunare?
bulletCare este scopul adunării?
bulletOrganizarea adunării?
bulletResponsabilitățile femeilor în adunare.
bulletDisciplina adunării.
bulletSemnele unei adunări creștine sănătoase.

Adunarea poporului lui Dumnezeu?

Din toate timpurile poporul lui Dumnezeu se aduna pentru închinare, părtășie și învățătură. În poporul Israel era obiceiul acesta să se adune cu ocazia unor sărbători importante pentru a se închina lui Iahve și a asculta citirea și ascultarea legii (Exod 34:23; Levetic cap.23; (Neemia cap.8). Centul închinării era în jurul cortului întâlnirii, mai târziu la templul din Ierusalim (Exod 30:36; 33:7; Fapte 7:44; 1Împărați cap.6; Psalmul 5:7; 27:4).

În timpul robiei babiloniene, evreii au început să construiască sinagoge și să se închine în cadrul lor, ele au existat și în vremea lui Isus atât în Israel (Luca 4:15,44) cât și în alte centre evreiești din diasporă (Fapte 9:2; 13:5). Acestea erau locuri de întrunire unde evreii se rugau și ascultau Cuvântul lui Dumnezeu citit și explicat. Termenul din ebraică pentru adunare (Exod 16:22; 34:31; Levetic 4:15; 8:5; 10:17; Numeri 20:6), cu referire la adunarea lui Israel, este: ,,gahal”, care înseamnă ,,a chema împreună”, și este tradus în Bibliile noastre cu ,,adunare”. Dar mai târziu sa înființat adunarea creștină, de aceea în continuare să vedem:

Când sa înființat adunarea creștină, ce este ea și din cine este compusă?

După venirea lui Isus pe pământ și a instituirii Noului legământ, Fiul lui Dumnezeu a fondat adunarea creștină sau cum mai este cunoscută sub numele de ,,biserică”. Deci națiunea Israel nici înainte de prima venire a Domnului Isus nici după moartea și învierea lui Isus, nu a fost biserica, deoarece adunarea (biserica) sa fondat pe piatra de temelie care este Cristos (1Petru 2:6-8), și pe apostoli (Efeseni 2:20) în frunte cu apostolul Petru, căci Isus spune în Matei 16:18: ,,Și Eu îți spun: tu ești Petru (Grecește: ,,Petros”), și pe această piatră (Grecește: ,,petra”) voi zidi Biserica (Grecește: ,,ekklesia”) Mea, și porțile Locuinței morților nu o vor birui.” Deci Isus vorbește de o adunare ce urma să se construiască, nu de o adunare (biserică) construită deja, adică națiunea lui Israelul cum susțin unii, ci Scripturile creștine fac o diferență între iudei (Israel) și biserică (vezi 1Corinteni 10:32).

Astfel această ,,adunare” era creștină, adică formată din cei unși cu Duhul Sfânt al lui Dumnezeu (2Corinteni 1:21,22). Cuvântul din greacă pentru adunare este ,,ekklesia” care înseamnă: ,,adunarea celor chemați afară”, căci combinația dintre verbul: ,,a chema”(,,kaleo”) și cuvântul ,,afar㔠(,,ek”), înseamnă literal: ,,cei chemați afară”. Acest cuvânt are și un sens non-religios când se referă la adunările oamenilor (vezi Fapte 19:30,32,33,39,41), însă Domnul Isus sa referit la adunare ca fiind ,,cei chemați afar㔠din lume pentru a trăi pentru El.

Adunarea creștină îi cuprinde pe toți credincioșii născuți din Dumnezeu, de la Penticosta din primul secol al erei noastre când s-a împlinit profeția din Ioel 2:28-31 (vezi Fapte 2:1-21) și sa fondat adunarea creștină. Atunci credincioșii au fost botezați cu Duhul Sfânt (1Corinteni 12:12,13,27), atunci ei au fost unși, pecetluiți cu Spiritul Sfânt ca proprietate specială a lui Dumnezeu (2Corinteni 1:21,22; Efeseni 4:30; Fapte 2:1-4). Deci adunarea este formată din toți credincioșii care au exercitat credință în jertfa lui Isus, căci Domnul Cristos a murit pentru adunare și a sfințit-o prin Cuvântul Său și a fost numit cap al adunării (Efeseni 5:23-26), ori este clar că Domnul Isus nu a fost conducător peste Israel, ci Moise (Evrei 3:2-6), și nici nu este conducător peste Israel nici în prezent, căci aceștia încă nu îl acceptă ca Fiu al lui Dumnezeu.

Acest cuvânt ,,ekklesia” este folosit de 115 ori în Noul Testament, de 20 de ori este folosit cu referire la întreaga mulțime de răscumpărați (adunarea universală), iar de 95 de ori este folosit cu privire la vreo adunare locală.

Expresia “adunare” are două sensuri majore: se referă la adunarea universală a creștinilor, adică la toți creștini ce vor fi pe parcursul timpului (Coloseni 1:18,24) și la adunarea locală adică o adunare dintr-o localitate (1Corinteni 11:18; 14:19,28; 1Corinteni 16:1; Galateni 1:2; 1Tesaloniceni 2:14). Însă al doilea sens al cuvântului ,,adunare” se mai poate referi la mai multe adunări dintr-o zonă geografică numite ,,adunarea”(Fapte 9:31 NT.93), sau la un grup de oameni dintr-o adunare care se adună pentru închinare (Fapte 1:13,14;12:12). Dar să vedem în continuare:

Cum este numită adunarea?

Adunarea (,,ekklesia”) mai este numită și ,,adunarea lui Dumnezeu” (1Corinteni 1:2), căci acum ea este poporul Lui formată din toate națiunile (Fapte 15:14; Romani 9:23-26; 2Corinteni 6:16), mai este numită și <adunarea lui Cristos> căci ea este și a lui Cristos (Romani 16:16; vezi și Matei 16:18), sau ,,Biserica (,,ekklesia”) …care este în Dumnezeu Tatăl și în Domnul Isus Hristos” (1Tesaloniceni 1:1), sau ,, Biserica (,,ekklesia”) celor întâi născuți” (Evrei 12:23), sau ,,Biserica aleas㔠căci cei ce fac parte din ea sunt aleșii lui Dumnezeu (1 Petru 5:13). Însă poate cineva se întreabă:

Este greșit să punem alte nume adunării?

Adunările din primul secol nu aveau nume distincte, ci ele erau deosebite prin precizarea că acea adunare era dintr-o anumită localitate, de exemplu: ,,adunarea lui Dumnezeu care este în Corint” (1Corinteni 1:2; vezi și Apocalipsa 1:11), sau adunarea dintr-o anumită casă (Romani 16:5; 1Corinteni 16:19).

Dar în prezent există mai multe adunări într-un oraș, iar acestea în general nu se închină într-o casă particulară, ci într-o sală publică, de aceea unii au decis să dea nume care să identifice și să deosebească adunările existente, ceea ce nu este greșit dacă motivație este nu de a ieși în evidență ci cu scop de identificare. Însă trebuie să facem diferența dintre numele unei adunări, de numele unui cult sau denominațiuni, care are ca scop atragerea atenției asupra unei particularități a cultului respectiv, care nu duce la unitate între creștini ci la dezbinare, dar acest subiect este dezvoltat în broșura: ,,Care este religia adevărată?” Dar acum după ce am văzut despre numele adunării creștine, să analizăm în continuare:

Cum este descrisă și cu ce este comparată adunarea în Scripturi?

Ea este înfățișată și ca fiind: templul lui Dumnezeu și al Duhului Sfânt (1Corinteni 3:16; 2Corinteni 6:14), o locuință a lui Dumnezeu prin Duhul (Efeseni 2:22), casa lui Dumnezeu, cât și stâlpul și susținerea adevărului (1Timotei 3:15), casă spirituală (1Petru 2:5), căci acei credincioși au devenit pietre vii în construcția adunării și au ca temelie și piatră din capul unghiului pe Isus Cristos (1Petru 2:3-10), dar aceasta mai este zidită pe și pe temelia apostolilor și a profeților (Efeseni 2:20). Ea mai este și manifestarea Regatului (Împărăției) lui Dumnezeu pe pământ (Coloseni 1:13,18; Matei 25:1). Să nu înțelegem greșit însă, adunarea creștină nu este Regatul lui Dumnezeu, chiar dacă adunarea se află în împărăția lui Cristos și este manifestarea vizibilă și organizată a împărăției, totuși împărăția sau Regatul lui Dumnezeu cuprinde mult mai multe domenii și persoane ca ,,adunarea” (biserica). Astfel cine este în adunare este fiu al împărăției (Matei 13:38) și deci și în Regatul lui Cristos (Coloseni 1:13), însă există ființe ca îngerii de pildă, care se află în Regatul cerurilor și totuși ei nu fac parte din adunare.

Noul Testament folosește multe ilustrații descriptive ale adunării, să le studiem în continuare:

Adunarea este asemănată:

bulletCu un corp omenesc, avându-l pe Cristos ca cap, iar trupul lui Cristos este format din mai mulți credincioși, fiecare credincios fiind un mădular al acestui trup simbolic (1Corinteni 12:12-27; Efeseni 1:22,23; Coloseni 1:18), deoarece fiecare credincios este în comuniune cu Domnul și un singur spirit cu El (1Corinteni 6:17). Această ilustrație cu corpul uman subliniază interdependența dintre membrii adunării, astfel în fiecare membru există ceva necesar pentru zidirea celorlalți și a întregului, fiecare are o funcție anume în corp. Astfel adunarea este ca un organism ce funcționează sub conducerea capului și în care fiecare mădular depinde și este legat de restul mădularelor.
bulletCu o clădire, casă sau templu, Cristos fiind piatra unghiulară și temelia (Efeseni 2:20-22; 1Corinteni 3:11), iar Dumnezeu locuiește prin intermediul Duhului Sfânt în aceasta. Dar Dumnezeu locuiește și în credincios, dar și își face prezența când aceștia se adună, astfel ei, cei chemați, nu o clădire anume sunt casa lui Dumnezeu (Evrei 3:6). Astfel adunarea (biserica) nu este o clădire fizică ci un grup de creștini care formează casa, locuința sau templul lui Dumnezeu, căci ei sunt pietre vii (1Petru 2:5) în mijlocul cărora Dumnezeu locuiește (2Corinteni 6:16). Adunarea ca clădire de pietre vii, indică soliditate, unitate fiind zidiți în iubire, care este cel mai bun mortar pentru pietre vii, căci dragostea este legătura perfectă a unității (Efeseni 4:15,16; Coloseni 3:14).
bulletCu o mireasă, soție sau o fecioară curată logodită cu Cristos, acesta fiind Mirele (Matei 22:2; Ioan 3:29; 2Corinteni 11:2; Efeseni 5:25-27; Apocalipsa 19:6-9; 21:9). Această imagine a adunării, descrie și evocă atât de minunat iubirea, grija, fidelitatea, și relația ce există între ea și Cristos, putem să descriem această comuniune și relație prin cuvintele din Cântarea Cântărilor 2:16; 3:4; 7:10 BCR: ,,Preaiubitul meu este al meu și eu sunt al lui…și am găsit pe acel pe care-l iubește sufletul meu. L-am apucat și nu l-am mai lăsat să plece…Eu sunt a preaiubitului meu și dorința lui este după mine…” Într-adevăr adunarea este scumpă și prețioasă în ochii Mirelui ei, iar între aceștia este o legătură de nezdruncinat.
bulletCu o cetate sfântă, care este Noul Ierusalim (Apocalipsa 21:2,10; 3:12). Și această imagine a unei cetăți cerești este bogată în semnificații, ea indică organizare, o structură solidă și închegată, porțile ei indică faptul că nimic neîntinat nu poate intra în ea, arătând astfel puritatea adunării, faptul că cetatea nu are templu, ci Dumnezeu și Mielul sunt templul ei, arată apropierea, comuniunea și dulcea părtășie a adunării cu Dumnezeu Tatăl și cu Domnul ei (Apocalipsa 21:9-27).
bulletCu o familie, căci frații mai în vârstă ne sunt tați, surorile mai în vârstă: mame, iar cei tineri frați și surori (1Timotei 5:1,2), de asemenea avem un frate mai mare Isus Cristos (Evrei 2:11), și un Tată ceresc care este Iehova Dumnezeu (Matei 6:9; Efeseni 4:6). De asemenea expresia: ,,casa lui Dumnezeu” din 1Timotei 3:15 poate fi tradusă și cu ,,familia lui Dumnezeu”. Această descriere arată atât de bine, unitatea, iubirea, încrederea reciprocă și armonia ce trebuie să existe în adunare, care trebuie să fie ca o familie.

O altă întrebare importantă la care trebuie să răspundem este:

Care sunt condițiile necesare pentru a fi membru în adunarea lui Cristos?

În primul rând trebuie spus că nu poți adera la adunarea lui Cristos, ci poate la o biserică sau religie făcută de oameni, ci la adunarea lui Cristos cineva nu aderă ci este adăugat în momentul când persoana respectivă este iertată și salvată pe baza credinței și căinței ei (Fapte 2:47; 4:4). Astfel cine este salvat este automat în adunarea lui Dumnezeu universală, care este corpul lui Cristos. Însă pentru a fi recunoscut membru într-o adunare locală se pun în general următoarele condiții:

bulletPersoana trebuie să se fi născut din nou, fiind vizibile roadele Duhului și a credinței lui în Cristos (1Corinteni 12:12,13; Galateni 5:22,23).
bulletS-a botezat în apă la o vârstă la care a putut înțelege ce este credința, pocăința, și dedicarea (Fapte 2:38; 8: 12; 1Petru 3:21).
bulletEste de acord cu mărturia de credință a acelei adunări (1Corinteni 1:10).

Având în vedere faptul că există multe adunări fie cele ce sunt parte a unul cult sau denominațiuni, fie adunări independente se cade în continuare să răspundem la următoarea întrebare:

Când putem vorbi de înființarea unei adunări?

Din punct de vedere Biblic, pentru înființarea unei adunări avem nevoie de doi sau mai mulți credincioși (Matei 18:20). Aceasta nu înseamnă că dacă într-o localitate, într-o familie sau pe o stradă sunt doi sau mai mulți creștini ei sunt o adunare, ci ei (de la doi credincioși în sus) pentru a fi o adunare trebuie să decidă să se închine împreună în mod regulat, cel puțin o dată pe săptămână. Aceasta implică să facă rugăciuni, să studieze Biblia, să țină Cina Domnului, și chiar să boteze pe cei care exercită credință și își dedică viața lui Dumnezeu, dacă este cazul.

