BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Botezul biblic

"Pocăiți-vă", le-a zis Petru, și fiecare din voi să fie botezat în Numele lui Isus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre; apoi veți primi darul Sfântului Duh." (Fapte 2:38)

Și în privința aceasta ne va învăța Sfânta Scriptură. Botezul se înfăptuiește în toată creștinătatea. Dar și în acest punct s-au strecurat falsuri destul de mari. De aceea, tema noastră este de a prezenta botezul așa cum s-a practicat el în original.

Porunca Domnului Isus este prezentată în Marcu 16:15,16: "Și le-a zis: Duceți-vă în toată lumea, și predicați Evanghelia la orice făptură! Cine va crede și va fi botezat, va fi mântuit; dar cine nu va crede va fi condamnat.”

Prima condiție pentru botez, pe care însuși Domnul a dispus-o, este credința. Așa cum ni se arată în Romani 10:17: "Astfel, credința vine din cele auzite, iar cele auzite prin Cuvântul lui Dumnezeu”. Din acest motiv, Domnul Isus Cristos a poruncit prima dată propovăduirea Evangheliei, pentru ca acela care auzea Cuvântul Lui și-l credea, să poată fi botezat. Acest lucru îl putem lua din prima predică a lui Petru, din Fapte 2:41: "Cei ce au primit cuvântul lui, au fost botezați; și în ziua aceea s-au adăugat aproape trei mii de suflete”.

Esențial este de a auzi Cuvântul lui Dumnezeu și al și-l însuși. Cine se hotărăște pentru Cristos, și crede Cuvântul lui Dumnezeu, și este de acord cu învățătura Sfintelor Scripturi, are dreptul să fie botezat.

Printr-un exemplu să ilustrăm faptul că credința este o condiție absolut necesară pentru botezul biblic. Evanghelistul Filip este trimis de Duhul Sfânt la un famen care în timpul întoarcerii din călătorie cu carul său citea scrierile profetului Isaia. Filip îi propovăduiește Evanghelia, și, deodată, famenul acesta se oprește zicând: " Iată apă; ce mă împiedică să fiu botezat?” Filip, omul lui Dumnezeu, cunoaște necesitatea credinței. El îi spune " Dacă crezi din toată inima, se poate”. Răspunsul este un puternic: ???Cred că Isus Cristos este Fiul lui Dumnezeu " Ambii se coboară la apă, și cel devenit credincios este botezat.

Fiecare om care a citit Biblia știe că atunci au fost botezați oameni care prin credința în Isus Cristos au așezat conștienți viața lor în mâinile lui Dumnezeu. Toți apostolii Domnului au înțeles bine cuvintele Învățătorului lor: " …Cine va crede și va fi botezat, va fi mântuit”.

Nu există nici un loc în Biblie care să confirme că a fost botezat vreodată un copil sau un sugar. Cu toată dragostea trebuie spus că botezul copiilor sau stropirea sugarilor este absolut fals și lipsit de orice temei biblic. Astfel a fost introdus un botez al oamenilor, alături de unicul botez valabil. Probabil că cineva va susține ca imposibil faptul ca toți acești oameni, care la exterior par slujitori ai lui Dumnezeu, să fie ei înșiși în rătăcire.

Iubite cititor, peste tot se cunoaște faptul că oamenii se țin de tradițiile date de culte și nu de Biblie. Sarcina noastră constă în aceea de a arăta botezul așa cum s-a petrecut el în original, pentru ca fiecare să-l vadă așa cum a fost el la început. Cine este din adevăr, nu va precupeți nici timp, nici oboseală pentru a se convinge singur de aceasta. Biblia este unica unitate de măsură care dă răspuns la toate întrebările credinței.

Trebuie să acceptăm faptul că niciodată nu a fost folosită formula: ???În Numele Tatălui și al Fiului și al Duhului Sfânt”. Desigur, unii obiectează că așa sună porunca dată de Domnul Isus ucenicilor Săi. Iubite cititor, și Satana a spus Domnului: ???Căci este scris…” (Matei 4:6). Dar noi trebuie să avem descoperirea din partea Domnului, adevărata întrebuințare, pentru că altfel posedăm numai litera și adevăratul sens ne rămâne ascuns.

