BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
 

Sucot în limba ebraică סוכות (sucōt), ori ebraicæ סֻכּוֹת (sucos), Festivalul Colibelor, Sărbătoarea Corturilor) este o sărbătoare biblică celebrată în a XV-a zi a lunii biblice Tișri (capătul lunii Septembrie până la capătul lunii Octombrie). Este una din cadrul celor trei mari sfinte sărbători biblice poruncite care încep cu Yom Terua adică Ziua Trâmbițării (Yom Terua), și Ziua Izbăvirii (Yom Kippur), cu ocazia cărora Dumnezeu a poruncit să se facă pelerinaj la Templul din Ierusalim. Este o sărbătoare a recoltelor, și de recunoștință, care se ține după încheierea secerișului, în amintirea celor patru zeci de ani de pribegie în sălbăticie.

Sărbătoarea ține șapte zile. Prima este ca o zi de odihnă yom tov când munca de înrobire este interzisă, urmată de zilele intermediare ale khol haMoed și Șemini Ațeret, a opta zi festivă de încheiere. Cuvântul ebraic sucōt este pluralul de la suca, "colibi ori corturi", și este o structură din pereți acoperită cu șah (material vegetal cum sunt ramuri de copaci ori lăstari de bambus).

Suca este destinată ca o asemănare a locuințelor fragile în care izraeliții au locuit în cei 40 ani de călătorie în pustiu după ieșirea din robia egipteană. În timpul sărbătorii mesele se mănâncă în colibă iar mulți și dorm acolo. În fiecare zi a sărbătorii, membri căminului recită o binecuvântare peste lulav (buchetul cu trei rămurele) și un etrog (un fruct) – patru specii.

Conform cu profetul Zaharia, în era mesianică Sucot va deveni un festival universal și toate popoarele vor face pelerinaj anual la Ierusalim să celebreze sărbătoarea aici.

Suca în limba română: coliba.

În cartea Leviticului, Dumnezeu a spus lui Moise să poruncească poporului:

        Leviticul 23:39-43 --

„În ziua a cincisprezecea a lunii a șaptea, când vă strângeți roadele pământului, să sărbătoriți sărbătoarea Domnului șapte zile: în ziua întâi este odihnă și în ziua a opta iar este odihnă.

Și luați, în ziua întâia, fruct de copaci frumoși (hadar), chitră, palmă de finici (lulav), ramuri din pomi denși (mirt), și sălcii de vale; și să vă veseliți înaintea lui IAHVE Dumnezeului vostru, șapte zile".

Să prăznuiți sărbătoarea aceasta a Domnului șapte zile în an: acesta este așezământ veșnic în neamul vostru. În luna a șaptea să o prăznuiți.

Să locuiți șapte zile în corturi; tot izraelitul băștinaș să locuiască în corturi, ca să știe urmașii voștri că în corturi am așezat Eu pe fiii lui Israel, când i-am scos din pământul Egiptului. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru".

Sucot a devenit una din cele mai importante festivaluri în iudaism și mesianism, așa cum este dezignat ca “Sărbătoarea Domnului”[cartea Exodului sau Ieșirea de ex. în 23:16, 34:22] ori simplu “festivalul [conform cărții Ezechiel 45:25; cărții Neemia 8:14.]”. Moise ia instruit pe copii lui Israel să se adune pentru o citire a Legii pe durata Sucotului la fiecare șapte ani (Deut. 31:10-11). Regele Solomon a dedicat Templul din Ierusalim de Sucot (1 Împărați 8; 2 Cronici 7). Și Sucot a fost prima ocazie sacră observată după reluarea sacrificiilor în Ierusalim după exilul babilonian (Ezra 3:2-4).

În Noul Legământ al lui Mesia

În mesianism Sucot este simbolul Împărăției Sfinților cu Mesia, lumea ce vine (olam hava), și al binecuvântării lui Israel. Umblarea cu Domnul este dovedită prin plantarea în Adunarea lui Dumnezeu de Paște (Pesah) când cei dintre neamuri și copii lui Israel trebuie să fie circumciși cu inima, prin despărțirea de rău, despre care ne vorbește Sărbătoarea Azimilor (Hag Mațot), darea Legii și Sfântului Duh Adunări lui Dumnezeu de la Sărbătoarea Cincizecimii (Șavuot), invocarea venirii lui și învierii celor adormiți cu ocazia Zilei Trâmbițelor (Yom Terua), izbăvirea de sub păcat despre care vorbește Ziua Ispășirii (Yom Kippur), și de bucuria părtășiei cu El, prefigurată de Festivalul Colibelor.