Din punct de vedre legal (în România) o adunare se înființează atunci când ea are 21 de membri majori și parcurge celelalte cerințe ale legii pentru a fi recunoscută ca adunare.

De ce este nevoie ca credinciosul să facă parte dintr-o adunare?

E nevoie să punem această întrebare, căci unii oamenii cred că se pot închina lui Dumnezeu în mod individual fără a fi nevoie ca ei să fie parte dintr-o adunare. Ei spun că nu simt nevoia unei comunități, sau că adunările existente nu-i mulțumesc. Este adevărat că e posibil ca adunările din localitatea unde locuim noi să nu ne mulțumească spiritual, însă aceasta nu este un motiv pentru a ne retrage în singurătate (Proverbe 18:1), căci chiar dacă avem nevoie uneori de momente de singurătate, în care să fim numai noi și Dumnezeu (Marcu 1:35), totuși omul nu a fost creat să-I slujească pe Dumnezeu de unul singur, căci principiile Noului Legământ pun accentul pe principiul slujirii ,,unii pe alții” astfel Scripturile învață ,,Să vă iubiți unii pe alții” (Ioan 13:34; 15:12,17; Romani 12:10; 13:8; 1Tesaloniceni 4:9; ); ,,primiți-vă unii pe alții” (Romani 15:7); ,,să vă sfătuiți unii pe alții” (Romani 15:14); ,,Astfel, frații mei, când vă adunați să mâncați (Cina Domnului), așteptați-vă unii pe alții(1Corinteni 11:33); ,,îngăduiți-vă unii pe alții în dragoste” (Efeseni 4:2);  ,,Îngăduiți-vă unii pe alții, și, dacă unul are pricină să se plângă de altul, iertați-vă unul pe altul” (Coloseni 3:13); ,,Învățați-vă și sfătuiți-vă unii pe alții” (Coloseni 3:16); ,,De aceea, mângâiați-vă și întăriți-vă unii pe alții, cum și faceți în adevăr.” (1Tesaloniceni 5:11); ,,Ci îndemnați-vă unii pe alții în fiecare zi” (Evrei 3:13; 10:25); ,,să aveți o dragoste de frați ne-prefăcută iubiți-vă cu căldură unii pe alții din toată inima” (1Petru1:22). Deci este clar că de unul singur nu putem împlini aceste principii de viață creștină. Ba mai mult să ne întrebăm: Cum îl vom putea lăuda pe Dumnezeu în mijlocul adunării ca și Domnul Isus (Evrei 2:12) dacă noi nu suntem parte într-o adunare? Cum vom putea să slujim pe alții și să ne lăsăm slujiți dacă noi ne închinăm doar în mod individual?

De asemenea credinciosul este un mădular în corpul lui Cristos (1Corinteni 12:27), ori un mădular nu poate trăi singur și independent de corp, ci doar în unitate cu restul mădularelor, și împreună vor crește spiritual spre Cel ce este capul și anume spre Cristos (Efeseni 4:15,16).

Tocmai de aceea primim următorul îndemn în Evrei 10:24,25: ,,Să veghem unii asupra altora, ca să ne îndemnăm la dragoste și la fapte bune. Să nu părăsim adunarea noastră, cum au unii obicei; ci să ne îndemnăm unii pe alții, și cu atât mai mult, cu cât vedeți că ziua se apropie.” Deci Biblia ne învață ,,Să nu părăsim adunarea noastr㔠dar cum vom putea împlini acest îndemn dacă noi nici măcar nu facem parte dintr-o adunare? Deci avem nevoie să facem parte dintr-o adunare pentru a încuraja și îndrepta pe alții cât și a fi noi înșine de alții încurajați și corectați. Dar ce să facem dacă conștiința noastră învățată de Cuvântul lui Dumnezeu ne este tulburată când participăm la o programele bisericii din localitatea noastră, și astfel este clar că nu putem deveni membri acolo?

E posibil ca conștiința noastră să fie hiper sensibilă, și piedica de a deveni membru să fie una artificială, venită fie din mândrie, fie dintr-o imagine deformată despre adevărul lui Dumnezeu. Însă e posibil și cazuri de oameni care într-adevăr pe baza conștiinței lor instruite Biblic să se simtă că nu sunt compatibili cu adunările existente în localitatea sa, sau să simtă că integrându-se într-o astfel de adunare nu prea ar crește spiritual. Într-o astfel de situație, te poți închina acasă cu familia și prietenii, dar fă-o într-un mod regulat, cel puțin o dată pe săptămână, citind Biblia, făcând rugăciuni și cântând cântări și discutând experiențele pe care le ai cu Dumnezeu.

Dar să analizăm în continuare:

Care este scopul adunării?

Menirea adunării creștine este triplă, în primul rând, ea trebuie să-i aducă glorie lui Dumnezeu prin Domnul Isus, după cum spune și Pavel în Efeseni 3:21: ,,a Lui (Dumnezeu) să fie slava în Biserică și în Hristos Isus, din neam în neam, în vecii vecilor! Amin.” Aceasta se poate realiza prin faptul că adunarea vestește virtuțile și caracterul lui Dumnezeu (1Petru 2:9), numele lui Dumnezeu (Ioan 17:6,26), și are un mod de viață care reflectă înțelepciunea lui Dumnezeu, viața din Dumnezeu, normele și caracterul Său (Efeseni 2:19; 3:10; 4:17,18; 5:1).

A doua menire a adunării creștine este de a pregăti un popor sfânt care să-l reprezinte bine pe Cristos (Tit 2:14), ca mireasa Lui să fie fără pată și fără vină după cum se spune în Efeseni 5:26,27: ,,ca s-o sfințească, după ce a curățit-o prin botezul cu apă prin Cuvânt, ca să înfățișeze înaintea Lui această Biserică, slăvită, fără pată, fără zbârcitură sau altceva de felul acesta, ci Sfântă și fără prihană.” Deci scopul adunării este de a transforma pe copii lui Dumnezeu în oameni maturi spiritual și ireproșabili în sfințenie după cum se arată și la Efeseni 4:11-13 unde se precizează scopul adunării: ,,până vom ajunge toți la unirea credinței și a cunoștinței Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la înălțimea staturii plinătății lui Hristos; ca să nu mai fim copii, plutind încoace și încolo, purtați de orice vânt de învățătură, prin viclenia oamenilor și prin șiretenia lor în mijloacele de amăgire; ci, credincioși adevărului, în dragoste, să creștem în toate privințele, ca să ajungem la Cel ce este Capul, Hristos. Din El tot trupul, bine închegat și strâns legat, prin ceia ce dă fiecare încheietură, își primește creșterea, potrivit cu lucrarea fiecărei părți în măsura ei, și se zidește în dragoste.” Deci menirea adunării este ca membrii ei să devină oameni maturi spirituali asemenea lui Cristos, progresând treptat în adevăr și dragoste pentru a nu fi seduși de lume sau de învățături false așteptând venirea Domnului în teamă și în ascultare.

Al treilea scop al adunării, este a vesti cuvântul și evanghelia și a face discipoli ai lui Cristos (1Corinteni 15:1,2; Matei 24:14; 28:19,20). Această lucrare care salvează vieți (1Timotei 4:16), trebuie îndeplinită după puterea ce o dă Duhul Sfânt (Fapte 1:8), fiecăruia membru din adunarea lui Cristos. Această obligație nu trebuie să fie ceva mecanic sau să ne simțim împovărați, ci trebuie să ne bucurăm căci suntem împreună lucrători cu Dumnezeu (1Corinteni 3:9), și de asemenea să facem această lucrare din inimă cu iubire, în măsura puterii și a talanților primiți de la Stăpân, nu comparându-ne unii cu alții și lăudându-ne cu realizările noastre.

Organizarea adunării?

Adunarea îi aparține lui Dumnezeu care l-a numit pe Isus ca cap al adunării (Efeseni 1:22), astfel Domnul Isus o conduce și o inspectează în mod activ (Apocalipsa 1:16,20; 2:23). Iar preoția și slujbele vechiului legământ au fost abrogate și înlocuite cu slujbele spirituale ale noului legământ în care toți credincioșii sunt preoți (1Petru 2:9) avându-l pe Isus ca Mare Preot veșnic (Evrei 7:18-28). Pe lângă preoția universală a tuturor credincioșilor, în Noul Testament mai sunt prezentate și următoarele slujbe: apostoli, profeți (prooroci), păstori (bătrâni, supraveghetori), învățători, evanghelizatori (evangheliști), predicatori și slujitori (diakoni), aceste funcții apar în pasajele din Efeseni 4:11 și 1Timotei 2:7; 3:8; 2Timotei 1:11.

Organizarea adunării nu reprezintă altceva decât scheletul trupului, însă dacă scheletul este strâmb, întreg trupul va fi strâmb și va suferi, de aceea organizarea are importanța ei și ea poate face ca mădularele să simtă în largul lor și să-și folosească la maxim potențialul dând creșterea în adunare și pentru cei din lume pe care-i slujim. Isus nu este împotriva organizării, căci El organizează, ca și în cazul când a făcut miracolul înmulțirii pâinilor și a rânduit mulțime-le de oameni în grupuri de 100 și 50 (Marcu 6:39,40; vezi și Exod 18:20-23). Organizarea nu este primordială, dar este necesară, însă organizarea de dragul organizării, sau pentru a controla cu rațiunea noastră lucrarea lui Dumnezeu este greșită, însă organizarea flexibilă călăuzită de Duhul Sfânt cu scopul de a acoperi nevoile altora sau pentru a sluji eficient este bună. Organizarea nu trebuie să atragă atenția asupra organizării, ci asupra rezolvării problemelor spre gloria lui Dumnezeu. Să vedem câteva aspecte în continuare despre organizarea adunării creștine:

Conținutul întrunirilor:

Biblia nu prezintă reguli rigide cu privire la modul de desfășurare a programelor, dar avem câteva exemple, principii și precedente care ne pot fi de folos (1Corinteni 14:33,40). În primul rând, credem că trebuie ca iubirea să primeze în organizarea întrunirilor (1Corinteni 16:14), deoarece ea este legătura perfectă a unității (Coloseni 3:14 NW). Astfel trebuie să se țină cont de necesitățile și limitele fraților și a surorilor când se stabilește durata, locul de desfășurare și ora potrivită a întrunirilor (Ioan 16:12; 1Corinteni 12:23-25).

Dar întrunirile adunării nu sunt numai cele stabilite dinainte, ci și cele spontane atunci când doi sau mai mulți frați sau surori se întâlnesc și se roagă, se închină, cântă sau discută din Biblie, acestea le putem numi întruniri spontante, și este bine ca acestea să facă parte din viața adunării ca să existe astfel relații adânci de afecțiune frățească (Fapte 21:7-14).

Programele spirituale de părtășie frățească pot conține: discursuri sau predici cu învățături (Fapte 2:42; 1Timotei 4:16), rugăciuni (Fapte 1:13,14; 2:42; 21:5), cântări de laudă și spirituale (Efeseni 5:19; Coloseni 3:16), dezvăluiri și revelații (1Corinteni 14:3,26), experiențe din evanghelizare sau din viața de creștin (Fapte 14:27), trebuie să fie părtășie frățească (Fapte 2:42; Evrei 10:24,25; 1Tesaloniceni 5:14), uneori situația cere mustrări sau disciplinări, fie la adresa unei persoane, a unui grup sau chiar la adresa întregii adunări (1Tesaloniceni 5:14; 1Timotei 5:20), de asemenea trebuie făcute și unele anunțuri la întruniri (Fapte 16:4,5), de fapt în esență întrunirile trebuie să fie un stâlp și o susținere a adevărului (1Timotei 3:15).

Însă cu siguranță, că o adunare sănătoasă în credință va avea cel puțin o întrunire pe săptămână dedicată doar rugăciunii, alta pentru studiu Biblic tematic, și nu va lipsi studiu pe cărți ale Bibliei, predicile expositive și tematice, cântecele de laudă, mărturisirea de experiențe și descoperiri din partea lui Dumnezeu, cât și va avea cel puțin o întrunire pe săptămână care să îi adune și să-I instruiască pe frați pentru lucrarea evangheliei și de facere de discipoli, după care vor merge doi câte doi să predice evanghelia (Matei 10:5-15; Luca 10:1-16).

Drepturi și îndatoriri ale creștinilor în adunare:

Nimeni nu poate deveni membru într-o adunare decât după ce s-a născut din nou, și după ce și-a însușit convingerile creștine (Iuda 3; 1Corinteni 12:12,13). Fiecare membru din adunare este normal să aibă dreptul de a participa la organizarea și numirile în funcții, are dreptul să fie ajutat spiritual spre a progresa spre maturitate spirituală, de a fi ajutat chiar din punct de vedere material dacă este în nevoie fără însă ca să profităm de bunătatea fraților (2Corinteni 8:14; 2Tesaloniceni 3:6-13). De asemenea el poate avea păreri personale în ce privește interpretarea Bibliei cu condiția ca acestea să nu afecteze lucrurile clar stabilite în Scripturi (Iuda 3). De asemenea are dreptul să se retragă din adunare printr-o cerere de dezasociere, pierzându-și calitatea de membru. Cât privește îndatoririle, acestea sunt: fiecare este dator să trăiască în iubire (Romani 13:8), este dator să asculte de conducători (Evrei 13:17), să fie supus unii față de alți (Efeseni 5:21), să-i ajute spiritual și material pe ceilalți după posibilitățile și puterea fiecăruia (Evrei 10:24,25; 13:16; Galateni 6:10). De asemenea membri adunării sunt datori în a stărui în unitate și părtășie frățească (Fapte 2:42). O altă îndatorire este în a susține lucrarea de evanghelizare atât ocazional cât și organizat (Fapte 15:35; 2Corinteni 2:14-16; 2Timotei 4:2; Matei 28:19,20). O îndatorire a tuturor creștinilor este dărnicia, onorându-l pe Dumnezeu cu daruri de bunăvoie (Proverbe 3:9,10), astfel creștinii cu toate că nu vor da zeciuieli ca și în vechiul legământ, ei vor da cât îi va îndemna inima (2Corinteni 9:7) pentru a susține cheltuielile pentru întruniri și pentru locașul de adunare (Exod 35:21; 1Cronici 29:1,7-9), pentru lucrarea de predicare, misionari, tipărirea de cărți, etc. (Filipeni 4:16,18; Tit 3:13; 1Corinteni 9:14; 3Ioan 6), pentru ajutorarea săracilor, văduvelor, orfanilor, celor handicapați, etc. (Matei 25:35-40; Romani 12:13; 1Corinteni 16:1,2; 2Corinteni cap.8,9 Galateni 2:10; 6:10; Matei 5:40-48). De asemenea, trebuie să-i avem în vedere și pe cei din fruntea adunării mai ales dacă vedem o necesitate a lor (Galateni 6:6; 1Timotei 5:17,18; Filipeni 4:14-18). Bineînțeles putem manifesta binefacerea oricând și prin alte metode.