Începând cu Biserica originală din Ierusalim, aș vrea să redau câteva locuri din Biblie, care toate în unitate dovedesc cum s-a procedat la botez.

Petru a fost folosit de multe ori de către Domnul, ca vorbitor. După revărsarea Duhului Sfânt, el este primul care vorbește mulțimii adunate în grabă. În Fapte 2:38 scrie: ???… și fiecare din voi să fie botezat în Numele lui Isus Cristos…”. Aici, pentru prima oară de la înființarea Bisericii primare, se amintește botezul. Porunca sună clar: ???În Numele lui Isus Cristos”. Îl întâlnim aici pe apostolul Petru, cum el, plin de Duhul Sfânt, vorbește în locul Domnului. Încă de acest prim botez, Domnul Isus a spus foarte clar cum trebuie să se îndeplinească botezul în Biserica Sa, atât timp cât ea este pe pământ. Vai de acela care se abate de la porunca Domnului!

În Fapte 8:16b scrie: ???…ci fuseseră numai botezați în Numele Domnului Isus:” Filip a propovăduit Evanghelia în Samaria, și în același fel, cum a făcut-o Petru la Ierusalim, a botezat și el tot în Numele lui Isus. Este un alt om într-un alt oraș. Dar este același botez, pentru că este aceeași Evanghelie și același Domn, a cărui poruncă este îndeplinită.

În Fapte 19:5 este scris: ???…au fost botezați în Numele Domnului Isus”. Acest botez este poruncit de Pavel, marele apostol al lui Dumnezeu. El spune în Galateni 1:11-12: ???Fraților, vă mărturisesc că Evanghelia propovăduită de mine, nu este de obârșie omenească; pentru că, n-am primit-o, nici n-am învățat-o de la vreun om, ci prin descoperirea lui Isus Cristos”

Orice descoperire trebuie să corespundă cu Cuvântul lui Dumnezeu, pentru că altfel ea nu este de la Dumnezeu.

Noi constatăm aici în mod vădit cum Petru, Filip și Pavel, toți într-o deplină armonie, învață același lucru, pentru că sunt sub conducerea aceluiași Duh Sfânt. Pentru Pavel, botezul este atât de important, încât el vorbește despre această temă nu numai în biserici, ci o tratează și în scrisorile sale. În Romani 6:3 scrie: ???Nu știți că toți câți am fost botezați în Isus Cristos, am fost botezați în moartea Lui?” Și el se numără printre ei. Ce minunat! Prin aceasta putem înțelege că și el a fost botezat în Numele lui Isus. Slăvit să fie Dumnezeu pentru Cuvântul Lui scump, care într-un chip așa de minunat dă dezlegare asupra acestui punct!

Apostolul Pavel se adresează galatenilor cu cuvintele: ???Toți care ați fost botezați pentru Cristos, v-ați îmbrăcat cu Cristos..” (Galateni 3:27). Și galatenii au trăit adevăratul botez. În legătură cu aceasta înțelegem și cuvintele din Efeseni 4:5: ???Este un singur Domn, o singură credință, un singur botez”. Nu putem spune același lucru despre învălmășeala din creștinismul de astăzi. Totuși, pentru Dumnezeu și pentru Biserica Sa, este valabil și acum Cuvântul lui Dumnezeu și de aceea este valabil numai botezul în Numele Domnului Isus Cristos. Mărturia unității Sfintei Scripturi constă în aceea că iudei, samariteni, greci, romani, toți au fost botezați în același fel. Cine este altfel botezat, acela, din punct de vedere al Sfintei Scripturi, nu este botezat biblic Dumnezeu să ajute fiecăruia să înțeleagă aceasta.