În Evanghelia după Matei capitolul 21; Evanghelia după Marcu capitolul 11 și Evanghelia după Ioan capitolul 12 se prezintă celebrarea sărbătorii cum era sugerată: ramuri (în ebraică: lulav) erau presărate la picioarele lui Mesia când se apropia de Ierusalim. Mulțimea Îl recunoaște ca „Fiul lui David” și „Regele lui Israel”. Dar adevărata sărbătoare a Corturilor nu putea fi ținută mai înainte ca Ieșua (Iisus) să izbăvească pe poporul său de păcatele și fărădelegile lor. (Isaia 53:5; Ezechiel 37:23; Ap. Evrei 10:13-18; Psalm 110:1) –

Va sosi timpul conform profetului Zaharia capitolul 14, când Sucot va deveni un festival universal și toate popoarele vor face pelerinaj anual la Ierusalim pentru a lua parte la festival. În Evanghelia după Ioan capitolul 7, El se suise în ascuns la Sărbătoarea Corturilor.

În pustie, chivotul a însoțit poporul în pelerinajul său, asociindu-se la necazurile lui sau mergând “înaintea lor... cale de trei zile”, ca să caute un loc de odihnă" (Numeri 10:33).

Ioan 7:2-9 --

„Și era aproape sărbătoarea iudaică a corturilor. Au zis deci către El frații Lui: Pleacă de aici și du-Te în Iudeea, pentru ca și ucenicii Tăi să vadă lucrurile pe care Tu le faci.

Căci nimeni nu lucrează ceva în ascuns, ci caută să se facă cunoscut. Dacă faci acestea, arată-Te pe Tine lumii. Pentru că nici frații Lui nu credeau în El.

Deci le-a zis Iisus: Vremea Mea încă n-a sosit; dar vremea voastră totdeauna este gata.

Pe voi lumea nu poate să vă urască, dar pe Mine Mă urăște, pentru că Eu mărturisesc despre ea că lucrurile ei sunt rele.

Voi duceți-vă la sărbătoare; Eu nu merg la sărbătoarea aceasta, căci vremea Mea nu s-a împlinit încă. Acestea spunându-le, a rămas în Galileea".

Frații lui Iisus (Ieșua) ar fi dorit ca să se suie cu ei la sărbătoare, dar El venise ca Tora vie, Cuvântul născut înainte de întemeierea lumii devenit trup cu fire asemănătoare lui Adam, cu fire asemănătoare omului păcătos, să-și facă cortul în mijlocul nostru. (Ev. Ioan 1:10-14; Romani 8:3)

Ioan 7:10-15 --

„Dar după ce frații Săi s-au dus la sărbătoare, atunci S-a suit și El, dar nu pe față, ci pe ascuns.

În timpul sărbătorii iudeii Îl căutau și ziceau: Unde este Acela?

Și cârtire multă era despre El în mulțime; unii ziceau: Este bun; iar alții ziceau: Nu, ci amăgește mulțimea. Totuși, de frica iudeilor, nimeni nu vorbea despre El pe față.

Iar la jumătatea praznicului Iisus S-a suit în templu și învăța".

Conform cu Mișna în cele șaptea zile de Sucot se aducea la Templu o ofrandă de apă (numit㠄eliberarea apei”). (Suca 51a-b). Într-o ceremonie numită Nisuh haMaim, Marele Preot conduce o procesiune la fântâna Șiloah (Șiloamului), când umple un ulcior cu apă și se întoarce în curtea Templului.

Când Marele Preot toarnă apa, marea mulțime presară lulavotul (buchetul de Sucot) și cântă:

Psalmul 118:25-26 --

אָנָּא יְהוָה הוֹשִׁיעָה נָּא
אָנָּא יְהוָה הַצְלִיחָה נָּא
בָּרוּךְ הַבָּא בְּשֵׁם
יְהוָה
בֵּרַכְנוּכֶם מִבֵּית יְהוָה

” Anna YHWH hoșiah na!

Anna YHWH hatzlihah na!

Baruk ha-vah beșem YHWH!

Berak-nu-hem mi-Beit YHWH.”

”O, Mântuiește-ne! O Iahve!

O Iahve, ne rugăm, sporește-ne!

Binecuvântat fie cel ce vine în Numele lui Iahve!

Te binecuvântăm din Casa lui Iahve.”

Seria fotografiei următoare vă arată cum putem asambla buchetul pentru această ocazie:

 

Mai întâi să luați titular pachetul și introduceți rămurele de palmier (lulav), în centru (strângeți folosind benzile pachet după cum este necesar). Luați cele două ramuri de salcie (aravot) și introduceți-le în camera de stânga, iar cele trei ramuri de mirt (hadasim) și le inserați în camera de dreapta. În cele din urmă, să luați "fructul arborelui frumos" (adică, etrog, lămâia) și pregătește-te să recite ...