Conducerea adunării:

După cum am văzut Biblia prezintă următoarele 7 slujbe: apostoli, profeți (prooroci), păstori (bătrâni, supraveghetori), învățători, evanghelizatori (evangheliști), predicatori și slujitori (diakoni), aceste funcții apar în pasajele din Efeseni 4:11 și 1Timotei 2:7; 3:8; 2Timotei 1:11. Aceste slujbe sau funcții aveau rolul de coordonare și conducere, însă înainte ca cineva să primească o funcție trebuie să aibă darul corespondent al Duhului Sfânt pentru slujba respectivă (Efeseni 4:7,11). Adunarea își va da seama cine are o anumită slujbă spirituală văzând utilizarea din plin al darului respectiv, dar în cazul păstorilor și a slujitorilor (diakonilor), este nevoie de numire publică după cum arată precedentele Noului Testament (Fapte 6:1-6; 14:23; Tit 1:5). Aceste numiri în funcție se vor face după următoarea procedură : 1. Studierea în prealabil cu adunarea a calităților pe care trebuie să le aibă aceștia descrise în Fapte 6:3; 1Timotei 3:1-13; Tit 1:5-9. 2. Membri botezați ai adunării după cercetări, rugăciuni și poate post vor recomanda oamenii potriviți pentru aceste slujbe prin vot public sau în urnă (Fapte 6:2,3). 3. Bărbați cu autoritate se vor ruga și își vor pune mâinile peste cei recomandați dacă sunt de acord cu recomandările adunării (Fapte 6:6; Tit 1:5), astfel aceștia sunt numiți în funcția de păstor sau slujitor. Într-o adunare este bine să fie mai mulți păstori și slujitori (Filipeni 1:1; Fapte 20:28). Toți aceștia trebuie onorați și prețuiți (1Tesaloniceni 4:12,13; 1Timotei 5:17). Odată stabilită autoritatea într-o adunare prin păstori sau supraveghetori ajutați de slujitori (diakoni), și de slujirile kharismatice de învățători, de profeți, de evanghelizatori, de predicatori, toți membri trebuie să manifeste supunere și ascultare față de autoritatea numită de Duhul Sfânt (Fapte 20:17; Evrei 13:17), astfel cine se răzvrătește contra acestora se răzvrătește de fapt contra lui Cristos care a dat aceste slujbe (1Corinteni 12:5). Dar și cei cu autoritate trebuie să aibă o atitudine de umilință și iubire altruistă, ne fiind stăpâni pe credința altora (2Corinteni 1:24; Matei 20:25-27). În plus, este bine ca păstorii să manifeste supunere față de apostolii (misionarii) care au plantat acea adunare (Fapte 20:17,28). Femeile pot îndeplini funcția de slujitoare (diakoniț㠖 Romani 16:1; 1Timotei 3:11), sau de profetesă (proorociță) (Judecători 4:4; Fapte 21:9; Ioel 2:28,29), însă fără a fi numite oficial prin punerea mâinilor. Dar chiar femeile care au aceste slujbe se vor supune bărbaților, căci orice bărbat botezat, chiar fără o anumită funcție este o autoritate (1Corinteni 11:3).

Descrierea slujbelor:

Apostoli:

Sunt primii pe listele cu slujbele adunării (Efeseni 4:11; 1Corinteni 12:28), astfel aceasta este cea mai importantă slujbă în adunare, căci toți creștinii sunt zidiți pe temelia apostolilor (Efeseni 2:20; Apocalipsa 21:14). Apostolii sunt oamenii care au fost ,,trimiși” căci acesta este sensul cuvântului apostol – Matei 10:2 n.s. Însă Biblia vorbește de mai multe tipuri de apostoli (trimiși), căci ea nu vorbește doar de cei 12 apostoli cum cred unii, ci de mult mai mulți apostoli. Acești apostoli îi putem împărți după cum urmează:

  1. Apostol special: Cel mai mare apostol, Isus Cristos care a fost trimisul special al Tatălui - Evrei 3:1.
  2. Apostoli conducători: Cei 12 apostoli care au fost trimișii lui Isus Cristos și care au primit și ,,slujba de supraveghetor” (Fapte 1:20 n.s. BCR) peste adunarea creștină de atunci, iar criteriu după care cineva a fost adăugat ca apostol în grupul celor 12 a fost de a fi martor la viața și învierea Domnului (Matei 10:1,2; Fapte 1:15-26; Apocalipsa 21:14).
  3. Apostoli-misionari: Un alt tip de apostoli sunt cei 70 rânduiți și trimiși de Isus (Luca 10:1), cât și Pavel, Barnaba, Andronic, Iunia, Silvan și Timotei care fie au fost trimiși de Duhul Sfânt ca Barnaba și Pavel, fie numiți apostoli de Isus ca cei 70, sau de ceilalți apostoli, ca Timotei și Silvan (Fapte 13:2; 14:14; Romani 16:7; Galateni 1:19; 1Tesaloniceni 1:1; 2:6).
  4. Apostoli temporari: Acest gen de apostolie nu este o trimitere făcută de Domnul Isus ca și în cazul celor 12 sau 70 de discipoli, sau de Duhul Sfânt ca și în cazul lui Barnaba și Pavel, ci o trimitere făcută de o adunare sau mai multe, ca în cazul celor trimiși de adunările din Macedonia (2Corinteni 8:23 în greacă: ,,apostoloi”), sau delegații lui Pavel (2Corinteni 12:17) sau de Epafrodit care a fost trimisul filipenilor pentru nevoile lui Pavel (Filipeni 2:25). Însă când aceștia își încheiau misiunea se încheia și apostolia lor.

Rolul apostolilor:

În cazul Domnului Isus rolul Lui a fost să predice evanghelia, să învețe pe oamenii formând astfel adunarea, care era condusă tot de Cristos care era marele apostol și stăpân peste casa lui Dumnezeu, iar cea mai importantă misiune a fost să-și dea viața ca preț de răscumpărare împlinind astfel voia Tatălui și scopul misiunii Sale pe pământ (Evrei 3:1,2; 1:2; Luca 4:43; Ioan 10:2,4,7-16,25-28; 17:26)

În cazul celor 12 apostoli rolul lor a fost să predice evanghelia, să coordoneze primele adunării, să stabilească zonele de predicare pentru fiecare lucrător și să transmită și să stabilească învățături și doctrine corecte, să organizeze poporul lui Cristos, ei chiar aveau autoritate de la Isus să ierte păcatele să facă semne și miracole care să întărească adevărul cu privire la Isus și Noul Legământ (Matei 10:1,2,8; Luca 9:1,2; Ioan 20:21-23; Fapte 2:43; 4:2,33,37; 6:4; 15:1,2,6; Galateni 2:7-10). Este clar că acest tip de apostoli nu mai poate exista în zilele noastre, căci acum nu mai trăiește nimeni din cei ce au fost martori oculari la viața, moartea și învierea lui Isus. De aceea mai târziu slujba de supraveghere peste poporul lui Dumnezeu au efectuat-o și bătrânii ce erau în Ierusalim (Fapte 15:2,4; 21:17-26).

În cazul apostolilor-misionari cum i-am numit eu, rolul lor a fost de a predica evanghelia cu autoritate prin puterea semnelor și a minunilor și a planta adunări în diferite localități (Fapte 13:2-5; 14:6,7; 16:4-6; Romani 15:20; Galateni 2:7-10). Ei mai cârmuiau adunările de la distanță (1Corinteni 7:17; 14:37; 16:1), se rugau pentru ele (Efeseni 1:16; Coloseni 1:9). Promovau noi lucrători (Fapte 15:39; 16:1), coordonau activitățile colaboratorilor lor (Fapte 19:22; Filipeni 2:25; Tit 3:12,13), îi aduna dacă era nevoie pe lucrătorii creștini (Fapte 20: 17-38). Acest gen de apostolie este posibil și în zilele noastre atunci când Domnul ne cheamă la o lucrare de misiune pentru răspândirea evangheliei și plantarea de adunării, însă în general acei lucrători sunt numiți mai degrabă misionari decât apostoli, și acesta deoarece mulți nu cunosc faptul că pe lângă cei 12 apostoli au mai fost și alții sau pentru că uneori munca lor și chemarea lor de misiune este mai mult omenească decât divină. Însă dacă Dumnezeu face o chemare prin Duhul Sfânt la o lucrare, acei lucrători trimiși de Domnul pot fi numiți apostoli și în zilele noastre (Fapte 13:2; 14:14).

Iar în ce privește apostolii temporari, cum au fost trimișii Macedonenilor, sau al Filipenilor, rolul lor era să îndeplinească misiunea pentru care au fost trimiși, indiferent dacă ea este vorba de a susține un misionar sau evanghelist, sau pentru a se ocupa de ajutoare materiale sau financiare ca trimișii Macedonenilor (2Corinteni 8:23; 9:1,6-12; Filipeni 2:23-25,30), este clar că și acest gen de apostolie este posibilă în zilele noastre.

Care sunt calitățile unui apostol?

În general apostolul este un mesager loial, un martor care-l mărturisește cu îndrăzneală pe Domnul Isus și care este gata să-și pecetluiască cu moartea de martir mărturia lui, apostolii fac semne și minuni pentru ași întări mărturia lor și să adeverească că au fost trimiși de Domnul Isus, ei predică evanghelia în zone sau teritorii ne-lucrate unde evanghelia încă nu a pătruns, ei sunt credincioși misiunii primite și sunt plini de grijă față de adunările plantate sau sufletele convertite (Fapte 2:32; Fapte 4:33; Romani 15:18-20; 2Corinteni 12:12; 1Corinteni 4:1,2; 2Corinteni 11:28,29).

Concluzie:

Deci în concluzie un apostol, este acel creștin care are darul apostoliei, și a fost chemat și trimis de Domnul Isus, sau în cazul apostolilor temporali cei însărcinați de adunare cu o misiune. Cum poate fi recunoscut un apostol-misionar astăzi: 1. Să aibă chemarea și darul apostoliei (Fapte 13:2; Efeseni 4:7,11); 2. Să aibă autoritate spirituală făcând semne și minuni care să întărească mărturia lui (2Corinteni 12:12); 3. Să predice cu îndrăzneală evanghelia făcând discipoli și plantând adunări și întărindu-le (Romani 15:16-20; Fapte 15:41; 16:4,5).

A fi apostol este posibil și în zilele noastre pentru că Cuvântul lui Dumnezeu spune în Efeseni 4:11-13: ,,Și El a dat pe unii apostoli; pe alții, prooroci; pe alții, evangheliști; pe alții, păstori și învățători, pentru desăvârșirea sfinților, în vederea lucrării de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos, până vom ajunge toți la unirea credinței și a cunoștinței Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la înălțimea staturii plinătății lui Hristos” Din acest text reiese clar că vor fi ,, apostoli … până vom ajunge toți la unirea credinței și a cunoștinței Fiului lui Dumnezeu”, adică până la revenirea Domnului. Ba mai mult, în viitor Domnul Isus va ridica apostoli cu autoritate după cum reiese din Apocalipsa 11:3-6; și din 18:20, unde aceștia se bucură de căderea Babilonului.

Profeți:

Profeții sunt oameni cu o chemare specială din partea lui Dumnezeu, ei sunt puși al doilea după apostoli în listele cu slujbe din adunarea creștină, arătând astfel importanța lor în poporul lui Dumnezeu (1Corinteni 14:28; Efeseni 4:11). Un profet este un om care îl cunoaște foarte bine pe Dumnezeu și voia sa, și este foarte sensibil la simțămintele Lui. El evaluează lucrurile din perspectiva lui Dumnezeu, având favoarea ca Dumnezeu să-i descopere lucrările sale necunoscute în general de ceilalți oameni (Amos 3:7). Un adevărat profet este cel ce aduce un Cuvânt proaspăt și clar din partea lui Dumnezeu, el trebuie să aibă visuri și viziuni supranaturale, căci aceasta este descrierea unui profet făcută de însuși Dumnezeu în Numeri 12:6 unde se spune: ,, „Ascultați bine ce vă spun! Când va fi printre voi un prooroc, Eu, Domnul, Mă voi descoperi lui într-o vedenie sau îi voi vorbi într-un vis.”. Astfel el este și văzător, adică în ebraică ,,roeh”, dar este și purtător de cuvânt al lui Dumnezeu, sau gura Lui cum este definit el în Exod 7:1,2, (,,nabi” - în ebraică), sau în greacă: ,,pro-phemi” care tradus vine: ,,pro” – înainte sau pentru, iar ,,phemi” – a vorbi. Astfel profetul este prin excelență cel ce vorbește pentru Dumnezeu, sau purtătorul lui de Cuvânt (Numeri 22:38; Ieremia 23:28).

Tipuri de profeți:

  1. Profeți speciali: Ca Moise și Domnul Isus (Numeri 12:6-8; Deuteronom 18:15-18; Luca 24:19).
  2. Profeți naționali: Ca Ezechiel și Ieremia (Ezechiel 33:7; Ieremia 1:5-10).
  3. Profeți conducători: Ca Debora și Samuel (Judecători 4:4,9; 1Samuel 7:6; Apocalipsa 11: 3-6).
  4. Profeți în adunare: Ca Agab, Niger, Luciu, Manaen, etc. (Fapte 13:1; Fapte 11:27,28; 13:1; 15:32; 21:10).

Rolul profeților:

Profetul are menirea, să corecteze, să încurajeze, să aducă direcție și călăuzire, să arate adevărata față a lucrurilor, să descopere realități cerești și pământești, taine și chiar descoperirea viitorului, să vorbească cu îndrăzneală în numele lui Dumnezeu (Amos 3:7; Numeri 22:38; Fapte 13:1-3; 15:32).