Încă un cuvânt pentru teologii și credincioșii care nu sunt încă umpluți cu Duhul Sfânt și din cauza aceasta nu pot înțelege corect legătura dintre Matei 28:19 și îndeplinirea actului botezului. Desigur, toți au auzit proverbul: ???Totul este simplu, dacă înțelegi.” Așa este și cu botezul biblic. De ce au înțeles această taină oameni care n-au știut să scrie și să citească? Răspunsul poate fi: pentru că Dumnezeu le-a descoperit-o.

Mântuitorul a spus ucenicilor Săi în Ioan 16:12-13: ???Mai am să vă spun multe lucruri, dar acum nu le puteți purta. Când va veni Mângâietorul, Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul”. Tocmai aceasta s-a întâmplat, începând de la Rusalii, și în ceea ce privește botezul. Biblia este o continuă descoperire în sine însăși, și fiecare lucru își are rostul său. De aceea, fiecare descoperire care este cuprinsă în Biblie poate fi numai de la Dumnezeu.

Biblia ne împărtășește întregul plan de mântuire al lui Dumnezeu. Cine iese din acesta, se separă automat de Împărăția lui Dumnezeu. Dar să rămânem la botez. Însuși Domnul Isus a spus în Matei 28:19: ???Mergeți în toată lumea…și botezați-i în Numele Tatălui și al Fiului și al Duhului Sfânt”. Dar atunci de ce apostolii și toți robii Domnului au botezat în Numele Domnului Isus Cristos? Nu au înțeles porunca Mântuitorului? Este aici o contradicție în Biblie? Dacă într-adevăr ar fi o contrazicere în Biblie, atunci toți criticii Bibliei și toți ateii ar avea în mâinile lor o armă puternică.

Pentru ca fiecare să înțeleagă și să recunoască că apostolii au înțeles exact îndeplinirea poruncii date, și că în Biblie nu există contrazicere, vrem cu ajutorul lui Dumnezeu să pătrundem în această taină. Dumnezeu să ne ajute la aceasta.

Cu toate că ucenicii au petrecut mulți ani împreună cu Mântuitorul, nu întotdeauna au înțeles ei toate lucrurile. De aceea le-a deschis Domnul mintea pentru Scriptură. Luca 24:45: ???Atunci le-a deschis mintea, să înțeleagă Scripturile”. Aceasta s-a întâmplat înainte de umplerea cu Duhul Sfânt.

Necesar este ca Dumnezeu să ne descopere și nouă, prin Duhul Sfânt, însemnătatea Sfintei Scripturi, pentru că noi nu putem cuprinde aceste lucruri.

Însuși Isus Cristos a spus: ???Botezați-i în Numele Tatălui și al Fiului și al Duhului Sfânt”. Așa cum apare în unele manuscrise grecești, este vorba de Numele în care să se facă botezul și nu despre trei titluri: Tatăl este un titlu, Fiul este un titlu și Duhul Sfânt este un titlu. De aici unii au înțeles că Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt sunt trei forme de descoperire sau numiri ale Aceleiași Persoane. Alții cred însă că Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt sunt trei persoane egale ca autoritate și care izvorăsc dintr-o singură persoană. Toate aceste învățături și altele au ca temelie în principal acest verset.

Ioan spunea despre învățătura lui Cristos că "Cine va rămâne în învățătura aceasta, acela are și pe Tatăl și pe Fiul" dar nu spune: are și pe Duhul. Deoarece numai Dumnezeu știe câte duhuri există și se plimbă din colo-n coace pretinzând că sunt sfinte cei ce rămân în învățătura lui Cristos trebuie să mărturisească credința în Tatăl și Fiul. Ioan arată clar "și pe Tatăl și pe Fiul" adică două persoane în două chipuri și mai precizează că cine predică pe Isus Cristos în Duh "o ia înainte" și nu rămâne în învățătura lui deoarece și Cristos (Unsul) a fost uns cu Sfântul Duh cum am fost noi unși cu Sfântul Duh după ce s-a urcat el la Tatăl. (1 Ioan 4; 2 Ioan 7-11)

Revenind la porunca botezului trebuie menționat că diverse publicații se pune în dubiu nu numai acțiunea generală practicată până în ziua de azi, ci chiar porunca de botez cu formula trinitariană din Matei 28:19. <...> Karlheinz Deschner scrie: «Isus nu cunoștea vreo Trinitate. Porunca de botez pusă în gură la ‹Înălțare› ‹în Numele Tatălui, al Fiului și al Spiritului Sfânt› vine dezignată de un profund studiu critic ca falsificare» (Abermals krähte der Hahn).