 

Tineri care țin lulav și etrog

Binecuvântarea pentru Lulav:

Barukh attah Iahveh, Eloheinu Melekh ha'olam,

asher kid'shanu bi'mitzvotav,

vi'tzivanu al netilat lulav.

Binecuvântat fii DOAMNE, Dumenzeul nost Împaratul Zidirii,

Care ne-ai sfințit în Mișvothav (Poruncile Date),

Și ne-ai poruncit să ridicăm Lulav.

Amin.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Sucot

A șaptea zi de Sucot este în fiecare an ziua când întreg poporul Israel spune: "Binecuvântat fie Cel ce vine! În Numele IAHVE." fără ca mulți să știe că aceasta este o profeția mesianică care se referă la Ieșua pe care neamurile îl cunosc ca Iisus Mesia.

Aceasta este ziua cunoscută sub numele de Osana Rava (din arameică: הוֹשַׁעְנָא רַבָּא, "Mare Osana/Mare Ectenie") și marcată de un serviciu special, în care se fac șapte circuite de către credincioșii care țin buchetul celor patru specii, recitând Psalmul 118:25-26 împreună cu rugăciuni. În plus, se bate pe pământ un mănunchi din cinci ramuri de salcie.

În această zi avem oportunitatea să spunem, așa cum fac unii frați din Israel, cum Ieșua s-a ridicat apunând: “Lăsați pe oricine care este setos să vină și să bea. Oricine crede în Mine, precum a zis Scriptura: "râuri de apă vie vor curge din pântecele lui." (Ioan 7:2, 37-38).”

 

Profetul Zaharia spune în versetele 16-19 din capitolul XIV, că toți oamenii de pe pământ care supraviețuiesc, din neamurile care trimit trupe la Ierusalim,  vor avea cerința să participe în pelerinaj anual la Ierusalim ca să-L proslăvească pe Regele Regilor, DOMNUL Oștirilor, și să celebreze Festivalul Colibelor; altfel nu vor avea apă (nu va cădea ploaie).

 

Dacă ești credincios știi că sentimentul să nu bei apă 24 de ore este similar cu să nu îți faci timp pentru Domnul o zi întreagă, cum este atunci o săptămână ?, ori chiar o lună ? Sufletul tău se simte gol și se însetează pentru Dumnezeu.

 

De aceasta în Ioan 7:37, Ieșua zice: “Dacă oricine însetează, lasă-l să vină la mine și să bea. Oricine crede în mine, cum zic Scripturile, izvoare de apă vie vor curge din el.”

 

ȘI aceasta este știut de mulți rabini și de poporul iudeu . . .

 

Că Ieșua a împlinit Profeția Ceremonia Turnării Apei de Sucot!

 

Imaginează-ți cum în fiecare s-ar fi trezit  Ieșua în timpul festivalului de Sucot; Ar fi fost în mijlocul a zeci de mii de oameni care veneau să-L slujească pe Domnul la Templu. Locul a fost umplut cu o tentă de avă. A fost un loc Sfânt pe durata unui timp special!

Însă doar la jumătatea festivalului, Ieșua s-a urcat la Curțile Templului și a început să de-a învățătură. Unii din popor începeau să întrebe dacă el este Mesia. Alții spuneau: “Știm de unde este acesta, este din ...; când Mesia vine, nici unul nu va ști de unde este.” Totuși, mulți din gloată își puneau nădejdea în el.

Ei spuneau: “Când Mesia vine, va face el mai multe semne miraculoase decât acesta?” Unii credeau iar alții nu.

În fiecare dimineață o procesiune de preoți coborau la Puțul Șiloam (Neemia 3:15acompaniați de bărbați și femei jucând Domnului pe muzică și multă veselie.

Când au ajuns la Puț, un preot scotea apă folosind un ulcior de aur.

Când preotul scotea apă, ceilalți preoți recitau versetul din Isaia 12:3:

“Și cu veselie veți scoate apa din izvoarele mântuirii,” care în ebraică este:

Ue șavtem mayim bî sason mimayney ha Ieșuah [הישׁועה].”

Aceste cuvinte erau popularizate de un cerc de dans ebraic numit: Mayim, Mayim în Română: Apă, Apă.

Puțul Șiloamului simbolizat de “fântânile mântuirii,” și cuvântul Mântuire este foarte apropiat de numele Mântuitorului nostru Ieșua.

În acest timp la Templu mii așteptau procesiunea întoarcerii de la Puțul din Șiloam. Anunțați de un răsunet triplu de trompetă, preoții cu ulciorul aurit se apropie de altar și turnau această ofrandă de apă. Muzicienii cântau la instrumentele lor sfințite, și începeau fiecare să cânte psalmii Hallel (Psalmi 113-118).

Psalmul 118:22 este de fapt Profeție Mesianică care vorbește despre:

“Piatra pe care arhitecții au lepădato devenind capul unghiului.”