Slujba de profet nu este ușoară, uneori mesajele lui nu sunt populare, alteori este considerat, fanatic, extremist sau chiar nebun (Ieremia 29:26; 2Împărați 9:1-11), nu este înțeles totdeauna (1Corinteni 2:13-15), el rănește uneori, dar și pansează, mustră cu asprime dar și încurajează și consolează. Această slujbă în Biblie a avut-o atât bărbații cât și femeile în ambele legăminte (Judecători 4:4; Isaia 8:3; Luca 2:36; Apocalipsa 2:20; 1Samuel 3:20; Fapte 15:32).

Calitățile profeților:

Calitățile unui profet sunt: atent și receptiv la mesajele lui Dumnezeu, fidelitatea față de Cuvântul lui Dumnezeu, să nu adauge nimic la mesajul primit, să spună cu îndrăzneală și curaj mesajul primit, să condamne cu putere păcatul și nelegiuirea (Numeri 12:6; Ieremia 23:28; Numeri 24:16; Psalmul 74:9; Ezechiel 2:5; Osea 12:13; Mica 3:8; Luca 24:19; Ioan 4:17-19).

În plus, profetul de obicei își exercită mai multe daruri în serviciul lui, cel al descoperirilor (2Împărați 6:12); darul cuvântului de cunoștință (2Împărați 5:25-27) și înțelepciune (2Împărați 6:20-23); darul minunilor (Fapte 20:9-12; 27:21-25; 28:6-10), darul deosebirii spiritelor (Fapte 16:17,18), etc.

Atitudinea profetului trebuie să fie cea de veghe permanentă, fiind sensibil spiritual ca să audă vocea lui Dumnezeu și să fie pe aceiași undă cu Spiritul Sfânt, prin urmare el trebuie să aibă o bună relație cu Dumnezeu.

Mai pot exista profeți și astăzi?

Este clar că anumite tipuri de profeți nu mai există la ora actuală, ca profeții speciali, naționali, sau conducători, însă în viitor Domnul Isus va ridica doi martori speciali ai Săi, sau doi profeți de talie mondială, cu daruri speciale chiar de a face semne și minuni, ei sunt descriși în Apocalipsa 11. Însă până atunci să ne întrebăm, la ora actuală mai pot fi profeți, sau această slujbă s-a limitat la primul secol al erei noastre? Să lăsăm ca Sfânta Scriptură să ne răspundă la această întrebare, astfel citim următoarele în Efeseni 4:11-13: ,,Și El a dat pe unii apostoli; pe alții, prooroci; pe alții, evangheliști; pe alții, păstori și învățători, pentru desăvârșirea sfinților, în vederea lucrării de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos, până vom ajunge toți la unirea credinței și a cunoștinței Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la înălțimea staturii plinătății lui Hristos” Din acest text reiese clar că vor fi ,, prooroci … până vom ajunge toți la unirea credinței și a cunoștinței Fiului lui Dumnezeu”, adică până la revenirea Domnului. Acest lucru se desprinde și din Apocalipsa 18:20, unde proorocii se bucură de distrugerea Babilonului celui Mare un eveniment cu puțin timp înainte de sfârșitul lumii. Chiar mai mulți creștini proeminenți din sec.II-III e.n. au scris în cărțile lor despre profeți în plină activitate chiar după moartea apostolilor. Este evident însă că pe parcursul istoriei și chiar în prezent această slujbă este rară prin biserici, de fapt multe mișcări creștine nu o mai acceptă, cu toate că în primul secol ea era o slujbă importantă (1Corinteni 14:28), cu siguranță însă această slujbă va fi reabilitată în trupul lui Cristos în perioada finală a zilelor, înainte de venirea Domnului.

Concluzie:

Deci în concluzie un profet, este acel creștin care are darul profeției în mod pregnant, și după ce l-a folosit o perioadă de timp într-un mod eficient, adunare îl recunoaște ca profet, astfel cerințele pentru a fi profet sunt: 1. Să ai darul profeției (Efeseni 4:7,11); 2. Dumnezeu să-ți vorbească prin visuri sau viziuni (Numeri 12:6); 3. Să-ți fi folosit darul în mod eficient căpătând experiența necesară, apoi ești recunoscut de adunare ca fiind profet.

În unele situații Dumnezeu a chemat oameni la această slujbă de prooroc și i-a împuternicit fără a fi nevoie de recunoașterea umană (Ieremia 1:5), însă în Noul Legământ, Dumnezeu nu lucrează independent de poporul Său și de sistemul spiritual care este trupul lui Cristos ce trebuie să funcționeze în ordine, unitate, și în care fiecare trebuie să-și facă partea (Efeseni 4:11-16).

Păstori:

Slujba de păstor (în greacă: ,,poimen”) este o altă slujbă foarte importantă pentru adunarea lui Dumnezeu, căci ei imită pe păstorul suprem care este Iehova (Psalmul 23:1), și pe păstorul cel mare și bun care este Domnul Isus (Ioan 10:11; 1Petru 5:4).

Persoana care are această slujbă mai este numită și ,,bătrân” ( în greacă: bătrâni = presbyteros) care indică maturitatea lui spirituală, și supraveghetor care indică lucrarea lui de supraveghere peste turma lui Dumnezeu (în greacă: supraveghetor = episkopos), sau conducător (Fapte 20:17,28; Evrei 13:7,17).

Într-o adunare trebuie să fie mai mulți păstori nu doar unul dacă există bărbați competenți, căci textele Biblice în care se vorbește despre păstori (supraveghetori, bătrâni), apare această slujbă la plural, ceea ce lasă să se înțeleagă că fiecare adunare avea mai mulți păstori (Fapte 14:23; 20:17; Filipeni 1:1; 1Timotei 5:17; Tit 1:5). Doar când se descrie calificările lor se vorbește la singular (1Timotei 3:1), sau când se vorbește de dictatura lui Diotref (3Ioan 9,10).

Rolul unui păstor:

Principalele sale sarcini și îndatoriri constau în:

    1. A călăuzi și îngriji oile (Isaia 40:11; Psalmul 23; Proverbe 27:23).
    2. A hrăni oile (Ieremia 3:15; 23:4; Ioan 21:16; Fapte 20:28; 1Petru 5:2).
    3. A vindeca și ocroti oile (1Samuel 17:34-37; Fapte 20: 28-31; Romani 15:14; 2Tesaloniceni 3:15).
    4. A le mângâia și încuraja (Psalmul 23:1,4; Ezechiel 34:4).
    5. A aplica disciplina și corectarea în viața lor (1Tesaloniceni 5:12,14; 1Timotei 5:20; 2Corinteni 13:10).
    6. A sluji oile cu spirit de sacrificiu (Matei 20:26-28).

Calitățile și calificările unui păstor:

Din Exod 18:21, reiese că conducători trebuiau să fie: capabili, temători de Dumnezeu, oameni ai adevărului și vrăjmași ai lăcomiei, iar în Deuteronom 1:13 se subliniază un caracter încercat plin de înțelepciune și pricepere.

Tot la fel și în Noul Testament găsim următoarele liste cu calificări pentru ca cineva să poate fi recunoscut și numit supraveghetor (1Timotei 3:1-7; Tit 1:5-9; 1Petru 5:1-3). În primul rând, trebuie să înțelegem căci nimeni nu poate fi făcut păstor, nici printr-o școală, nici prin numire sau ungere cu mir, etc. cineva poate fi doar recunoscut de adunare ca păstor pe baza calităților, aptitudinilor și darurilor pe care le are și instalat (numit) în această slujbă. Aceste calități sau calificări sunt în 5 domenii după cum urmează:

Calificări spirituale: sfânt, drept, iubitor de bine, să nu se comporte ca Stăpâni peste turmă ci să fie un exemplu pentru turmă, să fie fideli Cuvântului și să nu fie convertiți de curând.

Calificări personale: cumpătat (temperat sau moderat), să nu fie dedat la vin (bețiv, scandalagiu), moderat (ponderat, prudent), modest (bine crescut, echilibrat), să fie vrednic de cinste (stimați, oameni respectabili, demni), bun administrator, să nu fie iubitor de bani sau de câștig necinstit, să păstorească turma voluntar de bunăvoie, să aibă stăpânire de sine, să nu fie violent, bătăuș, iute la mânie, ci îngăduitor (rezonabil, dispus să cedeze), nu încăpățânat.

Calificări familiale: să fie soț al unei singure soții (adică pe de o parte să nu se fi recăsătorit din alt motiv decât moartea partenerului, sau infidelitatea sexual㠖 Matei 19:9; Romani 7:2,3; iar pe de altă parte să aibă o dragoste loială față de soția lui), să-și cârmuiască bine casa, să-și țină copii în supunere și aceștia să fie credincioși fără să fie învinuiți de destrăbălare. El mai trebuie să fie primitor de oaspeți.

Calificări sociale: să aibă o bună mărturie din partea celor din afară, să fie ireproșabil (fără vină), fără posibilitatea de a fi acuzat.

Calificări specifice slujbei: capabil să învețe pe alții, să îndemne, să respingă pe cei ce vorbesc împotrivă sau lucruri stricate (doctrinal sau moral), capabil să vegheze asupra turmei.

De asemenea păstorii pe lângă darul spiritual al păstoririi au în general și alte daruri care îi ajută în munca lor, ca de pildă: darul de învățare, de administrare, de îmbărbătare, etc.

Astfel într-o adunare pentru a se numi bătrânii adunării se poate folosi următoarea procedură: 1. Studierea în prealabil cu adunarea a calităților pe care trebuie să le aibă aceștia descrise în 1Timotei 3:1-7; Tit 1:5-9.

2. Membri botezați ai adunării după cercetări, rugăciuni și poate post vor recomanda oamenii potriviți pentru aceste slujbe prin vot public sau în urnă (Fapte 6:4,5; 14:23). 3. Bărbați cu autoritate se vor ruga și își vor pune mâinile peste cei recomandați dacă sunt de acord cu recomandările adunării (Fapte 6:6; Tit 1:5), astfel aceștia sunt numiți în funcția de păstor. O altă întrebare care se ridică este dacă:

Păstorul trebuie plătit?

La ora actuală există păstori care nu sunt plătiți, ci pe lângă această slujbă mai au și un serviciu laic, există păstori plătiți cu un salar fix, fie dat de adunare, fie retribuit de cultul din care face parte sau de ministerul cultelor. Astfel și în acest domeniu există multă dezbinare între teologi, astfel unii susțin că păstorii nu trebuie plătiți și argumentează cu Ioan 10:12,13; 1Petru 5:2,3, pe de altă parte alții susțin că aceștia trebuie plătiți și argumentează cu textele din 1Corinteni 9:7-14; 1Timotei 5:17,18; Galateni 6:6; Matei 10:10; Luca 10:7. Astfel ne întrebăm, totuși care este voia lui Dumnezeu, aceștia trebuie plătiți sau nu? Dacă citim cu atenție textele observăm că aceste pasaje nu se contrazic, ci se completează între ele, deoarece când Biblia vorbește de plata lucrătorului sau păstorului nu se referă că acesta lucrează cu un salariu sau pentru plată, ci în aceste texte sunt încurajați cei din adunare să-și susțină păstorul (lucrătorul), cu bani sau lucruri pe care aceștia să le primească cadou, în semn de onoare și prețuire pentru munca lor prețioasă. Ori textele care interzic plătirea păstorului după cum spune Isus în Ioan 10:11-13 unde se spune: ,,Eu Sunt Păstorul cel bun. Păstorul cel bun își dă viața pentru oi. Dar cel plătit, care nu este păstor, și ale cărui oi nu Sunt ale lui, când vede lupul venind, lasă oile și fuge; și lupul le răpește și le împrăștie. Cel plătit fuge, pentru că este plătit, și nu-i pasă de oi.” Se referă nu la primirea de ajutor sau dar material benevol, ci la un salariu regulat, căci și Păstorul cel bun, adică Isus a acceptat să primească găzduire, mâncare, bani care să sprijine lucrarea Lui (Luca 8:1-3; 10:7), însă Isus nu a avut un salariu, căci El nu a slujit pentru plată, ci din iubire. Tot așa păstorii să slujească din iubire nu pentru un câștig, însă este binevenit dacă frații din adunare se gândesc la ei și îi ajută și din punct de vedere material, nu pentru ca aceștia să trăiască în lux, ci în funcție de nevoile lor și ale familiei, cât și în funcție de nevoile adunării, pentru ca păstorii să aibă cât mai mult timp dacă sunt sprijiniți material pentru a sluji turma. Aceasta poate implica de la caz la caz, fie sprijin material ocazional (Filipeni 4:16-18), fie un stipendiu regulat (1Corinteni 9:13,14; 2Tesaloniceni 3:9), dar bineînțeles acesta nu va fi acordat de ministerul cultelor ca salariu, ci de adunare în funcție de nevoi. Dar și mai bine ar fi ca păstorii să imite exemplul lui Pavel care a muncit zi și noapte ca să nu fie o povară pentru nimeni (2Tesaloniceni 3:7-10; Fapte 18:1-3; 20:33,34).

Învățători:

Învățământul se deosebește de prorocie prin caracterul său sistematic și atemporal, căci în timp ce profetul rostește un cuvânt de la Dumnezeu pentru astăzi, învățătorul expune în mod sistematic toate adevărurile Cuvântului care sunt valabile ca principii generale, tot timpul. Iar învățătorul este persoana care are în mod pregnant darul de învățare și este capabil să învețe pe alții în mod sistematic adevărurile Bibliei, căci chiar dacă toți creștinii trebuie să învețe pe alții voia lui Dumnezeu (Matei 28:19,20; Fapte 15:35), doar unii dintre ei sunt chemați la această slujbă de a învăța în adunare (Efeseni 4:7,11).

Această slujbă este importantă deoarece în 1Corinteni 12:28; aceștia sunt pe al treilea loc pe listă după apostoli și profeți, iar în Efeseni 4:11, această slujbă este legată de cea de păstor, aceasta nu înseamnă că numai păstorii sunt învățători, căci cu toate că ei au și rolul de a învăța (Tit 1:9), totuși cineva care nu este păstor și are darul de învățare folosindu-l eficient poate fi considerat de adunare învățător, iar ulterior poate primi mai multe însărcinări din partea păstorilor în acest domeniu. Dar să vedem în continuare:

Ce rol are un învățător?