În cele mai vechi manuscrise grecești care sunt accesibile în prezent textul este redat astfel:

poreuyentev oun mayhteusate panta ta eynh baptizontev autouv eiv to onoma tou patrov kai tou uiou kai tou agiou pneumatov

"Duceți-vă oriunde și faceți-mi discipoli pentru toate popoarele botezându-i în nume-le* tatălui, fiului și-al Spiritului Sfânt"

În «Noul Testament Grec și Latin» de Nestle, în o notă de subsol a paginii, este readusă la versiunea originală de Matei 28:19 cum a stabilit părintele bisericii Eusebiu: «En to onomati mou» = «În numele Meu». Aceiași observație este în «Greek New Testament», Second edition, 1954, London, Bible House. Porunca de botezare cu această formulă: «…botezându-i în Numele Meu.

Având în vedere aceste dovezi și altele se poate pune problema dacă Isus a spus într-adevăr : "Duceți-vă oriunde și faceți-mi discipoli pentru toate popoarele botezându-i în nume-le tatălui, fiului și-al Spiritului Sfânt"?

În 1919 Peake's a publicat comentariul : 'Biserica primelor zile nu a observat această poruncă "cât lumea", chiar dacă ei o știau. Porunca să boteze în numele întreit este o târzie extensie doctrinală.' El mai comenta: "Această misiune este descrisă in limbajul bisericii și a celor mai mulți comentatori îndoială că formula trinitariană a fost originală până-n acest punct în Evang. lui Matei, din moment ce NT nu știe altundeva o asemenea formulă și descrie botezul fiind făcut în numele Domnului Isus (e.g. Fapte 2:38, 8:16, etc.)."

Traducătorii bibliei au observat că după ce Isus ar fi afirmat această poruncă și apoi a fost înălțat la cer, apostolii au arătat o complectă încuiere (pecetluire) a cunoașterii acestei porunci.

"Și Petru le-a zis, 'Pocăiți-vă și fiecare din voi să fie botezat in numele lui Isus Cristos, spre iertarea păcatelor voastre;...' (Fapte 2:38).

Acești traducători creștini au observat că este extrem de puțin probabil că dacă Isus chiar a poruncit în mod specific apostolilor săi să boteze "in numele tatălui al fiului și-al sfântului Spirit" ca apostolii să nu asculte de porunca lui directă și să boteze numai in numele lui Isus Cristos, exclusiv.

În plus, este scris că după înălțarea lui Isus, când Pavel înțelegea și începea să predice popoarelor (Fapte 10:34,35), a ieșit o dezbatere aprinsă cu o mare diferență de opinii între el și mai mulți dintre apostoli (Fapte 11). Acesta nu ar fi cazul dacă Isus ar fi le-ar fi poruncit deschis să facă ucenici pentru toate popoarele deși totuși Filip nu s-a mirat când un înger al lui Yehova la trimis în pustie să predice famenului etiopian.

În concluzie observăm că nu numai că nu afirmă niciodată că trei sunt unu, sau măcar că trei sunt egali, dar mulți traducători ai creștinătății astăzi recunosc că cel puțin ultima parte a versetului ("tatăl, fiul, Sfântul Duh") nu a fost în original parte din porunca lui Isus dar a fost adăugată de biserică cu mult după ce Isus " s-a înălțat la Tatăl.

Așa cum I s-a descoperit la Pavel, acesta menționează referindu-se la această poruncă astfel:

"Isus nea poruncit să predicăm poporului și să mărturisim că el a fost rânduit de Dumnezeu, Judecător al celor vii și al celor morți."