 

În Ioan 7:37, se spune vă Ieșua (Iisus) era acolo cu  fiecare pe durata Ceremoniei Turnării Apei și el spunea cu voce tare:

“Dacă însetează cineva, să vină la Mine și să bea. Cine crede în Mine, cum zice Scriptura, vor curge râuri de apă vie din stomacul lui.” - Ioan 7:37; Isaia 44:3, Ieremia 2:13; 17:13; Zaharia 14:8; Psalm 36:8,9; Proverbe 14:27, Ioan 4:10; 6:63; 1 Corinteni 10:4; Apocalipsa 7:17; 21:6; 22:1 & 17.

În zilele de Sucot, psalmii Hallel sunt cântați în sinagogile din Israel și în jurul lumii. Din nefericire, cum poporul Iudeu cântă Psalmul 118:22 acest an, nu au nici o idee că această Scriptură este o Profeție Mesianică ce se referă la Ieșua!

Ziua după ce Ieșua a proclamat El însuși a devenit împlinirea Psalmului 118:22, El a vindecat un om orb de la naștere. Și ghici unde este omul vindecat?

Ieșua a scuipat pe pământ, a făcut tină cu saliva, și a unso pe ochii omului. Apoi Ieșua ia spus: “Du-te și spală-te în Puțul Șiloamului

Aceasta este același Puț de apă de unde preoții scoteau apa sfântă, și unde recitau: “Și cu veselie veți scoate apa din izvoarele mântuirii.”

Astfel omul a plecat și s-a spălat, și a venit acasă văzând! Ieșua la vindecat fizic și apoi ochii săi erau deschiși spiritual când a crezut că Ieșua era Mesia lui Israel.

Pe perioada acestui festival de Sucot când ne veselim împreună cu evrei mesianici de la misiuni, 99.9% din poporul Iudaic tot nu îl cunosc pe Ieșua. Ei sunt separați de Dumnezeu pentru veac.

Urmează ziua a opta (șemini), festivă de încheiere (ațeret), ziua în care (din ajun) nu se face conform poruncii lui Dumnezeu lucrări slavizatoare, ziuă în care regele Solomon a trimis acasă neamurile după ce a consacrat primul Templu din Ierusalim.

Și IAHVE a vorbit lui Moise, zicând:  "[...] Pentru șapte zile să aduceți jertfă mistuită lui Iahve; În ziua a opta (șemini) va fi adunare sfântă; să aduceți arderi de foc lui  IAHVE: aceasta este festivalul (ațeret) (adunare festivă de încheiere); nici o muncă înrobizatoare să nu faceți". - Leviticul 23:33,36

"În ziua a opta, să aveți o adunare festivă: nici o lucrare însclavizatoare să nu faceți". - Numeri 29:35;


 

Cuvântul lui Dumnezeu ne este un pom al vieții, și dacă ne ținem bine de el, vom vedea cum toate căile sale sunt plăcute și pe toate potecile sale pașnice (Proverbe 3:17; mai vezi și Proverbe 16:7 și Psalm 119:165).

Binecuvântat fie, Ieșua Mesia, Cel ce vine! În Numele IAHVE!

Citirea Bibliei de Sucot

Ziua:

Tora:

Haftara:

Brit Hadașa:

Sucot 1:

Lev. 22:26-23:44;
Num. 29:12-29:16

Zaharia 14:1-21;

Ioan 1:10-14;
Apoc. 7:1-10; 21:1-4;

Sucot 2:

Lev. 22:26-23:44;
Num. 29:12-29:16

1 Regi 8:2-21

Ioan 1:10-14;
Apoc. 7:1-10; 21:1-4

Sucot 3

Exod. 33:12-34:26

Ezec. 38:18-39:16;
Ecclesiastul. (c)

 

Sucot 4:

Num. 29:20-25

 

 

Sucot 5:

Num. 29:23-28

 

 

Sucot 6:
(sabat ::
sâmbăta)

Num. 29:26-31
(sabat ::
Exod 33:12-34:26;)

 
(sabat ::
Ezechiel 38:18-36:16;)

 
(sabat ::
Romani 1:16-23;
Apocalipsa 19:1-16;)

Sucot 7
(Osana Rava):

Num. 29:26-34

  Psalmul 118:25-26

  Apocalipsa 7:9-10;

Sucot 8
(Ș'mini Ațereț):

Deut. 14:22-16:17;
Num. 29:35-30:1

1 Regi 8:54-8:66

Matei 17:1-9;
Marcu 12:28-33

Sucot 9
(Șimciat Tora):

Vzot-Haberakha
(reîncepere citire de la Geneza)

1 Regi 8:54-8:66

Iosua 1:1-18;
Apocalipsa 22:1-5