Este clar că un învățător are rolul de a învăța, prin predici, lecții biblice, discursuri tematice sau expozitive, scopul lui este să inculce în ascultători principiile creștine, astfel ca aceștia să aibă o bază solidă și stabilă în tot Cuvântul lui Dumnezeu (Luca 20:21; Fapte 20:20,27). În timp ce un profet transmite voia lui Dumnezeu într-o anumită situație sau un Cuvânt de călăuzire specific, învățătorul îl deprinde pe om să cunoască istoria Bibliei, doctrine creștine, principiile generale sau specifice ale unui domeniu moral cât și un mod de a raționa sănătos pentru aplicare al lor, tocmai de aceea învățătorul trebuie să aibă unele calități.

Ce calități trebuie să aibă un învățător?

Un învățător în primul rând trebuie să aibă o viață morală, și să aplice în primul rând el ceea ce îi învață pe alții căci doar atunci va avea libertate de exprimare și îndrăzneală în a instrui pe alții (Romani 2:19-23). Apoi învățătorul trebuie să aibă capacitatea de a instrui, căci cuvântul din greacă pentru învățătură este: ,,didaskalia” care este definit, ca fiind capacitatea de a instrui pe cineva eficace și sistematic (Romani 12:7). Iar cuvântul ,,didasko” (,,învățați-i” Matei 28:20) implică nu numai a vesti sau proclama, ci și a instrui, explica, a aduce argumente, a convinge. Astfel un învățător cunoaște foarte bine Sfintele Scripturi, este plin de cunoștința lui Cristos și vede în permanență fațete noi ale Cuvântului, căci pe buzele lui se văd mereu învățături noi, proaspete, care înviorează și aduc prospețime (Proverbe 16:23; Matei 13:52). Un învățător bun este înzestrat cu talent oratoric, cu o minte ascuțită și disciplinată, care îi permite să folosească Scriptura fără a denatura sensul textelor, care poate pune întrebări ca și Isus ascultătorilor sau interlocutorilor săi, întrebări de opinie, orientative, retorice, și să folosească ilustrări simple dar utile (Matei 22:41,42; cap.13). De asemenea, un învățător creștin nu face diferențe între oameni când predică, el nu este părtinitor și el nu diluează adevărul cu basme și nu face compromisuri în ce privește adevărul, ci el împarte drept Cuvântul veghind asupra sa și asupra învățăturii date (Matei 22:16; 1Timotei 4:15,16; 2Timotei 1:13; 2:15; Tit 1:9). De aceea, este bine ca nu mulți din adunare să fie învățători, ci numai cei înzestrați și chemați la această slujbă, nu unii vorbăreți sau care le place să iasă în evidență măcar că nu știu ce zic și ce susțin uneori cu atâta tărie (Iacov 3:1; 1Timotei 1:5-7).

Evanghelizatori:

În Biblie găsim doar trei texte unde apare această expresie (Fapte 21:8; Efeseni 4:11; 2Timotei 4:5), un motiv pentru care această slujbă este menționată în așa puține locuri, este că, toți creștinii predicau evanghelia (Fapte 8:1,4), iar un alt motiv este că existau și apostolii care era o altă slujbă în adunare care se ocupa tot de vestirea evangheliei. Poate singura diferență între evangheliști și apostoli, era că apostolii nu numai că predicau, ci și plantau biserici, și le supravegheau după aceea (Fapte 16:4,5).

Ce rol are un evanghelizator?

Acest termen ,,evanghelizator” se referă de obicei la cineva care își lasă casa pentru a predica vestea bună în teritorii ne-lucrate, de pildă Filip evanghelizatorul a părăsit Ierusalimul și a predicat în Samaria, Azot până la Cezareea (Fapte 8:40). Dar această slujbă poate fi exercitată și în adunarea locală într-un teritoriu lucrat, fiind în fruntea lucrării, predicând calitativ (2Timotei 4:5; Coloseni 4:17) și cantitativ (1Corinteni 16:10; 2Timotei 4:2), fiind astfel un exemplu pentru ceilalți credincioși. Nimeni însă nu poate fi evanghelizator dacă nu are darul evanghelizării de la Isus Cristos (Efeseni 4:7,11).

Astfel în primul secol existau creștini care erau implicați din plin cantitativ și calitativ în lucrarea evangheliei, aceștia erau apostolii și evanghelizatorii, iar majoritatea creștinilor predicau evanghelia în mod ocazional, la rude, cunoștințe, vecini, etc. Pentru a putea îndeplini cu bine această misiune evanghelizatorul trebuia să aibă unele calități.

Ce calități trebuie să aibă un evanghelizator?

Un evanghelizator este un om care câștigă suflete, un om sensibil și plin de compasiune la nevoile oamenilor (Marcu 6:34), un frate care arde pentru evanghelie și o consideră ceva prioritar în viața lui (Luca 9:59-62), acesta se lasă călăuzit de Duhul Sfânt în această lucrare (Fapte 16:6-10) în care este colaborator cu Dumnezeu (1Corinteni 3:9). Evanghelizatorul dorește să ajungă la oamenii care nu au auzit evanghelia (Romani 15:20) și are îndrăzneală în a o vesti la timp și ne la timp, obosindu-se și luptând pentru evanghelie (2Timotei 4:2,5).

Pentru ca cineva să fie recunoscut în această slujbă sugerăm următoarea procedură:

  1. Creștinul care are acest dar, să lucreze cu el aducând rod.
  2. După ce adunarea devine conștientă că acel frate sau soră are acest dar, și îl folosește cu eficiență aducând oameni la Cristos, îl poate considera pe fratele sau sora respectivă ca având funcția sau slujba de evanghelizator.
  3. După ce adunarea îl consideră pe cineva evanghelizator, păstorii îi pot da responsabilitatea să se ocupe de acest domeniu în adunare.

Predicatori:

Această expresie ,,predicator” nu apare decât în două pasaje Biblice, la 1Timotei 2:7 și la 2Timotei 1:11(,,vestitor” BCR), unde Pavel o aplică la sine, el spune despre sine că a fost rânduit să fie: predicator și apostol, cât și învățător, astfel când Pavel predica fie la cei din lume, fie în adunare, el își manifesta chemarea și slujba de predicator, care se împletește cu cea de apostol și învățător, ba chiar și cu cea de evanghelist.

Ce rol are un predicator?

Este clar că rolul unui predicator este să predice, să vestească să proclame (în greacă ,,kerigma”) care pe undeva se deosebește de învățare (în greacă ,,didasko”), și totuși predicarea este o parte a învățării. El predică atât la cei din lume cu ocazia unor evanghelizări, cât și la creștini în adunare. Astfel calitățile și cerințele pentru un evanghelist sau învățător sunt și pentru un predicator (1Timotei 2:7; 2Timotei 1:8,11,13; 2:15). Poate singura diferență este că predicatorul trebuie să aibă un mai dezvoltat dar al vorbirii iscusite și al oratoriei (1Petru 4:10,11; Fapte 18:24), și nu este necesar pentru el așa o cunoaștere teologică ca învățătorul care învață sistematică nu numai prin predici ci și prin lecții biblice.

Ce calități trebuie să aibă un predicator?

Predicatorul ca și învățătorul sau evanghelizatorul, trebuie să fie un exemplu în trăire, vorbire, și să fie atent la învățătura ce o predă, el trebuie să dovedească și să arate prin scripturi adevărul lui Dumnezeu, fiind plin de râvnă pentru voia lui Dumnezeu (1Timotei 4:11-13; Romani 2:21-23; Fapte 18: 24-28). El nu trebuie să se bazeze atât pe metode oratorice și omiletice omenești, cât pe puterea și călăuzirea Duhului Sfânt dărâmând orice raționament care este în opoziție cu cunoașterea lui Cristos (1Corinteni 2:1-5; 2Corinteni 10:3-5).

Pentru ca cineva să fie recunoscut în această slujbă sugerăm următoarea procedură:

  1. Creștinul care are acest dar, să lucreze cu el aducând rod.
  2. După ce adunarea devine conștientă că acel frate are acest dar, și îl folosește cu eficiență îl poate considera pe fratele respectiv ca având funcția sau slujba de predicator.
  3. După ce adunarea îl consideră pe cineva predicator, păstorii îi pot da responsabilitatea să țină mai multe predici atât cu ocazia evanghelizărilor sau în cadrul adunării.

Diakoni:

În limba greacă în care a fost scris Noul Testament verbul ,,diakoneo” este folosit de 37 de ori, iar substantivele: ,,diakonos” (slujitor, servitor) de 30 de ori iar ,,diakonia” (serviciu, slujbă), de 34 de ori. În greaca profană cuvântul ,,diakonos” numea pe cei care serveau la masă sau se ocupau de grijile casnice, sau desemna pe cei care serveau o cauză publică, cum ar fi gestionarea milosteniilor pentru cei săraci. În Noul Testament, aceste cuvinte desemnează servirea la mese într-o casă sau adunare (Marcu 1:31; Luca 10:40; Fapte 6:1), sau la a colecta fonduri (Romani 15:25; 2Corinteni 8:19), aceasta mai desemna și slujba sfinților sau o servire generală, cât și slujirea Cuvântului (1Corinteni 16:15; Apocalipsa 2:19; 2Corinteni 3:3; 11:8; 2Timotei 4:11).

Astfel după cum am văzut cuvântul ,,slujitor” sau ,,servitor” în greacă ,,diakonos” are un sens general care se aplică în multe situații și se aplică la toți creștinii, căci toți sunt chemați să slujească ca și Isus (Marcu 10:45).Dar totuși există un sens mai restrâns al acestui cuvânt în Biblie cu referire la o funcție în adunare (1Timotei 3:8; Filipeni 1:1). Această funcție a apărut la o nevoie a adunării din Ierusalim unde văduvele de limba greacă au fost trecute cu vederea la împărțirea ajutoarelor, astfel apostolii pentru o mai bună organizare și împlinire a nevoilor a numit șapte bărbați care să slujească în acest domeniu (Fapte 6:1-6). Mai târziu această funcție sa răspândit în toate adunările. Dar cu ce scop?

Ce rol are un diakon?

Însuși denumirea de ,,servitor” implică că aceștia pot face orice este necesar în adunare (vezi și Fapte 6:1,2; 1Timotei 3:10; Romani 16:1,2), astfel diakonii pot servii ca ușieri sau oameni de ordine, în organizarea ajutoarelor materiale, în administrarea sălii de închinare, servirea la mesele agape, la Cina Domnului, la strângerea banilor, la curățenie, la biblioteca adunării, vizitarea bolnavilor, sonorizare, și la orice este nevoie, pentru că slujind bine dobândesc un loc de cinste, adică mai târziu aceștia pot fi promovați spre a fi păstori (1Timotei 3:13). Deci această slujbă cu toate că am lăsat-o ultima este foarte importantă, și chiar nu oricine poate fi numit ca diakon, ci trebuie să îndeplinească unele criterii.

Ce calități trebuie să aibă un diakon?

Diakonul trebuie să aibă darul spiritual al slujirii (Romani 12:6,7; 1Petru 4:10,11), pentru că înainte ca cineva să fie numit diakon, el trebuie pus la probă mai întâi și numai dacă servește bine și se achită fidel de responsabilități este numit diakon (1Timotei 3:10).

Calificări pentru slujba de diakon:

Calificări personale: cinstiți, serioși, vrednici de cinste (stimați, oameni respectabili, demni), nu cu două fețe (ne-fățarnic), nu băutor de mult vin, deci fără înclinație la băutură, nu doritor de câștig mârșav (adică nu cu o dorință nesățioasă de îmbogățire), păstrând taina credinței într-un cuget curat, adică să adere la convingerile creștine atât în trăire cât și în depunerea de mărturie, și să-și facă slujba cu conștiinciozitate.

Calificări familiale: să fie soț al unei singure soții (adică pe de o parte să nu se fi recăsătorit din alt motiv decât moartea partenerului, sau infidelitatea sexual㠖 Matei 19:9; Romani 7:2,3; iar pe de altă parte să aibă o dragoste loială față de soția lui), să știe să-și cârmuiască bine copiii și casele.

Procedura de numire: 1. Studierea în prealabil cu adunarea a calităților pe care trebuie să le aibă aceștia descrise în Fapte 6:3; 1Timotei 3:8-13). 2. Membri botezați ai adunării după cercetări, rugăciuni și poate post vor recomanda oamenii potriviți pentru această slujbă prin vot public sau în urnă (Fapte 6:2-6). 3. Bărbați cu autoritate se vor ruga și își vor pune mâinile peste cei recomandați dacă sunt de acord cu recomandările adunării (Fapte 6:6), astfel aceștia sunt numiți în funcția diakon.

Și femeile pot sluji ca diakonițe, fără a fi numite în mod public prin punerea mâinilor. Astfel când o soră servește bine pe frați și pe surori (Romani 16:1,2), când acea soră este: serioasă, ne-defăimătoare, cumpătată, credincioasă, atunci poate fi considerată că are slujba de ,,slujitoare” (diakoniț㠖 1Timotei 3:11).

Acum după ce am văzut pe scurt descrierea celor 7 slujbe din care 5 slujbe kharismatice, adică fără numire publică prin punerea mâinilor, doar o recunoaștere a darului și chemării din viața omului, și aceasta în cazul funcțiilor de: apostol, profet, evanghelizator, învățător, predicator, iar în cazul păstorilor și diakonilor (bărbați) aceștia sunt numiți public și prin punerea mâinilor (Fapte 6:5,6; 14:23; Tit 1:5; Filipeni 1:1).

Următoarea schemă va prezenta succint domeniile în viața spirituală a unei adunării sănătoase spiritual care vor fi coordonate de un Supraveghetor sau diakon.

 

 

Tabel de Organizare pe domenii

Domeniul:

Conducătorul:

Colaboratorii în domeniu:

Cântări de laudă și spirituale

Supraveghetor cu dar de muzică

Alți frați cu dar de muzică, cât și toți din adunare după puterea lor.

Rugăciune - Mijlocire

Supraveghetor rugativ, cu dar de mijlocire

Alți frați și surori cu dar de mijlocire sau înclinați spre rugăciune, cât și toți din adunare după puterea lor.

Învățare - Instruire

Supraveghetor sau un frate care are darul și slujba de învățător, acesta se va ocupa și de biblioteca adunării.

Alți frați cu dar de învățare și de vorbire iscusită, pentru predici, iar la studiu Biblic, toți din adunare după înțelepciunea lor.

Evanghelizare – Facere de ucenici

Supraveghetor cu darul evanghelizării sau un frate cu slujba de Evanghelist.