Eu sper că toți pot vedea acum legătura dintre Matei 28:19 și adevărata executare. Eu pot numai să scriu, totuși Dumnezeu să facă pe fiecare să judece corect pentru a i se descoperi această taină. Ceea ce tratăm aici, este învățătura celor 12 apostoli, învățătura Sfintei Scripturi. Fiecare să-și însușească avertismentul din Fapte 2:42, și să-l pună la inimă: ???Ei stăruiau în învățătura apostolilor…”

Care dintre bisericile creștine de astăzi poate să afirme aceasta, în ceea ce privește botezul? Aș vrea să accentuez încă o dată că acela care vrea să rămână în picioare înaintea Domnului, este obligat să-și îndrepte viața întreagă după Cuvântul lui Dumnezeu. Această obligație cuprinde, bineînțeles, și botezul biblic. După ce mie, scriitorul acestei cărți, mi s-a arătat prin Cuvântul lui Dumnezeu botezul biblic, am fost și eu botezat de către un om al lui Dumnezeu prin scufundare în Numele Domnului Isus Cristos, în apa unui râu, cu toate că înainte, ca oricare dintre noi, fusesem botezat în cele trei titluri. Fă în Numele Domnului Isus același lucru! Botezul nu este în nici un caz ceva auxiliar, pentru că atunci Domnul nu l-ar fi practicat și nu l-ar fi poruncit. Să fie clar că nu poate fiecare să se boteze după părerile lui, pentru că fiecare creștin, prin botez, este legat, așa cum a fost la început, și cum Dumnezeu a lăsat să fie scris în Biblie.

Sfânta Scriptură nu cunoaște nici măcar un caz în care vreo persoană să fi fost botezată în cele trei titluri. Așa ceva nu s-a întâmplat, și din această cauză nici nu este scris. Cu toate că lumina Cuvântului este prezentă, cine vrea să trăiască totuși în întuneric, să o facă. Eu nu mă alătur în nici un caz hotărârii lui. Este un tablou trist că astăzi, peste tot, ba încă și între creștini, botezul se execută în mod greșit. Unii stropesc și numesc botez; alții toarnă apă și numesc tot botez. Dar ce spune Sfânta Scriptură la acestea? Cum a fost la început?

Ioan a botezat prin scufundare, în Iordan. Însuși Isus a fost botezat în Iordan.  Marele apostol Pavel a știut că această lucrare va fi modificată. De aceea, în epistolele sale aseamănă botezul cu o îngropare. Romani 6:4: ???Noi, deci, prin botezul în moartea Lui, am fost îngropați împreună cu El.” În Romani 6:2 spune: ???Noi, care am murit față de păcat, cum să mai trăim în păcat?” Cititorul poate vedea legătura în Biblie. O deosebită importanță are pasajul: ???care am murit” și ???am fost îngropați cu Cristos”. Fiecare știe că un om mort nu este îngropat, punându-se peste corpul neînsuflețit trei lopeți de pământ, superficial, ci el este așezat într-o groapă. Pavel vrea să simbolizeze prin acest tablou botezul unui adevărat creștin, care a murit față de păcat și de lume. El se scufundă în apă, adică se îngroapă cu Cristos, și imediat se ridică din apă, ceea ce simbolizează că a înviat cu Cristos pentru a trăi o viață nouă, după voia lui Dumnezeu.

În Galateni 2:19-20, Pavel documentează acest fapt cu cuvintele: ???Am fost răstignit împreună cu Cristos, și trăiesc … dar nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine.”  Dragă cititorule, poți să spui și tu ceea ce a spus apostolul Pavel? Coloseni 2:12: ???Fiind îngropați împreună cu El, prin botez, și înviați cu El și împreună cu El, prin credința în puterea lui Dumnezeu, care L-a înviat din morți.” Pavel mai spune în Coloseni 3:1-3: ???Dacă deci ați înviat împreună cu Cristos, să umblați după lucrurile de sus, unde Cristos șade la dreapta lui Dumnezeu. Gândiți-vă la lucrurile de sus, nu la cele de pe pământ. Căci voi ați murit, și viața voastră este ascunsă cu Cristos în Dumnezeu”.