Alți frați care au într-o anumită măsură darul de a evangheliza, cât și toți din adunare.

Săraci – Nevoi - Bolnavi

Supraveghetor sau diakon care are darul milosteniei, ajutorărilor, și al dărniciei.

Alți frați care au într-o anumită măsură aceste daruri cât și toți din adunare după iubirea lor.

Secretar - Casier

Supraveghetor sau diakon care are darul administrării.

Alți frați sau surori care au într-o anumită măsură acest dar.

Administrarea sălii de închinare (curățenie – întreținere)

Supraveghetor sau diakon care are darul administrării, slujirii și ajutorării.

Alți frați care au într-o anumită măsură aceste daruri cât și toți din adunare pot primi însărcinări.

Acum după ce am analizat în lumina Bibliei organizarea, funcțiile și domeniile de activitate într-o adunare creștină sănătoasă, să vedem în continuare:

Principii despre exercitarea autorității în adunarea creștină:

Pentru a înțelege mai bine aceste învățături din Cuvântul lui Dumnezeu, să medităm în continuare la câteva principii Biblice pentru cei ce exercită autoritatea în adunarea creștină. De pildă, Pavel care era și un apostol cu autoritate și care de fapt a scris cele mai multe cărți din Biblie, a spus în 2Corinteni 1:24 NW:“Nu că suntem stăpâni pe credința voastră, ci suntem colaboratori…”, ce mentalitate sănătoasă față de frații lui în credință din Corint, unii dintre ei simpli frați în comparație cu Pavel, marele apostol al neamurilor (Romani 15:16-20)! Tot le fel Domnul Isus ne învață ce mod de gândire trebuie să aibă cei cu autoritate în adunarea creștină, când spune: “Cel mai mare dintre voi să fie slujitorul vostru. Oricine se va înălța, va fi smerit; și oricine se va smeri, va fi înălțat.” (Matei 23:11,12; vezi și 20:25-27), deci cel ce are autoritate trebuie să slujească nu să facă pe dictatorul, el trebuie să aștepte ca Dumnezeu să-l înalțe, nu să se înalțe sau să atragă atenția asupra lui, de asemenea el trebuie să fie un exemplu de sacrificiu pentru turmă după cum și apostolul Petru spune în 1Petru 5:2,3 BCR: “…nu ca și cum ați stăpâni peste cei încredințați vouă, ci făcându-vă exemple turmei.” Astfel cu siguranță, când păstorii sau alte persoane cu autoritate vor fi considerați de turmă exemple vrednice de imitat (comp. cu Evrei 13:7), atunci cu siguranță autoritatea primită este folosită în mod corect, iar supunerea față de aceștia va fi ușor de îndeplinit.

Ce spune Biblia despre supunere în poporul lui Cristos:

Însuși Isus capul adunării și inițiatorul creștinismului se supune Tatălui, lăsându-ne astfel un model vrednic de urmat (1Corinteni 11:3; 15:24-28; Filipeni 2:5-11). De aceea El a primit autoritate și o poziție deasupra tuturor, cu excepția Tatălui, de aceea orice creștin trebuie să-i fie supus în toate Lui Cristos (Efeseni 5:24), și aceasta o putem demonstra prin ascultare de poruncile Lui (Ioan 14:15). Însă putem demonstra supunere dacă ne supunem și ascultăm de darurile sub formă de oameni date de el în adunare pentru zidirea corpului Său și pe care i-a investit cu autoritate (Efeseni 4:7-13). Acest lucru îl subliniază și sfântul Pavel în Evrei 13:17 BCR unde se învață următoarele: “ Ascultați de mai-marii voștri, și fiți-le supuși, căci ei veghează asupra sufletelor voastre, ca unii care au să dea socoteală; ca să poată face lucrul acesta cu bucurie, nu suspinând, căci așa ceva nu v-ar fi de nici un folos.” Astfel chiar dacă în lume nu prea mai este la modă supunerea și ascultarea deoarece spiritul lumii îi îndeamnă tot mai mult la neascultare, în contrast, creștinii trebuie să fie ascultători și supuși față de cei ce îi conduc în Domnul, chiar dacă uneori și aceștia mai greșesc, sau poate ni se pare că uneori suntem mai înțelepți ca ei, sau mai călăuziți de Spiritul lui Dumnezeu ca ei. Însă cu siguranță că dacă ne vom smeri, Dumnezeu ne va înălța, iar conducătorii carnali și incompetenți la timpul potrivit vor fi înlăturați din adunarea creștină. Acest lucru la făcut regele David, care a fost uns ca rege prin porunca lui Iahve, însă s-a supus lui Saul un rege lepădat și nu l-a ucis când a avut ocazia manifestând astfel respect față de unsul lui Dumnezeu (1Samuel cap.24). De aceea Biblia ne încurajează în repetate rânduri la supunere, căci cine se supune autorității din poporul lui Dumnezeu se supune lui Dumnezeu (1Tesaloniceni 5:12,13; 1Timotei 4:11; 5:17).

Care sunt relațiile de supunere în adunarea creștină:

De asemenea, supunerea trebuie manifestată și între cei cu autoritate, de pildă bătrânii(păstorii) au fost supuși și au dat socoteală în fața apostolilor (3Ioan 9,10), sau diaconii (slujitorii) trebuie să fie supuși în fața păstorilor sau a supraveghetorilor (Filipeni 1:1).

În mod similar, cei ce sunt tineri trebuie să-i respecte pe cei în vârstă (1Petru 5:5; Tit 2:2), iar cei în vârstă să nu disprețuiască pe tineri, mai ales dacă aceștia au o numire în adunare (1Timotei 4.11,12). Tot așa femeile tinere trebuie să asculte de cele în vârstă cu experiență (Tit 2:3,4), și toate să se supună autorității bărbatului, căci orice bărbat chiar fără o numire este o autoritate (1Corinteni 11:3-10; 1Timotei 2:11,12). Iar surorile în vârstă să fie respectate ca niște mame, iar pe cele tinere ca pe niște surori de corp (1Timotei 5:2). De fapt spiritul ce ar trebui să domnească în casa lui Dumnezeu este cel descris prin cuvintele din Efeseni 5:21 BC unde se spune: “Supuneți-vă unii altora în frica lui Hristos.” Dar ce este de făcut când oamenii cu autoritate din adunarea creștină abuzează spiritual pe membri acesteia?

Ce este de făcut când cei din conducerea poporului lui Dumnezeu comit abuzuri:

În primul rând, trebuie să ne asigurăm că este vorba de un abuz, nu să dăm curs oricărui zvon, și de asemenea să facem diferența dintre o greșeală minoră, și un abuz spiritual sau o greșeală gravă. Să nu uităm că și conducătorii spirituali sunt tot oameni cu aceleași slăbiciuni ca și noi (Fapte 14:15), de aceea să nu-i mustrăm prea aspru ci să-i mustrăm cu atitudinea descrisă de Pavel în 1Timotei 5:1 BC:  “Nu mustra cu asprime pe un bătrân, ci sfătuiește-l ca pe un tat㔠, deci pe lângă rugăciunile noastre fierbinți pentru dreptate și corectitudine în poporul lui Dumnezeu, noi putem chiar ca simplu frate să mustrăm, dar să o facem după ce ne-am verificat, motivația, ca nu cumva invidia să stea la baza pornirii noastre, în mod similar, să fi cercetat în prealabil bine cauzele și împrejurările problemei, și după ce ne-am asigurat că într-adevăr a avut loc un abuz spiritual să acționăm, dar nu prin bârfă, ci să ne plângem la persoanele în măsură să facă ceva. De pildă, unii frați s-au plâns de Diotref, care era un lider-dictator și abuziv, dar nu s-au plâns oricărui frate, ci apostolului Ioan care avea autoritate să facă ordine în adunarea lui Diotref (3Ioan 9,10). Da, Dumnezeu nu condamnă plângerile întemeiate și le i-a în considerare pentru a face dreptate (Geneza 18.20,21), de aceea cei cu autoritate nu trebuie să condamne plângerile făcute dintr-o motivație corectă și cu un spirit umil, ci imitând pe cei 12 apostoli, care au ascultat plângerile văduvelor de limba greacă care erau trecute cu vederea la împărțirea ajutoarelor, au acționat creând un grup de slujitori (diakoni), care să se ocupe și să rezolve această problemă (Fapte 6:1-6).

Însă ce este de făcut dacă abuzul spiritual continuă? Bineînțeles că nu vom părăsi închinarea în spirit și adevăr, faptul că unii oameni sunt oi îmbrăcați în haine de lupi (Matei 7:15), sau frați mincinoși strecurați printre noi, (2Corinteni 11:26), nu trebuie să ne împiedice pe noi să avem o bună relație cu Dumnezeu, ci să avem încredere în cuvintele: “Căci Domnul este un Dumnezeu care știe totul, și toate faptele Sunt cântărite de El… El smerește și El înalță.” (1Samuel 2:3,7 BC). Să fim ca Israeliții din timpul marelui preot Eli, care nu au încetat să i se închine lui Iahve și să aducă jertfe la cortul întâlnirii, când fii acestuia practicau fărădelegea (1Samuel 2:12-17), însă aceasta nu înseamnă că nu putem părăsi o religie sau biserică, dacă aceasta este abuzivă și toxică spiritual și ne depărtează de Dumnezeu, dar aceasta nu înseamnă că vom abandona relația cu Dumnezeu, găsind altă adunare unde să ne putem închina împreună cu alții, căci și evreii sinceri au trebuit să părăsească închinarea de la templu din Ierusalim pentru cea în spirit și adevăr (Ioan 4:21-24).

Responsabilitățile femeilor în adunare

Biblia arată că femeile în unele lucruri sunt egale cu bărbații, căci și unii și alții, primesc tot același har, Duh Sfânt, și viață veșnică (1Petru 3:7; Fapte 2:17; Galateni 3:28), însă tot în Biblie sunt stabilite unele lucruri pe care nu le puteau face decât bărbații, deoarece bărbatul este capul femeii (1Corinteni 11:3). Motivul pentru care bărbatul este capul femeii încă de la facere, este pentru că bărbatul ,,este chipul și slava lui Dumnezeu, pe când femeia este slava bărbatului”; un alt motiv este că ,,nu bărbatul a fost luat din femeie, ci femeia din bărbat”, căci Eva a fost făcută din coasta bărbatului, nu bărbatul (Adam) din coasta femeii (vezi și Geneza 2:21-23); iar ,,nu bărbatul a fost făcut pentru femeie, ci femeia pentru bărbat”, deci femeia este completare sau un ajutor potrivit pentru bărbat și nu bărbatul este completare sau ajutor pentru femeie (vezi și Geneza 2:18; 1Corinteni 11:7-9). Astfel Biblia arată unele lucruri pe care femeia nu avea dreptul să le facă:

În Vechiul Testament: Femeile nu primeau semnul legământului circumcizia (Geneza 17:10-12), cu toate că și ele erau parte din legământ ca urmași ai lui Avraam. De la naștere chiar se făcea o diferență între sexe căci mama care năștea o fată era necurată 14 zile, iar cea care năștea un băiat doar 7 zile, deci băiatul era primit în comunitatea legământului lui Israel înaintea fetei, după cum Adam a fost creat înainte de Eva. Apoi acea mamă care năștea o fată stătea după cele 14 zile, încă 66 de zile pentru curățirea ei pe când la nașterea unui băiat stătea doar 33 de zile (Levetic 12). În plus, o femeie dacă făcea jurăminte, acestea puteau fi desființate de Tatăl sau de soțul ei (Numeri 6:2-21). De asemenea, un bărbat putea divorța dar o femeie nu putea divorța (Deuteronom 24:1), un bărbat putea să fie gelos și să o cheme în fața preotului pentru a bea apa aducătoare de blestem dar o soție nu putea face aceasta (Numeri 5:14-31). Un bărbat putea deveni preot sau levit dar femeile chiar dacă veneau din linia seminției lui Levi nu putea să slujească în templu (Levetic cap.8,9; Numeri 18:7). Mai târziu când sau construit sinagogi în Israel, doar bărbații conduceau și vorbeau în Sinagogă nu femeile.

În Noul Legământ: Femeilor li se poruncește să fie supuse, să nu învețe în adunare, și ele nu puteau îndeplini funcția de păstor și învățător (1Corinteni 14:34-37; 1Timotei 2:11-14; 3:1-7). Aceste interdicții nu sau dat pentru că Pavel era împotriva femeilor cum interpretează unii, sau pentru că exista un context cultural mai special în vremea aceea, ci argumentele prezentate de Pavel sunt de la creiere și sunt porunci ale Domnului (1Corinteni 14:37), căci însuși Domnul Isus a rânduit 12 apostoli (Luca 6:12-16), dar El nu a numit nici o femeie apostol între cei 12. În alte domenii însă, femeile puteau să se închine și să slujească, adică puteau să se roage și să profețească în adunare dar cu capul acoperit (1Corinteni 11:5), să cânte (Exod 15:20,21; 1Corinteni 14:15), să slujească în diferite feluri (Romani 16:12; 1Timotei 5:10), să predice evanghelia la cei din lume (Filipeni 4:3), să învețe copii sau cele mai în vârstă pe cele tinere (Tit 2:3,4; 2Timotei 1:5), însă ele nu puteau să învețe în adunare unde erau bărbați botezați (1Corinteni 14:34-37; 1Timotei 2:11-14). Motivele pentru această interdicție despre care vorbește Pavel prin cuvintele: ,,Femeile să tacă în adunări, căci lor nu le este îngăduit să ia cuvântul în ele, ci să fie supuse,” sunt următoarele: 1. Apostolul Pavel aduce un prim argument: ,,cum zice și Legea” ceea ce spune legea lui Dumnezeu, astfel El se raportează nu la o părere omenească, ci la principiul conducerii și supunerii din Vechiului Legământ exprimat în spiritul întregii legi a lui Moise date de Dumnezeu nu de un om, sau de o împrejurare și un context cultural. 2. Al doilea motiv pentru care femeile nu pot învăța, vorbi, pune întrebări, este că făcând așa îi eclipsau pe soții lor, de aceea Pavel spune în continuare: ,,Dacă voiesc să capete învățătură asupra unui lucru, să întrebe pe bărbații lor acasă; căci este rușine pentru o femeie să vorbească în Biserică.” 3. Al treilea motiv prezentat la 1Corinteni 14:34-37 este că: ,,ce vă scriu eu, este o poruncă a Domnului.” Deci această interdicție nu este părerea lui Pavel ci o poruncă a Domnului Isus. Iar în pasajul din 1Timotei 2:11-14 unde se prezintă aceiași interdicție prin cuvintele: ,,Femeia să învețe în tăcere, cu toată supunerea. Femeii nu-i dau voie să învețe pe alții, nici să se ridice mai presus de bărbat, ci să stea în tăcere.” ni se mai prezintă următoarele motive pentru ca femeile să nu învețe în adunare: 4. Din cuvintele citate mai înainte reiese că o femeie care învață se ridică mai presus de bărbat și astfel ea devine capul bărbatului și astfel dă dovadă de nesupunere; 5. Un alt motiv este ,,Căci întâi a fost întocmit Adam, și apoi Eva” Deci motivul pentru care într-o adunare bărbatul trebuie să învețe este că acesta a fost creat primul; 6. Iar ultimul motiv prezentat este că ,,nu Adam a fost amăgit; ci femeia, fiind amăgită, s-a făcut vinovată de călcarea poruncii” Să nu uităm deci că Adam când a învățat-o pe Eva porunca lui Dumnezeu, el a dat o învățătură corectă făcând-o pe Eva să-și însușească porunca lui Dumnezeu (Geneza 2:16; 3:3), pe când Eva lăsându-se amăgită a călcat porunca și a dat o învățătură greșită atrăgându-l și pe Adam în păcat (Geneza 3:6).

Chiar și savanții recunosc că femeile în general sunt înclinate spre sentimente, iar bărbații spre rațiune, de aceea rolul de a învăța le este dat bărbaților, dar chiar dacă o femeie este foarte rațională acesta însă va trebui să manifeste supunere față de ordinea stabilită de Dumnezeu. Aceste principii din Cuvânt Domnului sunt în armonie cu declarațiile unor cercetătorii care declară următoarele: ,,Este un lucru de netăgăduit că femeia este în fond o creatură sensibilă, iar bărbatul o creatură meditativă. Foarte multe femei sunt capabile să țină pasul cu bărbatul, depășindu-l chiar în inteligență; dar este dezavantajată de povara sentimentelor. Bărbații dispun de o minte practică care îi face capabili de discernământ, spirit de organizare și dirijare. Se pare că e în natura lucrurilor ca femeia să fie supravegheată de bărbat, oricât de deznădăjduit s-ar împotrivi ea (citat din Rederą s Digest). Alți biologi spun: ,,bărbatul o construcție mai solidă; hormonii produși de corpul lui arată că bărbatul este creat în așa fel ca să fie mai energic decât femeia și să preia conducerea.” De aceea Biblia spune că femeia este un vas mai slab (1Petru 3:7). Faptul că femeia trebuie să fie supusă bărbatului nu este o dovadă că ea este o creatură inferioară, căci și ea are tot natura umană și poate fi una cu bărbatul în Cristos (Galateni 3:28; 1Corinteni 11:11). Însă spunerea pentru femeie nu este o rușine, după cum nu este rușinos ca bărbații care îl au ca cap pe Isus și se supună Acestuia, sau că Isus care îl are ca cap pe Dumnezeu Tatăl și se supune Acestuia. Deoarece toate acestea sunt rânduiala și ordinea stabilită de Dumnezeu (1Corinteni 11:3), iar cine se consideră mai deștept ca Dumnezeu și se răzvrătește stabilind alte rânduieli, se răzvrătește nu contra bărbatului, sau a unui pastor, ci chiar împotriva lui Dumnezeu (comp. cu Luca 10:16).

Totuși se ridică o dilemă de interpretare, și anume în 1Corinteni 11:5; Fapte 1:14; 21:9 se arată că femeile se pot ruga și profeții, iar în 1Corinteni 14:34-37 se spune că femeile să tacă în adunării?

Unii oameni sau biserici nu încearcă să le împace, ci aleg una și o neglijează pe cealaltă.

Unii spun: "Femeile pot prooroci și se ruga în Biserică? Nu înțelegem despre ce este vorba în capitolul 14! Și atunci nu lăsăm ca ceea ce este neclar să ne oprească din a face ce este clar."

Alții, pe baza aceluiași principiu, spun: "Capitolul 14 este foarte clar! Nu înțelegem ce vrea să zică în capitolul 11; de aceea respectăm ce zice capitolul 14." Dar o asemenea poziție nu este prea satisfăcătoare.

În cursul secolelor au fost inventate și oferite diverse soluții la această problemă, câteva explicații oferite sunt:

1) Una dintre ele spune că verbul "a vorbi" - din v.34-35 - înseamnă în acest context "a sporovăi", "a sta de vorbă", "a povesti". Iar Pavel sugerează că nu este permis femeilor să sporovăiască în Biserică. Oamenii care susțin acest punct de vedere spun că exista obiceiul pentru femei în Orientul Mijlociu, ca atunci când mergeau în Biserică să povestească unele cu altele. Și lucrul acesta le este interzis să-l mai facă. Dar atunci când vorbesc într-un mod cuviincios, au voie să vorbească. Mie mi se pare ne-convingătoare o asemenea explicație, că dacă femeile povesteau între ele în Biserică, atunci presupun că și bărbații o făceau. Ori, în acest caz, a le interzice numai femeilor să mai povestească între ele în Biserică, mi se pare o nedreptate și o insultă la adresa lor.

2) O a doua explicație oferită este: cuvântul "a vorbi" - în v.34-35 - înseamnă "a da învățătură". Ori, în 1Timotei 2:12 li se interzice explicit femeilor să dea învățătură altora, pentru că lucrul acesta poartă cu el o anumită autoritate. Dar a vorbi nu pentru a da învățătură cu autoritate ca un păstor, ci pentru a te ruga sau prooroci, a spune, o părere, a da un îndemn, a răspunde la o întrebare, nu poartă cu sine ideea de autoritate, iar lucrul acesta Pavel îl îngăduie. Dificultatea pe care o văd eu din această explicație este că în 1Corinteni 14:35, Pavel spune că femeile n-au voie să pună întrebări în Biserică. Iar a pune întrebări nu înseamnă că deții autoritate, ci înseamnă exact opusul. Și motivul pentru care le este interzis să pună întrebări este: "pentru că este rușine pentru o femeie să vorbească în Biserică".

3) O a treia explicație - ceva mai modernă - este că "a vorbi", în contextul imediat în care apare [adică, în 1Corinteni 14:29], se referă la a pune întrebări cu privire la ce a spus un prooroc. "Proorocii trebuiau să vorbească doi sau trei, iar ceilalți trebuiau să-i judece," ne spune Pavel. Iar în cursul acestei judecări a ceea ce a spus proorocul, acesta trebuia să răspundă la întrebările care i se puneau: "Ce anume ai vrut să spui, când ai spus așa și așa ...?" Aceste întrebări puteau să dovedească eventual că ceea ce a spus proorocul nu era corect. Ei bine, acest punct de vedere sugerează că femeilor li se interzice să vorbească în acest context: în care li se puneau întrebări proorocilor, căci așa femeile puteau pune la îndoială mesajul profeților și astfel autoritatea bărbaților era clătinată. Însă vedem din texte că femeile nu puteau lua cuvântul, și nu puteau învăța, ceea ce este mai mult decât a nu pune întrebări la profeți.

Mă veți întreba: "Dar care este punctul tău de vedere? Cum împaci tu aparenta contradicție dintre capitolul 11 și capitolul 14?" Nu afirm dogmatic, ci înaintea lui Dumnezeu, că dacă îmi cereți să vă spun sincer părerea mea, răspunsul meu deocamdată va fi următorul și se bazează pe următorul raționament:

Ceea ce cred eu că face lumină în această aparentă contradicție este să înțelegem corect diferența dintre vorbirea ca învățătură și vorbirea ca profeție, cât și diferențele dintre diferitele tipuri de manifestare a prorociei. Dacă vom reuși să facem aceste diferențe vom reuși atunci să înțelegem ce a vrut să spună Pavel când a spus ca femeile să profețească, dar să tacă și să nu învețe, ci ele să fie supuse și să învețe în tăcere.

Diferența dintre învățătură și profeție:

Diferența dintre profeție și învățătură este că învățătura conține informații adunate prin studiu, meditare și observare, dar prezentate altora sub forma unei instruiri sistematice, și de aplicare a principiilor Bibliei, cât și prin aducerea de argumente și raționamente, în această muncă intelectuală a omului, însă și Spiritul Sfânt poate fi prezent ajutându-ne să facem unele corelări la care nu ne-am gândit (Ezra 7:6,10; Daniel 9:2). Însă pe de altă parte, profeția, chiar dacă vine în timpul meditării, ea nu este rodul muncii intelectuale a omului, ci este o învățătură, sau un mesaj de la Duhul Sfânt, care poate fi spontan, și independent de obiectul gândirii noastre, sunt informații care își au izvorul din cer, chiar dacă ele apar în creierul nostru (Daniel 9:20-23). De pildă, Daniel a înțeles studiind cartea profetului Ieremia că 70 de ani trebuie să treacă peste dărâmăturile Ierusalimului până la reconstrucția lui (Daniel 9:2). Aceasta ține de ÎNVĂȚĂTURĂ, este o cunoaștere într-o mare măsură venită pe cale naturală. Pe când profeția este aceea cunoaștere venită pe cale supranaturală, cum a primit Daniel informația despre prima venire a lui Mesia care va avea loc după 69 de săptămâni de la darea poruncii de rezidirea a Ierusalimului (Daniel 9:20-25).

Astfel femeile pot spune o profeție, căci atunci nu ele vorbesc ci Dumnezeu prin ele, iar atunci femeile devin portavoce (purtătoare de Cuvânt) a lui Dumnezeu, pe când dacă ele vorbesc în adunare dând o învățătură care este rodul muncii intelectuale, atunci ele vorbesc. Bineînțeles uneori este greu de făcut o diferență între profeție care este primirea de informații pe cale supranaturală, de învățătură care este primirea de informații și raționamente pe cale mai mult naturală, de aceea trebuie să fim rezonabili și în loc să stabilim unele reguli rigide cu privire la vorbirea femeilor (când? cum?), mai bine ne-am lăsa călăuziți de Spiritul Sfânt, care dacă vom fi sensibili și deschiși la El, va ajunge să dirijeze mai mult Cristos întrunirile noastre decât rațiunea și organizarea noastră.

Diferite tipuri de manifestare a profeției:

Cel mai mult la adunările din primul secol era folosit exercitarea darului profeției (1Corinteni 14:1,5), iar aceasta se manifesta sub trei forme după cum urmează:

a) Mesaje profetice, adică mesaje rostite de către profeți sau de către cei cu darul profeției, atât bărbații cât și femei dar acestea cu capul acoperit (1Corinteni 11:5; Fapte 21:9; Luca 2:37,38; 2Cronici 34:22-28). Aceștia puteau rosti cuvinte și mesaje profetice ridicându-se în picioare și adresând adunării un mesaj primit pe cale supranaturală din partea lui Dumnezeu, însă doar cel mult trei persoane la o întrunire (1Corinteni 14:29-32).

b) Discuții profetice, adică completări prin descoperire la mesajul profeților, sau discuții legate de judecarea și modul de aplicare a profeției, punerea de întrebări ca: "Ce anume ai vrut să spui, când ai spus așa și așa ...? Cum putem aplica această descoperire? Etc." la acestea nu puteau participa femeile (1Corinteni 14:30-35).

c) Elemente profetice, care se puteau manifesta în predici, în rugăciuni, sau cum spune Pavel: ,, unul din voi are o cântare, altul o învățătură, altul o descoperire, altul o vorbă în altă limbă, altul o tălmăcire, toate să se facă spre zidirea sufletească”, toate aceste manifestări ale închinării puteau conține elemente de descoperire și revelații mai mult sau mai puține profetice.

Concluzie: Femeile în timpul programelor de adunare pot face următoarele ce implică vorbirea: Să se roage, să profețească (este vorba nu de discuții profetice sau predici ce conțin elemente profetice, ci de transmiterea unui mesaj profetic primit în mod supranatural), să cânte (Exod 15:20,21; 1Corinteni 14:15), să spună experiențele pe care le-a avut cu Dumnezeu (Matei 28:7,8; Luca 24:8-10), să traducă dintr-o altă limbă predica unui bărbat, să vorbească în alte limbi dacă are darul limbilor sau să tălmăcească prin darul tălmăcirii (1Corinteni 14:5,15; Fapte 2:4,17).

Însă este clar că femeile nu pot predica în adunare când sunt de față bărbați botezați, nu pot ține discursuri, cuvântări, lecții biblice care înseamnă a da învățătură. De asemenea, ele nu pot pune întrebări, căci dacă nu înțeleg ceva sau doresc o explicație suplimentară să îi întrebe pe soții lor acasă (1Corinteni 14:35), sau pe păstori după întrunire dacă sunt necăsătorite. În plus, femeile nu pot participa la discuțiile profetice care implică completarea și aplicarea practică la vreo profeție sau predică rostită (1Corinteni 14:34-37). Dar ce putem spune de participarea la lecțiile Biblice, care se fac sub formă de întrebări și răspunsuri, sau implică parcurgerea unui material care ulterior este comentat și explicat? Acest gen de studiu care a apărut mai ales în timpurile noastre ca urmare a apariției tiparului și a atâtor publicații, nu exista în primul secol, însă în primul secol exista ceva asemănător, și anume discuția liberă în adunare asupra unui cuvânt, pasaj biblic, sau a unei profeții-descoperirii, dar la aceste discuții participau doar bărbații după cum este arătat în 1Corinteni 14:29-35, pe când femeile trebuiau să învețe în tăcere (1Timotei 2:11), deci în contrast, bărbații învățau nu în tăcere, ci prin vorbire pe rând și completare. Deci în general urmând aceste principii, la studiile Biblice ce implică comentarii și discuții, femeile nu pot participa, decât în cazul în care în timpul lecției primesc o profeție de la Dumnezeu.