În Fapte 8:38b citim: ???… s-au pogorât amândoi în apă, și Filip a botezat pe famen”. Aici vorbește Dumnezeu, prin Cuvântul Său, despre faptul cum amândoi, atât cel care a botezat, cât și cel botezat, s-au coborât în apă.

Petru arată în scrisorile sale botezul ca un legământ cu Dumnezeu. Fiecăruia îi apare de la sine înțeles că un sugar nu poate încheia un legământ cu Dumnezeu, pentru că el nu poate ști ceva nici despre cele trecătoare, nici despre cele veșnice. 1Petru 3:21: ???Icoana aceasta închipuitoare vă mântuiește acum pe voi, și anume botezul, care nu este o curățire de întinăciunile trupești, ci mărturia unui cuget curat înaintea lui Dumnezeu, prin învierea lui Isus Cristos”.

Oricine poate înțelege că, prin botezul copiilor sau al sugarilor, este încălcat nu numai punctul de vedere al Bibliei, ci și logica omenească.

În încheierea acestui capitol concretizăm încă o dată că propovăduirea Evangheliei pricinuiește apariția credinței, și că din nou, adevărata credință duce la botezul biblic în Numele Domnului Isus Cristos. Fiecare care a citit această carte, nu se va putea scuza niciodată că nu a știut despre botezul biblic. Dumnezeu să descopere fiecăruia pentru a înțelege importanța acestui lucru. După Cuvântul lui Dumnezeu, orice lucru trebuie întărit pe  cel puțin două sau trei mărturii. Așa găsim învățătura Sfintei Scripturi în mai multe locuri. Fiecare să-și însușească mărturiile multiple ale Sfintei Scripturi, privitoare la botez.

Botezul în Numele Domnului Isus Cristos este arătat de apostolul Petru în Fapte 2:38, de către Filip în fapte 8:16 și Fapte 10:48, unde este scris răspicat: ???Și a poruncit să fie botezat în Numele Domnului Isus Cristos”.  În Fapte 19:5, Pavel este acela care, ca și în Romani 6:3 și Galateni 3:27, învață botezul în Numele lui Isus Cristos.

Cine este acela care se poate pune împotriva acestei mărturii unitare a Sfintei Scripturi, dată și confirmată de Dumnezeu? Fiecare botez, care nu are loc după modelul biblic, este un botez ne-biblic, introdus de oameni, pentru că Dumnezeu recunoaște numai un singur original al botezului. Tot ce nu corespunde cu acesta, este fals. Dumnezeu să lumineze pe fiecare, ca să poată vedea cât de exact îl ia El în considerare.

De fapt ar trebui să pătrund aici la cele ce se întâmplă sub formula: ???În Numele Tatălui al Fiului și al Duhului Sfânt”, adică vrăjitorii, discuții, de fapt tot ce vine de la diavolul. Fiecare om duhovnicesc cunoaște lipsa în care intră oamenii prin superstiții și tot felul de lucruri diavolești. Dar aici nu vom intra mai adânc în aceste lucruri. În Biserica lui Isus Cristos, toate se petrec în Numele lui Isus Cristos, pentru că Dumnezeu se descoperă în Noul Testament ca Tată, Fiu și Duh Sfânt, în și prin Numele Isus. Pavel spune în Coloseni 3:17: “Și orice faceți, cu cuvântul sau cu fapta, să faceți totul în Numele Domnului Isus, și mulțumiți, prin El, lui Dumnezeu Tatăl”.

Consider că acestea sunt suficiente pentru a da lămurire tuturora cum trebuie să execute botezul biblic.

Acest document a fost revizuit de Bodin Florin Ciprian în măsura de lumină pe care a primito prin ungerea cu

spirit sfânt de la Yehova Dumnezeu dată prin credința în Unsul Său Isus.

HOME