În restul slujirilor care nu implică predarea Cuvântului în adunare, femeile pot fi implicate, cum ar fi în domeniul slujirii săracilor, bolnavilor, curățenia sălii de închinare, biblioteca adunării, evanghelizarea necredincioșilor, etc. (Luca 8:1-13; Filipeni 4:3; Romani 16:1,2,12; Fapte 9:36-40). Deci femeile pot avea slujba de profetesă (prorociță) căci ea este pentru bărbații cât și pentru femei în ambele legăminte (Judecători 4:4; Isaia 8:3; Luca 2:36; Apocalipsa 2:20; 1Samuel 3:20; Fapte 15:32), cât și slujba de diakoniță (slujitoare) – Romani 16:1, sau și cea de evanghelizatore (misionare – Fapte 18:26; Romani 16:3,12; Filipeni 4:3; Psalmul 68:11) dar aceste slujbe fără o numire publică.

Disciplina adunării

Biserica ca și adunare spirituală a celor mântuiți din păcat este caracterizată de sfințenie care trebuie să fie vizibilă pentru lume și pentru cei ce o alcătuiesc. În momentul când aceasta manifestare a sfințeniei personale a Domnului din noi este umbrita de felul păcătos de viață al cuiva trebuie luate masurile biblice cuvenite sa se refacă aceea reflecție a caracterului lui Dumnezeu din noi. Una dintre cele mai importante măsuri este disciplina adunării, concept care din păcate a suferit niște grave abuzuri și deformări.

Scopul disciplinei:

Disciplina are scopul de a corecta și a ridica pe cel căzut în păcat, adică aducerea înapoi a celui căzut în păcat la sfințenie, cât și a menține adunarea curată și sfântă (1Tesaloniceni 5:15; 2Tesaloniceni 3:14,15).

Exista mai multe aspecte ale disciplinei bisericii care trebuiesc de asemenea evidențiate în discuția noastră asupra ei, pe care le vom analiza pe rând:

1. Disciplina personală a creștinului individual -- sau, disciplina de sine a fiecărui membru .

Aceasta implica devotarea creștinului în a trăi în sfințenie pentru scopul pentru care a fost mântuit. La acest devotament creștinul aderă în mod conștient. Adică, nu așteaptă ca ,,Domnul sa o fac㔠pentru el, ci este un aspect asupra căruia el se concentrează cu toată responsabilitatea de care este capabil ca și persoana regenerată spiritual. Citiți în următoarele texte Biblice care sunt enunțuri strict biblice ale disciplinei personale a creștinului individual: Romani 12:1,2; 2 Petru 1:5-8. În aceste texte accentul este pus pe auto-disciplină.

2. Disciplina personala si comuna prin învățătura Cuvântului lui Dumnezeu.

Aceasta parvine prin expunerea la studiul biblic, la predicarea Cuvântului despre care se spune ca este de folos să antreneze, să corecteze și să dea disciplină în neprihănire (2Timotei 3:16,17).

Păstorii, predicatorii și învățătorii ce mânuiesc cu inspirație Cuvântul, ating țelul prevăzut de Cristos în rânduirea lor în Biserică, și anume spre echiparea, disciplinarea și maturizarea sfinților, după cum se spune la: Efeseni 4:11-14. Astfel scopul învățăturii este de a-i face pe oamenii lui Dumnezeu să fie mai bogați spiritual, mai eficace, și mai sfinți. Testul propovăduirii bine a Scripturii nu este dacă ne face să ne simțim mai bine ci daca ne face mai buni creștini! Disciplinarea prin învățătura Scripturilor reprezintă pregătirea care modelează, îndreaptă, întărește și perfecționează sfinții. Aceasta este o a doua forma de disciplinare care se face la nivel individual cât și congregațional.

3. Un alt aspect al disciplinei Bisericii este cel care ia o forma mai dramatica sub forma pedepselor și încercărilor de tot felul rânduite de Dumnezeu. Este vorba de disciplina administrata de Tatăl nostru ceresc.

Despre ea se vorbește în Evrei 12:5-8:

,, Și ați uitat sfatul pe care vi-l dă ca unor fii: „Fiule, nu disprețui pedeapsa Domnului, și nu-ți pierde inima când ești mustrat de El. Căci Domnul pedepsește pe cine-l iubește, și bate cu nuiaua pe orice fiu pe care-l primește. Suferiți pedeapsa: Dumnezeu Se poartă cu voi ca și cu niște fii. Căci care este fiul pe care nu-l pedepsește tatăl?

Această disciplină poate lua formă de boli, necazuri, încercări, persecuții, suferințe, nereușite, etc. Permise sau chiar trimise de Tatăl ceresc cu scopul de a ne smeri, mustra și disciplina (Iov 36:15; Psalmul 107:12).

4. Ultimul aspect al disciplinei bisericii este forma publică cea mai evidentă.

a)Este vorba de disciplina restaurativă.

Daca în cazul disciplinei Domnului nu toate formele ei sunt perfect vizibile, unele pedepse și încercări trimise disciplinar de El putându-se percepe doar la nivelul sufletului creștinului, cea restaurativă dobândește forme publice foarte clare. Ea poate conduce, fie la separarea de credinciosul ne-pocăit, care persistă în păcat și aduce rușine numelui lui Cristos, fie la readucerea lui în mijlocul adunării creștine care păstrează și respectă standardul de sfințenie adus de Cristos.

Dacă în primul rând, am văzut, că disciplina adunării se face și se menține de către credincios în mod individual, de către pastori și învățători în mod public prin învățarea Cuvântului, disciplina restaurativă revine tuturor celor ce sunt ,,duhovnicești” (Galateni 6:1). Atunci când întreprinzi pașii de corectare și restaurare în părtășie a credinciosului căzut în păcat nu faci decât să demonstrezi dragostea biblica. Lucrul acesta (disciplina) nu doar ca-l încurajează pe un frate sa revină la dragostea dintâi fata de Mântuitorul Său, dar oferă prilejul și celor implicați în procesul disciplinarii sa examineze profunzimea dragostei lor fata de Hristos.

Cine este în măsura să se implice în aplicarea ei? Sa inițieze acest proces?

Ea se motivează de porunca data de Pavel creștinilor din Galatia și precizează cine anume se implică în ea:

Galateni 6:1: ,,Fraților, chiar daca un om ar cădea deodată în vreo greșeală, voi, cari sunteți duhovnicești, sa-l ridicați cu duhul blândeții…” Deci disciplina restaurativă este inițiată de acei creștini care sunt spirituali și care trăiesc fără reproș. (vezi și Iuda 22-23).

Tipuri de disciplină restaurativă:

Mustrarea: Astfel un creștin care păcătuiește trebuie mustrat și îndreptat cu duhul blândeții (Galateni 6:1). Bătrânii (păstorii) sunt cei ce trebuie să ia inițiativa în a corecta pe un frate care a greșit, dar aceasta este o responsabilitate care îi revine fiecărui creștin după cum am văzut (1Petru 5:1-3; 1Tesaloniceni 1:1; 5:14; Proverbe 6:23; Matei 18:15). De asemenea, cel mustrat nu trebuie să disprețuiască disciplina deoarece ea vine de la Iehova indiferent dacă ea este transmisă prin cel din urmă frate (Evrei 12:5-11). Uneori mustrarea trebuie făcută în public alte ori în particular (Matei 18:15-17; Galateni 2:11-14; 1Timotei 5:20), uneori trebuie multă fermitate în mustrare (2Timotei 4:2; 2Corinteni 13:10; Tit 1:13; Psalmul 118:18).

Însemnarea: O altă măsură disciplinară este însemnarea care se aplică la cei ce trăiesc în neorânduială sau la cei care profită de bunătatea fraților, aceștia trebuie însemnați adică se va anunța acest lucru pentru ca frații să evite o asociere strânsă cu el, cu toate acestea El va rămâne tot frate (2Tesaloniceni 3:6-15).

b)Este vorba de disciplina amputativă.

Excluderea: Forma cea mai drastică de disciplină este excluderea, astfel dacă un membru botezat al adunării practică păcatul nu se căiește și are o atitudine de răzvrătire față de Cuvântul lui Dumnezeu ne-ascultând, trebuie exclus pentru a nu influența și pe alți frați spre nelegiuire (1Corinteni cap.5). Acesta poate veni la întruniri dar pierde dreptul la părtășia frățească adică nu vom mai vorbi cu el și vom evita compania lui (1Corinteni 5:9-11; 2Ioan 9,10), excepție făcând discuțiile la locul de muncă, de afaceri, sau în familie. O persoană poate fi exclusă din cauza unui păcat ca de pildă: omuciderea, imoralitatea sexuală sub toate formele ei, furtul, calomnia, beția, idolatria, apostazia adică susținerea unor învățături false care subminează doctrinele elementare și clare ale Bibliei (1Corinteni 5:9-13; 6:9,10; Romani 16:17; 2Timotei 2:17,18; Tit 3:10,11; 2Ioan 9-11). Cei ce iau decizia de excludere sunt conducătorii adunării cel puțin în număr de doi, aceștia vor judeca în numele lui Cristos și trebuie să imite pe Cristos în tot ceea ce fac (Matei 18:18-20; 2Cronici 19:6). Dar uneori toată adunarea poate ști de un păcat și poate fi implicată în excluderea celui vinovat, mai ales dacă acesta consideră că este nedreptățit de păstori poate dori să fie judecat de față cu toată adunarea (Matei 18:17; 1Corinteni 5:1; 1Timotei 5:20). Acest fel de disciplină este numită amputativă, deoarece prin excludere se amputează (se taie) un mădular din trupul lui Cristos pentru a nu infecta tot trupul.

Chiar și împotriva conducătorilor (liderilor) se exercită disciplina, după cum indică textul din 1Timotei 5:19-20, însă e nevoie de mărturia a doi martori pentru ca un bătrân de adunare se fie mustrat, sau exclus. De asemenea, un bătrân sau diakon se poate retrage din funcție sau poate să și-o piardă din cauza păcatului (comp. cu Fapte 1:16-20).

Reprimirea: Totuși dacă cel exclus se căiește sincer făcând roade vrednice de pocăință poate fi reprimit în adunare printr-un anunț la întruniri (2Corinteni 2:5-11; Luca 16:11-24; 17:4; Iacov 5:19,20).

 

Semnele unei adunări creștine sănătoase

Nu putem să încheiem acest tratat despre adunarea creștină (,,ekklesia”), înainte de a puncta pe scurt însușirile unei adunări spirituale sănătoase:

  1. O bună relație cu Dumnezeu: o adunare sănătoasă are o bună relație cu Dumnezeu, și pune pe prim loc iubirea față de El, dar și teama, reverența, devoțiunea, dependența, adorarea față de Creator. O adunare sfântă nu poate fi fără un bun program de rugăciune, astfel adunarea sfinților este în primul rând o adunare rugativă, căci casa lui Dumnezeu se va numi în primul rând nu casă de predică ci ,,o casă de rugăciune pentru toate popoarele” (Isaia 56:7). În plus, aceea adunare consideră că cel mai important lucru este să fie plăcuți lui Dumnezeu și nu unei organizații, conduceri, sau unor oameni, ci ei sunt canalizați spre a păzi prima și cea mai mare poruncă de al iubi pe Dumnezeu cu toată inima, sufletul, rațiunea și puterea (Matei 22:37-40).
  2. O bună relație între frați și surori: este clar că nu putem spune că-l iubim pe Dumnezeu pe care nu-l vedem dacă nu ne iubim frații (1Ioan 4:20,21). Astfel cei ce sunt mădulare ale lui Cristos se iubesc ca și cum ne-a iubit Cristos, ei sunt gata să-și dea viața pentru frați, să de unul altuia întâietate, cinste, onoare respect, afecțiune, ei se slujesc cu spirit de sacrificiu, și sunt transparenți în relații, nu cu gânduri sau intenții ascunse, nu cu ipocrizie ci ca și Cristos, într-un cuvânt ei sunt ca o familie, ca un trup strâns unit (Ioan 13:34,35; 1Ioan 3:16-18; Filipeni 2:1-4; Romani 12:10).
  3. O apropiere de oamenii lumii pentru salvarea lor: o adunare sănătoasă a lui Cristos trebuie să aibă și cu oamenii din lume o relația bună, nu în sensul ca noi să devenim prieteni cu ei (1Corinteni 15:33), ci ca ei să ne știe pe noi având un caracter prietenesc rezonabil, și să fim gata să-i ajutăm spiritual și material (Evrei 13:15,16). Astfel cei din lume trebuie să ne considere ca fiind vrednici de încrederea și stima lor, și că suntem gata oricând să-I ajutăm. Pentru a fi cunoscuți, adunarea sfinților are o strategie de predicare a evangheliei și în a face ucenici (Matei 24:14; 28:19,20), ea este plină de compasiune pentru sufletele pierdute, și încearcă să-I implice pe toți din adunare în lucrarea evangheliei. O adunare care nu este axată pe evanghelizare, în scurt timp se va usca și va devenii un cerc de oameni închis cu un spirit de respingere și ne-acceptare a altora din afară.
  4. O bună relație cu Cuvântul: Copii lui Dumnezeu au o bună relație cu Cuvântul, ei doresc să-l adâncească, să-l împlinească și să-l vestească (comp. cu Ezra 7:10). O adunare sănătoasă trebuie să fie îmbibată cu Cuvântul, trebuie să fie plină de râvnă pentru a înțelege Cuvântul și al aplica. Ea trebuie să aibă astfel diferite programe și metode pentru o nutrire corespunzătoare din Cuvântul lui Dumnezeu (1Petru 2:2), ca acesta să locuiască din belșug în ei (Coloseni 3:16), căci altfel o biserică fără o învățătură sistematică, coerentă, duce la rătăcire, dependență de experiențe supranaturale, și instabilitate spirituală (1Corinteni 3:1-3).
  5. Deschidere față de spiritul profetic: Biblia ne învață că o adunare sănătoasă are nevoie de ambele daruri, căci învățătura fără prorocie poate duce la un formalism rece, teologic, exact dar lipsit de viață, aceea adunare fără prorocie este uscată fără prea multe lucruri supranaturale, o adunare pur rațională care stinge Duhul (1Tesaloniceni 5:19-21), de aceea avem nevoi să facem ce se spune în 1Tesaloniceni 5:19-21: ,,Nu stingeți Duhul. Nu disprețuiți proorociile. Ci cercetați toate lucrurile, și păstrați ce este bun.” Acest lucru îl puteți face și vis-a-vis de acest material despre adunarea creștină.

Dar în final, întrebați-vă:

Autor: Ișfa Alin.

bulletSânte-ți născuți din nou în familia lui Dumnezeu?
bulletFaceți parte dintr-o adunare locală și aceasta are ea semnele unei adunări sănătoase?
bulletCe puteți face personal pentru a îmbunătății viața adunării din care face-ți parte?